bntemp

bntemp

Utólag már egész vicces - Juventus-Udinese, 1997-ből

2011. január 29. - s4tch

1997. április 13-án egy erőtől és önbizalomtól duzzadó Juventus fogadta az Udinesét. A Juve az idényben halomra gyilkolta az ellenfeleit, egy héttel előtte például egy hatost gurított a San Siróban a Milánnak (erről bővebben itt), három napra rá pedig az Ajaxot verte Amszterdamban, fantasztikus focival. Ráadásul a decemberi, udinei meccset a Juventus simán, 4-1-re nyerte. Ezekhez a tényekhez képest lehetett belőni az esélyeket. Akit a mercato utolsó napjaiban, az idény legsötétebb hónapjában egyáltalán érdekel az ilyesmi, az a folytatásból megtudhatja, hogy hogyan verték iszonyatos erővel, többször is gyomorszájon Marcello Lippiéket ezen a kellemes, tavaszi délutánon.

1997. április 13-án egy erőtől és önbizalomtól duzzadó Juventus fogadta az Udinesét. A Juve az idényben halomra gyilkolta az ellenfeleit, egy héttel előtte például egy hatost gurított a San Siróban a Milánnak (erről bővebben itt), három napra rá pedig az Ajaxot verte Amszterdamban, fantasztikus focival. Ráadásul a decemberi, udinei meccset a Juventus simán, 4-1-re nyerte. Ezekhez a tényekhez képest lehetett belőni az esélyeket. Akit a mercato utolsó napjaiban, az idény legsötétebb hónapjában egyáltalán érdekel az ilyesmi, az a folytatásból megtudhatja, hogy hogyan verték iszonyatos erővel, többször is gyomorszájon Marcello Lippiéket ezen a kellemes, tavaszi délutánon.

Az előjelek kedvezőek voltak, nem csak az addigi eredmények miatt, hanem azért is, mert az egy héttel korábban izomhúzódást szenvedett Boksic visszatért, illetve felépült Antonio Conte is, akinek néhány hónappal azelőtt gyakorlatilag az összes, lábában lévő szalag elszakadt. Boksic kezdett, Conte a kispadon ült. A mérkőzés előtt jelentette be Luciano Moggi az újságíróknak, hogy nem igazak a Jugovics Lazióhoz való távozásáról,  illetve a Fonseca érkezéséről szóló hírek. Aztán tudjuk, hogy mi történt. Nem ez.

Gianni Agnelli mindig is bölcs volt, ő előre figyelmeztetett: "Jól mennek a dolgaink, de az Udinese veszélyes. Nem véletlenül ugyanazok a színeik, mint a Juventusnak."

A képaláírás ("Figyelni kell az Udinesére") bizonyítja: Agnelli előrelátó volt

A Stadio delle Alpiba 28178 bérletes és 6177 fizető néző látogatott ki, a csapatok így álltak fel:

Juventus: Peruzzi - Pessotto, Ferrara, Montero, Dimas - Lombardo, Tacchinardi, Zidane, Jugovic - Boksics, Vieri.

Udinese: Turci - Genaux, Pierini, Calori, Sergio - Helveg, Rossitto, Giannichedda, Locatelli - Bierhoff, Amoroso.

Pedig fáklyás menetnek tűnt

A meccs álomszerűen kezdődött a Juventus számára: nem szerzett ugyan vezetést, de Bettin játékvezető már a 2. percben kiállította a belga védőt, - a 2008-ban tragikusan fiatalon elhunyt - Genauxot. Az ok: heves reklamálás. Aki egy picit is félt az Udinesétől, az megnyugodhatott, hiszen 10 emberrel aztán végképp minimálisra csökkentek az egyébként is csekély vendégesélyek. Alberto Zaccheroni lépett, már az 5. percben lecserélte a támadások szervezéséért felelős Locatellit, és behozott egy védőt, Gargo személyében. Helveg hátralépett jobb oldali hátvédnek, így összesen öt udinei tömörült Turci előtt. A Juventus nem tudott mit kezdeni az emberelőnnyel, hiába állt be Pessotto helyére már a 29. percben Di Livio. Az első helyzetükre is 36 percet kellett várni, amikor Vieri fejesét védte Turci.

Az Udinese vérszemet kap

Miután az udineiek megérezték, hogy itt akár győzhetnek is, egyre gyakrabban mentek át kontratámadásokba, abban bízva, hogy Amoroso vagy Bierhoff zavart tud elöl okozni. Jól számoltak. A 42. percben az önmaga árnyékaként játszó Ferrara (az értékelések szerint amióta a Juventushoz szerződött, azóta nem  focizott ennyire rosszul) szabálytalankodott Bierhoff ellen a 16-oson belül: a megítélt büntetőt Amoroso belőtte (0-1).

Aki eddig nem hitt a szemének, azt a 47. perc végleg meggyőzte: Sergio adott be a balszélről, érkezett Bierhoff, aki - némi meglepetésre - fejjel megszerezte a második vendéggólt. Dimas, aki ennél az akciónál a német embere lett volna, mindent megtett, hogy ne zavarja nagyon Bierhoffot a fejes közben. Montero is előzékenyen odébszökkent, amikor a 49. percben Amoroso elvitte mellette a labdát, és a kimozduló Peruzzi mellett begurította a harmadikat.

A kép alapján akár Dimas is fejelhette volna, de Bierhoff tette: 2-0 az Udinesének

Aztán az 55. percben Sergio és Lombardo ütközése után Bettin büntetőt adott a Juventusnak. Esély, hiszen ha ezt belövik, akkor még több, mint fél óra lesz arra, hogy az emberhátrányban játszó vendégek ellen legalább a döntetlent kihozzák. Vieri iszonyatos erővel a lécre bikázta a labdát, amely aztán lepattant a gólvonalra, majd onnan a mezőnybe.

Amoroso belövi a harmadikat

Öt percre rá - második sárga miatt - kiállították Alessio Tacchinardit, a létszám tehát kiegyenlítődött. De ez még nem volt elég: a 63. percben Giannichedda kezezett a 16-oson belül - újabb 11-es a Juventusnak. Ezt Zidane lőtte: gyengén, alig helyezve, Turci védett. Kész, vége. Padlón a Juventus. Ez az a pillanat, amikor egy csapat legszívesebben levonulna.

Az egyetlen pozitívum: visszatérhetett Conte. Azért túlzottan nem lelkes, hiszen 0-3-nál áll be

A Juventus újabb tanulságot vonhatott le: a bajnokságnak ebben a szakaszában óvatosabbnak kell lennie. Egy évvel azelőtt (napra pontosan!) a Sampdoria nyert 3-0-ra a delle Alpiban, még egy évvel korábban, május elején pedig a Lazio, ugyanilyen arányban (egy teljesen szürreális mérkőzésen).

Reakciók

Marcello Lippi: "Teljesen erőtlenek voltunk ma. Gyengén játszottunk, de az elmúlt egy hétben két, nagyon pörgős meccsünk volt, és sérülések is nehezítették a dolgunkat. Tegnap azt sem tudtam, hogy kit küldhetek pályára. Nem csinálunk a mai vereségből drámát. Előfordulnak ilyen furcsa meccsek. A második percben jött kiállítás minket zavart meg, nem tudtuk, hogy hogyan reagáljunk rá."

Di Livio: "Fáradtak vagyunk, hiszen az elmúlt napok sűrűek voltak. Két, különleges meccs után ma egy átlagos találkozón omlottunk össze. Talán nem is ártott ez a pofon, hiszen túl sok dícséretet kaptunk mostanában."

Ferrara: "A védelem számára különlegesen gyászos volt ez a nap. Elismerésem Bierhoffnak, sajnos szétzilált minket. Remélem, hogy ebbe az egy meccsbe sűrűsödött az idény összes negatívuma. Nem szabad elcsüggednünk, hiszen nem vesztettünk még el semmit. Álltunk már fel nehezebb helyzetből is. Tudom, hogy most sok kritika fog minket érni, hiszen nem ezt várták tőlünk."

Vieri: "Zidane azt mondta nekem, hogy lőjjem én a büntetőt. Erősen akartam végrehajtani, ez lett belőle. Egy ilyen vereség benne van, nem lehet minden vasárnap és szerdán brillírozni."

Lombardo: "Elismerem, hogy nem szabálytalankodott velem szemben Sergio. Sajnálom, de nem volt erőm bevallani a játékvezetőnek."

Sergio: "Megkérdeztem a játékvezetőt, hogy miért adott pirosat Genaux-nak, mire azt válaszolta, hogy minősíthetetlen hangnemben szólt oda neki, ráadásul többször is. Nincs okom rá, hogy ne fogadjam el azt, amit Bettin állított, de azért megjegyezném, hogy Genaux gyakorlatilag meg sem tud mukkanni olaszul. Alig tud valamit. Az viszont szintén igaz, hogy egy külföldi játékos először káromkodni tanul meg az adott nyelven."

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr1008239258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

147668 2011.01.29. 14:57:04

Ilyen Sony-s Juve mezem volt!

334188 2011.01.29. 15:47:59

második percben jött kiállítás minket zavart meg, nem tudtuk, hogy hogyan reagáljunk rá." :D Erről egy Belga szám jut az eszembe:http://www.youtube.com/watch?v=MbWeGDQ7l2g Amúgy az ilyen szürreális meccsek miatt jó igazán a foci, néha ilyenek is kellenek.

286390 2011.01.29. 16:00:31

[ForzaBianconero](#291579): Ebbe beletrafált a Belga. Ráadásul a kiállított milyen nemzetiségű volt? Hát belga.

338598 2011.01.29. 18:12:56

Mennyi jo jatekos kihagyott mar buntetot tetmeccsen , es meg mennyi fog.!?

334474 2011.01.29. 19:40:35

[Reiko](#291517): Nekem is van Sony-s mezem, csak a kék alapú, sárga csillaggal a vállán. Még most is hordom. :)

R.Baggio 1995 2011.01.29. 22:07:45

[andree10](#291915): Nekem meg Danone-os van a mai napig,természetesen a hátán a név Roby Baggio! Sokáig hezitáltam,hogy ezt a kék alapú,sárga csillagosat vegyem-e meg,ami neked is van,de végül csak a zebra lett belőle! :)

334474 2011.01.30. 11:57:57

[R.Baggio 1995](#292050): Emlékszem áltsulisként fél évig gyűjtöttem rá(Ráadásul nem is az eredeti, hanem replikált mezre), aztán 5 évig szidtam magam, hogy miért nem zebracsíkosat vettem. Most meg baromi jó érzés, hogy van egy csak arra az időszakra emlékeztető mezem.

334536 2011.01.30. 13:52:51

Pazar Juve volt az.

R.Baggio 1995 2011.01.30. 15:43:15

[andree10](#292288): És Te csináltad jól! Megvallom,nagyon bánom már,hogy nem a kéket vettem meg… Jobb,szebb lett volna! Aztán jött az 1995/96-os szezon,és a Sony-s mezreklám.Az egyik sportboltban árulták a kéket,eredetiben. Na de most már aztán tényleg ez jön!-mondtam magamnak. Csakhát közbe szólt valami… Az ár! Képzeld el,’96 tavaszán az ára 9.900 Ft volt! Na hát ennyim azért nem volt rá…

R.Baggio 1995 2011.01.30. 15:49:42

[popp](#292419): Az a ’97-es Ajax-Juve (1-4) volt számomra a TÖKÉLETES Juventus produkció! Annál jobban szerintem nem lehet játszani! Mintha minden játékosnak hátul is szeme lett volna. Ha valamelyik Zebra csak találomra belesarkalt a labdába,100 %,hogy az is saját emberhez ment!

147668 2011.01.30. 20:21:23

[andree10](#291915): [R.Baggio 1995](#292050): Még az egyik olasz nyaralás alkalmával sikerült beszerezni,öcsém vette mert ő foci laikus és mivel bátyámmal mi foci mezt vetettünk így vett ő is, én intert bátyó milant öcskös meg juve-t aztán végül rám maradt...ha jól rémlik nem volt a hátán senki...már nincs meg fingom sincs hol lehet...

R.Baggio 1995 2011.01.31. 21:30:30

[Reiko](#292904): És a Sony felirat alatt ott van(volt) a Mini Disc is? Mert akkor az tényleg 1996/97-es!:) Az egy évvel előtti is már Sony volt,de csak "natúr" a cégnév.
süti beállítások módosítása