bntemp

bntemp

1974. október 6.: Bologna-Juventus 2-1

2010. október 23. - s4tch

Van az ám úgy, hogy egy csapat vereséggel kezdi az idényt, aztán a végén megnyeri a bajnokságot. A Juventus is így tett az 1974-75-ös szezonban, az a bizonyos nyitóvereség pedig Bolognában született. A hétvégén Bologna-Juve, mi most egy 36 évvel ezelőtti összecsapásukra tekintünk vissza.

Van az ám úgy, hogy egy csapat vereséggel kezdi az idényt, aztán a végén megnyeri a bajnokságot. A Juventus is így tett az 1974-75-ös szezonban, az a bizonyos nyitóvereség pedig Bolognában született. A hétvégén Bologna-Juve, mi most egy 36 évvel ezelőtti összecsapásukra tekintünk vissza.

1974. október 6.:
BOLOGNA-JUVENTUS 2-1 (1-1)

Bologna, 27.355 fizető néző, 13.392 bérletes. Vezette: Lattanzi (Roma).
Bologna: Buso - Roversi, Paris, Battisodo, Cresci, Maselli, Ghetti, Pecci, Savoldi, Massimelli, Landini. Kispad: Elefante, Brugnera, Ferrara. Edző: Pesaola.
Juventus: Zoff - Cuccureddu, Gentile, Furino, Morini, Spinosi, Damiani, Causio (63' Altafini), Anastasi, Capello, Bettega. Kispad: Piloni, Longobucco. Edző: Parola.
Gólszerző: Savoldi (B) a 20., Altafini (J) a 21., Cresci (B) a 71. percben.
Sárga lap: Maselli, Paris, Savoldi és Roversi, ill. Gentile, Morini és Altafini.
Piros lap: Paris a 86. percben.
Szögletarány: 3-8.
Doppingvizsgálat: Paris, Pecci és Massimelli, ill. Gentile, Damiani és Causio.

Alessandro Del Piero még az utolsó rúgásokat végezte mamája pocakjában, így nem láthatta, ahogyan a toronymagasan esélyes Juventus kitapossa a füvet a bolognai térfélen, mégis kikap az ellenfelétől. Pedig úgy kezdték a meccset Capellóék, ahogyan az elő van írva, teljesen beszorították a hazaiakat. A lelátón helyet foglaló Enzo Bearzot szövetségi kapitány, illetve a mítikus Helenio Herrera azt láthatták, hogy 20.percig csak a Juventus akarata érvényesült. Folyamatos nyomás alatt állt a Bologna, Buso többször is csak bravúrral tudott védeni.

A Juventus szurkolói bizakodóan néznek a jövőbe...

Gyors gólok

A 20. percben váratlanul vezetést szereztek a hazaiak. Roversi futott fel a jobbszélen, lapos beadását Savoldi mesteri mozdulattal pörgette a hálóba (1-0). Egy perccel később egyenlített a Juventus: a 16-oson belül Battisodo röviden passzolta haza a labdát, Damiani megelőzte Busót, elvitte mellette a labdát, az üres kapura gurított, a túloldali kapufát találta el, a kipattanót pedig Anastasi belőtte (1-1). Négy percre rá Cuccureddu beadása 100 %-os helyzetben találta Anastasit, a Juventus gólszerzője azonban ahelyett, hogy lőtt volna, levétellel pepecselt, Buso pedig elszedte előle a labdát. A 34. percben - a meccs addigi talán legszebb jeleneteként - Pecci 30 méterről a keresztlécet találta el. A félidőben maradt az 1-1.

...de csalódniuk kell ezekben az emberekben

Kimaradt büntető és egy bombagól

Jól indult a második félidő a Juventus számára, de rosszul folytatódott: az 50. percben Paris teljesen nyilvánvaló módon buktatta Damianit a 16-oson belül, így a vendégek jogos büntetőhöz jutottak. A 11-est Cuccureddu végezte el, erőtlen, balra tartó lövését Buso kitolta, a kipattanót pedig szögletre mentették a bolognaiak. Furcsa módon itt dőlt el, hogy a Juventus nem fogja megnyerni a meccset: a játékosaik idegesek, kapkodóak lettek, elszállt belőlük a hidegvér. A 71. percben egy hatalmas góllal szerzett vezetést a Bologna: Crescinek gurítottak le egy szabadrúgást, aki 28-30 méterről védhetetlen gólt lőtt Zoff kapujának jobb felső sarkába (2-1). Ment előre a Juventus, a sorstól egy piros lap képében újabb esélyt kapott (Paris szórták ki, miután szabálytalankodott Damianival szemben), de a vereséget már nem tudta elkerülni. Szomorú dolog ezt leírni, de ideje megbarátkozni a ténnyel: 36 évvel ezelőtt a Juventus veszített Bolognában. Megérdemelten.

Edzői nyilatkozatok

Pesaola: "A győzelmünket a középpályán alapoztuk meg. A Juventus három csatárral játszott, meg kellett akadályoznom, hogy a középpályájuk összeköttetésbe kerüljön a támadósorukkal. Ezért állítottam rá Furirnóra Ghettit. Az ő munkája tartotta össze a középpályánkat a jól játszó Juventus ellen. A sikertől függetlenül nem győzöm hangsúlyozni, hogy még mindig a felkészülési szakaszban vagyunk."

Parola: "A kihagyott helyzetek meccse volt ez. Mi több helyzetet kihagytunk, a Bologna kevesebbet, ezért ők nyertek. Akár egy teniszjátszmának megfelelő végeredmény is születhetett volna. Anastasi és Damiani olyan ziccereket puskázott el, amelyeket már bent láttam. Ráadásul még ott volt az elhibázott 11-es is, amelynél szerintem a kapus hamarabb elmozdult annál, mint ahogy a szabályok engedik. Sajnos az is nehezítette a helyzetemet, hogy Morini az első félidőben megsérült, aztán sokáig fájlalta a lábát, meg kellett várnom, hogy javul-e az állapota. Addig nem akartam cserélni. Végül Causiót hoztam le."

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr828239010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

snoopdagi 2010.10.23. 13:56:22

Remek a blog, csak így tovább! FORZA GRANDE JUVE! :)

334191 2010.10.23. 18:26:15

"27.355 fizető néző, 13.392 bérletes" Ennyire nem lehetsz megszállott. :O

286390 2010.10.23. 18:30:15

[vadkutya](#227757): név szerint?:-)

334191 2010.10.25. 14:04:11

[dinovercotti](#227759): Jelzőt sem tudok, nemh nevet. :)
süti beállítások módosítása