bntemp

bntemp

A siker kulcsa

2011. március 18. - s4tch

Hogyan győzhetnénk a Brescia ellen? Meg úgy, általában véve: hogyan győzhetnénk bárki ellen? Ismeri valaki a siker bombabiztos receptjét? Aligha. Mi mégis megpróbáljuk a magunk szerény eszközeivel tanácsokkal ellátni a csapatot a vasárnapi meccsel kapcsolatban, de ez az írás annyira általános érvényű lesz, hogy nem csak a Brescia, hanem bárki ellen hasznosnak bizonyulhat. Sőt! Bármelyik focicsapat bármelyik ellenfele elleni felkészüléséhez segítséget nyújthat. Most pedig imádkozzunk, hogy ne a bresciaiak olvassák el először a posztot...

Hogyan győzhetnénk a Brescia ellen? Meg úgy, általában véve: hogyan győzhetnénk bárki ellen? Ismeri valaki a siker bombabiztos receptjét? Aligha. Mi mégis megpróbáljuk a magunk szerény eszközeivel tanácsokkal ellátni a csapatot a vasárnapi meccsel kapcsolatban, de ez az írás annyira általános érvényű lesz, hogy nem csak a Brescia, hanem bárki ellen hasznosnak bizonyulhat. Sőt! Bármelyik focicsapat bármelyik ellenfele elleni felkészüléséhez segítséget nyújthat. Most pedig imádkozzunk, hogy ne a bresciaiak olvassák el először a posztot...

Hosszú távú hatások

Ha egy csapat gödörben van, akkor nagyon fontos, hogy minél hamarabb kikászálódjon a mélyből. Ehhez a legjobb módszer, ha minél több győzelmet szerez. A siker nem csupán azt jelenti, hogy három ponttal gyarapszik az addig megszerzett egységek száma, hanem azt is, hogy a gárda mentálisan megerősödve jön ki a csatából, és az itt megkapott lendület akár huzamosabb időn keresztül is kitarthat. Tehát egy győzelem szükségességét ne csak az aktuális három pont függvényében vizsgáljuk, hanem vegyük górcső alá a hosszú távú hatásokat is. Ugyanez fordítva is igaz: ha egy csapat győzelmi sorozata megszakad, az könnyen okozhat egy olyan traumát, amely tartós visszaesést eredményez. Nézzünk mindkét esetre egy-egy példát! Az 1969-1970-es idény kilencedik fordulója után a Juventus csak a 12. helyen állt, aztán a 10. fordulótól – amikor 2-0-ra megverte a Fiorentinát – egy nyolc meccses győzelmi sorozatot produkált, és feljött a második pozícióba! A Foggia ezzel ellentétes utat járt be 1994-1995-ben: a bajnokság félidejében még a 10. helyen állt, mindössze négy pontra a negyedik Milantól. Tavasszal aztán – miután kikapott a Rómától – összeomlott, és végül simán kiesett.

Ez is mutatja, hogy egyetlen meccsnek mekkora jelentősége lehet!

A taktika pontos megválasztása

Most jöjjön az egyik legfontosabb faktor a győzelem felé vezető úton. Egy olyan faktor, amely nélkülözhetetlen a sikerességhez: a taktika! Célszerű olyan taktikát választanunk, amely idomul a meglévő játékosállományunkhoz: ha például jó szélsőink vannak, akkor érdemes a szélsőjátékra alapoznunk. Ha nincsenek jó szélsőink, akkor főleg középen kell erőltetnünk a támadásokat. De ne csak saját magunkkal foglalkozzunk, hanem az ellenféllel is! Lényeges, hogy kikapcsoljuk a játékból a másik csapat kulcsembereit, így megakadályozva az előre eltervezett taktikájuk gyakorlati megvalósítását. Szintén döntő lehet a pontrúgások végrehajtása: ha kellő időt szánunk rá az edzéseken, akkor ezekből a szituációkból veszélyhelyzeteket tudunk teremteni az ellenfél 16-osán belül. Viszont ugyanilyen fontos, hogy ki is tudjuk védekezni a riválisunk pontrúgásait. Ezekre remek felkészülést tud biztosítani a meccs előtti videózás, ahol az aktuális ellenlábas korábbi mérkőzéseit tekinthetjük meg, és kielemezhetjük például a szögleteiket, illetve szabadrúgásaikat. A videózás ráadásul remek közösségi program, hiszen közben lehet sütit majszolni, és jókat beszélgetni. A taktikai felkészülés így a lélek kondicionálásában is segít!

Hinni kell magunkban

És itt jön be a képe a magunkba vetett hit, amely nélkül egyszerűen nem lehetséges győzni. Fontos, hogy a legnehezebb pillanatokban se csüggedjünk el, ne veszítsük el a reményt, bármilyen kilátástalannak is tűnik a helyzet. Ha például 2-0-ra vezet az ellenfél, akkor fontos, hogy minél hamarabb próbáljunk meg szépíteni, és ne azon búslakodjunk, hogy hátrányban vagyunk. Egy szépítő találat csodákat tehet.

Ha a fent leírtakhoz tartjuk magunkat, akkor jó esély van arra, hogy a ránk váró mérkőzésen sikeresek legyünk. Ha a taktikai és pszichés felkészülés (plusz a fizikális, amelyre most nem tértünk ki) rendben van, akkor senki sem állíthat meg bennünket. Elő a focit, irány a pálya, a siker receptje már adott, csupán meg kell valósítani a benne foglaltakat! Hajrá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr598239376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

338552 2011.03.18. 18:41:25

Zseniális!

337276 2011.03.18. 18:53:38

Valahogy nem sikerült belekötnöm.

339140 2011.03.18. 22:20:30

A taktikával kapcsolatban nagyon fontos a fiatal és rutinos játékosok megfelelő aránya!

303731 2011.03.20. 10:11:12

Szóval, csak annyit kéne tenni, hogy ha gödörben vagyunk, meg kell nyerni a meccseinket... Hogy ez Delneri-éknek nem jutott eszébe... Azért remélem ténykeg megfogadják a Brescia ellen. Még meg lehet az EL, habár nem valószínű. Amíg ilyen gyenge a védelem, és Buffon sem olyan mint régen... nehéz megúszni 2-3kapott gól nélkül... Bár, nem játszik Caracciolo a Bresciaban, nálunk pedig csak az a szerencsétlen Motta lesz a hiányzók listáján.

334471 2011.03.20. 11:26:26

[haveyoumetted](#336343): Meg Felipe Melo. Meg Sissoko. Meg Iaquinta. Meg még tíz másik, as usual.

303731 2011.03.20. 13:45:45

Meg Melo, igen, az nagy veszteség, ezt elfelejtettem. A többi viszont... mindegy, hogy nevezve van-e vagy sem. :( Különben Martinez, Toni és Traoré visszatértek sérüléseikből, tehát olyan sokan nincsenek a hiányzók listáján.Az meg nem is baj, hogy Momo és Jáki nem játszik. Egyedül Melo játékára van szükségünk, ő sajnos nem játszik ez igaz.

334474 2011.03.20. 15:05:20

Olvasgattam a sok "összekapjuk magunkat/küzdeni fogunk/van még remény" nyilatkozatot Bonuccitól, Delneritől és a többiektől. Mivel gondolom mind követik ezt a fantasztikus blogot itt üzenném: Shut up and play ball. A következő 16 hónap során 3 nyilatkozatot akarok hallani: Szeptember 1: Őket vettük...Ezért....Ezek a terveink a szezonban. Január 1: Így állunk....Ezek a terveink, hogy: javítsunk a helyzeten/megtartsuk a formánkat. Július 1: Köszönjük a szurkolók támogatását
süti beállítások módosítása