bntemp

bntemp

Tisztelgünk a BL-siker előtt

2011. május 22. - s4tch

Ma 15 éve, hogy a Juventus utoljára Bajnokok Ligáját nyert. Az otthon uralkodó Juvét az európai klubfutball legfontosabb sorozatában gyakran érte fájdalmas pofon - még akkor is, amikor győzött. Tisztelgés a római hősök előtt.

Ma 15 éve, hogy a Juventus utoljára Bajnokok Ligáját nyert. Az otthon uralkodó Juvét az európai klubfutball legfontosabb sorozatában gyakran érte fájdalmas pofon - még akkor is, amikor győzött. Tisztelgés a római hősök előtt.

Amikor 1995. május 21-én lefújták a Juventus-Parma (4-0) bajnoki mérkőzést, az örömködés egy napig tartott. Tudta mindenki, hogy a munkának folytatódnia kell, mert bár kilenc év után nagy szó a bajnoki cím, volt még a klubnak egy fontos adóssága: a BL-győzelem megszerzése. A Heysel-ben megnyert 1985-ös döntőt sokan - helyesen - a mai napig sem tartják sikernek, és 1995-ben sem tartották annak. Pontos koncepció mentén építkezett a klubvezetés és Marcello Lippi, amely koncepciónak egy BL-győzelemben kellett kicsúcsosodnia.

Ehhez képest 1995 nyarán ugyanez a klubvezetés sokkolta a szurkolókat, miután különösebb harc nélkül elengedte Roberto Baggiót a Milánnak. A drukkerek demonstráltak, telefirkálták az edzőpályaként fungáló Comunale falait Baggiót éltető jelszavakkal, de a racionális gondolkodású Moggiékat mindez nem hatotta meg. Bíztak abban, hogy Baggio távozása semmilyen gyengüléssel nem jár. Volt némi alapjuk bizakodni: miután 1994 őszén Baggio súlyosan megsérült a Padova elleni győztes meccsen, a csapat szinte meg sem érezte a hiányát. Furcsa kettőség, hiszen amikor meg játszott, akkor viszont érezni lehetett az ottlétének minden pozitívumát. Baggio jó idényt zárt.

Baggio távozásának árnyékában szinte fel sem tűnt, hogy a világ egyik legmegbízhatóbb középhátvédje, Jürgen Kohler is eligazolt (Dortmund). Rajtuk kívül szinte csak perememberek hagyták el a klubot (Grabbi, Jarni, Fusi, Orlando, Squizzi, Tognon).

Az érkezők oldaláról úgy alakult a mercato, hogy eljött az igen erős Sampdoria kezdőcsapatának az egyharmada (Jugovic, Lombardo, Vierchowod), a Torino-drukker Padovano a Reggianából, a Fiorentina által is üldözött Pessotto a Torinóból és Sorin az Argentinos Juniorsból. Utóbbi kakukktojás, hiszen szereptelenné vált a keretben, novemberben távozott is.

A nyár egyik meghatározó pillanataként augusztus 2-án, a Cesenában rendezett Juventus-Dortmund (3-1) felkészülési mérkőzésen lábát törte Attilio Lombardo: ez a sérülés egyrészt azt jelentette, hogy az idény első felét ki kellett hagynia, másrészt a későbbiekben sem tudott - néhány meccs kivételével - meghatározó elemévé válnia a csapatnak.

"Reccsen a boka, szakad az ín

Látszik az arcán, hogy mekkora kín

Szakad az ín és reccsen a boka

Hogy sokáig nem játszott,

ez volt az oka"

 

A Juventus a Dortmund, a Rangers és a Steaua Bukarest ellen mérkőzött meg a csoportkör során. Nem akarunk részletekbe belemenni, főleg csak a korabeli hangulatot idézzük meg.

1995. szeptember 13.: Dortmund-Juventus 1-3
Alessandro Del Piero pályafutásának egyik legragyogóbb játékával a Juve magától értetődő természetességgel győzte le idegenben a németeket. Alex ekkoriban annyira leterhelt volt, hogy még a római Katonai Olimpián (itt az esemény 1995-ös honlapja, a poén kedvéért) is részt vett a katonaválogatottal, de nem sok sikerrel tette ezt. Az olaszok addigra kiestek, így Del Piero szabadon garázdálkodhatott Dortmundban.

1995. szeptember 27.: Juventus-Steaua 3-0
Del Piero továbbra is megállíthatatlan: a góljánál légstoppal veszi át Torricelli 60 méteres átadását, aztán - az akkori szokásának megfelelően - a 16-os sarkáról a hosszúba csavar. Védjegy. A mérkőzés napján megjelent "Wall Street Journal" egy tanulmányában a világ legfontosabb klubjának nevezi a Juventust, ahol nem csak az eredmények vannak rendben, de a klub szervezettsége is példás. Második helyen a Milan, harmadikon az Ajax.

1995. október 18.: Juventus-Rangers 4-1
Bántóan könnyű győzelem Sean Connery szeme láttára: a népszerű és vonzó skót színész ott volt a Stadio Delle Alpiban, és a meccs előtt 1-0-ás vendéggyőzelmet jósolt. "Rosszul mértem fel a helyzetet, ez a Juventus túl erős". Valóban.

1995. november 1.: Rangers-Juventus 0-4
Hát ez meg aztán végképp vérforraló, ráadásul Torricelli is gólt lőtt (ő lett az újságírók szerint a mezőny legjobbja). A Juventus egy római 0-4-ből érkezett erre a meccsre. A győzelemmel eldőlt, hogy az első helyen végez a csapat, és az is szinte biztossá vált, hogy a Real Madriddal játszik a negyeddöntőben.

1995. november 22.: Juventus-Dortmund 1-2
A Juventus számára tét nélküli volt a meccs, ez meg is látszott a hozzáállásukon. Viszont Del Piero zsinórban ötödik meccsén is eredményes, ezúttal egy pazar szabadrúgásból. Ugyanezen a napon az Allievi Nazionali (16 évesek) bajnokságának városi rangadóján a Torinó színeiben hiába szerzett két gólt egy bizonyos Sergio Pellissier, a Juventus 3-2-re győzött.

1995. december 6.: Steaua-Juventus 0-0
A bukaresti jégpálya alkalmatlan volt a játékra, eközben a hó is szakadt. A visszatérő Lombardo szerint ezen a napon maximum hógolyózni lehetett volna a Steaua stadionjában. A pályát 1500 katona tisztította meg, a meccsre pedig összesen csak 3 ezren voltak kíváncsiak. Marco Ansaldo torinói újságíró nem tudta osztályozni a játékosokat, mert nem lett volna értelme.

1996 tavaszára biztossá vált, hogy a Juvénak nem marad reménye a bajnoki címre, és nem azért, mert a csapat gyengén szerepelt, hanem mert a Milan megállíthatatlanul menetelt. Maradt a BL, teljes testsúllyal rá lehetett nehezedni. A negyeddöntőben a Spanyolországban bukdácsoló Real Madrid következett.

1996. március 6.: Real Madrid-Juventus 1-0
Egy órán keresztül csak kereste a labdát a Juve, Peruzzi élete meccsét produkálta. A vereséget így sem lehetett elkerülni, Peruzzin, Contén és Ferrarán kívül minden vendégjátékos csak lézengett a pályán. De még így is egyenlíthetett volna a csapat, ha az 58. percben Rothusberger befúj egy büntetőt, miután Garcia Calvo - teljesen nyilvánvaló módon - szabálytalankodott Ravanelli ellen. "Ez a világ minden stadionjában tizenegyes lett volna. De a Bernabeu az Bernabeu" - írta másnap Roberto Beccantini a La Stampában. Roberto Bettega szerint közel állt az összeomláshoz a csapat, de ezt végül megúszta. Carrera és Ravanelli is besárgult, így kimaradtak egy dobásból.

1996. március 20.: Juventus-Real Madrid 2-0
Michel Laudrup fogadkozása vezette fel a meccset: a 80-as években a Juvéban 4 idényt játszó dán azt ígérte, hogy erőt fog demonstrálni Torinóban. 62.300 jegyet árusítottak, mind egy szálig elkelt, ez az olasz labdarúgás addigi legnagyobb bevételét jelentette. Közben Lorenzo Sanz, a Real elnöke kirohant a Juve ellen, ugyanis a spanyolok nem kapták meg az igényelt 300 jegyüket. Óriásit játszott a Juventus, Peruzzi munka és osztályzat nélkül maradt. Mégis: ha Milla lövése nem kerüli el centikkel a kaput a 88. percben, akkor a Real jut tovább. A második gólt szerző Padovano élete meccsének titulálta a találkozót, amely után bejelentették, hogy Vialli marad a Juvéban, és hamarosan leül a vezetőkkel, hogy meghosszabbítsák a szerződését.

Keményvonalas Real-drukkerek a torinói szállásukon

Elődöntő
1996. április 3.: Juventus-Nantes 2-0

A végig csak a védekezésre berendezkedett franciák egészen a második félidőig húzták, amikor már csak 10-en maradtak. Vialli megszerezte első gólját a BL-ben, ezt a helyszínen látta Michel Platini is. A meccset megelőző délután a vezetőség Martin Dahlin szerződtetéséről tárgyalt a játékos menedzserével a klubszékházban.

1996. április 17.: Nantes-Juventus 3-2
Vialli találata gyorsan eldöntötte a továbbjutást, a vereség igazából senkit sem érdekelt. Paulo Sousa megszerezte juvés pályafutásának második, egyben utolsó gólját. Az újságírók szerint Viallit 1992-ben ezért a meccsért szerződtette a Juventus. Sokáig kellett várni, de megérte. Jöhetett az Ajax.

Döntő
Juventus-Ajax 1-1, tizenegyesekkel: 4-2
Olaszország óriási izgalomban várta az álomdöntőt, az előzetes kalkulációk 20 millió olasz tévénézővel számoltak. A szakemberek a Juve játékának a kulcsát Paulo Sousa-Del Piero tengelyben látták. A megkérdezett olaszok közül szinte mindenki optimista volt, bár tisztán látták az Ajax borzasztó erejét. A 21 éven aluliak válogatottjából mindenki Juve-győzelmet várt, egyedül az exjuventino Lugi Sartor tippelt 1-0-ás Ajax-sikert. Van Gaal kemény kritikával illette Marcello Lippiéket: szerinte a Juventus korszerűtlen focit játszik, de az egész holland stáb és a holland újságírók is azt érzékeltették, hogy ezt az Ajaxot nem lehet megfogni. A szicíliai vendéglátóhelyek tulajdonosai bejelentették: ha a Juve győz, hosszabbított nyitvatartással fognak dolgozni. Az országban pedig több óriáskivetítőn, sőt, számos moziban is meghirdették a döntő vetítését. Beatrix holland királynő eközben Budapesten tartózkodott, ahol a mérkőzés idején a Rotterdami Filharmonikusok koncertjén kellett részt vennie. A királynő stábja ezért kérte az UEFA-t (igaz, nem hivatalosan, csak pult alatt), hogy egy órával később rendezzék a meccset. Erre persze nem volt lehetőség.

A döntő elsöprő iramot, és egy nagyon jól focizó Juventust hozott. A Juve - még ha csak 11-esekkel is, de - megérdemelten győzött. Az öröm percei után csütörtöktől óriási változások kezdődtek meg a klubnál. Mintha Moggiék már azonnal a következő szezonra kezdtek volna készülni: a szerda este pályára lépő kezdőcsapatból rövid időn belül 4 ember is távozott. Vialli csütörtöki döntése - amely szerint a Chelsea-ben folytatja - nem sokakat lepett meg. Paulo Sousa távozása annál inkább: a portugál az utolsó percig azt mondta, hogy nincs értelme váltania, mégis a Dortmundban kötött ki. Ekkor már gyakorlatilag biztossá vált Zidane érkezése, a klubvezetés pedig úgy gondolta, hogy a két játékos egyidejű játéka inkább lenne haszontalan, mint hasznos. Csütörtökön jelentették azt is be, hogy Alen Boksic Torinóba igazol, és ekkor dőlt el, hogy érkezik Montero és Vieri is. A döntő során - a lecserélése miatt - Lippivel összevesző Ravanelli csak hetekkel később került a Middlesbrough-hoz - óriási meglepetésre. Vierchowod is elment, ő a Milant válaszotta.

Mindössze 15 év telt el azóta, de mintha régebben történtek volna ezek az események. A fent leírtak elsősorban egy hangulatot próbáltak tükrözni, illetve a szakmai és vezetői hozzáállást: a bátorságot és az előrelátást. Ennek a klubnak az volt az ereje, hogy nem félt a változásoktól. Semmilyen téren. Kezdve a játékospiacon történő mozgástól egészen addig, ahogy Marcello Lippi egy-egy mérkőzésen belül változtatta a taktikát, pakolgatta a játékosokat a pálya egyik pontjáról a másikra. Raktározzuk el jól az emlékeinkbe ezeket az időket, mert egyhamar nem térnek vissza.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr838239442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

335361 2011.05.22. 11:13:06

Köszönjük a visszatekintőt, nagyon jó. Sajnos '95-ben még csak három éves voltam, és a foci kizárólag udvari, piros pöttyös labda szinten érdekelt, ezért a mérkőzést sem tudtam akkor élvezni. Ennek ellenére mindig jó ilyeneket olvasni meg korabeli videókat nézni, de összeszorul az ember szíve, és az én gondolataim akörül forognak, hogy "Látom én ezt valaha?". A mostani helyzet meg végképp elkeserítő. Na de, köszönjük, Dino!

339991 2011.05.22. 12:01:35

Paulo Sousa és se gondolta volna akkor, merre viszi a karrierje.

simoon 2011.05.22. 12:02:09

köszi csak 15 éve???? Várszínház büféjében néztük.. meccs után a fodrász kifehérített egy tincset, Fehér toll tiszteletére :) kb. mindenki hülyének nézett..

130106 2011.05.22. 12:12:50

Felejthetetlen élmény volt és egy nagyon jó Ajaxot vertünk el ezért a trófeáért.Grazie Lippi

Kexy 2011.05.22. 16:58:48

Felejthetetlen döntő és az a Ravanelli gól nulla szögböl !!!

339140 2011.05.22. 17:36:05

Jehova... vagyis Istenkáromlás, de az akkori legjobb csapatot győztük le azon az estén. Megérdemelten. Az Ajax utána lényegében meg is roppant mi meg a nagyok helyére igazolt "noname senkikkel" lettünk a világ legjobbja néhány évre... Ja, Pirlo aláírt már?

giorgio 2011.06.08. 14:34:57

Nekem megadatott ott lenni Roma-ban. Életem egyik legnagyobb élménye volt, a szinte minden idők kedvenc játékosaimmal. Ravanelli a curva nord alá lőtt gólja után átrohant hozzánk ünnepeni a curva sud elé:) Velem volt a Fradi sál is, remélve hogy a Juve értük is elégtételt vesz az ajaxon. Hát sikerült!
süti beállítások módosítása