bntemp

bntemp

Van még hova fejlődni

2012. október 29. - s4tch

A Juventus továbbra is veretlen, ráadásul több pontot gyűjtöttünk, mint tavaly a bajnokság ugyanezen szakaszában. Azaz látszólag semmi ok az elégedetlenségre. Szerintem azonban a látszat kissé csal - nem az igazi a csapat, és több aggasztó jel is beárnyékolja az idei őszt, és persze a szurkoló is mindig elégedetlen. Ugyan nem értünk hozzá, de az őszi Juventusról agyalunk egy kicsit a továbbiakban!

A Juventus továbbra is veretlen, ráadásul több pontot gyűjtöttünk, mint tavaly a bajnokság ugyanezen szakaszában. Azaz látszólag semmi ok az elégedetlenségre. Szerintem azonban a látszat kissé csal - nem az igazi a csapat, és több aggasztó jel is beárnyékolja az idei őszt, és persze a szurkoló is mindig elégedetlen. Ugyan nem értünk hozzá, de az őszi Juventusról agyalunk egy kicsit a továbbiakban!

A jó eredményeken belül némiképp csalódás a BL szereplés, hiszen Olaszországban sokan úgy gondolták, hogy a Juve akár a döntőig is eljuthat - amire persze még most is van esély, de a csapat háromból két meccsen is csalódást okozott. A Sahtar elleni meccs akár még bele is férhet, hiszen a brazilok a csoport meglepetéscsapata, akik simán verték a Chelsea-t is. De a dániai iksz szerintem már nem nagyon magyarázható. A Juve egy igen lelkes, ám rendkívül gyenge csapat ellen mentett pontot, amit legfeljebb árnyal az a tény, hogy a helyzetek alapján a 4-5 gólos győzelem sem lett volna túlzó. (Csak Giovinco rúghatott volna vagy 4 gólt.)

A bajnokságban a veretlenség továbbra is megvan, sőt egyetlen döntetlen csúszott be eddig. De láthattuk, hogy Firenzében milyen rosszak voltunk, míg a hét végén Cataniában a játékvezető is kellett a győzelemhez. Azaz a szerencse is szerepet játszik a jó szereplésben. Persze mondhatjuk, hogy ez is a játék része, meg hogy volt olyan, amikor mi voltunk a balszerencsések. De azért megnyugtatóbb lenne azt látni, hogy nem adunk egy félidőnyi előnyt az ellenfélnek, mint ahogy azt mondjuk Genovában tettük.

Játékosállomány alapján a Juventus kiemelkedik az olasz mezőnyből, mindössze egy hiányposzt van a csapatban: a középcsatáré. Q, Matri ugyan fel-fel villannak, és az is lehet, hogy csupán a szerencse vagy a bizalom hiányzik nekik, hogy elkezdjék szórni a gólokat. A baj csak az, hogy amikor nem megy nekik, akkor annyira reménytelenek, hogy azt még Benito szókincsével sem lehet szavakba önteni. Quagliarella például a Fiorentina vagy a Napoli ellen rosszabb volt, mint a mélyponton lévő Amauri. Matri pedig néha egészen Pazzinis tud lenni. Egy jó középcsatárral a Juve gólokkal nyer Dániában, és Cataniában is meglehetett volna a második/harmadik gól, amikor a hazaiak fellazultak, és rengeteg terünk volt a támadásokra.

 

Tavaly a Contéról szóló dicshimnuszunkban kiemeltük, hogy a Juventus többféle taktikát is jól játszik, és akár meccs közben is sikeresen vált felállást - ami nagyban hozzájárult a sikerekhez. Idénre az nagyrészt eltűnt. A Juve minden eddigi meccsen a 3-5-2-es felállásban játszott, és talán csak a múlt heti, dániai meccsen változott meccs közben a taktika, amikor Lucio lecserélése után átálltunk a 4 védős rendszerre. Pedig nem egyszer érezhettük úgy, hogy mondjuk érdemes lenne három támadóval felállni, vagy hogy felesleges a három középhátvéd hátul. Persze ennek a taktikai rugalmatlanságnak vannak emberi erőforrásból adódó korlátai: Pepe sérülésével, Isla lassú játékba lendülésével nincs igazán megfelelő ember a 4-3-3-hoz a jobbszélső posztjára. És persze nyilván az is számít, hogy Conte nincs az oldalvonal mellett, hogy megkergült oroszlán módjára üvöltözzön mindenkivel.

 

A tavalyi Juve egyik fontos jellegzetessége a labdabirtoklás volt: szinte csak a Barcelona dominált jobban ebben a mutatóban. Mostanra - talán a többes terhelés miatt fáradtság, talán tudatos taktikai változtatás miatt - ez megváltozott. Nem csak a Sahtar, de a Nordsjaelland ellen sem sikerült dominálnia a Juvének, de a bajnokságban is kiegyenlítettebb a labdabirtoklás, mint tavaly. Ehhez vélhetően nem kis mértékben hozzájárul, hogy mint azt Benito sasszemmel és éles elmével kiemelte, nem volt még olyan meccsünk idén, amikor mind a két szélen jók, veszélyesek lettünk volna. További változás tavalyhoz képest a védelem bizonytalankodása. Már a Szuperkupán olyat láttunk, amit tavaly nem nagyon: a magasra tolódó védelem rossz helyezkedése miatt simán megkontráztak minket. Az előző szezonban alig volt olyan, hogy lendületből hozhatta fel a labdát az ellenfél - ehhez képest most már gyakorlatilag minden meccsen előfordul ilyen. Ez egyébként egy tudatos taktikai változtatás eredményének tűnik: a Juventus határozottan feljebb tolta a játékot, de mivel idén még alig volt olyan, hogy Pirlo, Marchisio és Vidal is jól játsszon, jóval kevésbé vagyunk labdabiztosak, ráadásul sokszor nem is sikerül megállítani az ellenfél támadásait.

Most inkább aludna egy kicsit

Több kulcsjátékos formája erősen ingadozó, például Barzagli és Chiellini távolról sem az a betonbiztos védő, mint akit tavasszal láthattunk. Vucsinics nem egyszer elővette azt az énjét, ami miatt sokan kételkedtünk benne a leigazolásakor: ha nincs kedve játszani, akkor éppen hogy nem szarik a pályára. Mivel pedig támadásban erősen Vucsinics-függő a csapat, ez nem kis baj. De a legaggasztóbb Vidal formahanyatlása: a Napoli vagy a Nordsjaelland ellen gyakorlatilag emberhátrányt jelentett - ezért volt érhetetlen, hogy miért maradhatott mindkét esetben a meccs hajrájáig a pályán. Miközben tavaly ő volt a legsikeresebb labdaszerzőnk a középpályán, aki ráadásul előre is veszélyes, idén néha nagyon vak volt. Az említett két meccsen olyan volt, mint aki éppen most ébredt fel, és azt sem tudja, hol van. Ebből pedig az lett, hogy Pirlót kevésbé tudta tehermentesíteni, a dánok ellen pedig - mivel Isla sem csillogott - a jobb oldalunk sebezhetővé vált. Persze teljesen érthető, ha több játékos is formahanyatlással küzd: a fél csapat végigjátszotta az Eb-t, emellett a bajnokság mellett a BL-ben is helyt kell állni, miközben a világbajnoki selejtezőkön is rendre tíznél több Juve játékos szerepel a különböző válogatottakban. Ezért lenne lényeges, hogy egy-egy játékos pihenjen, főleg, ha van megfelelő helyettese. Nekem úgy tűnik, hogy De Ceglie, Caceres, Pogba vagy Marrone bármikor bevethetőek, és a hét végi teljesítménye alapján Bendtner simán hozza Quagliarella vagy Matri szintjét.

Persze tragédiáról szó sincs, nehogy valaki félreértse a fentebb leírtakat. Amíg az eredmények jönnek, nincs igazán okunk a panaszra. Még akár pozitívan is felfoghatjuk az egészet: a megnövekedett terhelés mellett akár sokkal rosszabb is lehetne az összkép. És persze az a közhely is igaz, hogy csak a nagy csapatok tudnak rossz játékkal is rendszeresen nyerni. Az is lehet, hogy a formaidőzítés miatt teljesít egy-két játékos gyengébben, és tavaszra lendülünk igazán játékba. És persze nem elhanyagolható, hogy a csapat valójában az edzője nélkül őrzi a veretlenségét - de azért Conte nagyon hiányzik a partvonal mellől. Még több mint egy hónapot nélküle kell, hogy lejátsszon a csapat - közte a 3 hátralévő BL meccset, a két milánói klub elleni presztízsmeccseket, a Lazio elleni rangadót vagy a torinói derbit. Fájó lenne pont ezeken a bajnokikon elveszteni a veretlenséget. Sajnos attól tartok, hogy igazam lesz Conte hiányával kapcsolatban: a bajnokságban elleszünk, de a BL szereplés rámegy arra, hogy csak titkos alagutakon keresztül tud a meccseken a játékosaival beszélni üvölteni.

Összegezve az egészet, én alapvetően két kulcsát látom a továbbfejlődésnek: Conte visszatérését és egy valódi predátor leigazolását a csatársorba. Hogy ez utóbbi ki lehet, nem tudom, de egyetértek azokkal, akik azt vallják, hogy alaposan ki kell nyitni a pénztárcát, mert a Dzeko, Cavani, Jovetics, Falcao, Agüero stb. szintű csatárokat nem lehet egy marék szotyiért megszerezni.

Vucsiniccsal párban széttépnék az ellenfelek védelmét!

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr498240364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

346607 2012.10.29. 14:12:54

Ezt is összecsalta nektek Moggi!

260926 2012.10.29. 15:13:50

_Tyler, nagyon korrekt, tökéletesen összeszedett elemzés, minden szavával egyetértek! Gratulálok!

347392 2012.10.29. 15:21:36

Szerintem most kéne egy vereség, hogy rendet rakjon a fejekben,... de az is lehet, hogy annyira hülye vagyok, hogy inkább jobb lett volna, ha hozzá sem szóltam volna...(megyek is vissza fifázni)

346364 2012.10.29. 16:17:33

Csatárposzton véleményem szerint is helytálló meglátás , hogy a játékrendszer okozza a problémát. Matri és Bendtner is "középcsatár" ők a 3 csatáros rendszerben tudnának/tudnak élni igazán, ahhoz pedig kell egy Pepe (mikor lesz bevethető?). Vuci, Q és Gio mondható kreatív csatárnak, de náluk sokat számít a hogy éppen milyen kedvük van. Gio esetében a hozzáállással nem szokott gond lenni, de hihetetlenül sokat hibázik a végjátékban. A kp-k nagyobb hatékonysággal értékesítik a lehetőségeket.

348087 2012.10.29. 16:20:26

annak a predatornak nem szabványos a szerelése! azonnali piros!

259512 2012.10.29. 20:37:17

Bodnár Zalán ismét kiokádott magából egy adagot: http://delcsillaga.web4.hu/cikk/miert-csalnak-akkor-is-a-juventusnak-amikor-nincs-ra-szuksege

345333 2012.10.29. 21:44:50

rendkívül jó cikk lett tyler, talán az egyik legjobb munkád.kb teljesen egyetértek vele.

345333 2012.10.29. 21:47:17

[Scientia et fidelitate](#956697): ez télleg egy undoritó mocskos szar. ez az ember kurvára semmit nem tud a juventusról. és am a "carrera embert ölt" dolog meg tuttommal egy autóbaleset nem?

347794 2012.10.29. 22:12:46

David Villa elvágyodik a Barcából.(álmodik a nyomor:))A cikk korrekt,középcsatár és edző nélkül nehéz. Gio-ra nem merek semmit írni, mert már szidtam eleget.

346364 2012.10.30. 09:36:40

[Scientia et fidelitate](#956697): Elolvastam, de minek, azt nem tudom. Ez az ember egy idióta. Részleteket ragad ki beszámolókból és az alapján ír "cikket". Nem is érdemes foglalkozni vele.

337297 2012.10.30. 11:08:54

[Scientia et fidelitate](#956697): Ha másnak nem is, de annak legalább örülhetünk, hogy ennek a buta gyökérnek az agymenéseit legalább nála értelmesebb emberek kommentálják...

337297 2012.10.30. 11:09:31

[Cucu](#957044): legalább... :D

342128 2012.10.30. 12:12:25

[JuveAurel](#956771): Nem szándékosan, de gondatlanul 2 ember halálát okozta, amennyiben a bíróság a baleset kialakulásában megállapította a felelősségét. Szerinted a hozzátartozóknak nem mindegy, milyen körülmények között vesztette életét a két nő? A végeredmény ugyanaz.

258945 2012.10.30. 14:22:03

[Jackass86](#957077): Voltál már részese közúti balesetnek? Mert én igen, én okoztam, nem mentem gyorsan, nem ittam, nem volt semmi, (bírságot sem kaptam a rendőrségtől) csak egy pillanatnyi kihagyás, szerencsére nem sérült meg senki. Ne hasonlítsuk már össze ezt egy emberöléssel. Vagy akkor engem is emberölési kísérlet vádjával kellett volna bíróság elé állítani?

340942 2012.10.30. 14:42:02

Ezen a szinten már nincs könnyű ellenfél. [t.junior](#957134): Buci te vagy az?? :D

338211 2012.10.30. 15:18:25

[Jackass86](#957077): Na! Azért a baleset és az emberölés fogalmakat illik tisztáznia mindenkinek magában, mielőtt nekiáll trollkodni.

338554 2012.10.30. 15:40:19

[Jackass86](#957077): A szüleiknek biztos nem mindegy, hogy valaki beléjük ment egy közlekedési balesetben, vagy elrabolta, megerőszakolta, megölte, megerőszakolta, elásta, kiásta, megerőszakolta, feldarabolta és a kutyák elé vetette a tetemüket. Nagyon nem mindegy.

344125 2012.10.30. 17:00:58

[LACUSPAPUS](#957238): Azért a meccset is nézd, mielőtt legközelebb trollkodsz! Köszi.

336679 2012.10.30. 17:03:58

Annyira unom a válaszolgatást az idiótáknak, hogy mostantól egyszerűen kimoderálok mindenkit. A kitörölt hozzászólás írójának még elmondom, hogy csúsztatás (vagy hazugság, ha úgy tetszik) amit írt, hiszen a paddypower volt az egyetlen, és nekik kiváló publicitást és víruskampányt adott. Vajon mit csinált a Chelsea - MU meccs fogadóival? :) Itt a vonal. ----------------------------------------- Ez alatt csak értelmes hozzászólások maradnak meg.

347794 2012.10.30. 17:14:29

Azért,hogy Conte nincs a jelöltek között az botrány.(off-oltam mikor az év edzője kiírásban nem volt ott a neve.)

338554 2012.10.30. 18:37:23

[Dartagnanx](#957244): "Itt a vonal, ezen az oldalon nincs buzi."

342128 2012.10.31. 09:49:41

@t.junior: Azt mondtam, h gondatlanul 2 ember halálát okozta a közlekedési szabályok megszegésével. Az olasz jogban nem vagyok jártas, csak a magyarban, - ebben dolgozok és ezt tanulom évek óta - de gondolom globális eltérések nem lehetnek a kettő között ilyen téren. A kolléga hsz-éből teljesen az jön le, h " ha az csak egy autóbaleset volt, akkor mind1, no problem, Carrera nem csinált semmit, hisz ez csak egy autóbaleset ". Érdemes tisztázni az alapokat. Nem szándékos emberölésről van szó, ez tény, ebben igazad van, viszont a halálukat ő okozta, szerintem ez sem képezheti vita tárgyát. Az emberölést gondatlanul is el lehet követni, nem csak azokkal a drasztikus példákkal, amiket neuropa kolléga felhozott. Már az első hozzászólásomban is feltüntettem a " gondatlan " szót. Ha valaki szándékosan követi el a bűncselekményt, az azt jelenti, h magatartásának következményeit előre látja és kívánja, vagy a magatartás következményeit előre látva azokba belenyugszik. A gondatlanság azt jelenti, h a magatartásának az esetleges következményeit előre látja, de könnyelműen bízik azok elmaradásában, vagy nem is látja előre a magatartása következményeit, mert elmulasztja a kellő körültekintést. Direkt feltüntettem a hsz-ben a gondatlan szót, hátha valaki megérti, de úgy látom nem igazán sikerült. Ha nem sérült meg senki abban a balesetben, aminek te voltál részese, nyilván nem voltak olyanok a körülmények, amelyek ilyen végeredményt lettek volna alkalmasak eredményezni. Az első kérdésedre válaszolva, többnél voltam, mint az egész bianconeri blog együtt véve. Láttam már cifra dolgokat. Olyanokat, melyeket a szó szoros értelmében fel kell dolgozni, ebben megkérnélek, h ne nyissunk vitát. Még , ha úgy is tűnik, h troll módi volt a hozzászólás, nem ilyen célzat vezérelt, még csak nem is Carrera Juve kötődése miatt szóltam hozzá, hanem azért mert nekem úgy jött le, ahogyan azt a fentiekben is írtam. Nem bántásból, de úgy gondolom, h néhány embernek - egy olyan téma felhozatala esetén amelyről láthatóan a google találatait leszámítva csak " hallomásokból " származik az ismerete - kicsit kevésbé hozzá értő módon kellene állást foglalni. @Chievo&Juve: Olvasd végig kérlek. Úgy gondolom egy troll klaviatúrájából nem származik ilyen válasz. neuropa : Egy szülőnek mindegy milyen módon, óriási csapást jelent a gyermek elvesztése. A végeredmény itt is ott is halál, bár abban igazad van, h egy olyan kimenetelűt, mint amiket te hoztál fel nehezebb, tovább tart feldolgozni. ( már ha egyáltalán beszélhetünk egy szülő szempontjából a gyermeke halála esetén tényleges feldolgozási képességről ) Az én véleményem szerint a körülmény másodlagos, a gyermek elvesztésének ténye hat elsősorban a szülőre, nem pedig az elvesztésének mikéntje.

342128 2012.10.31. 10:36:30

Ne haragudj, egy részt kifelejtettem. Az emberölést, mint fogalmat fel sem hoztam a 13. hsz-ben. annyit mondtam, h " Nem szándékosan, de gondatlanul 2 ember halálát okozta, amennyiben a bíróság a baleset kialakulásában megállapította a felelősségét. " Azt, h én " emberöléssel " vádolom Carrerát, az a ti kreálmányotok, ti akarjátok " belelátni " a mondandómba. A bemásolt gondolatmenetben hol szerepel az emberölés ? Visszatérve a balesetedre, ha elfogadod együtt érzek, tudom, h nem egyszerű megélni egy ilyen szitut, szerencsésnek mondhatod magad, h nem lett komolyabb baj. Kizárólag normális eszmefuttatást kívántam generálni egy a labdarúgástól teljesen független témában ( ha már fel lett hozva ), amire te és @Chievo&Juve kolléga kicsit hevesen reagáltatok érzésem szerint. Neuropa megtámadta a hsz-em hiányosságait személyes célozgatás nélkül, ezért neki ennek jegyében is válaszoltam.

338554 2012.11.02. 14:31:58

[Jackass86](#957739): No-no, fiam, (kőből talán nem lehet hidat építeni) én csak azt a fél gondolatodat akartam megcáfolni, miszerint a szülők és közeli hozzátartozók számára irreleváns, hogy milyen körülmények között okozza valaki az illető halálát. Ne mondd, hogy te ugyanazt éreznéd egy baleset és egy szándékos gyilkosság okozója iránt.. A tény ettől persze tény marad, miszerint az illető felel a halálesetért, kevésbé szomorú sem leszel, de nagyon nem úgy tekintesz a két esetre.

342128 2012.11.03. 19:06:33

[neuropa](#960496): ,, ... abban igazad van, h egy olyan kimenetelűt, mint amiket te hoztál fel nehezebb, tovább tart feldolgozni... " Egyébként van viszonyítási alapod?
süti beállítások módosítása