bntemp

bntemp

Idegenben utoljára

2012. április 29. - s4tch

Állni látszék az idő, bár a szekér szalad: pár hete még befagyott a szerkesztőség tagjainak formás feneke a sarki hidegtől, most pedig kánikula van, tangában legyezgetjük egymást a belvárosi irodaház egyszerre modern és elegáns falai között, miközben literszám vedeljük Ildikó pompás limonádéját. Hasonlóan drasztikus változásokon ment keresztül a Juventus is: friss még a szezonkezdet emléke, amikor Contét a ferrarai szobordöntéstől féltettük. Mintha ma lett volna, amikor a stadionavatón csapnivaló játékkal éppen leikszelt a házigazda a harmadosztályú Notts County ellenében. Ezen a hétvégén viszont ebben a szezonban utoljára játszik a szó szoros értelmében idegenben a zöldfülű edző által bajnoki cím felé terelt, álomszerű eredményeket hozó csapat, így érthető az izgalom: célegyenesbe fordult a szekér.

Állni látszék az idő, bár a szekér szalad: pár hete még befagyott a szerkesztőség tagjainak formás feneke a sarki hidegtől, most pedig kánikula van, tangában legyezgetjük egymást a belvárosi irodaház egyszerre modern és elegáns falai között, miközben literszám vedeljük Ildikó pompás limonádéját. Hasonlóan drasztikus változásokon ment keresztül a Juventus is: friss még a szezonkezdet emléke, amikor Contét a ferrarai szobordöntéstől féltettük. Mintha ma lett volna, amikor a stadionavatón csapnivaló játékkal éppen leikszelt a házigazda a harmadosztályú Notts County ellenében. Ezen a hétvégén viszont ebben a szezonban utoljára játszik a szó szoros értelmében idegenben a zöldfülű edző által bajnoki cím felé terelt, álomszerű eredményeket hozó csapat, így érthető az izgalom: célegyenesbe fordult a szekér.

Ugyan hivatalosan a Cagliari elleni csörte idegenbeli meccsnek minősül, de az ismert körülmények miatt új helyszínt kapott találkozó a Juventus számára otthonosabb lesz egy átlagos kirándulásnál. Triesztben félig-meddig otthon lesz a csapat - nem véletlen, hogy Galliani kavarta a kását a helyszín körül. A szezon során tehát utoljára fogadja a társaságot ellenséges közönség a novarai látogatás alkalmával. Ennek a csapat formáját elnézve elsősorban statisztikai jelentősége lehet: 17 idegenbeli találkozóból kilencet sikerült döntetlenre menteni. Torinótól távol így átlagban 1,94 pontot szerez játéknaponként a Juve, míg az otthonos mészcsíkok között 2,41-et sikerül hozni. Igen, van hová fejlődni.

A vasárnapi ellenfél a hétközi fordulóban nem kis meglepetésre esélyt sem adott a Laziónak, és edzőjük eltökélt: a bajnokesélyes ellenében is nyerni óhajtanak. Tesser optimizmusát a torinói bukta után leeresztett bilikékek elleni friss sikeren kívül nem sok tény táplálhatja: az eddigi hazai találkozóikból mindössze négyet nyertek meg, ami a liga harmadik legrosszabb hasonló mutatója. Számukra a tét könnyen lehet, hogy az elsőosztályú tagság megőrzése lesz: ha a Milan ellen csak némi bírói közreműködésnek köszönhetően elbukó Genoa a déli harangszóval indított találkozón pontot szerez a tét nélkül játszó Bologna otthonában, házigazdáink abban a tudatban futhatnak ki a Silvio Piola gyepére, hogy egy zakóval menthetetlenül kiesnek.

Hálátlan a szerep: a Juventus zsinórban kettő, sőt, az eredményektől függően a Leccével együtt lehet, hogy három csapatot végezhet ki. Vucinicék szerdán már megríkattak egy tábort, és természetesen ma is hasonló profizmus, szívtelen könyörtelenség a cél - már ami a végeredményt illeti. A cesenai játék ugyanis minden volt, csak könyörtelen nem. A "kiscsapat-szindróma"* jegyében előadott műsorban a labdatartással és a védekezéssel nem volt probléma, a gólszerzéshez viszont kellett a Conte nagylelkű zsenije nyomán újra esélyt kapó, neo-hitleri bajuszt elhagyó Borriello ezidáig egyetlen korrekt labdaérintése.

Hurráoptimista felfogás szerint ezzel Borisban átszakadt a lélektani gát, és innentől ontani fogja a gólokat - vannak kétségeink. Sikeres és esztétikus hajbeültetése óta Conte legnagyobb problémája csatárai hullámzó formája. A világ legjobb blogján is több írás foglalkozott már a témával, most csak az aktuális állapotot rögzítsük: a gyatra tavaszt produkáló Matri eltiltott, Quagliarella kisebb sérüléssel nyűglődik, a fix kezdőnek tekinthető Vucinic mellé könnyen lehet, hogy a példás hozzáállású ex-milánói harcost rakja a mester. Földünk névadója is tettre kész, miután Cesenában maga részéről letudta az elmúlt hónap egyetlen gyenge produkcióját, számíthatunk arra, hogy az utolsó fél órában lehetőséget kap. Szemfüles olvasóink a fentiekből joggal következtethetnek arra, hogy Conte ismét a 3-5-2-es felállást választja. A többi csapatrészben nem várható meglepetés, Pepe sérülése sem érinti az összeállítást, az alapgárda léphet pályára, jobb szélen Forresttel.

A döntetlenek halmozásának pár hete vége szakadt, az agyonnyert, mégis gól nélkül záruló genoai túra óta minden bajnokiját megnyerte a Juventus. Döbbenetes forma: hét meccsen 19 rúgott, mindössze egy kapott találat. Egyedül a Cesena úszta meg kettő dugó alatt. Papíron nem is kérdés, ki az esélyes. Persze Tesserék meg fogják próbálni a lehetetlent, kétségünk se legyen felőle. Ne induljunk ki abból, mit mond a két klub közös történelme: 61 éve nem verte meg a Novara a leendő harmincszoros bajnokot. Az sem mérvadó, mit játszott tavaly vendéglátónk a Juventus Stadiumban, és nem sok jelentőséget tulajdonítunk annak sem, hogy az odavágón 5 védővel és 3 védekező középpályással álltak ki. Decemberben Pepe az elején bevert egy esetleges, de a védők által benézett De Ceglie-kiflit, és onnantól nem volt nehéz a mérkőzés.

Az ellenfél stílusa és a mindkét csapat számára nyomasztó tét miatt sem fogunk szép meccset játszani. Már nagyon a szezon végén járunk, ilyenkor előfordul, hogy nehezebbek a lábak, és néha a fejek is. Conte szerepe ebben lehet felbecsülhetetlen: a pali zseniális motivátor, azaz könyörtelen hajcsár, aki utolsó leheletig csépeli rabszolgáit. Meccsnapokon mégsem ezt becsüljük benne leginkább: régen láttunk olyan edzőt, aki ennyire rugalmasan tudna belenyúlni egy-egy találkozó alakulásába, akár megfelelő cserékkel, akár taktikai módosításokkal.

A magam részéről egy darabig hasonló birkózásra számítok, mint amilyen a Cesena elleni volt, és remélem, hogy nem kell az utolsó 10 percig arra várni, hogy a borítékolható Juve-mezőnyfölényből szülessen egy vendégként rúgott találat. Szaladjon csak a szekér, ellenséges területen idén utoljára.

*Tulajdonképp "középcsapat-átokról" van szó. Tegnap megkaptam az első fizetésem, így új munkáltatóim nagyvonalúságát meghálálva hamarosan ismertetem ezirányú kutatásaim eredményeit.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr898240086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bmacsai 2012.04.29. 08:30:36

remek első cikk, Isten hozott.

scirea 2012.04.29. 10:04:04

Buzi zebrák! Jó cikk, de ám te is meleg vagy? Remélem nagy meleg orgiák folynak a szerkesztőségben, mert ha nem csalódnom kell...

ivanandras 2012.04.29. 11:25:26

Frissss hús, hogy lex steele tegye a seggedbe a méretes bránerét, te buzi zebra CsakaPirlo!

Geri82 2012.04.29. 11:34:00

Ti nevezitek magatokat újságírónak? Forza Juveeee!!!!

martindapro 2012.04.29. 12:17:52

"In Conte we trust" ez a kép nagyon tetszett MEGALiKe!!!

bianconeri2220 2012.04.29. 12:30:42

Jó lett a cikk! Csak így tovább! Forza Juve!

bianconeri2220 2012.04.29. 12:39:59

Ami szép még az az, hogy ha az udinese és az inter nyer akkor 4 csapat lesz 3 fordulóval a vége előtt 55 ponttal a 3. helyen. :D

dvLn1 2012.04.29. 12:51:45

ha koran rugunk egyet akkor eldolt a meccs,ha nem akkor megint izzadunk sztem! de mind1,csak a gyozelem ami szamit! forza juve!

335692 2012.04.29. 13:59:49

Állítólag Pepe a 10 órai tea elkoltese után hátrafelé kocogva elindult Novaraba es most ért oda. A parkolóban spinningel mig nem engedik be a többiekhez melegiteni.

295377 2012.04.30. 19:17:45

Nagyon jó cikk, isten hozott! Annyit hadd javítsak, hogy nem mindenki féltette Contét. Én például tudtam, hogy jó szakember. Én bíztam benne, és örültem neki, hogy ő jön. Azt azért nem mertem kijelenteni, hogy bajnokságot nyerünk vele. Én abban is biztos voltam, hogy úgy nem fog járni, mint Ferrara, mert ő nem az az ember, akit a játékosok darabokra tudnak szedni. És sokan gondolták azt, hogy Conte megint egy báb lesz, mert Marottanak egy báb kell, akinek azt hoz akit akar. És nyilván Marotta nem minőséget akar, hanem mennyiséget minél olcsóbban. Ezzel szemben én biztosra vettem, mert azért némileg tájékozott voltam Conte edzői munkásságával kapcsolatban, hogy ő nem az az edző, akit dróton lehet rángatni. Szentül hittem, benne, hogy akik jönnek, azok az edző szempontjaihoz vannak igazítva, ha nem is név szerinti kéréseket hoznak. Én hittem, hogy Conte jó lesz, de hogy bajnokok leszünk idén, még nekem is csak nagyon merész álmodozásnak tünt. Bíztam Conte-ban, és tudtam, hogy vele minimum a 3. hely meg lesz. Úgy voltam vele, hogy a Napoli nagyon erős, akár bajnokok is lehetnek. Beáldozták a bajnokságot a BL-ért, ezért lemaradtak. Abban pedig bíztam, hogy a két milánói alakulat mögöttünk marad. És az Udinese nagyszerű menetelésére azt mondtam, hogy Di Natale már nem fiatal, nem sokára elfárad, nekünk kell kitartani addig, és akkor ők nem előznek. Nem jött be. Kicsit visszaestek, de a 3. helyre még ők is esélyesek. Mondjuk én abban is szentűl hittem, hogy az inter a kiesés elől fog menekülni a szezon végén. Sajnos még időben kirúgták Gasperinit. Pedig vele szerintem a kieséstől menekülnének! :) Még egyszer sok sikert Charlie! Izé S4tch! :D

295377 2012.04.30. 19:21:02

De végül is jobban belegondolva bejött, az Udinese nem előzött meg minket! Sőt senki sem! :D
süti beállítások módosítása