bntemp

bntemp

Nincs régebbi, mint a tegnapi újság II. - A célpont: Pelé

2010. november 23. - s4tch

Múlt héten indult sorozatunk második része következik. Ezúttal egy olyan átigazolással kapcsolatos történetet osztunk meg az arra fogékonyakkal, amelyben nekünk, magyaroknak is van némi szerepünk. Mindjárt el is mondjuk, hogy miért.

Múlt héten indult sorozatunk második része következik. Ezúttal egy olyan átigazolással kapcsolatos történetet osztunk meg az arra fogékonyakkal, amelyben nekünk, magyaroknak is van némi szerepünk. Mindjárt el is mondjuk, hogy miért.

1961. január 4-én a torinói La Stampa szenzációs hírt közöl: a Juventus megkezdte a hadműveletet Pelé leigazolásáért. Az ekkor 20 esztendős világklasszis egyértelműen a legjobb csatárnak számított, viszont akadályok tornyosultak a megszerzése előtt, mert az Európába való költözéséhez hozzá kellett volna járulnia a brazil szövetségnek is, ráadásul a hírre zúgolódni kezdtek a Santos drukkerei. Pelét már korábban is keresték Európából, konkrétan a Real Madridtól. Akkor igazából a madridiakon múlott, hogy a szerződést nem kötötték meg, hiszen túlságosan magasnak találták a vételárat, és attól tartottak, hogy a támadó nem tudna alkalmazkodni az itteni körülményekhez.

A magyar szál

A Juventusnak nem voltak ilyen ellenvetései, azonban a fent említett akadályokhoz még hozzáadódott egy igen nehezen áthidalható gond: az olasz szabályok szerint nem lett volna lehetőség Pelé szerződtetésére. 1961. január 8-án az újság újra Peléről ír, „Ismét téma a külföldi játékosok problémája” címmel. A cikkben levezetik hogy 1953-tól kezdve milyen változásokon ment át a calcio átigazolási szabályzata. A kezdő lépésre az 1953. május 17-én rendezett Olaszország-Magyarország (0-3) után került sor. Ekkor úgy döntöttek Olaszországban, hogy nem lehet több külföldit igazolni. A cél ezzel a döntéssel az volt, hogy a világ legjobb válogatottjaihoz minél hamarabb felzárkózhasson az olasz csapat, ehhez pedig a hazai labdarúgóknak több játéklehetőséget kellett kapniuk. A döntéshez tehát egy általunk, magyarok által adott nyakleves vezette az olasz focit.

Állandó kapkodás, folyamatos változtatások

1956 július 18-án egy újabb rendelkezés látott napvilágot, amely valamelyest puhított a korábbiakon. Ezek szerint a csapatok két külföldit igazolhatnak, de ebből az egyiknek olasz felmenőkkel kellett rendelkeznie.

Ez nem a Juventus, hanem a Santos meze

Alig egy évig élt ez az előírás. A változtatáshoz elég volt két vesztes válogatott mérkőzés 1957. május 12-én és 26-án (előbb Zágrábban, majd Lisszabonban). A döntéshozók úgy látták, hogy ez már mindennek a teteje, az olasz focinak ki kell szűrnie a légiósokat. 1957. június 1-jén az Olasz Olimpiai Bizottság egy 14 pontból álló szabályrendszert alkotott, amelynek 4. pontja szerint "Nem lehet új külföldi játékost igazolni, 1958. január 1-től pedig tilos a már Olaszországban játszó idegenlégiósoknak más olasz csapathoz szerződniük." Az 5. pont pedig ezt tartalmazza: "A csapatok számára engedélyezett egy oriundo (azaz, olasz felmenőkkel rendelkező - dv) labdarúgó szerződtetése, abban az esetben, ha kétséget kizáróan bizonyítja származását, nem töltötte be a 23. életévét, illetve a klubja legalább 3 éves szerződést köt vele."

Ezekből is látható, hogy Pelé szerződtetésére 1961-ben semmilyen sansza nem volt a Juventusnak. A La Stampa is pesszimistán állt a kérdéshez: "Ebben a kérdésben a mércét mindig a válogatott szereplése jelenti. Ha a nemzeti csapat eredményesebb évet zárna, akkor az sok nehézséget megoldana, de sajnos egyelőre nem ebben az irányban haladnak a dolgok. Így biztos, hogy meg kell várni a jövő évi világbajnokság végét, hogy ez a téma újra napirendre kerüljön."

A terv végleg a kukába került

Egy évvel később, 1962. január 10-én Gianni Agnelli cáfolja azokat a Milánóból érkező pletykákat, amely szerint a Juventus 700 millió lírát fizetne Pelé megszerzéséért. Agnelli elismeri, hogy érdekli őket a játékos, de a Santos a világbajnokság előtt nem akar tárgyalni erről a kérdésről. Február végén a Juventus végleg lemond Pelé leigazolásáról. "A Santos olyan követelményeket támaszt, amelyek miatt egyszerűen nem lehet elkezdeni az érdemi tárgyalásokat. A Juventus részéről tehát ez az ügy lezárult" - nyilatkozta Agnelli.

Így nem lett Pelé a Juventus labdarúgója.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr18239108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

334191 2010.11.23. 23:23:33

Ó, köszönöm Dino...

Csernus Imre 2010.11.24. 16:59:38

Olyan kurva jó posztokat írtok itt, hogy csak irigykedem :) Grat!
süti beállítások módosítása