bntemp

bntemp

1983. december 31.: Avellino-Juventus 1-2

2010. december 31. - s4tch

A Juventus klubtörténelme során összesen 10 tétmérkőzést játszott az óév utolsó napján. Az egyik ilyen volt az 1983-ban rendezett Avellino-Juventus meccs, amelynek felidézése során vért is láthatunk. Munkás december 31., huszonhét évvel ezelőttről.

A Juventus klubtörténelme során összesen 10 tétmérkőzést játszott az óév utolsó napján. Az egyik ilyen volt az 1983-ban rendezett Avellino-Juventus meccs, amelynek felidézése során vért is láthatunk. Munkás december 31., huszonhét évvel ezelőttről.

Előzmények

Az olasz bajnokság 1983-1984-es szezonjának 14. fordulójában járunk, a 16 csapatos Serie A első félidényéből tehát még két mérkőzés van hátra. A Juventus a táblázat élén, az Avellino pedig a 12. helyen áll. A dél-olasz városban óriási a felhajtás, nem az első múltidézőnk ez, amelyben bevételi rekordokról írhatunk a Juventus látogatása kapcsán - ezúttal 300 millió líráról (ez mai árfolyamon nagyjából 40-45 millió forintot jelent) beszélünk.

A meccs előtt szinte csak az anyagi haszonban reménykedik az Avellino, ugyanis kulcsemberek sorát kellett nélkülöznie. Ottavio Bianchi edző ezt mondja: "A Juventus ott van a világ legjobb csapatai között, nálunk eközben hiányzik Di Somma, Biagini, Limido és Bertoneri. Utóbbi most sérült meg, és legfeljebb a kispadra ülhet. A Juvénak ezzel óriási előnyt adunk." Ráadásul a Juventus tovább erősödik, hiszen visszatérhet a védelembe a hetek óta sérült Sergio Brio is: "Novarában átestem néhány vizsgálaton, az eredmények bíztatóak, nem hinném, hogy újra megsérülök. Ami a meccset illeti: Barbadillóra kell odafigyelnem, ő lesz az én emberem."

A Juventus kapujában ezúttal is Bodini helyettesíti Tacconit, immár zsinórban harmadjára, ráadásul a következő, Genoa elleni meccsen is ő fog még védeni. "Ha megfelelően teljesítek ma és a Genoa ellen is, de mégis vissza kell ülnöm a kispadra, abból nem csinálok problémát, teszem majd a dolgomat. Bár nyilván nem lesz egy jó érzés. A szurkolók a múltkor fütyültek engem, de nem én tehet róla, hogy Tacconi megsérült. Mindent megtettem az Udinese ellen, a bekapott gólokat nem védhettem (Udinese-Juventus 2-2 - d.v.), az Inter ellen szintén jól ment (Juventus-Inter 2-0). Hat hónap után védtem újra. Nem gondolom, hogy alapjában véve csereember lennék, de ezt nem én döntöm el. Igazságosabb lenne, ha mindkettőnk 15-15 meccset kapna az idény során." - nyilatkozta Bodini.

Boniek influenzás volt a héten, így nincs kirobbanó erőállapotban, de vállalja a játékot. A bajnoki címről és a távozásáról felröppen hírekről is  beszél: "Mi vagyunk a legerősebbek, nagyon fontos volna győzni Avellinóban. Tavaly sajnos a Roma megszerezte előlünk a scudettót. Ha idén mégsem mi nyernénk, akkor drukkolok, hogy legalább a másik torinói együttes legyen az első, mert a Torino számomra szimpatikus csapat. A távozásom? Akik ezt a pletykát terjesztik, azok nem szeretik a Juventust. Én viszont szeretem ezt a klubot, és 5 hónapon belül meghozom a döntést a jövőmről. Most viszont csak az aktuális feladatokra koncentrálok, szeretném kivenni a részemet a jó szereplésből, és szeretnék támasza lenni a fantasztikus Platininek."

A mérkőzés

Barbaresco játékvezetésével a következő összeállításban lépnek pályára a csapatok:

Avellino: Zaninelli, Osti, Vullo, Schiavi, Favero, Lucci, Barbadillo, Tagliaferri, Diaz, Colomba, De Napoli.

Juventus: Bodini, Caricola, Cabrini, Bonini, Brio, Scirea, Penzo, Tardelli, Rossi, Platini, Boniek.

A Juventus csapatbusza a stadion felé igyekezve egy kisebb balesetet szenved, emiatt csupán háromnegyed órával a kezdés előtt érkeznek meg a meccs helyszínére a vendégek. Talán ezért, talán másért, de nagyon dekoncentrált a Juventus, és ezt megérzi az Avellino. Ennek ellenére a Juve szerez vezetést: Boniek szögletét követően Zaninelli kiöklözi a labdát, a mindig jó helyen lévő Platini pedig 16 méterről átfejeli azt a még kint lévő kapuson. Furcsa gól, Platini helyzetfelismerési képességére nincs megfelelő jelző (0-1). Egy perce rá egyenlít az Avellino: De Napoli ugratja ki Colombát, aki a 16-os vonaláról védhetetlenül lő a hosszú sarokba (1-1).

Colombo egyenlítő gólja

A meccs kiegyenlített, a Juventusnál többet van a labda, az Avellino a kontrákban bízik. A 41. percben Tardelli egy fejes után a földön marad, mint kiderül, betört a feje, amelyet 4 öltéssel kell bevarrni. Nem tudja folytatni, helyére Prandelli áll be. A 64. percben a félig beteg Boniek sem bírja már tovább, lejön, így pályára léphet egykori közönsége előtt Vignola, aki azonban nem sokat mutat. Amikor már mindenki elkönyveli a döntetlent, akkor eljön a 86. perc: Brio labdájával indul meg Penzo, belép a büntetőterületre, és zseniális mozdulattal, jobb külsővel a kiszaladó Zaninelli felett a bal felső sarokba emeli a labdát (1-2). A Juventus győz.

Tardelli rettenetes állapotban, ömlik a fejéből a vér

Reakciók

Giovanni Trapattoni nem tagadja, hogy másképpen is alakulhatott volna a meccs: "Az Avellino nagyon kemény ellenfél volt, és ezt nem a kötelező udvariaskodás mondatja velem. A döntetlen talán igazságosabb lett volna. Messze nem játszottunk olyan határozottan, mint az Inter ellen, így az Avellino erőszakossága bizony sok nehéz percet okozott nekünk. Csak azért győztünk ma, mert a csapatomban voltak olyan egyéniségek, akik eldöntötték a meccset." Az a Domenico Penzo lőtte a győztes gólt, aki az egyik új igazolás volt 1983 nyarán: "Amikor a Juvéhoz érkeztem, voltak nehézségeim, hiszen nem volt egyszerű alkalmazkodnom a csapat játékrendszeréhez. De ezen már túljutottam, és örülök neki, hogy ilyen szépen sikerült zárni az évet. A lehető legjobb megoldást választottam a gólom előtt."

Penzo ellőtte a labdát, Zaninelli pedig már tudja, hogy baj van

Carlo Osti, 1980 és 1982 között játszott a Juventusban - a védőnek Paolo Rossira kellett figyelnie: "Azt hiszem, hogy jól elláttam a feladatomat és a csapat is jól játszott ma. Igazi balszerencse, hogy a végén veszítettünk. A Juventus a legjobb csapat, meg fogják nyerni a bajnokságot." Bianchi a meccs előtt kishitű volt, a meccs után viszont bosszúsan nyilatkozik: "Nagyon tartalékosak, de mégis egyenrangú ellenfelek voltunk. A bekapott gólig tökéletes játékot nyújtottunk, Favero a söprögető posztján igazi bástyának bizonyult. Örülnék neki, ha néhány sérültünk felépülne."

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr498239200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

262910 2010.12.31. 17:35:02

BUÉK, Dino!
süti beállítások módosítása