bntemp

bntemp

Egy felest, valaki?

2013. július 29. - s4tch

A Juventus felnőtt keretét olvasóink nagy része fejből köpi. 1-2 hibapontot biztos többen szereznénk (én is hajlamos vagyok Nedvedet a kezdőbe képzelni, és elegánsan megfeledkezni Mottáról), ezzel együtt a nagyja brigád szem előtt van, ismerjük őket. Viszont rajtuk kívül a klubnak még tucatnyi játékosban dolgozik vagy éppen rohad a pénze: ők kölcsönben, közös tulajdonban vannak, és készülnek más klubnál. Nem cél, hogy mindegyikkel megismerkedjünk; pl. a már 25 éves, Carpinál kölcsönben állomásozó Raffaele Biancóról alighanem sosem készülnek szexi naptárfotók, és a Honvédnál állomásozó Alcibiade sorsa is inkább a csak olvasóit mozgatja. Ha valaki mégis bővebb információra kíváncsi, pl. a SpazioJuve összeállításait érdemes olvasgatnia. Inkább arról beszélgessünk, vajon az Európában általánosan elfogadott kölcsön, vagy az olaszos sajátosságnak számító comproprietá a szerencsésebb konstrukció, és ez hogyan érintheti az értékesebb, a témában érintett játékosokat.

A Juventus felnőtt keretét olvasóink nagy része fejből köpi. 1-2 hibapontot biztos többen szereznénk (én is hajlamos vagyok Nedvedet a kezdőbe képzelni, és elegánsan megfeledkezni Mottáról), ezzel együtt a nagyja brigád szem előtt van, ismerjük őket. Viszont rajtuk kívül a klubnak még tucatnyi játékosban dolgozik vagy éppen rohad a pénze: ők kölcsönben, közös tulajdonban vannak, és készülnek más klubnál. Nem cél, hogy mindegyikkel megismerkedjünk; pl. a már 25 éves, Carpinál kölcsönben állomásozó Raffaele Biancóról alighanem sosem készülnek szexi naptárfotók, és a Honvédnál állomásozó Alcibiade sorsa is inkább a csak olvasóit mozgatja. Ha valaki mégis bővebb információra kíváncsi, pl. a SpazioJuve összeállításait érdemes olvasgatnia. Inkább arról beszélgessünk, vajon az Európában általánosan elfogadott kölcsön, vagy az olaszos sajátosságnak számító comproprietá a szerencsésebb konstrukció, és ez hogyan érintheti az értékesebb, a témában érintett játékosokat.

Először is különböztessük meg a két konstrukciót: a fő különbség, hogy a kölcsönadás esetében a kölcsönadó klub könyveiben szerepel a játékos, míg közös tulajdon esetében a két klub közösen viseli az értékvesztést. Ez elsőre elhanyagolható különbségnek tűnik annak számára, aki nem a számok embere, viszont ha belegondolunk, hogy egy nyakunkon ragadó Felipe Melo szerződése lejártáig, 2015. június 30-ig még több mint 8 millió euróval rontotta volna a klub eredményét, és Motta is bő 2 milliós értékkel szerepel a könyvekben, míg ha mondjuk ugyanők közös tulajdonban lennének, a későbbi években csak 5 milliós értékvesztést jelentenének, mindjárt látható a különbség. A Juventusnak jelenleg kölcsönbe adott játékosokban bő 27 milliója áll - őket összesen majdnem 60 millióért vette a klub, és a listát végigfutva legfeljebb Leali és Masi rendelkezik első csapatos jövővel.

A kölcsön-konstrukciót viszonylag átlátható esetekben alkalmazzák a csapatok. Vagy azért engedünk el egy játékost, mert nem tartjuk elég érettnek, rutinosnak az első csapatos szerepléshez, és abban bízunk, hogy az új állomáshelyén kozmikus fejlődésnek indul (jelen keretből pl. Masi), vagy azért, mert már nem számítunk a spílerre, viszont sajnálatos módon a lőtéri döglött kutya nem hajlandó érte pénzt adni (pl. Melo). A közös tulajdon viszont kőkemény olaszos mutyi, sokszor köze sincs a futballhoz.

Hallottatok már pl. James Troisiról? Ausztrál-olasz kettős állampolgár középpályás, 25 éves, tehát nem is különösebben a jövő embere. A török Kayserisportól bugázta Marotta 200 ezer euróért, majd legott továbbadta a felét az Atalantának 2 millióért. Hogy ott mennyit játszott a gyerek, tökmindegy (egyébként 6 meccsen 200 percet), a lényeg, hogy a Juve majd' másfél milliót keresett rajta pár óra alatt. Hogy miért csak annyit? Azért, mert az ismeretlenségéhez képest röhejesen drága focista transzferének bonyolításáért a játékosügynök 2 év alatt 2 egyenlő részletben 488 ezer eurót kap. Hoppácska. (Egyébként az ügynöki díjak is megérnének egy posztot: Pogba aláírásáért a tenyérbe mászó Raiola 750 ezret, Isla ügynöke 390 ezret gombolt le.) És Troisi csak egy huszadrangú középpályás, akinek a Juve ugródeszka volt az Atalanta padjához - képzeljétek, mi mehet a Parmánál vagy a szintén szerződésgyárnak számító Genoánál.

A közös tulajdon azért nem csak mutyi, könnyen előfordul, hogy sportszakmai oka van. Egyes középcsapatok hatékony játékosneveldék: egy-egy öreg húzza a csapatot, a fiatalok fejlődnek mellettük, a klub meg miután a leosztott kupahelyekbe nem nagyon tud beleszólni, megpróbál okosan kufárkodni a játékosokkal. A digók azt vallják, a comproprietá azért fasza, mert mindkét fél érdekelt abban, hogy a focista ne csak a padon rohadjon, hanem játsszon is, ezért előszeretettel alkalmazzák fiatal, komoly potenciállal bíró tehetségek esetében. A kölcsönjátékosokat ugyanis előszeretettel jegelik a klubok. Lásd Gabbiadini, akit a Bologna annyira nem vett figyelembe tavaly ősszel, hogy novemberben Marottának le kellett szólnia a Dall'Ara vezérlőjébe, hogy amennyiben csak perceket kap a fiú, a téli mercato nyitópercére leküld érte egy rohamosztagot, és átszállíttatja olyan klubhoz, amelyik biztosítja a fejlődését. Bolognában joggal gondolták, hogy inkább a saját kölkeik (elsősorban Acquafresca és Kone) piaci értékét próbálják feljebb tornászni a játékpercekkel, így fordulhatott elő, hogy Gabbiadini november közepéig mindössze kétszer játszott egy félidőnél többet, és nem szerzett gólt. A bajnokságot végül 6 góllal és 2 assziszttal zárta. Hogy ne legyen egyszerű a helyzet, mindeközben az Atalanta és a Juventus felesben birtokolta a játékjogát - igen, a Bologna egyszerre két klub pennájával csépelte a csalánt.

Szóval a kölcsön nem teszi érdekeltté a kölcsönvevőt, míg a közös tulajdon viszont hozott már könnyfakasztóan megható sztorikat. A közelmúltból a legszebb példa erre Giovincóé. Végeredményben mind a Parma, mind a Juventus jól járt a közösködéssel: a Parma kapott egy kezdőbe rakható húzóembert, és nyert pár millió eurót, a Juve meg visszakapott egy válogatottba magát bejátszó, nettó egy év játékidővel bölcsebb focistát. Más kérdés, hogy Gio visszatérő szezonja vegyesre sikeredett - ezzel együtt a közös tulajdon megtette a hatását, egy év alatt kb. megtriplázta a játékos piaci értékét.


További érv a közös tulajdon mellett az olasz klubok megrogyott anyagi helyzete. Egy kezdőbe szánt játékosért a Juve egy évtizede röhögve kicsengette az átigazolási díjat, most meg Kwadcsi esetében a likviditás szempontjából kedvezőbb megoldást választottuk. Ugyanakkor a comproprietá lehet a kockázatmegosztás eszköze is: Isla sérülésből épült fel, a Juventus és az Udinese közösen kockáztatták, hogy a chilei újra szétszaggatja a térdét, és a benne álló eurómilliók mennek a levesbe. Igaz, az Udinese könnyen kockáztatott a fél játékosért legombolt bő 9 millával a zsebben...

A közös lónak viszont almás a háta - így fordulhatott elő, hogy a Parma tulajdonképp megzsarolta a Juventust Giovinco esetében. Emlékezhettek, hogy a kótyagos elméjű Ghirardi (aki a napokban Pallottára 35 milliós árcédulát ragasztott, muhaha) egyes hírek szerint bő 20 milliót szeretett volna Giovinco feléért. Az irreális, mégsem teljesen légből kapott összeget az fújta ekkorára, hogy a pármai elnök a pletykák szerint megegyezett az Izével Gio leigazolásáról, így Moratti virtuális pénzével fel tudta verni Gio nála lévő felének az árát. (Tényleg, közös tulajdon esetén a játékost hosszában vagy derékban kell felezni?) Így fordulhat az is elő, hogy ha két klub nem tud megegyezni a folytatásról, vakliciten döntik el a közösen birtokolt játékos további sorsát. Borítékoláskor vagy felül-, vagy alullicitálják egymást a felek, attól függően, hogy akarják-e a játékost saját keretükben tudni.

Váltsuk a fentieket aprópénzre, nézzük meg, a mostani keretben lévő, érintett játékosoknak mi lett, mi lehet a sorsa! Kwadcsi ügyét rövidre zártuk, kifizettük a másik oldaláért előzetesen kialkudott 9 milliót. Lehet azon vitatkozni, megér-e 18 milliót egy olyan spíler, aki a saját posztján nem fér be, aki tavasszal alig mutatott valamit, és aki hiányposzton jobb híján (Bastost tavaly 2 millióért vette a Schalke, khmm) játszik - ezzel együtt is a keret egyik erősségének számít. Örülünk a maradásának, az árát sokalljuk. Isla az első éve tükrében egyértelműen húzós lett volna a tavaly kialkudott vételárért, durva lett volna pár meccs alapján újabb bő 9 millát fizetni érte. Az Udinese viszont nem tudja - és nem is akarja - a Juventus részét kivásárolni, a patthelyzet feloldásaként a közös tulajdont meghosszabbították a klubok. A bűzösebb milánói hullarablók viszont nem véletlenül kukáznák ki a nálunk lévő felét kb. 6 millióért: Isla komoly játékos, némi kockázattal. Jelen állás szerint marad nálunk, amibe egy szélső érkezése bekavarhat. Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy Biabiany ebben ne legyen tényező; egy hasonlóan ostoba futóbolondot jóval kisebb áldozattal is lehetne találni. A Parma ugyanis Marrone játékjogának felét szeretné a szélsőért cserébe - mi legfeljebb kölcsönbe engednénk a srácot, túl nagy tehetség ahhoz, hogy jövő nyáron újrajátsszunk fölötte egy, a Giovinco-sagához hasonló bohózatot.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr178240688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

334219 2013.07.29. 07:39:37

Marrone mennyivel mutatott többet Biabianynál eddig? Semennyivel. )) (Egyébként meg nem almás, hanem túros. Mármint a közös ló háta, az eredeti mondás szerint.)

339140 2013.07.29. 09:56:43

Az arab fejű holland csibe sem fog beférni a jövőben? Vele mi van most?

349137 2013.07.29. 10:41:27

Köszi. Nekem nagyon tetszett a cikk. Ezáltal kicsit jobban átlátom ezeket a kölcsön-közös dolgokat.

262910 2013.07.29. 11:13:33

[Merlin91](#1489711): köszi, captain obvious. alulmúltad a zlatanos kötözködést is.

351123 2013.07.29. 13:53:51

Marronet nem szabad közös tulajdonná tenni!Giak távozásával remélem több szerepet kap/hatna!Forza Juve

336677 2013.07.29. 16:42:08

én pl. úgy gondolom, hogy Asamoah nagyon nem érte meg a 18 milliót, én nem tartottam volna meg, hanem megpróbáltam volna, eladni a Juvénél lévő fél játékjogot. kb. 1,5 jó hónapja volt, és mondjuk jön Kolarov, akkor Asamoah-nak sehol sincs helye a csapatban

346364 2013.07.30. 08:16:41

[_Tyler](#1490048): az attól függ, hogy Kolarov hogyan teljesít majd. Ekőfordulhat, hogy neki is lesz 1,5 jó hónapja....

336677 2013.07.30. 08:59:44

[JUVEloko](#1490626): mivel legrosszabb esetben is csak feleannyiba kerülne, mint Asamoah, ár-érték arányban még mindig jobb lenne :)

347168 2013.07.30. 10:45:05

Köszi a posztért, hiánypótló fejtágítás, Muszbek sportközgazdász úr sem tudta volna jobban prezentálni. Marrone szerintem is könnyen felessé válhat. A Giovinco photoshop igazi gyöngyszem :)

256059 2013.07.30. 14:25:06

[_Tyler](#1490645): viszont kétszer másfél hónap az már három. :D Ha nem egyszerre lendülnek formába.

341862 2013.07.30. 23:52:46

[Tonhalacska](#1489778): tavaly lenyomott egy elég jó szezont a Brescia-nál, gondolom megint kölcsön kerül. Túlságosan is telített a középpályánk. (Bár ha tudna egy Pirlo béta verziót nyomni, akkor még akár) De most amúgy a nagycsapattal edz elvileg. Akárcsak Gabriel Apellt, szintén nagy reményekkel érkezett, de nem hiszem, hogy szerepet fog kapni a közeljövőben. A helyzet az, hogy a legtehetségesebb ifijátékosaink a középpálya közepén játszanak :( (meg csatárként, de azokkal valamiért nem merünk kísérletezni. Marotta most mondott valami olyasmit, hogy 5 csatár + 1 fiatallal vágnak neki a szezonnak, szóval remélem Zaza, Boakye, Gabbiadini, vagy Immobile végre lehetőséget kap Contetól.

341862 2013.07.30. 23:54:13

(ps: ha leigazolnánk Kolarovot, nekem teljesen tökéletes lenne a mercatonk, mivel a baloldali wingback az utolsó hiányposztunk, ami klasszisokat illeti - ez kicsit OFFTOPIC, bocs)

347988 2013.07.31. 13:26:59

Nekem ezzel a cikkel csak annyi a bajom hogy a múlt árnyéka nincs figyelembe véve amikor az átigazolásokról van szó. A Calciopoli után nehezen igazol a Juve sok játékos elkerüli a Juventust mert úgy érezhetik magukat hogy nincs értelme kockáztatni a karrierüket egy esetleges újabb balhé miatt. Nekem mint komoly elfogultsággal rendelkező Juventus szurkolónak ez az érzésem. Ugyanis a klub múltja és korábbi nagyszerű játékosai lehetővé tennék még egy negatív kassza esetén is hogy olyan játékosokat szerezzenek meg mint Verratti, Neymar, Fabregas, Villa vagy éppen az említett Bastos. Lásd Real Madrid v. Barcelona akik csak a játékos után eladott relikviákból olyan összegeket nyernek mellyel szinte ingyen van a játékos és még esetleg a bérét is kifizethetik abból amely a megnövekedett nézőszám miatt üti a klub markát. Sajnos az még messze van amikor egymást ütik a "top" játékosok hogy a Juventusban játszhassanak. De lehet hogy nem is kell top játékos mert akkor komolyan felborul a morál csapaton belül leginkább a fizetések miatt is és a játéklehetőség miatt. És akkor még nem beszélve az olasz adózásról ami komoly fizetéscsökkenést jelent pl. az angolokhoz képest.

344471 2013.07.31. 13:31:34

[Tonhalacska](#1489778): Keresztszalag szakadása volt februárban, ki kellett hagynia a szezon hátralévő részét. Szerintem 1 évet még biztosan jegelik majd ezután.

350110 2013.07.31. 19:48:13

Speciel még mindig nem látom, ki fogja a szélről rátenni a zsugát Llorente buksijára.

346364 2013.08.01. 12:13:46

Elnézve a napoli igazolásait, komolyan számba kell majd venni őket is.

262910 2013.08.01. 13:35:47

[JUVEloko](#1492895): fene a gusztusod, én nem vennék a számba semmit, ami nápolyból származik.

349781 2013.08.01. 13:48:52

OFF Pepe-vel mi a helyzet? Mikorra lesz bevethető?

338554 2013.08.02. 07:33:42

[JUVEloko](#1492895): Épp most vetted a szádba őket :)

350492 2013.08.02. 12:39:19

[JUVEloko](#1492895): A számból vetted ki a szót! A Cavaniért kapott pénz kb annyit ér most, mint amit 2001-ben Zidane-ért kapott a Juve. Arra gondolok, hogy ha Cavani 60milliót ért, akkor 1-2 év múlva Vidalért is le lehet gombolni ennyit.

346364 2013.08.06. 16:32:37

[s4tch](#1492969): [neuropa](#1493910): [daneeka31](#1494213): Megkönnyebbülésemre daneeka31 kivette a számból. Belefutottam a szójátékba tisztességesen, de hát ez egy ilyen blog :))

346364 2013.08.06. 16:33:59

[IlBianconeroNelCuore](#1492981): Most körbefutja a földet (2x), mert úgy érzi, hogy a kondija nem megfelelő (sok kihagyás). Amint visszaér megpróbálja a focit is.
süti beállítások módosítása