bntemp

bntemp

Hiszti

2012. október 30. - s4tch

Ki ne tudná: a hétvégén a Juventus úgy nyert Cataniában, hogy a játékvezető nem adta meg a hazaiak teljesen szabályos gólját. Az, hogy rosszul döntött, egyértelmű, és nem is vitatja senki. Vannak azonban, akik nem állnak meg ott, hogy egyszerűen rossz döntésről beszéljenek: az esetben tendenciát látnak, és csalásról beszélnek.

Ki ne tudná: a hétvégén a Juventus úgy nyert Cataniában, hogy a játékvezető nem adta meg a hazaiak teljesen szabályos gólját. Az, hogy rosszul döntött, egyértelmű, és nem is vitatja senki. Vannak azonban, akik nem állnak meg ott, hogy egyszerűen rossz döntésről beszéljenek: az esetben tendenciát látnak, és csalásról beszélnek.

Elöljáróban: ennek az írásnak nem célja a játékvezető mosdatása - hiszen hibája nem védhető. Nem célja a Juventus "mosdatása" - hiszen erre nincs szüksége a klubnak.

Az egész hiszti mögött én alapvetően három dolgot látok: az első a szurkolói lélektan. Teljesen természetes dolog, ha egy-egy szurkolót (vagy akár klubvezetőt, edzőt, játékost) elvakít a saját csapata iránti rajongás, illetve a rivális utálata. Ennek része a szelektív észlelés is, illetve az, hogy az egyes eseményeket más-más mércével mérünk. És ez teljesen természetes: mindig megdöbbenek, amikor valaki teljesen komolyan gondolja azt, hogy egy szurkolónak objektívnek kellene lennie. (És nem csak azért, mert a megismerés értékmentességével - pontosabban ennek lehetségességével - kapcsolatban komoly fenntartásaim vannak.) A szurkoló imádja a csapatát, és gyakran gyűlöli az ellenfelet. Bevallom őszintén, és például nem csak utálom, hanem kifejezetten megvetem pl. a milánói kek-feketéket, és tényleg nagyon nehéz elfogadnom, hogy miként szurkolhat valaki nekik.

A szeretet és a gyűlölet megjelenése a racionalitástól az irracionalitás irányába mozdítja el az egyes események értelmezését, és ebből lesznek azok a helyzetek, amikor "más szemében a szálkát, sajátunkban a gerendát" sem vesszük észre. A szurkolói létnek nem csak az a fontos része, hogy a saját csapatom sikerét akarom, hanem az is, hogy az ellenfél elbukjon. És az is része persze, hogy a másik NEM NYERHET TISZTÁN, hiszen létéből adódóan erkölcstelen. Emiatt a javunkra történő tévedés az tévedés, meg már amúgy is járt már nekünk, mert minket mindig bántanak, meg mások javára sokkal többet tévednek, meg egyébként is rosszul látta mindenki, hülyék. Az ellenfél javára történő tévedés csalás, mindig ez van, miért van erre szükség, na, ezért utálom őket. Szerintem ez teljesen rendben van, sőt, a foci, vagy a sport egésze sokkal érdektelenebb lenne enélkül az irracionalitás nélkül. De ettől a tény és a vélemény nem lesz ugyanaz.

A bírózás (akárcsak a szerencsére vagy az "antifocira" való hivatkozás) a megmagyarázhatatlanra (miért nem úgy történnek a dolgok, ahogy szeretnénk) adott reakció is egyben: mi (=a csapatunk) nem tettünk semmit rosszul, rajtunk kívül eső körülmények miatt történt az, ami. Még akár valami gyermeteg (vallás)filozófiát is keríthetnénk köré, amelyben a kedvező ítélet az isteni beavatkozás, a minket sújtó döntés pedig a sátáni erők megnyilvánulása.

A második elem az olasz (futball)közegből adódik. Az olaszok mindennapi életéhez hozzátartoznak a pletykák, a szenzációk, nem egy esetben a botrányok. Ennek egyik rendkívül látványos jele, hogy a sportlapokban szinte naponta jelennek meg a bombasztikus átigazolási pletykák, nem egy esetben oldalakat szentelve annak, hogy mondjuk C. Ronaldo hogyan "játszik majd" az Milanban vagy a Juventusban. Ennek a jelenségnek a része, hogy az olasz sajtó nem csak, hogy ugrik a botrányokra, hanem rendszeresen kelti is őket. És nem a jó értelemben vett botránykeltésre gondolok, amikor a sajtó a társadalom lelkiismereteként feltárja a visszásságokat, hanem arra, amikor fontosabbá válik egy félbolond klubelnök, vagy egy fogyatékos szájhős edző nyilatkozata, mint a pályán történtek, vagy hogy nem bontják ki a valóság minden szeletét egy-egy eseménysorral kapcsolatban. És ennek a botrány-újságírásnak a része, amikor időről-időre leközlik a "valódi" tabellát, azaz hogy mi lenne a helyzet bírói tévedések nélkül. Aminek kb. annyi értelme van, mintha csinálnának egy táblázatot arról, hogy mi lett volna ha valamelyik játékos inkább a curlinget választotta volna a foci helyett, és a posztján egy zsiráf játszott volna minden meccsen. Nem egy elemző úgy gondolja, hogy az angol és az olasz sportsajtó nagyon eltérő viselkedése és fókuszpontjai is hozzájárulnak a két bajnokság eltérő megítéléséhez és gazdasági sikereihez - még ha nyilván nem is ez a döntő ok.

A hétvégén és az elmúlt napokban ennek a hozzáállásnak láthattuk az eredményeit. A Juventus javára történő tévedések hálás témát jelentenek, hiszen a legnépszerűbb csapat egyben a leggyűlöltebb is. Így arra számíthat egy-egy lap, hogy ha részletesebben foglalkozik egy, a Juventust segítő ítélettel, akkor a vásárló egy része igen elégedett lesz, esetleg még az eladott példányszám is nőni fog (ez nem jelenti azt, hogy nem történt tévedés). Ugyanezt nem biztos, ha elérik azzal, hogy ha címlapon hozzák, hogy mondjuk a Catania nem kapott meg egy (egyértelműnek tűnő) büntetőt Milánóban, a Milan lesgóllal nyer, vagy hogy a Napoli úgy nyer, hogy a győztes gól előtti tizenegyesnél a büntetőterületen kívül szabálytalankodtak. Bevallom, nem nagyon szoktam nézni más meccseit, így a fenti példák más oldalak beszámolóin, fórumhozzászólásokon és persze a meccsek összefoglalóin alapulnak. Lehet, hogy ennyi tévedés volt összesen, lehet, hogy ennél több.

És végül van egy harmadik elemet nehéz pontosan meghatározni, részben a rendelkezésünkre álló kevés információ miatt. Az biztos, hogy számos tényező alkotja ezt a rejtélyes valamit. Azt azonban nem tudni, hogy a bonyolult mixtúrának mennyire része az aljasság, a gonoszság, a tájékozatlanság, az alacsony intellektuális kapacitás, netán a hazugságra való hajlam - vélhetően embere válogatja. Nevezzük félrevezető leegyszerűsítésnek: egy-egy hatásos, ámde hamis, vagy kontextusából kiragadott mondattal általános folyamatokat vázol fel az ember, vagy átfogó jellemzéseket ad klubokról, játékosokról. Viszont itt az első pontban bemutatottakkal ellentétben bőven kárhozatható a szerző/beszélő: hiszen tényeket torzít el, fordít ki, valótlanságokat állít. Ilyenekből adódik az, amikor valaki azt állítja, hogy Carrera embert ölt (az emberölés jogi tényállás, amit ítéletben szoktak kimondani), netán tényként közli, hogy egy klub megvette a bírókat egy BL meccsen. Vagy amikor a calciopolit bundabotránynak nevezik, vagy a felmentett játékosokat továbbra is bundázóként kezelik. Az egyik kedvencem, amikor egy részeg blogger üvöltözve faggatott vallatott (válaszra nem volt időnk, mert mire levegőt vettünk már újra üvöltött :DD) minket a Juventus "csalásairól", és kijelentette, hogy "de hát mindenki tudta a calciopoli idején, hogy a Juve akkor rúg tizenegyest, amikor akar". Ez - a határozott kijelentés ellenére - egy vélemény. A tény pedig az, hogy a 2005-06-os szezonban a Juventus 5 büntetőt kapott a bajnokságban (ugyanannyit, mint Moratti bandája), a Milan pedig tízet. A Roma pedig tizenegyet... Egy évvel korábban négy tizenegyest kaptunk, fele annyit, mint a Lazio és kettővel kevesebbet, mint a milánói kék-feketék - igaz, a Milan meg csak kettőt. Mi a célom ennek leírásával? Nem, távolról sem az, hogy calciopolizzak, vagy azt állítsam, hogy mi milyen szerencsétlenek vagyunk, hogy bántanak minket a bírók. Illusztrálni akarom a tájékozatlanságból adódó hülyeségek és a tények közötti különbséget. Persze szólásszabadság van, mindenki azt mond, amit akar. Legfeljebb elcsodálkozunk, hogy egyesek még mindig képesek magukat mélyebbre küzdeni...

A fentebb leírtak, és még ki tudja mi miatt pedig hiába volt az elmúlt fordulóban több meccsen is komoly bírói hiba (Napoli-Chievo: egy továbbengedett büntetőgyanús helyzet a hazai kapu előtt, Milan-Genoa: megadott lesgól a hazaiaknak, Fiorentina-Lazio: nem adtak meg egy büntetőt a Lazionak, Mauri gólját vélhetően tévesen nem adták meg, Bologna-Izé: Cambisasso gólja lesgyanús helyzetből esett, Roma-Udinese: a vendégek győztes gólja egy erősen vitatható - szerintem jogtalan - büntetőből esett, Sampdoria-Cagliari: a hazaiak szabályos gólját vette el a partjelző, Torino-Parma: túl szigorú kiállítás a hazaiaknál) botrány és csalózás csak egyből lett. És csak itt hangzottak el olyan abszurdumok, hogy a futball halott, meg hogy az eredményt meg kellene változtatni, esetleg újrajátszani a meccset. Ilyenkor felmerül bennem a kérdés, hogy akkor mi lenne, ha mondjuk Agnelli vagy Marotta olyan vérlázítóan cinikusan nyilatkozott volna, mint tette azt Ferguson egy lesgóllal megnyert meccs után, ahol teljesen jogtalanul állították ki az ellenfél egyik csatárát. Mekkora lenne a hiszti akkor? Ezzel szemben Marottáék szerintem példaértékűen nyilatkoztak az ügyben, akárcsak az Udinese elleni meccsen történtek után.

Jó lenne, ha bírói tévedések kevésbé befolyásolnák a játékot. Egyetértek Dartival abban, hogy a videóbírót azonnal be kellene vezetni - remélhetőleg előbb-utóbb sor kerül rá. Addig meg reménykedjünk abban, hogy nem lesznek ilyen hibák, mint a hétvégi fordulóban Olaszországban vagy Angliában.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr658240366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

336679 2012.10.30. 16:50:02

Legyél a feleségem, Tyli!

340891 2012.10.30. 17:18:31

Ezt is összecsalta nekunk Moggi! Hat igen, sokunk velemenyet erinti a leiras.

340119 2012.10.30. 17:54:48

Tökéletes cikk. Teljesen egyetértek.

338554 2012.10.30. 18:25:45

Persze akiknek kellene, azok önnön intellektuális behatároltságuk okán képtelenek lesznek venni az üzenet. Ilyenformán eme írás hasznossága is erősen megkérdőjelezhető.

262910 2012.10.30. 18:27:11

[Dartagnanx](#957235): lehetne az enyém is. úgyis csalók vagyunk, mit nekünk a bigámia.

344125 2012.10.30. 19:25:52

[neuropa](#957295): annál is inkább, mivel nemrég az nso-n megjelent egyik cikknél az egyik hozzászólásomban ajánlottam ezt a cikket, erre egy izé szurkoló kijelentette, hogy ilyen "xaros" blogot nem olvas. :/

347168 2012.10.30. 19:55:04

Tökéletes poszt a világ egyik legjobb csapatának tökéletes blogján. Több ló nem indul... :)

258945 2012.10.30. 20:01:10

Teljesen egyetértek, nálam nem is igazán szurkoló, aki nem elfogult. Az elfogultság belefér, persze azért van határ. Amikor pl. acmilan fórumán a szerencsétlen el kezdi fejtegetni, hogy tavaly 9!gólt vettek el a milantól, és legalább egy tucat! tizit nem adtak meg, ellenben a Juve sorra kapta a tiziket (mind a 4et :)), amivel sorba nyerte a döntetlen meccseket. (konkrétan egy tizit kaptunk döntetlen állásnál, tavaly a Cessena ellen idegenben, a 9.percben...., a többi esetében mi vezetünk,), na meg a Vidalos sztori, akkor azért elfogultság ide vagy oda, a srác megérett egy elmeorvosi vizsgálatra. Kicsi a különbség a szimplán elfogult meg a totál fogalmatlan idióta közt.

347773 2012.10.30. 21:23:19

túl jó a post, az összes troll meg fog térni és nem lesz majd kivel hadakozni szemetek, elbasztátok az életemet

347392 2012.10.30. 21:40:31

A legjobb írás, amit itt valah olvastam! Elő is terjeszettem a kedves főnökömnél KennyVice-nál, hogy a juventushungary-n valamien formában megjelenjen!

345214 2012.10.30. 22:01:48

majdnem tökéletes írás! "és a posztján egy zsiráf játszott volna minden meccsen." zsiráf? most komolyan?

336679 2012.10.30. 22:50:57

[Dagobahrendszer](#957420): Nem úgy van az. Mi ezért súlyos dolllármilliókat kérünk. Szép is lenne, bárhol csak úgy megjelenhetnének a MacBook Airen írt cikkjeink.

347392 2012.10.30. 23:37:30

[Dartagnanx](#957518): Hát persze a jogdíjak! :)

334219 2012.10.31. 08:16:37

Meglátjuk, mennyit ér ez Európában!

261727 2012.10.31. 08:56:56

Jól összefoglaltad, amit nagyjából tud egy szurkoló, csak esetleg nem képes összeszedni és leírni. Ahogy kell, általánosságban próbáltad megfogalmazni a témát, még ha a konklúzióid a Juventust védelmezik a Catania meccset illető elismerés ellenére is. Igazi véleményalkotáshoz azért persze elvárható lenne, hogy ne csak a kedvenced mérkőzéseit lásd. Nyilvánvaló, hogy a bírói tévedések, mint elkerülhetetlen rossz, velejárói egy-egy mérkőzésnek, így csak remélhetjük egy meccs előtt, hogy a spori aznap nem bal lábbal kelt. Rengeteg szurkoló követi el a hibát, hogy a játékvezetői tévedéseket általánosságban és összességében nézi, valamint számolgatja, holott minden meccs önmagában egység, vagyis az ott elkövetett hibák csak abban a 90 percben relevánsak. Legalábbis így kellene lennie. Szurkolói elfogultság és gyűlölet kérdése. Hát 33 éve drukkolok az Internek, és számomra mindig is elfogadhatatlan volt az a hozzáállás, amit te és még annyian képviselnek. Természetesen az, hogy valamit elnézek a saját csapatomnak, holott tudom, hogy igazság szerint nem kellett volna bekövetkeznie, abszolút belefér, de a gyűlölet, meg a másik megvetése soha. Nem szeretem a Juventust, de gyűlölni sem fogom soha. Meg szoktam nézni a meccseit, de nem úgy, hogy "Mennyire utálom ezeket!". Akkor nem is nézném. Nagyon is értem, hogy miért lehet annyi szurkolója ennek a csapatnak, azt viszont nem, hogyan fogalmazhat meg valaki egy olyan ostobaságot, mint a "tényleg nagyon nehéz elfogadnom, hogy miként szurkolhat valaki nekik." Ha ezt így leírtad, akkor te nagyon sok mindent nem tudsz elfogadni és nem értesz ebből a világból. Nyilvánvalóan lehet most kötekedni velem, de hidd el a hiba annak a készülékében van, aki ilyet leír. +1 Puszér "bírói csalás" Róbert élvezhetetlenné teszi a meccseiteket.

347168 2012.10.31. 09:11:29

[nalazo](#957709): Puzsér nálam is már többször kiverte a biztosítékot. Megjegyzem, időnként az az érzésem, hogy az infói zömét a bianconeri blogról szerzi - bár ez lehet, hogy téves következtetés. Az általad kifogásolt mondattal kapcsolatban megértem az ellenérzéseidet, de a szurkoló szubjektív értékelő, ettől szurkoló, ezért talán megbocsátható.

346607 2012.10.31. 09:14:59

[nalazo](#957709): Az említett mondattal a szerző csak a saját példáján mutatja be a szurkolói elfogultság határtalanságát.

316709 2012.10.31. 10:03:30

Hülye vagyok, ezért inkább hozzá sem szólok! Egy biztos,a sportsajtónak vezető szerepe van egy-egy meccs,játékos,bíró megítélésében.Nagyon jó észrevétel az angol ill. olasz lapok közötti különbség.Míg az angol The Sun"angol Blikk" oldalakon keresztül illusztrál egy-egy meccset,az első kapura lövéstől kezdve az utolsóig(már előre félek milyen őrjöngést fognak rendezni a reding-arsenal meccs után - szerintem jelenik meg különszám.),addig a gazetta és társait jóformán csak a "3. félidő" érdekli,minden ami a körítés,de nem az igazi football.És itt hoznék fel egy idézetet egyik kedvenc filmemből az MIB-ből; "Az ember okos,de nagy tömegben buta és hisztérikus",akit nagyon könnyen lehet befolyásolni,amit az újságírás is meglovagol. Ahogy Ti is bloggerek,úgy egy szakkommentátor is képes elvinni az ember gondolatait egy irányba,ami után váltig állítja,hogy az a helyes út,amit követni fogok/kell.Ezért tartom nagyon-nagy butaságnak Puzsér "szak-kommentátori(?)" jelenlétét a Juventus meccseken,mert azzal hogy rögtön farkast kiált a televízióban,meghülyíti az embert...(nincs szükség még egy Falsopolira,a Juvénak nincs szüksége bírói segítségre,Videó bírót most azonnal,ha már bevezették volna az Arany csapat most világbajnok).Nah igen, az arany csapat most világbajnok,Maradona keze nem Isten keze,az inter - siena meccsen nem adják meg az inter gólját amikor 6hullarabló állt lesen,és lehetne sorolni a történelmi példákat (bár hülye vagyok,nem jut eszembe több:)).Bírói tévedések voltak,vannak,lesznek.Hogy a video bíró segíthet az nem vitás,egy nagyon jó példa a Vasárnapi NYGiants-Dallas Cowboys meccs,amikor két centin múlott a dallasiak Touch Down-ja,amit első klikkre megadtak,majd kb 10percnyi videózgatás után visszavontak.Bár Faragó Ricsi már 10mp után megmondta hogy nem érvényes a TD,az amcsi sporiknak kicsit tovább tartott.Nem tudom mit csinálhattak olyan sokáig,talán még egy hardcore pornó is belefért.

316709 2012.10.31. 10:18:12

Gyors cigi szünet után folytatnám trollkodásomat,mivel a legnagyobb gondolatok "ott"születnek. Szóval amíg a Dallasiak TD-je meccsdöntő lett volna,mivel Manningnak maradt volna 10mp-e hogy megfordítsa a meccset,addig ha a Catania gólját az áhított videóbíró segítségével megadják, a Juventusnak még lett volna 70perce hogy kicsikarja a győzelmet.És el kell,hogy keserítsem a Catania szurkolóit,de ez meg is történt volna.Az összes nagyágyúnk a pályán lett volna,és Bendtner is hozta volna a meccsenkénti 2.5-es gólátlagát.:)

346364 2012.10.31. 11:28:03

Nagyon jó írás grt! Egy dolgot emelnék ki. A csapatunk hibás, méghozzá abban, hogy az első 20 percben nem rendezte a meccset, ahogy egy ilyen nagy csapathoz, mint a JUVENTUS illő lenne. Amennyiben ez megtörtént volna, most nincs miről beszélni. Sajnos ilyen meccsek minden idényben lesznek/vannak. Mi sem verhetünk tönkre mindenkit, úgy hogy esélyt sem adunk az ellenfélnek. +1 fanyalgók részére: csatárproblémáink ellenére nálunk több gólt eddig egy csapat sem szerzett az idényben. Az "übertámadósosmevédekező" roma lőtt uygan annyit.
süti beállítások módosítása