bntemp

bntemp

Miért éppen mi? II. - Antonio Conte

2012. július 08. - s4tch

Miután lassan felocsúdunk a bajnoki cím okozta örömmámorból, és a Juve játékosokkal teletűzdelt olasz válogatott súlyos vereségéből, folytatjuk az idény értékelését. Sorozatunkban igyekszünk megragadni azokat a tényezőket, amelyek hozzájárultak/hozzájárulhattak ahhoz, hogy a Juventus megnyerte története 30. scudettoját. Fontossági sorrendről szó sincs, véletlenszerűen vesszük sorba a fontosnak tartott elemeket: a mai részben Antonio Conte szerepét mutatjuk be.

Miután lassan felocsúdunk a bajnoki cím okozta örömmámorból, és a Juve játékosokkal teletűzdelt olasz válogatott súlyos vereségéből, folytatjuk az idény értékelését. Sorozatunkban igyekszünk megragadni azokat a tényezőket, amelyek hozzájárultak/hozzájárulhattak ahhoz, hogy a Juventus megnyerte története 30. scudettoját. Fontossági sorrendről szó sincs, véletlenszerűen vesszük sorba a fontosnak tartott elemeket: a mai részben Antonio Conte szerepét mutatjuk be.

Néhány hónapja már megénekeltük, hogy Conte mekkora zseni. Az akkor leírtakat ma is tartjuk, hiszen edzőnk azóta is folyamatosan bizonyította, hogy az egyik legtehetségesebb olasz tréner, aki egy csomó dologban teljesen másképp gondolkodik és cselekszik, mint az Itáliában megszokott. Nehéz lenne vitatni, hogy Conte nélkül a Juventus biztosan nem lett volna bajnok az elmúlt évben.

Hiszen nem a Juve rendelkezett a legerősebb játékosállománnyal, de Conte a lehető legjobban használta ki a rendelkezésre álló keretet, és taktikát annak megfelelően találta ki, hogy milyen játékosai vannak. Ugye, emlékszünk arra, hogy ősszel Milánóban megbukott egy edző azért, mert mindenáron olyat felállásban akarta játszatni a csapatát, ami idegen volt tőlük...

Ráadásul Conte 100 %-osan megfelelt annak a várakozásnak, hogy visszahozza a "spirito Juvét" a klubhoz. Az, hogy a Juventus egykori játékosa, még nem lett volna erre garancia. Lelkesedése, mindig győzni akarása, fanatizmusa azonban átragadt a csapatra is, aminek köszönhetően a legnehezebb helyzetekből is fel tudott állni a Juve. Gondoljunk csak a nápolyi, vagy a Milan elleni első félidőkre. (A spiritoról még külön jelentkezünk egy írással, így most nem is részleteznénk jobban.)

Conte munkájából egyébként az egész olasz futball profitálni tudott. Az Eb döntős válogatott fele torinói játékos, arról nem is beszélve, hogy több futballista is feltámadt az idén. Buffon évek óta csak árnyéka volt önmagának, és tavaly az év csalódását okozta azzal, amikor egy meccset eldöntő hiba után együtt röhögcsélt az ellenféllel. Hol van ez ma már? Gigi a németek elleni megnyert elődöntő végén dühöngve jött le a pályáról, mert úgy érezte, hogy a végén túlzottan leeresztettek, és majdnem kiengedték a meccset a kezükből. Bonuccit szinte mindenki a pokolba kívánta - nem tagadom, én is - de tavasszal egyszer csak elkezdett olyan színvonalon játszani, hogy abba nem lehetett belekötni. Az Eb-n pedig bizonyította, hogy azoknak volt igazuk, aki szerint a jövő egyik nagy védőegyénisége lehet. Szegénynek szerintem évekig kell majd küzdenie a korábbi évek bakijai miatt kialakuló előítéletekkel, de ha úgy játszik, mint pl. a németek ellen, akkor nagyon érdektelen, hogy esetleg lesznek olyanok, akik szerint "nem Juve szint". De Conte "felfedezte" Giaccherinit, felrázta Marchisiot vagy De Cegliét és még sorolhatnánk.

És ne feledjük, hogy taktikailag is a mezőny fölé nőtt a Juve mestere, és az általa alkalmazott 3-5-2 az olasz válogatottnál is működőképes lehet - ezt az Eb is megmutatta. A szerkesztőségi mágnestáblánk előtt arra jutottunk, hogy ezzel a taktikával lehet esély a spanyolok, illetve klubszinten  a Barcelona ellen is.

De az ész mellett az erővel sem volt baj; a Juventusnak az elmúlt idényben végre nem voltak erőnléti gondjai, és végre a sérülések is elkerülték a csapatot. Korábban volt olyan, hogy egyszerre több mint egy csapatnyi játékos hiányzott sérülés miatt, illetve az is előfordult, hogy már a bajnokság első meccsein nem bírták erőnléttel a pályán lévők. Az érdem persze nem csak Contéé, de az biztos, hogy a stábjával együtt jó munkát végzett a fizikai felkészítés terén is.

Több korábbi edzőnkkel ellentétben Conte jól kezelte az esetleges öltözői feszültségeket is. Nem volt probléma abból, hogy Del Pierora már csak kiegészítő emberként számított. Sanyi ettől függetlenül együtt élt a csapattal, semmilyen sértettség nem látszott rajta. Nem volt attól hangos a sajtó, hogy Kraszics és Elia milyen kevés lehetőséget kap, és hogy mennyire elegük van ebből. Persze mindenki tudta, hogy nem örülnek a helyzetüknek, de a csapategységet nem fenyegette az elégedetlenségük. Conte elérte, hogy mindenki egy irányba húzza a szekeret.

 

Kifizetődött a bizalom

Végezetül érdemes arra felhívni a figyelmet, hogy Conte végig bízott magában, és a döntéseiben. Kitartott Giaccheri mellett, amikor pedig az év elején sokaknak ez érthetetlen volt. Igaza lett. Kitartott Borriello mellett, amikor a pinabajszú haszontalanabbnak tűnt, mint egy pálya közepére levert cölöp. Igaza lett. Kitartott amellett, hogy Quagliarellát fokozatosan kell újra felépíteni, amikor szinte kórusban követelték a szurkolók, hogy tegye őt be a csapatba. De itt is igaza lett. Bonucci gyakorlatilag gólpasszt adott a Milan meccsen az ellenfélnek, a Chievo ellen elemi hibát vétve nem tudta kivágni Dramé lövését. Conte bízott benne, és ahogy azt fent is írtuk: igaza lett. Mindegy, mit mondott a sajtó, a szurkolók, más edzők, a bloggerek: semmi és senki nem ingatta őt meg a döntéseiben. Ez a magabiztosság (és a belőle származó bizalom) pedig erősítette a Juventust, erősítette a játékosokat.

"Nem tehetek róla, hogy mindig igazam van"

A leírtak is mutatják, hogy Antonio Conte pótolhatatlan: kulcsfontosságú tehát, hogy tisztázódjon a neve a fogadási botránnyal kapcsolatban. A hírek szerint jövő pénteken hallgatják meg, de a nyilvánosságra került adatok szerint eddig senki nem erősítette meg Carobbio vallomását. Így talán joggal remélhetjük, hogy még sok éven keresztül vezetheti a Juventust, folytatva, túlszárnyalva az idei sikereket.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr628240186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

344520 2012.07.08. 09:54:15

Komolyan mondom engem nem érdekel, hogy jön-e "sztár" csatár vagy esetleg nem, ha most megmondják nekem, hogy Conte marad a csapat edzője és nem tiltják el 3 hónapra, amit szajkóztak. Ő kell nekünk, csak fele folytathatjuk a megkezdett munkát, ez már az ő csapata, mind szellemileg és keretileg is. Nem kell más, mert érzésem szerint, ismét egy hatalmas csapás lenne, ha más edző lépne a helyére. Muszáj, hogy tisztázódjon a neve, de nem csak neki, hanem Bonu, Q, Pepe neve is maradjon makulátlan, nem tehetik tönkre ismét a megkezdett munkát.

346879 2012.07.08. 10:26:39

Luigi Delneri konnte nicht, aber Antonio konnte.

338554 2012.07.08. 11:04:12

Valaki leírhatná nekem, hogy egy 3 hónapos eltiltás (két hónappal a szezonkezdet előtt) miért érintené Conte jövőjét ilyen mértékben. Ha (csak) három hónapot kapna, a másodedző levezényelhetné (Conte tervei alapján) a felkészülést, megkezdené az idényt, majd októberben Conte is becsatlakozna a munkába. Én semmilyen körülmények közt nem engedném el, egy hónapos csúszásért meg végképp nem. Kis túlzással a kiállított edzők helyettesítése ugrik be: egy meccs miatt őket sem váltják le, akkor egy 4 éves szerződést miért dobnának el egy hónapnyi kiesés miatt? Ha hetekig kórházba kerülne, akkor is a másodedző venné át a kormánykereket. Nem akarom azt látni, hogy sikerül elüldözni a sikerek egyik legfőbb kovácsát, 2006 után újból, egyetlen retardált vádaskodása alapján.

335361 2012.07.08. 11:34:57

Mindenben egyetértek, egy dolgot kivéve: "Kitartott Borriello mellett, amikor a pinabajszú haszontalanabbnak tűnt, mint egy pálya közepére levert cölöp. Igaza lett." Borjúelló szerzett egy fontos, szimpatikus gólt, de azért túlzás azt mondani, hogy kifejezetten jó döntés volt a szerződtetése és szerepeltetése. Féltem Contét, egyértelmű, hogy ez a Juventus miatta lett bajnok, hisz a keret nagy része tavaly is megvolt, mégis csak a 7. helyig jutottak. Ha Contét nem meszelik el, az akkora örömünnep lesz nekünk, mint hogy a Milannak sikerült megtartania Thiago Silvát. [TheRascasse](#870059): Neeeee :D

345214 2012.07.08. 14:35:34

[neuropa](#870072): Ez most komoly? Ha eltiltják 1 órára is, akkor CSALT és semmi keresnivalója a csapatnál! Bármekkora császár is volt idén, egy csaló nem vezetheti a Juvét! Forza Juve

338554 2012.07.08. 14:44:59

[pityux](#870154): A játékosait kenték meg (állítólag) ő pedig tudott róla (állítólag) de nem tett róla jelentést. Ez inkább a szabályok szerint véve elítélendő, mint konkrét csalás. Ha tudta is, ezer oka lehet amiért nem dobta fel egyből a bandát, nem itt sérül a személyisége. Akár még a lelkükre is beszélhetett volna, utólag minden bürokrata azt a tényt fogja hozzávágni, hogy nem jelentett. Hiszek az emberi értékeiben, ezen egy elmarasztaló ítélet nem változtat. Ha őt magát vették volna meg, akkor én is úgy gondolnám ahogy te, de erről szó sem volt.

265063 2012.07.08. 16:20:57

[pityux](#870154): Azért nem kell ezt túlzásba vinni... Ha majd moratti mocskos mocsadékát visszasorolják a zs ligába 20 évre pl. a bíróküldés befolyásolása miatt + berlusconi büszke csapata is legalább félig benyeli a brokit és kiélvezi az actiont az uccsó cseppig, no majd akkor - ha egy szó is igaz egyáltalán az egészből, és nem pedig egy lefizetett tanúról van szó - szóval majd akkor érdemes ezen filózni, hogy a patyolattiszta olasz ligában mit érdemel az ilyen kaliberű vétek.
süti beállítások módosítása