bntemp

bntemp

Nincs régebbi, mint a tegnapi újság X - 25 éve történt

2011. augusztus 02. - s4tch

Nehéz a nyári uborkaszezonban olyan napot találni, amely valami fontos jubileummal összeköthető. Előfordulnak történelmi jelentőségű átigazolások, de nem túl sűrűn. Akadhatnak érdekes barátságos mérkőzések, de ez sem jellemző. Ezúttal arra tekintünk vissza, hogy mi történt 1986. augusztus 2-án a klub környékén, és másnap az újságokban ez milyen cikkeket szült.

Nehéz a nyári uborkaszezonban olyan napot találni, amely valami fontos jubileummal összeköthető. Előfordulnak történelmi jelentőségű átigazolások, de nem túl sűrűn. Akadhatnak érdekes barátságos mérkőzések, de ez sem jellemző. Ezúttal arra tekintünk vissza, hogy mi történt 1986. augusztus 2-án a klub környékén, és másnap az újságokban ez milyen cikkeket szült.

1986. augusztus 2-án a Juventus Svájcban (a hosszú szabadságát töltő Platini nélkül), a Neutchatel Xamax ellen játszott felkészülési találkozót. A Tacconi - Favero, Cabrini, Bonini, Brio, Scirea, Mauro, Manfredonia, Serena, Briaschi, Laudrup összeállítású csapat Serena (27. perc) és Cabrini (28. perc) góljával 2-0-ra nyert. A svájciaknál egy valódi szupersztár, Uli Stielike és a svájci ikon, Heinz Hermann is pályára lépett. A tudósítások szerint a svájciak láthatóan jobb fizikai állapotban voltak. Az újságok kemény kritikával illették Laudrupot, aki "csak egy félidőt kapott, de ezalatt nem mutatott semmit." Marchesi edző védelmébe vette a dánt, szerinte nem túl bölcs dolog egy felkészülési meccsen játszott 45 perc után messzemenő következtetéseket levonni.

Ugyanezen a napon Giampiero Boniperti egy hosszú nyilatkozatában vázolta fel a nyári felkészülés tapasztalatait, illetve az 1986-1987-es idényre vonatkozó elképzeléseit. Először is kiemelte, hogy hosszú évek után a csapat nem Villar Perosában, hanem Macolinban tartott edzőtábort: "Villar Perosában mindig jól éreztük magunkat, de mostanában már kissé fárasztó volt: a szurkolók szinte állandó ostrom alatt tartottak minket a lelkesedésükkel és szeretetükkel. Macolinban minden más, teljesen eltérő a tapasztalatunk. Ezt a helyet minden sportoló ismeri, ide jár Carl Lewis is edzeni. Igazi bajnokoknak való hely, nem véletlenül esett rá a választásunk. Remélem, helyes döntést hoztunk." Platini meghosszabbított szabadságáról így gondolkodott: "Egyáltalán nem zavar a dolog. Mindig mondtam neki - még idény közben is -, hogy menjen el pár hétre, ha fáradtnak érzi magát. Kevés olyan játékos van a világon, aki ekkora nyomásnak volna kitéve. Az a lényeg, hogy kipihenten érkezzen vissza. Nincs ebből feszültség a csapaton belül, ráadásul a felkészülés még nem ért véget, még az is lehet, hogy bekapcsolódik ő is a munkába."

"Sokak szerint nem erősítettük meg eléggé a csapatot, de a végső mérleg csak a bajnokság után hozható meg. Hét-nyolc együttes is esélyes a scudettóra. A legfontosabb, hogy címvédőként ugyanolyan szervezettek legyünk, mint tavaly voltunk. Tíz játékosunk szerződése jár le jövő nyáron, egyelőre még nem tudjuk, hogy mi lesz a sorsuk. Ha viszont más klubok egyeseket megkeresnek, akkor elvárom, hogy ezt jelezzék felém, hiszen akkor gondoskodni kell a pótlásukról. Nem zárom ki, hogy erősítünk még a nyáron, ez egy héten belül eldől, de nem mondok neveket."

Ezen a nyáron érkezett a klubhoz Ian Rush: "Rush már a miénk, csak arra várunk, hogy engedélyt adjanak arra, hogy három légiós szerepelhessen egy csapatban (Platini és Laudrup volt a másik kettő - d.v). A közösségi piac már létezik Európában, akár tetszik, akár nem, ezért érdemes lenne az átigazolási szabályrendszert is ehhez igazítani."

Szintén ezen a nyáron ért véget Trapattoni sikerkorszaka a Juventusnál - Marchesi váltotta őt a kispadon: "Szerintem sokban hasonlítanak egymáshoz. Egy nagyon komoly, következetes és intelligens edző. Szerintem nagyon nehéz lesz megvédenünk a scudettót, de abban azért bízom, hogy az elsők között végzünk. A BEK-től viszont sokat várok, bár nem lesz könnyű túljutni a Real Madridon. Hogy mi lesz, ha Marchesinek nem sikerül? Időt kell neki adni, hiszen még csak most került ide."

És akkor ez történt...

Szembesíteni tudjuk az elvárásokat és a későbbi eredményeket: a Juventus a bajnokságban nem szerepelt rosszul, hiszen 2. lett, három ponttal a Napoli mögött, megelőzve az Intert. A BEK-ben a 2. körben játszott a Real Madriddal, és tizenegyesekkel kiesett. Az Olasz Kupában a negyeddöntőben búcsúztatta a Cagliari. Ian Rush befuccsolt, 40 meccsen 13 gólt lőtt, 1987 nyarán vissza is ment Angliába. Platini egy sikertelen szezonnal intett búcsút a Juvénak, Marchesi még egy idényt maradt, aztán dicstelenül távozott.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr968239618

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

262910 2011.08.02. 16:03:56

...és hát Laudrup torinói karrierje sem volt egy hatalmas sikertörténet. Pedig ő is hatalmas játékos volt. Köszi, Dino.

z40 2011.08.02. 16:31:53

Jók ezek a múltidéző írások. Egy csomó új és érdekes információval szolgálnak, legalábbis számomra mindenképpen. Még több ilyet!

286390 2011.08.02. 16:39:03

[s4tch](#451096): nem volt azért az annyira rossz. 85-86-ban sokat játszott, és összejött egy bajnoki cím és egy Világkupa. [z40](#451115): köszi, ennek tényleg örülök.

338554 2011.08.02. 20:32:32

[dinovercotti](#451123): Ha örülsz neki, akkor én is elmondom, hogy az 50 csillagról szóló posztokat is hasonló lelkesedéssel fogadom, csak általában nincs mit hozzáfűznöm ezért nem is kommentálom. De attól még remekül összeszedett irományok, köszönet érte. Ami feltűnt, hogy nem a juventus.com sorrendjében haladsz az 50 csillaggal, így talán nem is nagyon támaszkodsz az ott leírtakra. Ennek fényében pedig még nagyobb respekt a ráfordított munkáért!

286390 2011.08.02. 21:51:05

[neuropa](#451281): egyáltalán nem. Szinte kizárólag korabeli újságcikkekre támaszkodva írom a posztokat. Ezért is melós, és ezért nem fogunk vele végezni záros határidőn belül. De mindegy, nem hajt senki, majd valamikor a végére érünk.

337913 2011.08.03. 16:27:01

Nagyon jók ezek a cikkek!!! Igazán tetszenek! Ezért kacsintok át én ide ennyiszer :D Csak így tovább Juvesok :)

bauldrick 2011.08.06. 16:49:39

félelmetes, hogy ennyire szerelmes vagy a klubba, és csak úgy lelkesedésből utánanézel annak, mi történt x év augusztus 2.-án, majd posztot is írsz belőle... Úgy értem én is Juvebuzi vagyok, de akkor is állat vagy, ettől a lelkesedéstől ilyen jó a blog, ezt üzenem a többieknek is. Kösz nektek!
süti beállítások módosítása