bntemp

bntemp

Miért éppen mi? I. - A stadion

2012. július 05. - s4tch

Miután lassan felocsúdunk a bajnoki cím okozta örömmámorból, és a Juve játékosokkal teletűzdelt olasz válogatott súlyos vereségéből, folytatjuk az idény értékelését. Sorozatunkban igyekszünk megragadni azokat a tényezőket, amelyek hozzájárultak/hozzájárulhattak ahhoz, hogy a Juventus megnyerte története 30. scudettoját. Fontossági sorrendről szó sincs, véletlenszerűen vesszük sorba a fontosnak tartott elemeket: elsőként az új stadion szerepét vizsgáljuk meg.

Miután lassan felocsúdunk a bajnoki cím okozta örömmámorból, és a Juve játékosokkal teletűzdelt olasz válogatott súlyos vereségéből, folytatjuk az idény értékelését. Sorozatunkban igyekszünk megragadni azokat a tényezőket, amelyek hozzájárultak/hozzájárulhattak ahhoz, hogy a Juventus megnyerte története 30. scudettoját. Fontossági sorrendről szó sincs, véletlenszerűen vesszük sorba a fontosnak tartott elemeket: elsőként az új stadion szerepét vizsgáljuk meg.

Amikor majd' egy évtizede a Juventus úgy döntött, hogy újjáépíti a delle Alpit, mindenki sokat várt a projekttől. A 2000-es évek elejére ugyanis kezdett nyilvánvalóvá válni, hogy az olasz stadionok elavultak, ami hozzájárul a bajnokság versenyképességének csökkenéséhez. Különösen igaz volt ez a delle Alpira, amely rendkívül népszerűtlen volt a szurkolók körében: az elhelyezkedése, a belső kialakítása, a hangulata egyaránt sok kritikát kapott. Nem volt sokkal jobb a megítélése a manapság Olimpico névre hallgató egykori Communalénak sem, ahol egyes helyekről nem is lehet látni az egész pályát, ráadásul semmi hangulata nem volt.

A tervezés és kivitelezés ugyan egy időre megfeneklett a falsopoli miatt, de végül a Juventus nekilátott az új stadion építésének - elsőként az olasz klubok közül. Az eredmény egy 41 000 férőhelyes modern "angol stílusú" stadion lett, amelynek lelátójának minden pontjáról jól látható a pálya. Már az év elején nagy volt az izgalom, amit a klubvezetés is igyekezett fokozni, egyfajta új kezdetként kommunikálni a stadionprojektet.

Ennek megfelelően a stadionavató igen látványosra és érzelmesre sikeredett, és ami akkor még kissé szokatlannak hatott, telt házat is vonzott. Az emberek kíváncsiak voltak a Juventus Stadionra, de ez önmagában kevés lett volna ahhoz, hogy rendre megteljen a létesítmény, vagy hogy a bérleteladások brutális mértékben nőjenek.

Ehhez az is kellett, hogy egy Juve legenda lett az edző, akiben bíztak a szurkolók, és hogy érkezett egy sokak által leírt, de Olaszországban még mindig világklasszisnak tartott játékos Pirlo személyében. Azaz nem csak az infrastrukturális, hanem a személyi feltételek is adottnak tűntek egy valódi új kezdethez. Ezt erősítette, hogy a Juventus meggyőző játékkal 4-1-re verte a Parmát az első hazai bajnokin.

Mindez oda vezetett, hogy a Juve hosszú idő után először masszív nézőszám-növekedést ért el: a 2011-12-es idényben 37 545 volt az átlag, ami a negyedik legmagasabb volt a Serie A-ban. Egy évvel korábban 21.966 volt az átlag, de a minimumérték is alaposan nőtt: tavaly az Udinese vendégszereplésére mintegy 14 000 ember volt kíváncsi, idén a Siena ellen mentek ki a legkevesebben, 24 531 néző. A bérletesek száma 14 290-ről majdnem 60 %-kal, 24 531-re nőtt (ez majdnem annyi, mint az előző évi nézőcsúcs - persze az Olimpicoba csak kb. 25 000 ember fér be) Mindeközben a bajnokág összességben 7,3%-kal kevesebb nézőt vonzott!

Azaz a Juventus végre masszív hazai támogatással játszhatta a meccseit, egy igazi katlanban, amely óriási lökést adott a csapatnak - még ha nem is mindig sikerült győzelembe hajszolni a fiúkat. Az idény eleji lelkesedést a kiváló szerepléssel sikerült mindvégig fenntartani, és remélhetőleg a jövőben is gyakran lesz telt ház.

És ez csak az egyik oldala a stadionfejlesztésnek: számítások szerint akár 40 millió euró is lehet a belőle származó pluszbevétel. Tavasz végén megnyitott a J Museum, azaz a klub sikereit bemutató kiállítás, és a Juve hosszú távra bérbe vette a stadion környéki területeket is, ahol nagyszabású ingatlanfejlesztéseket terveznek. Ide költözik majd a klub székháza, de a Juventus Soccer School utánpótlásprogram épületei, valamit szállodák is helyet kapnak majd a negyedmillió négyzetméteres területen.

Összegezve: az új stadion segített egy új légkör kialakításában, mobilizálta a szurkolókat, és a korábbiaknál sokkal nagyobb meccsélményt ígért mindenkinek. Biztosak vagyunk abban, hogy ez is kellett ahhoz, hogy a Juventus legyen 2011-12 bajnoka.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr88240184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

338064 2012.07.05. 09:16:58

Mennyire sütött a hangulat minden egyes hazai meccsen még a streamen is, főleg a sípszó előtti élőképek voltak nagyon durvák Főleg a milan elleni kupa elődöntőn

338034 2012.07.05. 10:03:05

Ha Muntari gólját megadták volna! néhány év alatt visszahozza az árát, aztán csak dől a lé. Ez a negyedmillió négyzetméter soknak tűnik, kb 2,5 Magyarország

262910 2012.07.05. 10:39:22

[Natesz777](#868431): negyedmillió négyzetméter negyed négyzetkilométernek felel meg. Mo. területe ~93e négyzetkilométer.

338034 2012.07.05. 10:54:17

@s4tch: oops, ezt benéztem :D

265063 2012.07.05. 11:33:38

Ígérjétek már meg, hogy utoljára kerül szóba a "súlyos vereség" + szinonimái az EB kapcsán. Egy kiváló idény megkoronázása egy EB ezüsttel. A 4-0 bosszantó, de 2 héttel azelőtt volt 1-1 is, szóval az egy szar nap volt az olasz válogatottnak, de nem több... A Juve játékosok fikázását hagyjuk meg a tabella másik 19 csapatának szurkolóinak, végül is Prandelli szerint nekik még ilyen szintű játékosaik sincsenek... Amúgy meg hajrá Juve a 2012/13-as idényre is, pont ilyen hasonló bizakodó posztokra van szükség - rajtunk kívül más úgysem értekezhet a saját (modern) stadion előnyeiről...

255347 2012.07.05. 17:39:14

Tuttosporton volt egy képgaléria múlt héten, miszerint a városi rivális is új stadiont képzel el magának. Persze nem olyan grandiózusak a terveik.

295377 2012.07.05. 19:29:14

Nagyon jó poszt, az új stadion meg csodálatos. Kár, hogy egy 60 ezres stadiont nem tudunk megtölteni! Pedig mekkoralett volna, ha kb két év múlva a BL trófeát a sját közönségünk előtt vesszük át! :D
süti beállítások módosítása