bntemp

bntemp

Ott voltunk, így láttuk

2012. május 10. - s4tch

A nagy örömködésben el is feledkeztünk arról, hogy a vasárnapi meccsről is írjunk valami elemzés-félét - így hát kicsit megkésve ugyan, de most pótoljuk e hiányosságot!

A nagy örömködésben el is feledkeztünk arról, hogy a vasárnapi meccsről is írjunk valami elemzés-félét - így hát kicsit megkésve ugyan, de most pótoljuk e hiányosságot!

A meccs kapcsán kissé meglepő volt, hogy nem volt telt ház Triesztben, öt éve a B ligában a Triestina ellen például jóval többen voltak. Ennek több oka is lehetett: sokan nem bíztak abban, hogy a Milan botlani fog, így azt gondolták hogy majd egy hét múlva lesz bajnokavatás. Emellett a semleges pálya miatt a hazai szurkolók csak kis létszámban voltak jelen, a triesztieket meg úgy tűnik, hogy nem túlzottan érdekelte a meccs. Emellett vélhetően Muntari meg nem adott gólja is távol tartotta a szurkolókat. Végül pedig a magas jegyárak is hozzájárultak ahhoz, hogy a bajnoki cím végül fél-kétharmad ház előtt dőlt el: a középső tribünre ugyanis 200 euró volt egy jegy! A kapu mögötti 30 eurós belépők meg elvileg hamar elfogytak, de gyakorlatilag a meccs kezdéséig lehetett vásárolni belőlük.

Azt hiszem, Conte nem lepett meg senkit azzal, hogy a 3-5-2-es felállást, és a megsérült De Ceglie helyére Pepét választotta. A meccs nem indult rosszul, hiszen Bonucci parádés indítása után Vucsinics hamar megszerezte a vezetést. A labda annyira tökéletes volt, hogy a helyszínen meg voltunk győződve, hogy Pirlo adta... Itt kell megjegyezni, hogy Bonucci nagyon feljavult a Milan meccs után, magabiztos, megbízható játékot nyújtott tavasszal. De vissza gólhoz: lesről szó sem lehetett, több ok miatt sem:

- az utolsó védő pont egy vonalban állt Vucsiniccsel az indítás pillanatában;

- Lichtsteiner közelebb állt az oldalvonalhoz, mint a balhátvéd, így hosszirányú les sem volt - bár hozzá kell tenni, ha az lett volna, akkor is előnyszabályt kellett volna ítélnie a bírónak;

- mivel mind a passz, mind a befejezés látványos volt, az esztétikai les árnyéka sem vetülhet a gólra!

Ráadásul hálót is ért a labda, így egyértelműen szabályos találatról van szó!

Az első gól 0:22-től: látszik, hogy minden szabályos

Jól jött a korai gól, a csapat pedig kontrollálta a meccset, a Cagliari nem nagyon veszélyeztette a kaput. Idegességet csak a játékvezető okozott, aki szerintünk több esetet is tévesen ítélt meg, és Naingolannak elfelejtette megadni a második sárga lapot. Ha a védekezéssel nem is volt különösebb gond, a támadójáték már döcögött: feltűnő volt Vidal nagyon rossz játéka, és Pirlo is meglehetősen pontatlan volt. Matri szegény pedig küzdött, de a labdába éréseinek száma vélhetően egy számjegyű maradt a végére is.  De összességében a meccs maga sem volt túl magas színvonalú. Lichtsteiner sérülése kicsit ijesztőnek tűnt, bár az első pillanatokban nem látszott súlyosnak az eset - szerencsére végül is nem is lett az, a végén már együtt ünnepelt a többiekkel.

Vidal miatt aztán majdnem kaptunk is egy gólt, a labdavesztését követő kontra végén már azt hittük, hogy büntető és piros lap következik, de a játékvezető szerint a Cagliari támadója színészkedett. A lelátóról nem teljesen így tűnt... Conte azonnal le is kapta a pályáról a chileit, a helyére érkező Giaccherini pedig legalább nem rontott el mindent - ellentétben Vidallal.

A második félidő közepétől feljavult a játék, és a Juventus is veszélyesebb lett. Ami furcsa volt, hogy a középpályán Pirlo nem csak, hogy a legfrissebbnek tűnt, te ő szerezte a legtöbb labdát. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a lelátóról úgy nézett ki, hogy nem egyszer szabálytalanul tette mindezt, de a játékvezető továbbengedte a játékot. Amúgy folyamatosan sajnálhattuk, hogy Naingolan a pályán maradt, mivel csapata egyik legjobbja volt, de jól játszott az ex-juvés Ekdal is.

A nagyon rosszul játszó Matrit Borriello váltotta, aki aztán részt is vállalt a második gólból: Canini öngóljánál azonban érdemes megvizsgálni, hogy minden szabályos volt-e. A szabályok értelmében nem volt les: Borriello a védők mögött volt, Giaccherini meg nem avatkozott a játékba. Mivel az ívelés a szélről jött, hosszirányú les sem lehetett: Caceres közelebb állt a vonalhoz állt a szélső védőnél. A labda hálót ért, erről vita sem lehet. Viszont érdekes kérdés, hogy nem kellett volna esetleg esztétikai les miatt lefújni az esetet? Szerintünk nem: önmagában ugyanis az öngól nem jelent esztétikai lest. Ráadásul a védő kifejezetten látványosan pörgetett a kapuba, azaz kifejezetten esztétikus találatról van szó. Azaz újabb 100%-osan szabályos gólt szerzett a Juventus!

Egyetlen dologban azonban nem vagyunk biztosak: az Adriano Galliani által titokban benyújtott szabályváltoztatások szerint ugyanis ha két csapat egy fontos pozícióért vetélkedve egy időben játszik, a két meccs bírójának ugyanannyit kell hosszabbítania mind a két félidőben. Sajnos nem vagyunk arról meggyőződve, hogy ez így történt a trieszti és a milánói meccsek esetében, de remélhetőleg senki nem óvja meg a hétvégi eredményeket!

0-2-nél már eldőlt a meccs, bár a Cagliari még ekkor sem adta fel - ami őszintén szólva nagyon szimpatikus, és kissé idegen az olasz csapatok mentalitásától... De gólt nem tudtak szerezni, köszönhetően például annak, hogy Barzagli és a többiek ismét tanárian játszottak. A legjobb azonban az idény legjobb játékosa, Pirlo volt, aki ugyan nem adott gólpasszt, de rengeteg labdát szerzett, fáradhatatlanul  szaladta végig a meccset.

Az ünneplésről meg már mindenki tud mindent; valóban igaz, hogy aki teheti, próbáljon meg a legközelebb kiutazni egy potenciális bajnokavatóra. A mostani persze különleges volt, mindenkiben hihetetlen érzelmeket váltott ki a siker. Hadd hencegjek egy kicsit: nekem ez a második bajnokavatóm volt, a 2003-ason is ott voltam. Azt kell mondjam, ez a mostani minden szempontból értékesebb, fontosabb, és sokkal több érzelmet felszabadító bajnoki cím - de ezt nem hiszem, hogy pont ennek a blognak az olvasóinak kell részleteznem.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr698240120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

339362 2012.05.10. 08:45:34

szerintem szerepeljen a gyorskommentek között az is, hogy "ez esztétikai les volt!"

344520 2012.05.10. 09:00:59

Jó írás, bár átfuthatnád még egyszer, mert van egy két helyesírási hiba benne. Azért az elmúlt két meccs, nem hozott szép és izgalmas játékot. Valahogy a csapat már nem adott ki magából mindent. El is fáradtak páran, de szerintem ebbe belejátszott az is, hogy a teher is nagyobb volt. Azt viszont tényleg jó látni, hogy Bonucci, milyen formába lendült. Tényleg ezért Conte az edző és nem mi. Mi már elástuk volna, de ő kitalálta, bal szélen Chiellini legyilkol mindenkit, felfut a támadásokkal, visszaért. Középen Bonu fellép a labdákkal, indít, átveszi néha Pirlo szerepét, labdákat oszt ki a szélekre. Míg Barza a jobb oldalon sallangmentesen a felezővonalat soha át nem lépve biztosít, takarít, ott van ahol kell. Amikor visszaállunk védekezni, Bonu behúzódik Libero-nak és előtte feláll a 4 védős rendszer. Ezzel tökéletes reteszt alkalmazva. Jó kis felállás ez támadásban 3-5-2 védekezés 5-3-1-1.

forzaalex 2012.05.10. 09:44:28

[Godbluff](#820012): Bonucci tényleg egészen elképesztő formajavuláson ment át, és gyakorlatilag egyik pillanatról a másikra. Hetek óta hibátlanul teljesít. Ha így fejlődik tovább, 10 évre van egy betonbiztos középső védőnk, aki emellett egy nagyonnagyonnagyon mélységi irányító is :D A szép játék hiánya meg remélhetőleg csak azt jelenti, hogy rápihenünk a kupadöntőre, ahol 8-at kenünk a délieknek :P

340119 2012.05.10. 10:21:03

[Godbluff](#820012): [forzaalex](#820041): Csatlakozom hozzátok Bonuccival kapcsolatban. Kiderült róla, hogy ügyes az előrefele játékban (Habár valószínűleg korábban is az volt , de csak mostanában kapta meg feladatként, hogy induljon meg az üres területen), és a sokat javult a magabiztossága védőként is. Én elég sokat ekéztem idén , ezért jár tőlem a mea culpa.

338554 2012.05.10. 10:21:42

[forzaalex](#820041): Én a szokásos hárommal is megelégednék, mert ez a csapat nem fog ennyit kapni. Viszont a győzelemhez kelleni is fog a 2 hét pihenő, az Atalanta ellen már nagyban pihentetnék, Padoin, Esti, Elia, Marrone mind megkaphatnák a maguk félidejét.

346364 2012.05.10. 10:34:39

Chiellini szabálytalan volt, második sárga és kiállítás lett volna a helyes döntés. 11-es semmiképen (na jó, ha Ibra esett volna el akkor nyilván 11-es), mivel a szabálytalanság a 16-os előtt kezdődött (szerintem ott is ért véget, de ez már lényegtelen). Szubjektív: Jópofa ez az esztétikai les, de azért remélem nem lesz benne az összes jövőbeni bejegyzésben, mivel néha kicsit erőltetettnek tűnik. Egyébként jó a cikk, köszönjük.

341197 2012.05.10. 15:19:55

"valóban igaz, hogy aki teheti, próbáljon meg a legközelebb kiutazni egy potenciális bajnokavatóra" Erről az jut eszembe, amit Charles Simonyi (az első magyar űrturista) mondott, amikor megkérdezték tőle, hogy "na és milyen volt az űrben?" mire Ő: "fantasztikus érzés, mindenkinek ajánlom aki megteheti"... X-)

346588 2012.05.10. 16:34:54

[Vialli7485](#820315): Kb nekem is ugyanez jutott eszembe, meg egy csúnya káromkodás is.. Ha csak azon múlna, hogy akar az ember... [Godbluff](#820012): Én pont azt az egy dolgot hiányoltam idén, hogy amikor nagyobb a tét (el lehetett volna húzni tetemesebb előnnyel a senkiháziaktól, vagy nyerni kellett, hogy ne jöjjenek fel, vagy csak le kellett volna alibizni egy kupavisszavágót), akkor remegtek meg a lábak. Ez az egy dolog szerintem amiben javulni kell jövőre, mert a CL miatt sokkal több meccsen lesz nagy a tét. Bonucci meg valóban nagyon sokat javult össze sem lehet hasonlítani a február környéki formájával, de én végigparáztam a meccseket hogy most fog egy hibát elkövetni, vagy most stb. Ő egy rendes igaz csávó ha elkurjant valamit akkor azt rendesen teszi. Kapunk is belőle rögtön egy gólt. Szóval a lényeg jobb lett, de nem tudta felejtetni, hogy milyen hibákat vétett korábban. (Pont az jutott eszembe, amikor Cannavaro-Thuram labdázott hátul középen, akkor a teljes nyugalom lett rajtam úrrá).

338554 2012.05.10. 17:09:17

[Vinovo](#820427): Szerintem az nem a tét miatt volt.. Ősszel még nem volt egyben a csapat, akkor az okozta a legtöbb pontvesztést, tavasszal pedig a hajrára való alapozás miatti fáradtságra fognám. Akkor volt a 4 döntetlen zsinórban. Azóta végig nagy volt a teher a Juvén (7 pontos hátrányban is lehettünk volna), mégis behúzták egy fordulóval a vége előtt. Nápolyban is nagy volt a tét 2 gólos hátrányban, kétszer is. Milánóban és a kupameccsen Torinóban is irtózatos nyomás volt, de ezek a srácok csak tették a dolgukat, ellentmondást nem tűrve. Szerintem.

346588 2012.05.10. 17:38:57

[neuropa](#820451): Így ahogy leírtad logikusnak tűnik, hogy nem a tét miatt volt döcögősebb a játék, (bár nekem pont a Milan elleni kupavisszavágón nagyon olyan érzésem volt, hogy kicsit tele lett a naci. Mondjuk ez a hosszabbítás első percére megváltozott és akkor nem is tudott mit kezdeni velünk a Milan) de én azt gondolom, hogy van pár olyan játékos, akinek jót fog tenni, hogy Conte pszichikailag is felkészíti a jövő évi kihívásokra.

336677 2012.05.11. 07:07:15

[Vialli7485](#820315): [Vinovo](#820482): az utazás és a jegy együtt kb. 22 000 Ft volt, ha ez az űrutazás kategória, akkor valóban a kurva anyámat

346588 2012.05.11. 09:47:33

[_Tyler](#820870): Egyrészt senki nem küldött el sehova. Másrészt nem a 22 000-fttal van szerintem senkinek problémája, egy meccsre kimenni ennyiért az semmi. Részemről legalábbis nem anyagilag jelentene problémát kimenni. De van 1000 más olyan körülmény ami nem teszi lehetővé az ilyen kiruccanásokat.
süti beállítások módosítása