bntemp

bntemp

Megérdemelt győzelem is lehet keserű

2013. szeptember 29. - s4tch

Számtalanszor bizonyítottuk, hogy végtelenül arrogáns kancsók vagyunk, ezért most örülnünk kellene, hogy egy elnézett lesállás ismét hozzájárult a győzelemhez. De nem megy.

Számtalanszor bizonyítottuk, hogy végtelenül arrogáns kancsók vagyunk, ezért most örülnünk kellene, hogy egy elnézett lesállás ismét hozzájárult a győzelemhez. De nem megy.

Ne nyissunk vitát Tevez és az őt rángató védő pörgő-forgó mini laokoón-csoportja fölött, nem érdekes, mennyire volt elnézhető a lesállás, mennyire gondolta bárki az élőkép láttán, hogy itt bizony almás volt a helyzet, a tényeket nem erőszakolhatjuk meg: az egyetlen gólunkat megelőző akciót le kellett volna fújni. Ezzel megint csak a grandemoggizó szerencsétlenek kaptak muníciót, úgyhogy égjenek csak a gyorskommentek, nem fogunk beavatkozni. Nem számít, hogy az egyébként derbihez méltatlan bíráskodásnak megint csak erre az egy elemére fognak a legtöbbek visszaemlékezni: ahogy Muntari gólja Buffon védése is elhomályosította Matri szabályos körülmények között született, les miatt tévesen meg nem adott gólját, illetve Mexes Boris vesetáján elhelyezett öklösét, úgy ez a partjelzői hiba sokaknak jelentéktelenné fogja tenni, hogy a házigazdák már megint mészárolni léptek pályára, és tulajdonképp büntetlenül megúszták. Gondoljunk csak a Giovinco ellen elkövetett, ápolást érő, de le sem fújt faultra, a Meggiorini-féle mexesi öklösre Marchisio hátán, vagy arra a pillanatra, ami minden bizonnyal végleg kiherélte Immobile eddig sem fényes juventusi kilátásait.

Immobile megmozdulása tankönyvi piros volt, ráadásul a klub közleménye szerint annyira hatásosra sikeredett, hogy Tevez lába csúnyán felszakadt, és a sérülés veszélyezteti az apacs Galata elleni játékát. Egy derbiben benne vannak a hasonló hentelések, mi is csak azért vesztegetünk rá egy gondolatnál többet, mert félig-meddig a mi kölkünktől érkezett. Örültünk volna, ha Immobile faszán tolta volna, alapvetően drukkolunk a sikeréért, lévén továbbra is közös tulajdonban van, nem ártana, ha lenne még egy saját nevelésű, Tevezék mögé simán odatehető csatárunk, vagy rosszabb esetben egy egészséges summát kivehetne belőle a klub, de az a gyanúnk, nem lesz ebből a gyerekből semmi. Tavaly sem futott különösebben jó szezont (nem véletlen, hogy a Genoa örömmel és nem túl drágán szabadult meg a náluk lévő felétől), a Torónak is csak comproprietában kellett, gólja még nincs, ma pedig egy másodpercnyi problémát nem okozott a védelmünknek. A szünetben adott villáminterjúja után pedig a maradék szimpátiánkat is elveszítette. Nem szívesen látnánk sokáig egy ilyen sutyerákot a csapat közelében. Csalódtunk a fiúban. A meccs után az Olimpicóban is díszpáhollyal bíró Dino a helikoptere felé menet útba is ejtette Marottát...

Egyébként nem azt hozta a találkozó, amire számítani lehetett. A Toro becsületesen kezdte az évet, Ventura összekapta őket a nyáron. Az egyébként atom szimpatikus Cerci (aki a meccs előtt azzal poénkodott, hogy Teveznek nincs olyan balosa, mint neki) el is mondta, hogy mire visszatért a válogatottból, attól függetlenül egy kész csapatot látott, hogy nem ismerte a csapattársai felét. A 3-5-2-t a miénktől más felfogásban játszó, a szélekre többet építő, erőszakos, rengeteget futó csapat lett belőlük. A Milan ellen láttam őket, hülyére nyerték a meccset, érthetetlen, hogy tudtak a végén két gólt kapni. A homoerotikus áthallásoktól csatakos listánkon meg is beszéltük, hogy meg fognak minket fingatni, és bár Dino egygólos győzelmet várt, nem hittük, hogy tulajdonképp egy sima meccset fogunk játszani - már megint. Kár, hogy az eredmény ezt nem tükrözi - már megint.

Az utolsó négy ellenfelünket a legtöbb statisztikai mutató alapján pürére vertük. A kaput eltaláló lövéseket különösen harciasan sikerült kordában tartani, a négyek összesen jutottak hat pontos lövésig - amiből szégyenszemre három gólt kaptunk. A Toro ma egyszer sem találta el a kaput, esélyük sem volt a gólszerzésre, így a győzelemre sem. Ezzel szemben mind a négy csapat kapta a bogyózáport, a Veronát harmincötször soroztuk, és minden csapat kapuját legalább hatszor el is találtuk. A kapufák nem minősülnek kaput eltaláló lövésnek, úgyhogy csak zárójelben tesszük hozzá, hogy ezeken a meccseken négy lécet is lőttünk. Viszont a lőlap összességében siralmas: 97 kapura tartó lövésből 40 talált célterületet, és mindössze hat akadt be. Ez azt jelenti, hogy a Juventusnak ezek ellen a nem túl acélos védelmek ellen is kb. 16 lövés kell egy gólhoz. Emlékeztetőül: a teljes előző bajnoki évadban 699 lövésből értünk el 71 gólt, és az sem számított különösebben hatékony termelésnek. Tehát jelenleg a képlet a következő: hátul a kaput találó lövések 50%-a, elől mindössze 6%-a érik góllá. Sokkoló.

A fent részletezett statisztika szerintünk két dolgot jelent. Egyrészt a gépezet működik: hiába tartjuk kiismerhetőnek, kiszámíthatónak, néha unalmasnak a legjobb capellói értelemben vett célfocinkat, Conte labdatartásra, sok lövésre épülő rendszere továbbra is tartja a labdát, szórja a lövéseket. A durrogtatást árnyaljuk kicsit: a rohadt sok löketben persze benne vannak azok a kétségbeesett, veszélytelen próbálkozások is, amiket a makacsul betömörülő védőfal átjátszhatatlansága miatt, jobb ötlet nem lévén indítunk el. Ezek csak a statisztikát rontják-javítják. Másrészt hiába Tevez, a helyzetkihasználásunk egyelőre hangyafasz-makkhegynyit sem javult. Ma Giovinco és Tevez is rontottak ziccert - előbbitől megszoktuk a pazarlást, utóbbitól határozottabb döntéseket várunk a kapu előtt.

Örültünk már jobban győzelem után, ugye. Tegyük hozzá az eddigiekhez, hogy Pirlo-ügy márpedig van: Szundi kimaradt, és Szundi nem hiányzott annyira, ahogy a korábbi két szezonban. A mellékelt képen épp levitáló Pogba nem csak győztes gólt szerzett, hanem a Toro nulla támadójátékában is komoly szerepet vállalt: tökéletesen védekezett középen, 8 labdát szerzett, elől pedig az összes hosszú passza embert talált. A passzjátékán muszáj még csiszolni (nulla kulcspassz és keresztlabda, Pirlo ennél nagyságrendekkel hatékonyabb), viszont védekezésben egy kincs a fiú: Pirlóhoz képest átjátszhatatlan, megkerülhetetlen, szerelhetetlen, de főleg sebességben komoly a kontraszt kettejük között. Az idei Pogba egyértelműen jobb az idei Pirlónál. Nyilván egy hónap után nem fogjuk lenullázni a két scudetto legfontosabb játékosát, csak jelezzük, hogy ha a Pirlo-mentes jövő előbb-utóbb elkezdődik, nem várjuk teljesen felkészületlenül. Azért a hétközi BL-meccsen Pirlo agyatlan futóbolondot fog csinálni Felipe Melóból, minimum egy sárga garantált a lökött brazilnak, szólunk előre.

Nyamvadt munka volt a mai, és legalább annak örülhetünk, hogy még így is dobogón vagyunk. Tegyük hozzá, a másik két dobogós aggódhat igazán: a Roma fél óra alatt felkoncolta a Bolognát, a Napoli támadójátéka is csúcsormát fut, ők ennél jobbak nem lesznek, szemben a Juvéval. Apróságok hiányoznak: elég lenne, ha Buffon megfogna néhány löketet, Pirlo kipihenné a nyarat, és ne 16, csak 12 lövés kelljen egy gólhoz. A gépezet működik.

Breaking: Mancini lett a Galata edzője, ellenünk fog bemutatkozni a padon. Szorulni fog a bordó-sárga sál, Roberto.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr1008240826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

345112 2013.09.29. 23:07:13

Remek poszt !

339140 2013.09.29. 23:51:40

Ha itt Moggi még bármit intézne, akkor Immobile ma már a halakkal alszik, vagy minimum törött bokával valahol máshol. Amit meg Tevez eddig letett az asztalra tudás és alázat kombó tekintetében az egész egyszerűen elképesztő. A bíráskodástól nem kell fosni, annyira gyenge, hogy idő kérdése, hogy szopjunk vele mi is.

347125 2013.09.30. 00:13:43

Ezt is összecsalta nektek Moggi!

348873 2013.09.30. 09:12:19

Azért az kemény, hogy Tevez végignyomta ilyen bokával a meccset.

262910 2013.09.30. 09:42:33

ami a posztból kimaradt: padoin beállásával átálltunk 4-5-1-re, úgyhogy aki nagyon hiányolta a négyvédős rendszert, annak itt volt egy kis alamizsna. a gazzetta azt pedzegeti, meggiorinit simán eltilthatják a felvételek alapján.

346364 2013.09.30. 09:45:13

Tevez megértette a 10-es mez jelentőségét és egyenlőre úgy is viselkedik. Kellemes csalódás a hozáállása, azt pedig hogy jó spíler tudtuk eddig is.

350181 2013.09.30. 14:57:39

Részletes összefoglaló! A lényeg: a Juve közel sincs csúcsformában,a gép se ad túlzottan, ennek ellenére ott vagyunk a tabella élén,ezt kell ÉRTÉKELNÜNK, az elmúlt meccseken mutatott játékot úgyis elfelejtjük pár hét múlva. Kéne a Juvéba is valami focizni nem tudó verőember a keretbe, akit az ilyen meccsekre belehetne cserélni, hogy megfélemlítse és megtorolja az Immobile féléket

350181 2013.09.30. 15:01:16

Pont a 3 legfontosabb játékosunk közül sikerült lerúgniuk egyet. Mondjuk a felületi sérülések sokkal jobbak, még ha rondábbak is mintha a szalagjai sérültek volna meg.

262910 2013.09.30. 15:04:56

[Tommaso87](#1752530): így van. ezzel a pár sebbel végig tudta játszani a meccset, úgyhogy legyen bármilyen ronda a bokája, ez azért nem súlyos sérülés. ha valaki esetleg lemaradt meggiorini akciójáról, az talál egy videót a poszt második bekezdésébe linkelve.

347168 2013.09.30. 15:17:26

Mázli, hogy Tevez nem papírmaséból van. Grat Immobile-nek, eddig szimpi (örök) ígéretnek tartottam.

347773 2013.09.30. 15:38:19

[s4tch](#1752547): azért egy részleges szakadással vidáman végig lehet játszani egy meccset, ha be vagy melegedve nem nagyon érzed remélem tényleg nem komoly

348211 2013.09.30. 15:40:24

"jelenleg a képlet a következő: hátul a kaput találó lövések 50%-a, elől mindössze 6%-a érik góllá. Sokkoló." Szerintem ez nem taktikai vagy felkészítésbeli hiba, hanem morális probléma, és a csapat taktikájából fakad. Nyilván senkinek nem kell bemutatni a csapat erősségeit és gyengéit. De ami egy érdekesebb dolog, és általánosan jellemző a nagy csapatoknál: a csapat erősségeiből fakadó gyengék. Vagyis: a Juve labdabirtoklásra játszik. Ezáltal sok helyzetet tud kidolgozni. Ez magabiztosságot ad úgy a szurkolóknak, mint a játékosoknak, hiszen a nagy számok törvénye alapján egy csak bemegy... ami megváltoztatja a játékhoz való hozzáállást: a csapat kompakt egységként a magabiztosság megtartására törekszik, és a posztspecifikus szerepkörök (ergó: védekezés, támadás) tudat alatt másodlagossá változnak. Vagyis: a játékosok elsődlegesen a legjobb, és nem a legcélszerűbb helyzetkialakításra koncentrálnak, ami az önbizalomból fakad, hiszen ha ez nem jön össze, akkor is tudják, hogy lesz alkalom. A védelemnél hasonló a helyzet: nem az elsődleges feladatra, a helyzet elhárítására koncentrálnak, hanem fél szemmel már a következő lépést, a labda megjátszását figyelik. Az ilyen mentalitás, amely gyakorlatilag minden nagy csapat jellemzője, azokra a játékosokra van pozitív hatással, akiknek alapvetően is összetett szerepkörük van, így nem jelent nekik problémát ennek a kettősségnek a mentális áthidalása. Mint például a Juvénál a belső középpályások, Vidal és Pogba. Vagy a Barcánál Messi és Busquets. Vagy a Chelsea-nél Lampard, a Liverpoolnál Gerrard. Vagy a ManUnitednél Rooney és Carrick. Vagy épp a CéRonaldo-féle szélsők, akik egyszerre játszanak szélsőt és target mant, befejező támadót. Vagy a komplett tavalyi Bayern München, ahol nem volt olyan játékos, akinek ne lett volna minimum kétszeresen összetett a szerepköre. Nekik kifejezetten jót tesz, ha az önbizalmuk (a csapat iránti alázattal párosulva) az eget verdesi, míg például egy egy egyszerű középhátvéd (nevezzük most Chiellininek) vagy egy sima, mezei mélységi irányító (nevezzük Szundinak) teljesítményét jócskán visszaveti. Hogy alá is támasszam, amit mondtam: a Juventus az elmúlt szezonban + idén, ami eddig volt, összesen 2 alkalommal játszott olyan csapattal, amely kerete és ambíciói alapján egy szinten emlegethető vele: a Chelsea elleni oda -és visszavágón. Talán nem vitatkozik velem senki, ha azt mondom, hogy EGYÉNILEG a legtöbb pályára lépő zebrának a (két) legjobban sikerült meccse volt. Q az odavágón, Gio a visszavágón játszott úgy, mint azon kívül talán a tökutolsó ellen se, a védelemnek a két meccs alatt összesen egy kék okozott gondot. A többi csapat - még a Milan és a (Sahtar...) Napoli se - nem volt egy szinten a Juvéval, a Bayern meg tavaly egy külön kategóriát képviselt az űrlabdarúgásban; őket csak baseballütővel lehetett volna megverni... Más csapatnál, más bajnokságban: az Arsenal, az angol listavezető idén egyetlen bajnokin nem kapott gólt. A legfontosabb bajnokin, a rangadók rangadóján, az észak-londoni derbin. A Chelsea, ami idén eddig szenved, a két legjobb meccsét a MU és a Bayern ellen játssza. És még sorolhatnám... A lényeg az, hogy ezek a hibák szerintem nem hibák, hanem a rendszer melléktermékei. És amíg a rendszer működik, addig pontosan ugyanígy meglesznek a hibái is, mint ahogy más szisztémáknak is megvannak. De nem ezen fog múlni.

338554 2013.10.01. 09:07:49

[Szilveszter94](#1752640): Ezek alapján idén BL-t nyerünk, mert lesz ott kemény ellenfél bőven. :) Hál' Istennek Heynckes nélkül.. Hogykapnábe atökéletescsapatáért.
süti beállítások módosítása