bntemp

bntemp

Egy csatár bal lábszára

2013. június 17. - s4tch

A blog fennállása során számtalanszor elmondtuk, hogy ez nem egy szakmai blog. Nem cikkeket írunk, hanem bejegyzések készülnek. Nem elemzünk, hanem véleményt formálunk. Nem kinyilatkoztatunk, hanem... Illetve a francokat nem: kinyilatkoztatunk. Most is hasonló következik: okosabbak leszünk mindenkinél, ráadásul utólag. Köcsögség a köbön, tudjuk. Ahogy a klub hivatalos honlapján is megjelent, a Juventus kifizette az Atalantát, Federico Peluso 2017-ig a miénk. Ez egyrészt jó hír, mert Pelus szép férfi és hiányposzton játszik, másrészt viszont a fiú kilója 600 ezer euró, és... Lapozzatok, kifejtjük.

A blog fennállása során számtalanszor elmondtuk, hogy ez nem egy szakmai blog. Nem cikkeket írunk, hanem bejegyzések készülnek. Nem elemzünk, hanem véleményt formálunk. Nem kinyilatkoztatunk, hanem... Illetve a francokat nem: kinyilatkoztatunk. Most is hasonló következik: okosabbak leszünk mindenkinél, ráadásul utólag. Köcsögség a köbön, tudjuk. Ahogy a klub hivatalos honlapján is megjelent, a Juventus kifizette az Atalantát, Federico Peluso 2017-ig a miénk. Ez egyrészt jó hír, mert Pelus szép férfi és hiányposzton játszik, másrészt viszont a fiú kilója 600 ezer euró, és... Lapozzatok, kifejtjük.

Drága testvérünk, Tyler nagy örömünkre gyakran benéz a levlistára, és nem csak szexi képeket posztol az általa elfogyasztott férfiprostikról, hanem lényegi észrevételekkel is gazdagítja felbecsülhetetlen szellemi tőkénket. Peluso leigazolásával kapcsolatban az alábbiakat fogalmazta meg:

"Csak szólok, hogy az ilyen hulladékok miatt nincs pénz normális csatárra. Pelusért 4,8 millió majdnem olyan lehúzás, mint Meloért vagy Amauriért volt a 25 millió."

A Juventus átigazolási politikáját és annak tetszőleges hangnemű, jellemzően otromba, leegyszerűsítő és túlzó minősítését a köznép hajlamos egy személyben Marottával összekötni. Tartózkodnánk attól, hogy lehúzzuk a keresztvizet a Kobráról (főleg, hogy Pelus kifejezetten Conte kölke), ezért a puszta tényekre hagyatkozva, felelős, pláne bűnbak keresése nélkül vegyük sorba, hogy a balfogásokkal vastagon tűzdelt Secco-éra után milyen igazolásokkal kerültünk távolabb attól, hogy egy tisztességes csatárt vadásszunk.

A jelenlegi stáb munkája nagyjából 2010 nyarán kezdődött: májusban Agnelli ült az elnöki székbe, júniusban érkezett Marotta és Paratici, majd a kezdeti nehézségek után két bajnoki címet nyert a csapat. Viszont eközben is akadtak mellényúlások. A pár százezer eurós kölcsönügyleteket (Traoré, Estigarribia, Rinaudo) hagyjuk, egyik sem rengette meg a klub költségvetését vagy az öltöző egyensúlyát. Viszont ott volt Marco Motta, aki akkoriban hiányposztra érkezett: az Udinesének 1,25 millió eurót fizettünk egy éves szolgálataiért. A fiú annak ellenére, hogy a poszton egyetlen vetélytársa Grygera volt, nem vált be. Már az első fél éve után látszott rajta, hogy csak ballaszt a keretben: az akkori félévértékelő bejegyzésben a stáb fele őt jelölte legnagyobb csalódásként, és a hozzászólóinknál is ő nyert. Ez, sőt, Motta tavaszi teljesítménye sem volt elég figyelmeztetés, a Juve a szezon végén élt opciós jogával, és további 3,75 milliót fizetett érte. A gyász az, hogy a palit azelőtt vette meg a klub, mielőtt az új edző megérkezett volna - Conte viszont látta, hogy semmire sem menne Mottával, így fél év után el is engedtük. Pénzt azóta sem láttunk belőle, és tartunk tőle, ez így is marad: 2015. júniusáig szerződés köti ide, hülye lenne lemondani a 800 ezres fizetéséről, amit továbbra is a klub fizet. Tehát eddig mínusz öt millió, plusz Motta fizetése. Az olasz adózási szabályok szerint a nettó bér cirka kétszerese terheli a munkáltatót. Motta első éveiben 1,5 milliót, majd állítólag 800 ezret keresett, ami a teljes ittléte alatt összesen kb. 11 millió körül áll majd meg.

Keresd meg a hibát a képen!

Marottáék leghúzósabb mellényúlása kétségtelenül Jorge Martinez. Nem vak a kobra, csak bátor - mondhatták azok, akik a Catania gyors, jól cselező, passzolni is képes szélsőjének átigazolásánál nem fogták kapásból a fejüket. Martinez 1-2 jó cselen kívül 2 vödörnyi langyos taknyot tett hozzá a csapat életéhez. A Cataniában csöppet sem reménytelen, korábbi uruguayi válogatott spíler azóta sem a tükörsimán kieső Cesenában, sem a Kolozsvár csapatában nem tudott gyökeret ereszteni, ami egy 12 milliós spílertől minimum kurvanagy szégyen, és egy transzferguru cévéjében sem kisebb bukta. Belőle sem fogunk sokat kivenni: még egy évig él a szerződése. Tiszta mázli, hogy a lelátón ő sem keres többet Mottánál. Írjunk fel még 12 milliót plusz fizut a szégyentáblára.

Ez azért cuki volt tőle

Emlékeztek Conte székfoglaló nyilatkozataira? Megvan a 4-2-4, a komoly széljáték, a támadó hozzáállású futball ígérete? Na, ennek fényében érkezett a kicsi néger Elia Hamburgból. Holland válogatott, kurvagyors, futni azt tud, és nem tartja nagy csapatnak a Juventust - ennyit tudtunk róla. Több nem is derült ki. Vitatkozhatunk azon, vajon Conte írta-e le túl hamar a fiút, vagy valóban komoly gondok voltak-e a hozzáállásával, annyi biztos, hogy idén a harmatos Werderben is csak három asszisztig jutott. Egyértelmű balfogás 9 milláért - belőle legalább 5,5 visszajött, tehát 3,5 milliót lőttünk ki az univerzumba. Még ne összesíts, elég lesz a végén egyszer sokkot kapni.

Ezek voltak a ronda balfogások - nézzük akkor a pusztán fölösleges igazolásokat: azokat a squad playereket, akikkel leginkább sűrűbben vagyunk, de vagy van helyettük jobb a keretben, vagy eleve zsúfolt posztra érkeztek. Kezdjük rögtön a mai poszt apropójául szolgáló Pelusóval, aki bár férfias, olasz, és Conte szerint már Bergamóban is jó volt az ágyban, viszont amint azt primer kutatásunk is megerősíti, hangyafasznyival sem tud többet Caceresnél. Télen kölcsönbe érkezett 1 millióért, ezt két év alatt fizetendő további 4,8 millióval toldjuk meg. Vagy ott van mindenki kedvenc vesszőparipája, Simone Padoin, akivel szintén az Atalanta nyúlta le a Juventust: 5 millióba került a jó fizikumú, de korlátozott képességű futógép. Nem véletlen, hogy saját posztján, a középpálya belsején elhanyagolható esélye van a csapatba kerülésre, és egyetlen kifejezetten jó meccsét a szintén a futásra építő skótok elleni visszavágón játszotta. Bár nem egy poszton játszanak, Giaccherini és Giovinco hasonló helyzetben vannak: mindketten válogatottak, gyors, apró játékosok, elvileg a szélen lehetne leginkább hasznukat venni, viszont mindketten nehezen érvényesítik erényeiket, mindketten kiszorultak a kezdőből, Conte leginkább csereként számít rájuk. Giovinco 11, Giak 7,25 millióba fájt, vegyük kidobott pénznek az olcsóbbik árát. Vagy ott van Storari, akit a padon békésen elüldögélő, pályára lépése esetén megbízható Manninger helyére vettünk cserekapushoz képest brutális 4,5 millióért. Igen, emlékszünk, hogy Buffon sérülése miatt tulajdonképp a kezdőbe érkezett - ismerve az akkor is előre látható felépülési időt, fél évet talán Manningerrel is ki lehetett volna húzni.

Mielőtt egyenleget vonnánk, jegyezzük meg, hogy a listából kimaradtak a jövőnek szóló igazolások (tavaly Masi, Leali, Gabbiadini és Boakye összesen bő 15 milliót vittek el), a Conte előtt jól, alatt pocsékul teljesítő Kraszics (-8M): az ifiket jelenleg képtelenség megítélni, Kraszics pedig egyértelműen a taktika áldozata, nem neveznénk egyértelmű szopacsnak. Ha valaki szeretné, adja hozzá őket is a többiekhez. A fizetéseknél a Gazzetta által korábbi évekre közzétett fizetések dupláját (tehát a bruttó bérköltséget) vettük figyelembe; ezek nem hiteles adatok, csak becslések. Pelus fizetéséről nincs hirtelen előkapható infó, nála a szerződése teljes időtartamára átlag 1 millió euróval számoltunk. Na és akkor lássuk a cudar valóságot:

Nyilván ezek az összegek - főleg a fizetések - semmiképp nem álltak volna egyszerre a klub rendelkezésére, tehát azt a következtetést nem vonhatjuk le a táblázatból, hogy ha a Juve nem igazolja le a benne szereplő játékosokat, akkor lett volna pénzünk Cére vagy Messire. De ha belegondolunk, hogy tavaly Cavanit még "csak" 50 millióra tartotta a mozigyáros, és ezt kiegészítjük egy 6 milliós fizetéssel, 4 éves szerződéssel, akkor a táblázat jobb alsó számához elég közeli értéket kapunk. Vagy mondjuk ott van Jovetics a maga 30 milliós vételárával, kb. 4 milliós fizetési igényével, ami 4 évre bő 60 millió. You get the point, ahogy Agnelli mondaná kifogástalan oxfordi angoljával egy BBC-interjúban. A keret tele csapatjátékosokkal, kiegészítő emberekkel - a mennyiség helyett ideje lenne elsősorban a minőségre koncentrálni.

Igaza van Tylinak, vagy igaza van Tylinak?

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr528240686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

345333 2013.06.18. 00:40:34

azért giaccherinit kidobott pénzként számolni elég nagy faszság, sztem nehezen találnánk jobb squadplayert nála. hamár gio mellett említetted akkor sztem inkább a 12es mezszámú fiatalember volt pénzkidobás. a tavaszi szezonja nekem óriási csalódás. storari megvételét én sem értettem anno, és így visszagondolva most sem értem, de én abszolút megkedveltem, megbízható, kár h ien drága volt. pelus ennyiért sztem is botrány, főként h mind cáceres, mind de ceglie jobb nála sztem. padointól meg itt mindenki vidali teljesítményeket vár, miközben nyilvánvaló h kiegészítőembernek jött, annak tökéletes és az is fog maradni mindig. ő sztem megért 5 millát. mondjuk h ien fizetést h erőszakolt ki neki az ügynöke arra kiváncsi lennék... értem én h az egész poszt lényege h túl sok a kiegészítőember és túl drágán jöttek de akkor is: csak 11 ember kezdhet és mély keretre van szükség azt pedig úgy tűnik csak drágán lehet megoldani. fasza h jött bendő meg lucio ingyen de mint láttuk ennyit is értek. nem azt mondom h pado és gaik végigverné az egész serie A-t, de hogy jó cserék az biztos és jó cserékre szükség van. kérdezzétek meg a laziot...

344703 2013.06.18. 00:45:51

gondoltam elalvás előtt olvasok egy könnyed kis posztot a Bianconeri Blogon. aztán olvastam Mottáról, Martinezről és a mellettük szereplő összegről...

343175 2013.06.18. 01:04:35

Én sem értek egyet. Durva példa de ha nekem minden nap annyi pénzem van hogy igyak 1 liter vizet, akkor hiába lesz X év múlva annyim hogy Don Perignont igyak, addigra szomjandöglök. Ezzel csak arra akarok utalni hogy szerintem egy az egyben veszel egy játékost 50 millióért az jóval nagyobb kiesés mintha ezt 4-5 év alatt tennéd több de olcsóbb játékosokkal, ha azt feltételezed hogy 4-5 év alatt a megmaradt pénzed többet kamatozik bármilyen befektetésben. Arról nem is beszélve hogy Agnelliék sem akarnak segget csinálni a szájukból. Ha azt mondják hogy a Financial Fair Play jegyében intézik a klub pénzügyeit akkor nem fognak egy az egyben ennyi pénzt költeni.

262910 2013.06.18. 07:34:04

[JuveAurel](#1385416): nem az a kérdés, kell-e kiegészítő ember, hanem az, kell-e kiegészítő ember drágán. nem szükségszerű, hogy a padra 10-20 millió értékű szerződésekkel igazoljon egy klub. a pirlo, pogba, barzagli trió összesen került 300 ezerbe. padoin tavaly bő 700 percet játszott, többnyire a jobb szélen; ennyi plusz terhelést kibírt volna a licht, isla, caceres trió is. [juvetorino](#1385647): a financial fair play nem rendelkezik arról, hogy hány játékosra kell elkölteni a bevételeket. a részletfizetés pedig a fociban sem ismeretlen: pelust 2 év alatt fizetjük ki, meg mondjuk ott van a milan, akik még mindig nyögik zlatan vételárát a barcelona felé, pedig már rég eladták a játékost.

258945 2013.06.18. 08:11:11

tökéletes mercato nincs, mivel emberek dolgoznak ezeken is, nem robotok, még a nagy 2001es keretátalakításba is belecsúszott egy Zenoni, vagy pláne egy Salas. Pelusok, Giaccherinik, mindig voltak és lesznek a csapatnál, csak régebben Paramattinak, Baiocconak, Blasinak hívták őket.Egy átlagos 25-26fős keretben mindig van 3-4 ilyen játékos.

149015 2013.06.18. 08:16:56

ami elkeserítőnek tűnik inkább az az, h valszeg a szélekre való vásárlást ezzel letudottnak tekintik, legalábbis pl. egy Kolarov aligha hiszem h érkezik, pedig a legnagyobb problémáink ittvoltak és csak aztán a csatársorban... mikor Marottát szidták mint a bokrot én akkor is mondtam, h Conte-nak legalább annyi sara van ebben az egészben, hisz aligha hiszem h Peluso-t és Padoin-t a seggéből húzta volna elő ötletként Marotta... Marotta-t eddig én védtem, hisz tényleg szükség volt a keret mélyítésére, illetve tavaly akkora volt a pangás csatárposzton, h gyakorlatilag nem volt szabad áru a piacon Van Persie-n kívül.. Idén viszont megy a körforgás rendesen, egy-két Galliani-szerű húzást simán meglehet játszani. Ami viszont továbbra is problémás, sőt, sokkal nagyobb probléma és Marotta ezért van különösen szar helyzetben, h azt a minőséget ami nekünk kell, csak horror árakon és fizetésért lehet elhozni..Azért az milyen beteg, h egy Lewandowski 12M/év menne a City-be, miközben ha jóltudom Messi keres hasonlóan...teljesen felborult a világ, remélem hamarosan be is csődöl, vagy hoznak átigazolási és bérsapkát..mert én elhiszem h pl Ronaldo mezekből meg PR-ból a Real visszanyerte az amúgy szintén nemnormális 90M-s kiadását, de pl egy Lewandowski visszahozza akár a 30at is amit kínálnak érte, vagy a 12M-ás évi fizuját? ez kamilla Kicsit hiányolom a dél-amerikai vagy az olcsóbb piacok játékosmegfigyelőink munkáját (már ha vannak ilyenek)..nemhiszem h csak ilyen Appel féléket lehetne találni azon a kontinensen..(nem mondom h nekünk Neymar kell, de biztos van jónéhány ügyes gyerek, gondoljunk csak az utóbbi pár évre, h kik tűntek fel: Falcao,Zuniga,James Rodriguez,Armero,Sanchez stb..) nálunk egyedül Vidal van, őt is Leverkusenből raboltuk..

262910 2013.06.18. 09:00:09

[t.junior](#1387501): 2001-ben belefért, most kevésbé. a motta, martinez, elia trió szerintem megbocsáthatatlan (ez kb. 40 millás bukó; suarezt kb. 30-ért vette a 'pool), és storari is elég luxus cserekapus.

258945 2013.06.18. 09:08:31

[s4tch](#1387654): szerintem egyedül Motta, akiről tudtuk hogy szar és még is, Martinez és Elia UTÓLAG már igen, de akkor? Nincs olyan hogy minden igazolás talál, ezen fölösleges rágódni. Idén is lesz olyan aki besül, az arány a nem mindegy.

262910 2013.06.18. 09:41:13

[t.junior](#1387682): elia és martinez is méregdrága cserejátékosok voltak. pelust nem tartom buktának, egyszerűen fölösleges, amikor van egy caceres a keretben. ugyanez a helyzet a giak-gio kettőssel: kiegészítő emberek, luxus belőlük ennyit tartani. ahogy a posztban is leírtam, az olcsóbbikat vettem ablakon kidobott pénznek. nyugodtan számolhatunk giovincóval, aki 1,4 milliót keres, így a 3 éves szerződése vételárral együtt kb. 20 millióba kerül giak 11 millája helyett. a poszt lényege: a poszt-calciopoli pénzszórásban már régen belefért volna, hogy a juventus posztra igazoljon klasszist.

338554 2013.06.18. 10:01:36

[s4tch](#1387654): Kicsit én is Captain Hindsigth szagot érzek a poszt kapcsán. Odáig oké, hogy utólag összeszedjük a hulladéknak bizonyult igazolásokat, hiszen jó tudni, mennyi ment el ilyenekre. Az is rendben van, hogy nem kóser olyanokért csengetni, akik a kölcsönvétel során nem hozták el a megváltást (Motta, Peluso). De hogy a végleges igazolásokat mind előre látni kellett volna és a még most sem realizálódott, több éves fizetésüket inkább előre elkölteni egy minőségi játékosra, hát ez nálam a nonszensz legteteje. Mikor ezek a génhibás távgyaloglók (Martínez, Motta) a csapat közelébe kerültek, még közel sem így nézett ki a 20+ fős keret, bőven volt mit átalakítani, (a mostaninál jóval) gyengébb alkupozícióból indulva. Olyannyira, hogy megkockáztatom, a két évnél régebbi baklövéseket szinte nem is ér beleszámolni a jelen hibás döntéseibe. Ettől persze én is látom, hogy van Marottában valami gyermeki vonzalom ahhoz, hogy hirtelen felindulásból, szülői engedély nélkül minden mercato alatt elverjen pár milliót 1-2 tuti bukó bizniszre. Végül kicsit erősnek érzem, hogy a poszt negatív hangulatát azzal súlyosbítjátok, hogy ne csak az egyszeri 4-5-12 millákat számoljuk, hanem a fizetéseket is, de a Suárez oldalon már leragadunk a 30 milliós vételárnál. Nem feltételezem, hogy szándékosan torzítanál (hacsak nem poénból, mivel nem feltételezek manipulációt), de az ilyeneket illik végiggondolni a konzekvencia megőrzése végett. Persze most én is kiragadtam ezt a két mondatot, de gondoltam szólok, hogy ilyen is van a posztban. Mindezt megfejelem azzal, hogy soha többé nem akarok meccsenként 3 gólt kapni mindenféle chimentikről, így Marco a legkisebb bajom, még Manningerrel együtt is.

338554 2013.06.18. 10:18:59

@s4tch: Én sokkal inkább érzem úgy, hogy az idei év az első olyan, amikor reálisan megszerezhetünk egy nagyobb nevet. Korábban sem a pénzzel volt a gond, hanem nehéz úgy kiadni egy emberre 30 milliót, hogy 3 másik helyre is kellenének még. Nehéz egy 2006 óta semmit sem nyert csapathoz első fecskét hozni. Külföldről, több fizetés mellől elrángatni valakit nem lehet, ha nincs megfelelő ellenérték, vagy nem akarnak megszabadulni az illetőtől. Ez a "belefért volna, hogy a juventus posztra igazoljon klasszist" szerintem csak anyagi téren állja meg a helyét, idén viszont (ha az anyagi vonal kicsit meg is torpant) pitsán lett rúgva a dolog két bajnoki címmel, ígéretes BL-szerepléssel, bevált edzővel és fiatal, de masszív kerettel. Míg eddig főként anyagiak terén lehetett volna nyerő a klub, képtelenség volt versenyezni a gazdagabb klubokkal, most azért már kezd csillogni a klub neve azok számára is, akik nem zebracsíkos pizsamában születtek. Mindenki nyerni akar, másodlagosan sokat játszani is akar, jó fizetést és jó csapatot is akar. Suárez az akkor még jóval menőbb angol bajnokságot választotta, nem a Juve 30 milliója miatt nem itt kötött ki, szerintem legalábbis ne legyenek ilyen illúzióink. A presztízs mindent meghatároz, rögtön a pénz után. Idén már kimondottan jól áll a klub szénája ahhoz, hogy drágán vehessünk klasszist is, ne csak kiegészítő embert. Ha tovább emelkedik a Juve nívója (a juventino körökön kívül is), akkor majd több "jelentkezőből" lehet az olcsóbbakat kiválasztani, addig viszont keresleti piac van a Juve számára, ami megnyomja az árakat. Én így látom, de lehet, hogy már reggelről többet ittam a kelleténél.

273242 2013.06.18. 11:10:48

Gyakran szoktam ostorozni az írásokat itt, de most el kell ismernem szinte minden szavával egyetértek a szerzőnek. Szó sincs arról, hogy itt nincsenek pénzek vagy nem áll rendelkezésre megfelelő összeg. Az elmúlt két évben az olasz csapatok közül magasan a Juventus kalapálta el a legtöbb pénzt, sőt európai szinten is az élmezőnybe tartozunk ilyen téren, érdekes lenne egy összehasonlító táblázat erről is. Természetesen a bajnoki címek is becsülendő eredménynek számítanak, mert a pénzköltés nem egyenesen arányos a jó teljesítménnyel vagy egy jó csapatjátékkal. Ugyanakkor azt is látni kell, hogy bohóc igazolások terén simán első 5-ben vagyunk Európában, főleg a saját terepről, azaz a Seria A-ból hozott játékosokkal. Az olyan kis csapatok mint az Atalanta, a Catania, a Cagliari vagy éppenséggel az Udinese rendre cumiztatnak minket, döbbenetes milyen mennyiségű sallangot szedtünk fel és miféle összegekért. Én azt látom Marotta elsősorban ebben mágus, úgymond saját terepről, autentikus közegéből bárkit el tud hozni, na de itt már rég nem a Sampdoriaról beszélünk, hanem a Juventusról amelyik mondjuk az európai elitet célozza meg, legalábbis kifelé ezt kommunikálják. Nagy kár, hogy az igazolások nem. A fenti zsugásokat nem is érdemes túlmisztifikálni, valamennyi óriási csalódás talán Giaccherini lelkes játéka kilóg a többiek közül, de hát technikailag Ő sem idevaló, naná hogy nem. Azért azt se felejtsük ám el, hogy egy ideig itt pusztított egy bizonyos Marco Boriello is, akit gyakorlatilag a Milantól és a Romától is kiebrudáltak, örültek hogy valaki eltakarítja már végre, nekünk persze jó volt. Mondani sem kell itteni teljesítménye óriási lekváros bukta volt. A szerző nem említette sem Isla-t, sem Asamoah-t pedig egyikük sem váltotta be a hozzájuk fűzött ígéreteket. Csillagászati összegekről beszélünk. A szurkolók persze hajlamosak fatuskóval verni az ablakot, hogy de hát mit képzel magáról a Real Madrid, hogy Higuain-ért el mer kérni 25 milliót, meg a Fiorentina is basszon kecskét, hogy 30 millió alatt nem adja el Jovetic-et. Azért gondoljunk bele, hogy ezek a figurák JÁTÉKOSOK, van értük piaci érdeklődés és nyilván képesek különbséget tenni. Nem sok ilyen típusú játékos van a piacon, de ezeket jellegüknél fogva meg kell fizetni. Még jó, hogy egy marék lepkéért nem dobják utánunk. A Tevez mizérián meg már csak röhögni lehet, nevetséges összegért akarjuk elhozni és akkor csodálkozunk hogy még nincs nyélbe ütve az üzlet. Egy olyan játékosról beszélünk aki egy erősebb bajnokságban meghatározó ember egy bajnoki címért harcoló csapatban, túl azon persze hogy a sportszakma által is magasra taksált. Gondoljunk bele, ahhoz a 8 most már 12 millióhoz, amiért kóstolgatjuk hozzávágnák ezért a verébért kiadott 4,6 milliós összeget, ott járunk, hogy uszkve 17 milliós ajánlatunk van érte, ami már komoly esélyt kínálna az idehozatalára....de képzeletben eljátszhatjuk ezt Higuain-al is, akiért meg 22 milliót adnánk 5 részletben, de azért sokkal jobban csengene mondjuk ugyanez 27-28 millióval. Egészen egyszerűen faramuci, sőt már-már megmosolyogtató, hogy amire szükségünk van azért piaci kufár módjára alkudunk, de úgy hogy az ember lekaparná a vakolatot, közben meg csuklóból repkednek a pénzek ilyen madarakért, mint Peluso. Tegye fel a kezét az, aki ezt érti....

335318 2013.06.18. 11:27:41

Sok kicsi sokra megy, de azért azt ne feledje senki, hogy a Milan és az Inter is többet költ a játékosok fizetésére, mint az utóbbi két év bajnoka, a Juventus. Folyamatos csapatépítés zajlik, de nem mindenki válik be. Olyan csapat meg nem létezik, ahol minden igazolást bejött. A nyáron ha jönne távozhatna: Stotari, De Ceglie, Isla, Bender, Anelka, Marrone Jöhet: Ogbonna, kolarov, egy fiatal középpályás spíler és egy top támadó.

258945 2013.06.18. 11:37:29

[DragonAnti](#1387964): az nem lehet, hogy az előző 2 év költekezése miatt nincs annyi amennyi kellene? Akkor is részletekben vettünk, most is, ergo kihat az edei mercatora is, ha ki kell fizetni Vidal utolsó részletét akkor ki kell fizetni...Éppen ezért nem lehet mit kezdeni az ilyen kijelentésekkel "Szó sincs arról, hogy itt nincsenek pénzek vagy nem áll rendelkezésre megfelelő összeg." Fogalmad nincs mennyi pénze van a csapatnak, vagy mennyi nincs, nekem se. Amit biztosan tudunk, az a rekordméretű veszteség az utóbbi évekből. Lehetne tovább menni ezen az úton, de ez az inter-féle út, köszönöm nem kérek belőle.

273242 2013.06.18. 11:54:35

[t.junior](#1388023): Rendben akkor örülj Motta-nak, Martinez-nek, Peluso-nak, Padoin-nak, Isla-nak, Asamoah-nak, Bendtner-nek, Anelka-nak, Boriello-nak, Giovinco-nak, Elia-nak, Traoré-nak, Estigarribia-nak, Rinaudo-nak, Matri-nak, Lucio-nak, Ziegler-nek, Pazienza-nak, Luca Toni-nak stb...ezeket mind ide kellett hozni, de minimum fizetni, ha jól számolom ez csípőből 19 bukta...azért azt ne magyarázzuk meg, hogy egészséges egyfelől....másfelől nincs igazad, mert nem hat ki az idei mercato-ra elkülönített összegre, a mérlegben a tavalyi igazolásoknál számolják el, ne gondold azt hogy az idén átigazolásokra elkülönített 30-40 vagy 50 millióból ezeket levonják

262910 2013.06.18. 11:59:21

[neuropa](#1387817): "Persze most én is kiragadtam ezt a két mondatot, de gondoltam szólok, hogy ilyen is van a posztban" nem, ilyen nincs a posztban. a posztban fizetéssel együtt említem a játékosokat, és azt is leszögezem, hogy ez a 90-valahány millió nem egy összegben, nem egy időben állt volna a klub rendelkezésére. ezen kívül már a bevezetőben leszögezem, hogy utólag leszünk okosak - nem nagy trouvaille ebbe kapaszkodni. amúgy természetesen nincs gond, a többiekkel sem egyezik tökéletesen a véleményünk. csak ami egyértelműen kiderül a posztból, azt ne magyarázzuk félre.

262910 2013.06.18. 12:00:36

[t.junior](#1388023): a posztban nem arról van szó, hogy költsünk többet. azt vetettem fel, hogy lehetett volna _máshogy_ beosztani ugyanazt a forrást.

273242 2013.06.18. 12:35:30

[t.junior](#1388023): a pénzügyi folyamatok kezelése, a pénzgazdálkodás nem így működik...de ha mondjuk a Te általad felvetett módon funkcionálna, akkor sem logikus amit írsz...Tegyük fel, hogy rendben idén kiadási oldalon mondjuk megjelenik az általad említett Vidal utolsó részlete( csak példaként írom) vagy éppenséggel mondjuk Asamoah fele játékjogának kifizetése ugyanakkor ha megfigyeled senkiért nem akarunk azonnal fizetni...szóval ha egyik oldalon lehúzod ezt akkor a másik oldalon se 22 milliót számolj Higuain-ért hanem annak csak egy töredékét azaz 5,5 milliót ha négy részletben vesszük. A valóságban persze ez nem így működik, mint már említettem volt. Nyilvánvaló hogy az egymás utáni bajnoki címek, a szponzor szerződések ( pl: stadion névhasználati szerződés, mezszponzor) a merchandise- ból érkező összegek, a bajnokok ligája szereplés miegymás után aligha elképzelhető, hogy nincs legrosszabb esetben 30 milliónk idén az átigazolási piacra, ez egyébként vélhetőleg a legkisebb összeg. Szerintem a poszt alapvetően nem arról szól, hogy mennyi összeg áll rendelkezésre az igazolásokra, hanem hogy a már rendelkezésre álló összeget mire lehetett volna jobban felhasználni. Ezzel lehet vitatkozni, de sajnos amint a fenti listából is kiderül rengeteg melléfogás volt amiből sokkal kalóriásabb keretet lehetett volna kialakítani. Az első év a keretátalakításé ez megtörtént sikeresen, bár több melléfogással ugye. A második évben a minőség-nek kellett volna szerepet játszani, ehelyett egy keretmélyítésnek lehettünk tanúi...idén viszont már nincs mellébeszélés, ha nem a minőségi erősítésre helyezik a hangsúlyt az egyértelmű kudarc. ( értsd: 2 max 3 játékos, de azok nemzetközi szintet képviseljenek)

346364 2013.06.18. 13:07:16

[DragonAnti](#1388063): Matri és Etsi miért volt bukta??? Matri: első évében házi gólkirály lett jelentős részt vállalt a scudetto elhódításából. Akkor a legjobb támadónk volt ez bukta? Etsi: Kölcsönben volt nálunk 4 vagy 5 ezer EUR-t (az kb annyi mint nekünk egy karton sör), fizetését nem tudom de az kb. 2 csomag szotyi. Nem is játszott rosszul, szerintem ez sem bukta. A többi valóban bukta, de GIOVINCO valahogy kimarad a bukta kategóriából, pedig ő aztán tényleg bukta a javából (Matrihoz képest pedig főleg az).

258945 2013.06.18. 13:49:13

[s4tch](#1388081): de nem is a posztban leírtakra válaszoltam épen ebben a hszben [DragonAnti](#1388164): téged olvasva, az ember tényleg elgondolkozik, hogy ebben a határtalan nihilben, ezekkel a totál dilettánsnak beállított vezetősékkel, hagy a bánatba nyertünk 2 scudettót, hogy jutottunk BL negyeddöntőig? Isteni közbeavatkozás? Vakszerencse? A másik meg, egyáltalán nem írtam semmit arról, hogy Higuain vagy, hogy kellene számolni. Tévedsz ha azt gondolod, hogy a valóságban nem így megy, az esetek döntő többségében részletekben veszik meg a játékosokat a klub, néz utána és rá fogsz jönni. Teljesen tisztában vagyok miről szól a poszt, mindössze azt mondom, hogy lehetetlen optimálisan elkölteni a mercatora szánt pénzt, mindig lesznek bukások, tévedések.

347168 2013.06.18. 14:04:50

A sikeres, bagóért igazolt játékosokat miért nem tesszük a kosárba? Ha Pirlo (0), Barzagli (600 ezer EUR) és Vidal (10,5 m EUR) példáját is megnézzük, akkor szerinem meg lehet bocsátani a - többé-kevésbé - sikertelen igazolásokat is. Llorrente-t is előre ekézitek, pedig még - szó szerint - labdába se rúgott. Tegye fel a kezét, aki előre látta, hogy Bonucci a Serie A egyik legjobb hátvédje lesz a tavalyi alakításai után. Senki? Pedig könnyen előfordulhatott volna, hogy az ő példája is másképpen sül el és a miatta kifizetett 15,5 millió EUR+fizetést is felírhatnánk a táblázatba. Én jónak találom a Juve játékospolitikáját, az igazolásokban pedig annyi hiba van, amibe még belefért egy biztos anyagi hátterű klubnál két bajnoki cím és egy tisztes BL helytállás.

265063 2013.06.18. 15:11:10

Nem olvastam végig az összes hozzászólást, ezért ha ismétlek, akkor bocs, de én sem értek egyet a blog mondanivalójával: egy csapaton belül két klasszis 11 fenntartására az olasz élvonal pénzügyileg egyszerűen gyenge, nem finanszírozható ez az elképzelés. A BL meg bizonytalan, mint a kutya vacsorája (minden évben BL döntő azért merész bárkinek...). A mezőny második fele verhető a fenti játékosok zömével (na persze nem mindegyikkel),csak ne együtt, egyidőben legyenek a pályán! Szóval, ez a helyzet legalább annyira kényszer szülte, mint baklövésnek betudható.

338554 2013.06.18. 15:16:57

[HungarianMotorMouse](#1388377): Ők azért nincsenek a kosárban, mert a poszt célja nem ez. Nyár van, pihennek a srácok, mi meg kértük, hogy foglalkozzanak velünk, ezért kaptunk egy vitaindító gumicsontot. Senki nem mondta, hogy az eddigi mercatok összességében rosszak lettek volna: a poszt témája az, hogy EL LEHETETT VOLNA különíteni a kis melléfogások árát egy nagy telitalálat megszerzésére. Erre jöttem rá, miközben azon gondolkodtam, hogy szerintem hordoz-e bármilyen információtöbbletet a jövőre nézve az, hogy utólag beláttuk, hogy jobban is lehetett volna. :D Surprise, mothafucka!

347168 2013.06.18. 15:38:34

[neuropa](#1388525): Köszi, ehhez nincs is mit hozzátenni, ebben a melegben ennél többet én se akarok vitatkozni, jól esett kimondani a véleményem, a poszt beteljesítette küldetését. Azt hiszem, hogy én is megvilágosodtam... Már végre értem a poszt címét is: kiskutyaként megszexuáltuk a csatár bal lábszárát, legyen az bárkié is :) Vaúúúúú!

341849 2013.06.18. 17:15:54

nektek Llorente nem minőségi csatár...? majd meglátjátok, h az.

341849 2013.06.18. 17:16:01

nektek Llorente nem minőségi csatár...? majd meglátjátok, h az.

349781 2013.06.18. 17:35:20

Hát igen a sok felesleges és rossz igazolás miatt nincs most pénz Dombi Tibire, habár én még reménykedek benne, hogy Marottanak sikerül megszerezni mondjuk 1 év kölcsön+opciós vásárlási joggal,aztán majd 1000 évig fizetjük a részleteket a Lokinak, mint a Milan a Citynek.

339140 2013.06.18. 18:00:13

Marrotta eddigi évei nálunk arra mentek el, hogy eltakarítsa a sztárfizetéssel rendelkező hulladékokat a keretből. (A mostani nettó hulladékjaink azért nem keresnek 2-5 millát.) Pl. Iaquinta esetében is láttuk, hogy ez kurva egyszerű feladat... Két három eredményes bl szezon után lehet majd egyszeri nagy összegű beruházásokat számonkérni nyaranta. Addig is lehet, de nem érdemes.

340468 2013.06.18. 18:36:14

A tavalyi és tavalyelőtti költekezést szerintem nem úgy kell felfogni, hogy " van itt pénz", hanem úgy, hogy a vezetőség baromira belátta, hogy újra kell építeni a csapatot, és igen sok pénzt elköltöttek ennek érdekében. Most van egy olyan csapatunk, amelyik igen jó hazai környezetben és a BL-ben is megállja a helyét. Szóval most nem kell marha sokat költeni. A másik meg: Conte valamivel csak le lett szerelve, lesz itt minőségi érkező szerintem.

295377 2013.06.18. 19:47:11

Sok mindenben egyet lehet érteni a cikkel, de sok dologban nem. Mert így nem lehet összerakni, hogy 94 millát kidobtunk az ablakon. Két 7. hely után jobb játékosokat nem nagyon tudtunk venni, mint akik akkor érkeztek. És utólag lehet is okoskodni, hogy hulladék, minek kellett megvenni, de előre nem tudhatjuk, hogy ki fog beválni és ki nem. Talán Motta volt az egyetlen akit hiba volt elhozni. Én pl. Pepoéről is azt hittem, hogy oltári bukta lesz. De mikor Marotta megjött, akkor a fő feladat az volt, hogy a nem létező pénzből minőségibb keretet rakjunk össze, és mellette a fizetéseken is spóroljunk. Az első két év erre ment el. Le kellett cserélni a keretet. Aztán tavaly már nem kellett annyi játékos, lehetett foglalkozni a hiányposztokkal. De 2011-ben mikor Elia vagy Estigarribia jöttek, úgy volt, hogy 4-2-4-et fogunk játszani. Ezt sajnos nagyon hamar le kellett cserélni, mert nem vált be. Akkor esett ki Elia és Esti a keretből. Krasicot meg a jelenlegi klubja is el akarja adni magatartási gondok miatt. Ezt előre nem láthattuk. Szerintem nagyobb hibákat nem követett el Marotta, mint más igazolási szakértők. Ha idehozott volna legalább egy klasszis csatárt tavaly, vagy azelőtt (amire nem volt akkor még egyben 40-50 milla, ami most sincs egyben, és eladó klasszis támadók se nagyon voltak), akkor szerintem senki nem is hánytorgatná fel Marottának a mellényúlásokat. De addig nem érdemes szerintem az elhibázott igazolások miatt a vezetőséget keményebben, és folyamatosan ekézni, amíg a klub nyereséges, és egymás után sorra nyeri a bajnokságokat.

295377 2013.06.18. 19:48:52

És ami lemaradt, hogy átlag 50 millákat költünk a mercatokon, abból meg nem lehet 30 millát odadobni egyetlen játékosért.

349322 2013.06.19. 08:20:23

A cikkben sok fájdalmas igazság van. Az elszórt milliók és a korábban rossz játékos politika. De egy valamit érdemes szem előtt tartani ami a mostani JUVENTUSra elsősorban érvényes. A JUVE nem csak egy sztárcsapat hanem egy nagyon komoly üzleti vállalkozás. Ezt bizonyítja az is hogy az új stadion a világon szinte egyedülálló módon a JUVE tulajdona. A játékosok pedig egyáltalán nem keresnek annyit mint a többi sztárcsapatnál. Szinte mindenkivel egyet tudok érteni szurkolói és pénzügyi szempontból is. Megmondom őszintén én büszke vagyok a mostani felfogásra a JUVÉnál. Ha megnézem a chelsea, man.city, psg szintű gusztustalan pénzügyi szégyent, még büszkébb vagyok az Öreg Hölgyre. Egyrészt semmivel nincsenek előrébb mint mi pedig az utolsó csere is kétszer annyit keres mint egy VIDAL, (most még :-) másrészt az elköltött pénz mennyiségből pl: a chelsea elmúlt 9 éve alatt 1szer BL-t nyerni nevetséges! ( 2 JUVE stadion és egy komplett kezdő 11 kijönne ) A másik dolog ami mindig eszembe jut hogy ha mondjuk barcelona szurkoló lennék mi örömöm lenne az életben?! :-)

273705 2013.06.19. 08:56:06

Ez az összefoglaló felnyitotta a szememet. Az örök ellentét és vetélkedés: Ha már a pályán nem sikerült felvenni a versenyt az utóbbi három évben, akkor legalább szar igazolásokban megpróbálja felülmúlni a Juvét az Inter. Legalább ez csaljon mosolyt az arcotokra, hogy Milánó kék-fekete felén sokkal több pénzt kiszórtak szar és felesleges igazolásokra.

338546 2013.06.19. 11:19:07

A stílus maga az ember. Ennek a bejegyzésnek tetszik a stílusa. Ahogy [s4tch](#1388076): esetében megszoktam. Sőt elvárom. Fasza, na.

262910 2013.06.19. 11:27:27

[babo410](#1389205): a feljutás után az alábbi összegeket költötte a juve: 2007: 72M (egyenleg eladásokkal együtt: -40M) 2008: 41M (-10M) 2009: 59M (-45M) ------------------------------------- 2010: 59M (-23M) 2011: 102M (-82M) 2012: 53M (-31M) beszédes link: http://bit.ly/13Sk3BY az elmúlt 3 évre szűrve 6. helyen vagyunk.

262910 2013.06.19. 11:30:30

[szponzor](#1391560): általában nem érdekel a kritika, nem is szoktam vele foglalkozni, de tőled jól esik, köszönöm.

344349 2013.06.19. 11:36:43

Tény hogy voltak nevetségesen igazolások. De érdemes két csoportra bontani ezeket. Az egyikbe tartoznak azok akiket érkezésükkor nem tartottunk túl rossz döntésnek,később váltak azzá. A másik pedig akiket már az érkezésükkor megkérdőjelezett a a többség. Persze lehet azon vitázni, hogy ki melyik csoportba tartozik, és hogy mennyit spórolhattunk volna, ha ezek az igazolások nem valósulnak meg. De a múlton rágódni felesleges,viszont tanulni kell belőle. Úgy gondolom, hogy a két év alatt eléggé sikerült elmélyíteni a keretet, és itt lenne az ideje, hogy végre évi 1-2 igazolással elinduljunk a minőség javítás felé! Hozzátenném, hogy ha nincs megfelelő anyagi keretünk a megfelelő minőségű csatárra, akkor ahelyett, hogy folytatnánk a töltelékek vásárolgatását beépíthetnénk a fiatalokat (Masi, Leali, Gabbiadini és Boakye). A cikk alapjául szolgáló Peluso, pedig szerintem is nagy felesleg. Azt se értettem, hogy miért hoztuk ide januárban és most azt se hogy minek véglegesítettük! Ez számomra csak annyit jelent, hogy Cacerestől meg akarnak szabadulni! Amit eléggé sérelmeznék!

347168 2013.06.19. 15:43:00

[s4tch](#1391595): Az tényleg beszédes, hogy igazolási költségben lenyomjuk az MU-t és a Bayernt is.

320092 2013.06.19. 17:14:13

Még szép, hogy nagyobb a költségvetésünk, mint a Bayerné vagy a ManU-é. Ott egyben van a keret hosszú évek óta, klasszisok ülnek a padon, annyit kell tenni, hogy minden évben 1-1 sztárt el kell hozni, hogy ne hőbörögjön a szurkoló /Kagawa, Martinez; idén Götze és talán Lewa?/. A Juventus hosszú évekre eltűnt a nagycsapatok radarjáról, és a sikeresnek mondható első BL év volt az első lépés abba az irányba, ahová el szeretnék jutni mondjuk 2-3 éven belül. Peluso nem kimondottan ROSSZ igazolás, minőségben nem azt a színvonalat képviseli, mint egy igazi nagy klub cserejátékosa, de idővel folyamatosan combosodni fog a kezdő, és ezzel együtt a kezdőből kiszorultak emelni fogják a pad színvonalát is. Türelmesnek kell lenni, Olaszországot uraljuk, a BL győzelemig viszont még nagyon sokat kell dolgozni - ehhez pedig biztos alapot szolgáltat Conte. Higgyétek el, sokra hivatott ez a keret, Antonio ki is fogja hozni belőle a maximumot.

338554 2013.06.19. 18:13:54

[osoplasma](#1392731): A leginkább közös álláspont az enyémmel. A Juve még nem ott tart, hogy egy ember sikerére feltegyen 30+5*2*év milliót, hiába lett volna rá pénze az elmúlt N évben, akár részletekben is. Több emberből több válhat be, eddig ez volt a kötelesség. Idén már én is úgy látom, hogy azért 1-2 jól csengő nevet már le kell akasztani, de az elmúlt évek igazolásait én 95%-ban nagyon is ésszerűnek tartom, a bukókat előre lenne haszna megállapítani, nem utólag.

344419 2013.06.25. 21:27:51

[osoplasma](#1392731): A Bayernnek tavaly a kezdője jó volt-ill. az ideális kezdője jó lett volna,csak nagyon ritkán lehetett a pályára rakni az ideális kezdőt.Na ez változott az idei szezonra:végre lett kispad és ez meg is látszott az eredményeken.Annyi még talán a különbség a Bayern és a Juve közt átigazolási fronton (túl az eltapsolt milliókon),hogy az elmúlt évek nagy összegekért igazolt játékosai egytől-egyig beváltak a Bayernnél(ha csak a gólok számát nézzük,akkor még Gomez is...:DD),míg a Juventusnál akadt azért 20+millás bukta.

350492 2013.06.26. 09:26:43

[salidigger](#1416887): Amauri, Diego, Melo... Ez mind Secco hagyatéka. Lehet, hogy tévedek, de Marotta nem is igazolt 20 millió felett. Ha jól emlékszem, Krasic és Bonucci a rekordtartók, 15 millióval. Előbbi a rendszer (és az alkoholizmus) áldozata lett, utóbbi pedig szépen bevált. A Juventusnál is azt a tudatos építkezést lehet megfigyelni, mint a Bayernnél a poszt-Klinsmann éra első éveiben... Annyi különbséggel, hogy a Juve nem igazán bízik a saját nevelésű játékosokban.

346364 2013.06.26. 09:47:26

Nem kell többet találgatni, Tevez jön a csatársor ezzel megtelt.

350492 2013.06.26. 10:36:57

[JUVEloko](#1419381): Szerintem tuti lelép Q és talán Matri is, de Jovetic így felesleges, és Tevezhez képest nagyon drága.

346364 2013.06.26. 12:28:46

[daneeka31](#1419651): remélem inkább Giovinco megy el, nem pedig Q. Matri pedig Llorrente miatt fog távozni, mivel nagyjából azonos a posztjuk és a skilljeik (csak Llorente jobban jegyzett játékos).
süti beállítások módosítása