bntemp

bntemp

Scommessopoli ítéletek másodfokon

2012. augusztus 22. - s4tch

12 nappal az elsőfokú ítéletek után újra elkerekedtek a szemeink, és nem attól, hogy rég nem látott Darti barátunk meglepte valamelyikünket hátulról: itt vannak a másodfokú ítéletek.

12 nappal az elsőfokú ítéletek után újra elkerekedtek a szemeink, és nem attól, hogy rég nem látott Darti barátunk meglepte valamelyikünket hátulról: itt vannak a másodfokú ítéletek.

Ott tartottunk szűk két hete, hogy Conte 10 hónapot, Alessio 8 hónapos eltiltást kapott jelentési kötelezettség elmulasztása miatt, Bonuccit és Pepét felmentették a bundavád alól, valamint Cristian Stellini - miután vádalkut kötött - lemondott, amit Andrea Agnelli elfogadott.

Bonucci és Pepe esetét az ügyész, Palazzi nem hagyta annyiban, a szövetség fegyelmi szervétől a bundavád újratárgyalását kérte. Ezen kívül beadványában azt írta, hogy ha újra megalapozatlannak találják a bundavádat a két focista ellen, akkor legalább jelentési kötelezettség elmulasztása miatt meszeljék el őket. A mai másodfokú ítéletek nem változtattak a két játékos helyzetén, edzhetnek tovább.

Conte és Alessio esetében az edzők ügyvédei - az őket az első tárgyalás alatt is képviselő Antonio De Rensis és Luigi Chiappero, valamint az urakhoz a második körre csatlakozó, jó hírű és MILF-kategóriás Giulia Bongiorno - felmentésért folyamodtak. Előzetesen a sajtó is minimum enyhítést, optimistább verziók szerint felmentést várt, lévén a vád finoman szólva is ingatag lábakon állt. Contét ma fel is mentették az egyik vádpont alól: az ítészek nem tartották megalapozottnak Carobbio azon vádjait, amik szerint állítólag Conte a Novara-Siena meccs előtt a taktikai értekezleten a teljes csapat füle hallatára elmondta, hogy egy lezsírozott döntetlen előtt áll a társaság. Alessio eltiltását is mérsékelték, 8 hónapról 6 hónapra.

Eddig nem rossz.

Viszont a mai ítélet szerint Conte valóban tudhatott a későbbi AlbinoLeffe - Siena meccs lefixált eredményéről, így az eredeti 10 hónapos eltiltását helyben hagyták.

Az ítélet indoklását még nem olvastuk, ezért találgatni sem szeretnénk. Első fokon Conte 10 hónapos büntetésének indoklásában azt találtuk, hogy az edző két bundát mulasztott el jelenteni, így az első miatt 9 hónapot, az ismétlésért további egy hónapot kapott. Most meg egy meccsért kap 10 hónapot. Ha az első fok óta új bizonyítékok nem kerültek elő, akkor ez tulajdonképp egy súlyosbítás, ráadásul továbbra is egy olyan futballista vallomása alapján meszelik el, aki bevallottan és bizonyítottan bundázott, és ráadásul most már a szövetség fegyelmi testülete előtt is nyilvánvaló, hogy a Novara - Siena előtti eseményekkel kapcsolatban megbízhatatlan.

Na és akkor most mi lesz? Conte és Alessio sem törődnek bele az ítéletbe, a klub is kiáll mellettük. A következő lépés a TNAS (az olaszok nemzeti sportbírósága) lesz: van 30 nap a fellebbezésre, további 20 az iratok benyújtására, a CONI lajstromában szereplő bírák közül Conte és a FIGC is választ egyet-egyet, a két választott bíró egy harmadikat, majd elkezdődnek a tárgyalások. Egy olasz ügyvéd-szakértő szerint a procedúra gyorsított eljárásban sem megy csettintésre, szerinte akár 5-6 hónap is elmehet Conte eltiltásából, mire esetleg döntés születik.

Jelen állás szerint tehát ebben a naptári évben Conte már nem nagyon ül le a Juventus padjára. A Sky már korábban is pedzegette, hogy egy hosszabb eltiltás után Conte lemondhat, de a fenti Agnelli-kommüniké nem ezt a verziót valószínűsíti. Úgy néz ki, legalább ősszel a Szuperkupa alkalmával is látott felállást kell elfogadnunk: Conte a lelátón, Carrera a padon.

Hamarosan megnyugszunk, és szerdán pénteken egyesével is elmondjuk a véleményünket a történtekről. Lesz benne ló is.

Frissítés. Az elsőfokú ítélet indoklása az AlbinoLeffe - Siena meccsel kapcsolatban így néz ki:

- Carobbio (a hiteles tanú) azt mondta, hogy egy technikai megbeszélésen született a döntés arról, hogy leadja a Siena a meccset. (Azt nem mondta, hogy Conte jelen volt, csak azt, hogy ez egy olyan megbeszélés volt, ami pár nappal azelőtt a megbeszélés előtt volt, amin jelen volt a teljes csapat.)

- Stellini (aki egyébként 6 hónapos eltiltást alkudott ki, majd lemondott) azt mondta, Carobbióval és Terzivel hármasban mentek el egy megbeszélésre az odavágó (Siena-AlbinoLeffe) után, amin ledumálták a visszavágót.

- Stellini azt mondta Contéról, hogy szereti kézben tartani a dolgokat. Következtetés: tudnia kellett mindenről, ami a csapat háza táján folyik, ergo tudott a bundáról. Az indoklásban benne van az is, hogy nehéz olyan döntést hozni a csapat nevében, amiről nem tud a csapat. (Innentől minden bundaügyben, bármelyik csapatot is érinti, szeretném látni, ahogy a komplett érintett csapatot eltiltják edzőstül, lévén olyan nincs, hogy a többiek nem tudnak róla. A gyenge kezű edzők kivételt képeznek, Delneri fellélegezhet.)

- Aztán ott van egy Mastronunzio nevű játékos szerepe, aki a 2010/11-es évad vége felé kikerült a csapatból, Carobbio szerint azért, mert nem ment bele a bundába. Mikor Contét megkérdezték, miért nem vett részt a spíler a technikai értekezleteken, azt mondta, nem emlékszik, talán sérült volt a tag. Ez ellent mond annak, hogy állítólag Conte a Modena-Siena előtt tette ki a keretből, csapatszellem hiányára hivatkozva, ill. azért, mert a játékos nem volt hajlandó Sienába költözni, hanem inkább Empoliban maradt. Ez azért nem hihető, mert egyrészt erre hivatkozva nem nagyon szoktak kitenni senkit csapatokból (írja az indoklás), másrészt mert Conte az első meghallgatásán ezt nem említette.

Ennyi. Feltéve, hogy új körülmény nem merült fel, ez alapján tiltották el Contét.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr838240254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

346607 2012.08.22. 18:46:58

3. csillagot felvarrni, olasz válogatottba játékosokat nem engedni.

339991 2012.08.22. 19:30:26

[daneeka30](#895060): Sokan tartják jó válasznak zsinagógák felgyújtását, mert Izrael szemét a palesztinokkal, de talán nem ez a megoldás. Itt egy volt a cél: felmutatni egy nagy halat, aki akármilyen érintőlegesen is, de szóba hozható a bundákkal. Mivel az első nagy borítást még ennyire sem tudták bizonyítani, ezerrel rámentek a második etapra. Mondjuk magának az ügynek még koránt sincs vége, folytatódik a buli másokkal.

346607 2012.08.22. 19:35:49

[EstiKornél](#895084): Na ne legyél ennyire demagóg! Arról van szó, hogy 2006 után másodszor is a Juventuson (és csak a Juventuson) akarják elverni a port. Ideje sarkára állnia a vezetőségnek. Ha jogi úton nincs lehetőségük megvédeni a csapatot, akkor más eszközökhöz kell folyamodni...

339991 2012.08.22. 19:39:23

[daneeka30](#895087): Ez nem igaz. Nézd meg az eltiltottak és a megbüntetett klubok listáját. Hosszas olvasmány. Nem beszélve arról, hogy a Juventus, mint klub teljesen inkompetens tényező ebben a kérdésben. És akkor megint elmondhatom, amit az előző kommentemben: kellett egy nagy hal - legalább egy, de lehet több is lesz, mivel még egyáltalán nem ért véget az ügy -, és Conte rosszul taktikázott. Ettől még nem kevésbé elbaszott ez az egész Palazzi-saga.

346607 2012.08.22. 20:05:24

[EstiKornél](#895091): Igen, de a nagy hal pont az az edző, aki végre bajnoki címhez vezette a Juventust. Melyik csapat szívja ezt a legjobban meg? Innen nézve igenis releváns tényező a Juve is.

339991 2012.08.22. 20:11:29

[daneeka30](#895111): Nehéz ezeket összevetni, de gondolod a Siena a mínusz 6 pontjával jobb helyzetben van, ami akár a kiesésüket is jelenti? Nyilván okkal mentek rá ennyire egy nagy halra - ahogy ez szokásos is -, de mindig ez volt a cél. Történetesen Maurit egy hétig bent tartották, miért is? Ma is csak nevetséges okok vannak erre. Palazzinak kellettek a nevek, és sikerült az egyik legnagyobbat bedöntenie, de megint mondom, a szerintem kicsit elhibázott jogi taktika miatt is. Ezernyi kivetnivaló van az eljárásban? Igen. Szakmaiatlan? Teljesen. Viszont teljesen a valóságot elferdítő tény ezt az egészet egy csupán Juventus ellenes összeesküvésnek leírni. Ha így lenne, Pepét és főleg Bonuccit miért mentették volna fel? Komolyan, nézd meg a megbüntetett játékosok és klubok listáján. Az természetesen, hogy mindenkinek a sajátja fáj a legjobban.

338144 2012.08.22. 20:14:11

[EstiKornél](#895091): Persze, a klub inkompetens, de mégse. 2006-ban Del Piero, Nedved, meg Trezeguet is "inkompetens" volt, mégis csúnyán rápacsáltak. Pedig a Milan elleni ollózásból fejelt gólt nem lehet összecsalni, de ugye a csapat volt csaló... Szóval Conte eltiltásával igenis a Juvét büntetik. Ezekután én tényleg megkérdezném az olaszokat, hogy akarnak-e menni a válogatottba... aki nem, azt támogatnám ebben, aztán majd "Meglátjuk mennyit ér ez Európában..." A 3. csillag felvarrása meg tényleg nem egyenértékű a zsinagógák felgyújtásával :D ez tényleg demagóg volt egy kicsit.

347620 2012.08.22. 20:36:49

Ezt is összecsalta nektek Moggi!

347620 2012.08.22. 20:37:14

és természetesen Buzi zebrák!

339991 2012.08.22. 21:59:32

[Reiro](#895116): A gondolkodás mikéntjével vontam párhuzamba, értsük jól. Elbaszott cselekvések hajlamosak újabb elbaszott cselekvéseket szülni. Mindkettő rossz, és egyik sem magyarázat a másikra.

338144 2012.08.22. 22:26:00

[EstiKornél](#895202): Értelek, és nem is akarok kötözködni, nyilván Te sem ezért vagy itt. Meghát az álláspontod is hasonló az ügyről... bár akinek van "szeme" annak egy az álláspontja.

346607 2012.08.22. 22:46:05

[EstiKornél](#895114): Ebben az összevetésben a Siena a kis hal, a Juve a nagy. Amúgy ha bundáztak, akkor miért is indulhatnak el az élvonalban? 2006-ban ennél sokkal kevesebbért zárták ki a Juvét...

346514 2012.08.22. 23:49:34

Ezt a Palazzit azért pofán baszkodnám egy szöges buzogánnyal! Conte ügye is nevetséges, már nem is érdekel az egész. Az egyetlen pozitívuma a dolognak az lehet, hogy ezután már nem lehet olyan, hogy elkényelmesedés, minden meccs előtt vért kell inni, minden meccsen meg kell mutatni, hogy rossz napon rossz arcokba kötött bele az ellen! Nem érdekel a Bajnokok Ligája, ha kiesünk a csoportból, hát essünk, de jövő nyáron Scudettót kell a pofájába tolni az olasz közvéleménynek, hogy tessék, itt van, nem tudtatok megtörni minket! Aztán 2014-ben mégegyet, és utána levenni feliratot, csillagot, mindent! Tartsák meg maguknak, mi meg visszük, ami a miénk.

339991 2012.08.23. 00:44:12

[daneeka30](#895251): A Juventus ebben az összevetésben semmilyen hal. Conte nyilvánvalóan nagyon hiányozni fog a padról, de továbbra is ő a capo di tutti capi. Mínusz 6-ból indulni sokkal nagyobb kibaszás. Hatalmas hiba volt hajlani a vádalku megkötésére.

346607 2012.08.23. 08:43:22

[EstiKornél](#895388): Tévedés. Conte eltiltásával hatalmasat szív a Juve. Ha lemond/kirúgják, akkor megint ott van a csapat, mint az elmúlt években bármikor. Hiába van pénz játékosokra, nincs normális edző. Hadd ne kelljen ecsetelnem, hogy mekkora szívás ez és milyen nehéz edzőt találni. Ráadásul így nyár végére időzíteni ezt az egészet övön aluli, mert a felkészülést már végigcsinálta vele a csapat. Te is említetted Bonucci és Pepe felmentését. Na most megjegyezném, hogy ők is Conte edzősködése alatt kezdtek el értékelhető teljesítményt nyújtani, pedig 2010-ben érkeztek.

347260 2012.08.23. 09:18:13

[daneeka30](#895442): egyetértek veled, hogy ez célirányos Juve támadás. Az csak egy dolog, hogy Bonut és Pepét felmentették, ők "csak" két láncszem, akik pótolhatók. Az igazi vezért kellett eltávolítani. [juventino_1897](#895308): szívemből szóltál, nagyon örülnék egy hosszú BL menetelésnek (pl elődöntőig), de a scudetto lesz a legfontosabb célkitűzés. Ha a BL kárára megy, akkor ez van, de a bajnoki címet meg kell védenünk, aztán gyűjteni az összes többit.

340942 2012.08.23. 10:04:28

Most meg írják hogy örüljön Conte hogy nem 3 évet kapott a 10 hónap helyett.....Baromság az egész! Ez már azért tényleg nevetséges!

262910 2012.08.23. 10:52:32

[kdavid86](#895500): tényleg nevetséges, ugyanis a 3 év bundáért járt volna, azt pedig még Palazzi sem gondolta, hogy egy ilyen vád megállhat. Tulajdonképp a megszólaló bíró azt is mondhatta volna, hogy örüljön Conte, hogy nem kapott életfogytot gyilkosságért; kb. annyira lett volna releváns, mint a 3 év bundáért.

340942 2012.08.23. 11:27:14

[s4tch](#895542): De az a röhej amit a bíró mondott, már ha hiteles a football-italia oldala. Azért ejtették a vádat a Novara-Siena meccsnél, mert idézem: "egy tapasztalt és felkészült edző olyat mond a játékosoknak, hogy a meccs le van fixálva illogikusnak tűnt". WTF???? A következőben meg elmondja, hogy a másik meccs viszont inkább tűnt "sport-csalásnak" (sporting fraud) és azért 3 év járt volna. Szóval az egyiknél logikátlanságra alapozva ejtik a vádat a másiknál meg már bunda és tegyük össze a két kezünket, hogy nem ölték meg Conte karrierjét? Csak nekem tűnik ez magyarosan megmondva olcsó kifogásnak...

262910 2012.08.23. 11:51:55

[kdavid86](#895578): az ellentmondást leginkább abban látom, hogy Carobbio továbbra is hiteles tanú, miközben már a bírák is kiröhögik az állításait. Frissítettem az írást az elsőfokú döntés indoklásának rövid ismertetésével; tulajdonképp azért tiltották el Contét, mert 1. Stellini tett egy megjegyzést a személyiségére (!!!4!!!négy!!!!) 2. ellentmondásosan nyilatkozott arról, hogy került ki a csapatból Mastronunzio, akire Carobbio (a hiteles tanú) azt mondta, hogy azért rakták ki, mert nem ment bele a bundába.

346607 2012.08.23. 12:10:11

Amúgy az egész bohózatról az jut eszembe, amikor az egyetemen az egyik tanárnál a fél évfolyam 1-2 ponttal maradt le a kettesről. Páran megpróbáltak reklamálni, volt aki talált is elegendő pontot, de cserébe a tanár levont tőle 3-4-et utólag. Koncepciós per volt ez, és nem kérdés, hogy a Juventust is meg akarták szopatni. Csak ne varrjon csillagokat a mezre, meg ne ficánkoljon a 2006-os események miatt. Az volt a céljuk, hogy Conte lemondjon (ahogy anno Moggi). Abban reménykedek, hogy valahogy átvészeli a csapat ezt a 10 hónapot. A BL-ben csak a koefficiens gyűjtés lehet a cél, a bajnokságban viszont erőt kell fitogtatni, és a lehető legtöbb ellenfelet kiütni, megalázni.

338554 2012.08.23. 16:27:43

[EstiKornél](#895388): Csak a matek kedvéért: a -6 pont két meccset, Conte eltiltása 38+BL+Coppa darab meccset érint. Kinek mi a nagyobb szívás.
süti beállítások módosítása