bntemp

bntemp

"Egy németet csak akkor hozz le, ha már nem él"

2010. november 20. - s4tch

Vialli visszatér a Marassiba, Tacconi - eligazolása után először - imádott csapata ellen lép pályára, Trapattoni 500. alkalommal ül le a Juventus kispadjára. Már ezekért megéri visszatekinteni erre a 18 évvel ezelőtti összecsapásra, amely ráadásul egy nagyon jó meccs is lett: 1992. szeptember 20-án Genoa-Juventus találkozóra került sor.

Vialli visszatér a Marassiba, Tacconi - eligazolása után először - imádott csapata ellen lép pályára, Trapattoni 500. alkalommal ül le a Juventus kispadjára. Már ezekért megéri visszatekinteni erre a 18 évvel ezelőtti összecsapásra, amely ráadásul egy nagyon jó meccs is lett: 1992. szeptember 20-án Genoa-Juventus találkozóra került sor.

Felvezetés

"Nyugodt vagyok, Genoában befogadtak az emberek. Mi tenne a legboldogabbá? Ha mondjuk kivédenék egy 11-est, lőjje azt akár Baggio, akár Vialli" - ezeket a szavakat Stefano Tacconi mondta a mérkőzés előtt. A kapus 1983 és 1992 között védett a Juvéban, óriási közönségkedvenc volt (mind a mai napig az, nem véletlenül), a Genoába történő szerződését követően az első, Juventus elleni meccsére készült. A hazaiaknak két fontos emberüket is nélkülözniük kellett, Eranio és Aguilera személyében. A Paul Newman-hasonmásverseny abszolút győztese, a csapat edzője, az idény elhunyt Bruno Giorgi ettől eltekintve optimista volt: "Igaz, hogy sok a hiányzónk, de vannak helyettük mások. Van't Schip egy igazi bajnok, aki egyre jobb és jobb lesz, Branco már közelíti az optimális formáját. Padovano mozgékony és agyas, Skuhravy fejjátéka fantasztikus. A csapatunk stabil."

Nem, ő nem Paul Newman

Trapattoni a hosszú évek minden rutinjával együtt készül a vasárnapi meccsre, de ez most neki egy kicsit különleges lesz: 500. találkozója ez a Juventus mesterként. Sosem győzött még a Marassiban a Genoa ellen, sem a Milan, sem a Juventus, sem az Inter edzőjeként. 1974. május 4-én ugyan a Genoa-Milan bajnoki 0-1-re végződött, de akkor - a genoai stadion bezárása miatt - semleges pályán, Luccában fociztak a csapatok. Trapattoni az újságírók kérdésére úgy felelt, hogy az első, 1977-ben megszerzett scudettót tartja a legnagyobb sikerének: "Számomra egyébként is a bajnoki cím a legfontosabb. A kupában sokat számít a szerencse, két meccsen akármi megtörténhet. A bajnokságban nem, ott valóban a tudás jön elő. Idén is csak az lehet a célunk, mint mindig: az első hely megszerzése. Csak ez jöhet szóba a Juventusnál."

Gianluca Vialli épp 1992 nyarán ment a Sampdoriától a Juventushoz. A Marassi közönségének elivekben rá kellene lapátolni egy kis verbális salakot az ősi rivális egykori játékosára, de abban is van logika, hogy ez elmarad, mert Vialli a távozásával gyengítette a Samdporiát. Annak meg csak örülhet egy Genoa-szurkoló. A csatár tömören fogalmazott: "Nyernünk kell, ez a legfontosabb. Hogy aztán lövök-e gólt vagy sem, az másodlagos."

Ez volt a bajnokság harmadik fordulója, a Juventusnak egy győzelem és egy döntetlen volt a mérlege, míg a Genoa két döntetlennel állt.

A meccs

17356 fizető néző és 19767 bérletes előtt, Collina játékvezetésével ebben az összeállításban kezdtek a csapatok:

Genoa: Tacconi, Torrente, Branco, Ruotolo, Caricola, Signorini, Van't Schip, Bortolazzi, Padovano, Skuhravy, Fortunato.

Juventus: Peruzzi, Torricelli, Carrera, Kohler, D. Baggio, Conte, Platt, Möller, R. Baggio, Di Canio, Vialli.

13. perc: Bortolazzi szabadrúgását öklözte ki Peruzzi.

15. perc: megszerezte a vezetést a Juventus. Egy kontratámadás végén Baggio a jobbszélre passzolt, Di Canio becenterezett, a Carrera elől menteni igyekvő Ruotolo lábáról pedig a kapuba került a labda. 0-1.

 

Talán Tacconi is örül a Juventus vezető góljának?

17. perc: Signorini brutális belépője Baggióval szemben, a genoai megúszta egy sárgával.

30. perc: Torricelli beadása üresen találta volna Möllert, ha a német fejjel eléri a labdát. Nem érte el, a mögött lévő Vialli pedig rossz ütemben érkezett.

34. perc: Peruzziról kipattant Bortolazzi lövése, a kapus utánakapott a labdának, amelyre Skuhravy is szeretett volna lecsapni. A csatár elesett, de a játékvezető nem látott szabálytalanságot.

41. perc: a meccs addig legnagyobb helyzete maradt ki. Torricelli beadása két méterre a kaputól tiszta ziccerben találta Di Caniót, aki azonban fölélőtt.

45. perc: Branco passzával a lesreállításra játszó védők közül Padovano lépett ki, és közelről egyenlített. 1-1.

Carrera csúszik, Padovano lő - egyenlít a Genoa

51. perc: Tacconi védte bravúrral Baggio ballábas lövését.

52. perc: Van't Schip labdájával Padovano iramodhatott volna meg, de Torricelli az utolsó pillanatban óriásit mentett.

53. perc: Branco lövése kipattant Peruzziról, Caricola ismétlését még tudta védeni, a labda azonban Skuhravy elé került, aki az üres kapuba passzolt. 2-1.

72. perc: Tacconi lábbal védte Möller lövését.

75. perc: Peruzzi fogta Van't Schip próbálkozását.

77. perc: Baggio passzolt a 16-oson belül érkező Platthez, aki éles szögből, bal lábbal kiegyenlített. 2-2.

A reakciók

Trapattoni: "Az első félidő végén bosszúsak voltunk, hiszen egyenlített a Genoa, aztán pedig örültünk, hogy mi egyenlítettünk. Jó meccs volt, elégedett vagyok a játékunkkal, meg azzal, hogy 10 emberrel (Di Caniót az 55. percben kiállították, aztán a 85. percben Caricolát is leküldték - d.v.) is megfelelően reagáltunk. Ellentmondást nem tűrően játszottunk, nem úgy mint Cagliariban (ott 0-0 lett - d.v.). Ezt szeretem: amikor magamat látom viszont a pályán. Amikor 11 Trapattoni focizik Juventus-mezben".

Egyénekre lebontva a következőképpen értékelt: "Torricelli bebizonyította, hogy jó játékos. Felszabadultan focizott, rendkívül karakteres labdarúgó. Nem akarok róla ódákat zengeni, de engem nagyon meggyőzött." Az újságírókat is, ugyanis az osztályzatok alapján ő lett a mezőny egyik legjobbja. "Vialli sokat volt játékban, nagyon dinamikusan focizott, és látszik rajta, hogy sosem adja fel. Di Canio piros lapja? Meg kell várnunk a játékvezetői jelentést, előre nem akarok mondani semmit. Mindenesetre nekem Paolo azt állította, hogy nem inzultálta a partjelzőt." Kohler félidei cseréjével kapcsolatban egy kissé morbid megjegyzést tett: "A medencecsontjára kapott egy ütést, nem akartam lehozni. Örök igazság, hogy addig nem szabad lecserélni egy németet, amíg nem látod rajta, hogy halott. Most persze túloztam egy picit. Ami a bajnokságot illeti: két pont a Milan előnye, de ezt a mai Juvét elnézve úgy gondolom, hogy nem nagyon fognak tudni tőlünk elhúzni."

A hagyományosnak mondható, Vialli-féle ollózás

A sajtótájékoztatón sem Vialli, sem Di Canio, sem Peruzzi nem jelent meg, ott volt viszont Carrera, aki a Juventus vezető góljában játszott némi szerepete. Szerinte nem is keveset: "Az én gólom volt. Lehet, hogy Ruotolo is beleért a labdába, de az amúgy is a kapuba tartott." Andreas Möller: "Mi mindig győzni akarunk, de 2-1-nél már túlzottan idegesek voltunk ahhoz, hogy fordítani tudjunk. Itt, Olaszországban rendkívül nehéz idegenben focizni, a védők rettenetesen kemények. Alig várom már, hogy hazai pályán játszhassunk."

A vendégek hőse David Platt lett: "Nagyon örülök, hogy játszhattam. Sajnos 1-0-nál Di Canio kihagyta azt az óriási helyzetet. 2-1 után, 10 emberrel nagyon nehéz volt visszakapaszkodnunk, de sikerült végül. Teljesen megérdemeltük."

Padovano torinói szívvel örült

A Genoa öltözőjében téma volt a Peruzzi-Skuhravy ütközet, a támadó állította, hogy szabálytalankodtak ellene. Padovano: "Tomas megerősítette nekünk, hogy büntető volt. Én azonban így is elégedett vagyok: Torino-drukkerként nagy öröm számomra a Juventus kapuját bevenni." Padovano 1995 nyarán a Juventushoz igazolt, ahol a szurkolók egyik kedvencévé vált. Ez is egy példa arra, hogy mindenkit vissza lehet hozni a sötétségből a fénybe.

Bruno Giorgi szerint is büntetőt ért a Skuhravy-esés, valamint úgy gondolta, hogy egyszer Padovanóval szemben is szabálytalankodtak a 16-oson belül. Aztán rátért a taktikára: "Elsősorban Vialli semlegesítésére fektettem nagy hangsúlyt, két ember, Torrente és Caricola ügyelt rá. Aztán bekaptuk azt a szerencsétlen öngólt, és attól kellett félnünk, hogy nehogy lekontrázzanak bennünket. A vezetésünk megszerzése után jobban kellett volna figyelnünk a labda megtartására. Branco cseréje? Azért akartam lehozni, mert Di Canio nagyon szabadon mozgott a bal oldalon. Még jó, hogy megvártam a szabadrúgását, amelyből született a második gól."

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr398239098

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

virracocha 2010.11.20. 08:16:00

Újabb negyszerű múltidéző. Tacconi mellett Caricola is játszott nálunk a '80-as években. A Genoa csapatából Fortunato pedig az az Andrea Fortunato, aki később szintén játszott a Juvéban és tragikus körülmények között elhunyt?

286390 2010.11.20. 08:55:34

Igen, ő az. Így van, Caricola is, természetesen, de vele annyira nem foglalkoztak. Jó azért, hogy megemlítetted.

258945 2010.11.20. 09:10:45

[dinovercotti](#244569): én azt hittem hogy ez a Fortunato nem az a Fortunato mert igencsak a végén van a felállásban a neve, szegény Andrea meg azt hiszem védő volt. Faszipántos kis kezdője volt a Juvénak még ha Di Canio akkor még szerintem iskolába járt :)

286390 2010.11.20. 09:15:07

[t.junior](#244576): igen, ez zavaró, de nem posztkonként van a Genoa kezdője felsorolva, csak olyan tessék-lássék módon. A Juvénál figyeltem erre. Brutálisan jó volt ez a csapat, de hát a Genoa is.

trunks 2010.11.20. 18:10:37

Tényleg nagyon jó írás ismént. Ezen pedig szakadtam: "Ez is egy példa arra, hogy mindenkit vissza lehet hozni a sötétségből a fénybe." Milyen igaz. :)) Mekkora játékos volt ő is. Az akkori olasz válogatott erejét mutatja, hogy csak 1 válogatottságig jutott el.

266549 2010.11.20. 22:25:18

Szép idők, szép írás! Hárman is játszottak a top10 Juve-játékosomból, mindhármukat kiemelte Trap: Vialli, Torricelli, Kohler. Kohlernél jobb középhátvédet azóta se láttam.
süti beállítások módosítása