bntemp

bntemp

Gujdárék a Comunaléban

2013. március 22. - s4tch

Volt időszak, amikor a magyar labdarúgás csillaga elég fényesen ragyogott ahhoz, hogy a világ bármelyik pontján érdeklődéssel várják a válogatottunkat. Pedig ekkor már megindult a lassú hanyatlás, a marseille-i csehszlovák-magyar óta ugyanis csaknem egy évtized telt el, az argentínai vb-szereplés bebiztosítása pedig még váratott magára. Nyilasi nélkül, Torinóban, 1977. augusztus 18-án Juventus-Magyarország mérkőzést rendeztek.

Volt időszak, amikor a magyar labdarúgás csillaga elég fényesen ragyogott ahhoz, hogy a világ bármelyik pontján érdeklődéssel várják a válogatottunkat. Pedig ekkor már megindult a lassú hanyatlás, a marseille-i csehszlovák-magyar óta ugyanis csaknem egy évtized telt el, az argentínai vb-szereplés bebiztosítása pedig még váratott magára. Nyilasi nélkül, Torinóban, 1977. augusztus 18-án Juventus-Magyarország mérkőzést rendeztek.

1977 júliusában dőlt el, hogy Baróti Lajos vb-pótselejtezőre készülő együttese a Juventus vendége lesz: a klub ezzel kívánta megünnepelni történetének 18. bajnoki címét, amely egyébként Giovanni Trapattoni számára az első aranyérem volt a csapat kispadján. Augusztus 18-án még sem az olasz, sem a magyar bajnokság nem kezdődött meg, a Juventus a Sanbenedettese elleni kupameccsre hangolódott, a válogatott pedig - a már említett - Bolívia elleni formábahozás egyik állomásának tekintette a mérkőzést. Ahogy az olasz sajtó emlegette: “amichevole di lusso”, azaz, “fényűző barátságos összecsapás”.

A magyar focinak ugyanis óriási respektje volt még ekkoriban is Olaszországban, Gianni Agnelli Puskást óriási tisztelőjeként tartották számon. Magyarország kihagyta az 1970-es és 74-es vb-t is, a sorrendbeli harmadik hiányzás nagyon kellemetlen lett volna (jelenleg már hat vb-ről maradtunk le zsinórban).

Biztosan nem ismert tény, hogy a Juventus eddigi történelme során a legtöbb, válogatott elleni barátságos mérkőzést Magyarország ellen játszotta - pontosan négyet. Baróti Lajos már meccselt korábban a Juve ellen, méghozzá a chilei vb előtt, amikor is 2-0-ra győztek a magyarok, Albert és Tichy góljával. Most így nyilatkozott: “Fizikálisan rendben vagyunk, már csak finomítani kell a játékunkon. Erős csapatunk van, nem hiszem, hogy Bolívia meg tudja majd akadályozni, hogy kijussunk Argentínába.”

"Magyarország bemutatja Puskás örököseit" - Baróti Lajos tart eligazítást

A válogatott nem vitte magával Torinóba Nyilasit, akit az olaszok egyértelműen a legtöbbre hivatott magyar focistának gondoltak. A távolmaradásának az oka, hogy vakbélműtéten esett át a selejtezők magyar gólkirálya, így Müller pótolta őt. “A magyar válogatott egyebekben az alapfelállásával érkezik, a csapat nagyon fiatal, az átlagéletkor mindösszesen 24 év.” Külön kiemelték még Váradi Bélát, aki góljaival bajnoki címhez segítette a Vasas.

 

"Ez olyan lesz, mintha egy fél-válogatott meccs lenne” - utalt Trapattoni arra, hogy a Juventus adja az olasz válogatott gerincét is. "Muszáj, hogy motiválja a játékosainkat az, hogy a magyarok ellen léphetnek pályára. Az ellenfelünk az elmúlt két évben különösen sokat fejlődött fizikailag, technikailag pedig továbbra is a régi magyar iskolát követi."

Este fél kilenckor, Ciacci játékvezetése mellett, 25 ezer néző előtt a következő kezdőcsapatok futottak ki a pályára:

Juventus: Zoff, Cuccureddu, Gentile, Furino, Morini, Spinosi, Causio, Tardelli, Boninsegna, Benetti, Bettega.

Magyarország: Gujdár, Martos, Bálint, Tóth, Zombori, Kereki, Pusztai, Müller, Kovács, Pintér, Váradi.

A nem túl nagy iramban kezdődő meccsen a Juventus a 11. percben vezetést szerzett: Cuccureddu ívelte a labdát a 16-oson belül lévő Tardellihez, aki nagy erővel, ballal kapura lőtt - a labda megpattant Bálint hátán, az irányt változtatott lövést Gujdár nem foghatta. Öt perccel később azonban - Gentile helyzeténél - nagyott védett a kapus.

A meccs egyik legjobbja, Tardelli akcióban 1977. augusztus 18-án

Bár a magyar válogatott technikai tudása egyértelmű volt, nem sikerült veszélyes támadásokat vezetniük. Az első helyzetük is abból adódott, hogy Causio felelőtlenül hazagurított, Zoff előbb leszedte Kovács lábáról a labdát, az Pintér elé került, akinek a lövését a feltápászkodó kapus bravúrral szögletre ütötte. A 31. percben még Váradi próbálkozása suhant el a kapufa mellett, de a válogatott ezzel le is tudta az első félidőt.

A szünetben Baróti három cserét is végrehajtott: lehozta Gujdárt, Zomborit és Kovácsot, beküldte Mészárost, Rabot és Fazekast. A Juventus maradt támadásban, egyszer Bettega elől mentett az utolsó pillanatban Tóth, majd az 57. percben jött a második gól: Tardelli a 16-os előteréből lőtt, a Mészárosról lepattanó labda Boninsegna elé került, akinek nem volt nehéz dolga a kapuba passzolni. Az összeomlóban lévő magyar csapat a 61. percben megkapta a harmadikat is: ismét Tardellié volt az előkészítés, az ő beadását lőtte laposan a hálóba - Mészáros keze és a kapufa között - Causio. 3-0.

Boninsegna megszerzi a másodikat

A 67. percben szépített Magyarország: Kereki mindenkit megelőzve, jól helyezett fejessel lepte meg Dino Zoffot. A Juventus győzelme innentől kezdve sem forgott veszélyben.

Az újságok másnap úgy jellemezték a magyar válogatottat, hogy az még csak a formábahozás időszakát éli. A lelátón helyet foglaló Enzo Bearzot, olasz kapitány így látta a meccset: “A Juventus ma bebizonyította, hogy igazából akkor van a koncentrációja a csúcson, ha egy erős csapat ellen játszik. Ez a magyar válogatott pedig erős csapat, csak éppen még a felkészülés elején jár.”

Giovanni Agnelli azonban csalódott az ellenfélben: “Nem igazán tetszett ma nekem a magyar csapat, ellenben Causio fantasztikusan focizott.”

Magyarország aztán simán túljutott Bolívián, és az 1978-as VB-n az argentinok, a franciák és az olaszok ellen kellett pályára lépnie - az összesen 9 Juve-játékost felvonultató meccs 3-1-es olasz győzelemmel végződött.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr728240598

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

348517 2013.03.22. 19:32:49

"Magyarország bemutatja Puskás örököseit" - de szép mondat ez az olaszoktól.

338554 2013.03.24. 15:55:49

Egy élmény volt olvasni. Viszont amióta nincs trollfogó poszt, alig zajlik némi eszmecsere a kommentmezőkön. Mi folyik itt( Gyöngyösön)?

346607 2013.03.25. 14:55:34

Ez a Zombori ugyanaz a Zombori, mint aki a Sport1-en szokott szakkommentátorkodni?

286390 2013.03.25. 22:01:03

[daneeka30](#1165102): igen, ő az.

347168 2013.03.26. 10:35:58

[neuropa](#1163684): havazik...márciusban Most igazán elkelne egy kedély-javító-télűző-tavaszköszöntő poszt. Így most csak magány van és hóesés...
süti beállítások módosítása