bntemp

bntemp

Ha Manfredonia gólját megadják…

2013. október 23. - s4tch

Tizenötödik alkalommal lép pályára egymás ellen tétmérkőzésen szerda este a Real Madrid és a Juventus. A két klub párharca 1962-ben kezdődött, és egy majdnem negyedszázados szünet után 1986-ban folytatódott. Ismét exkluzív képgalériával idézünk múltat.

 

Tizenötödik alkalommal lép pályára egymás ellen tétmérkőzésen szerda este a Real Madrid és a Juventus. A két klub párharca 1962-ben kezdődött, és egy majdnem negyedszázados szünet után 1986-ban folytatódott. Ismét exkluzív képgalériával idézünk múltat.

 

1. 1962. február 14.: a Bajnokcsapatok Európa Kupájának negyeddöntőjében történik az első találkozásuk, a Juventus pályaválasztásával. A madridiak Di Stefano 69. percben szerzett góljával - 72 ezer néző előtt - győznek 1-0-ra. Anzolin kapus és Castano balhátvéd hiába próbál közbelépni, Di Stefano lövése a kapuba tart.

 

 

 

2. Fakó fotó. Charles passza száll Sivori felé, aki hamarosan megszerzi a Juventus győztes gólját a madridi visszavágón, 1962. február 21-én - a Real korábban még sosam kapott ki otthon a BEK-ben. Carlo Parola, a Juve edzője így nyilatkozik a lefújás után: “Ez edzői pályám legszebb napja. Egy jól játszó Reált győztünk le, különösen Puskás, Di Stefano és Del Sol teljesítménye tetszett.” Del Sol 1962 nyarán el is igazol a Juventushoz, ahol igazi klubikonná válik. De addig még van egy harmadik meccs, mivel a szabályok szerint arra van szükség a döntéshez.

 

 

 

3. Bár Sivori még egyenlít a 37. percben (a képen ez látható), de a Párizsban 1962. február 28-án megrendezett 3. összecsapást a Real 3-1-re megnyeri. A Juventus az eredmény ellenére remekül focizott, egyöntetű vélemények szerint az akkori időszak legjobb játékát nyújtotta. A Real védőinek kemény játékát Charles és Stacchini bánja - mindketten súlyosan megsérülnek.

 

 

 

4. 1986. október 22.: Valdano, Brio és Bonini vív fejpárbajt a Bernabeuban. A meccset Butrageno góljával 1-0 nyeri a Real, úgy, hogy Manfredonia teljesen szabályosnak tűnő találatát nem adja meg Valentine skót bíró. A Real játékosok ennek ellenére nem elégedettek a játékvezetővel, akit a lefújás után két, tizenegyesgyanús eset miatt kritizálnak az öltözőfolyosón.

 

 

 

 

5. Cabrini góljával már a 9. percben ledolgozza a hátrányát a 1986. november 5-ei visszavágón a Juventus. A rendes játékidő és a hosszabbítás sem hoz döntést, így jönnek a 11-esek: a Juventus hármat is hibázik, a Real pedig 3-2-re nyeri a büntetőpárbajt. Egyre több szakemberben merül fel kérdésként, hogy a BEK ilyen formában történő lebonyolítása nem egészen jó: a harmadik körig irányított sorsolást javasolnak, hogy ne jöhessenek létre már a sorozat elején olyan párharcok, amelyek során két, végső esélyesnek mondható csapat is találkozik egymással. A meccs lefújását követő éjjel a Juventus szurkolói a székházhoz mennek, amelynek kerítésére kifeszítenek egy drapériát: “Emelt fővel veszítettünk, hajrá fiúk, mostantól a scudetto a cél!”

 

 

 

 

6. Conte és Laudrup csatája 1996. március 7-én a Bernabeuban, a BL negyeddöntőjében. A Juve kapusának, Peruzzinak az óriási bravúrjai is kellenek ahhoz, hogy a Real csak 1-0-ra (Raúl, 21. perc - mint Butrageno 10 évvel korábban) győzzön. A Juventus alelnöke, Roberto Bettega így nyilatkozik a lefújás után: “A Real Madrid megmutatta, hogy mit tud. De a továbbjutásunkhoz nem kell csoda: ahhoz csak egy jó Juventus szükséges.”

 

 

 

7. Alessandro Del Piero szabadrúgása hamarosan Canizares kapujában landol 1996. március 20-án. A Juve Padovano révén az összesítésbeli előnyt is megszerzi, amit simán őriz az utolsó pillanatig: akkor Amavisca lövése után csak pár centin múlik, hogy nem a Real jut tovább. A meccset két kiállítás is színesíti: Alkortát és Torricellit küldi le a játékvezető.

 

 

 

 

8. A legrosszabb pillanatban az idény legrosszabbul játszó Juventusa: Mijatovics passzolja be a kapuba  a labdát az amszterdami BL-fináléban 1998. május 20-án (Real Madrid-Juventus 1-0). Peruzzi a földön, Montero és Tacchinardi szintén tehetetlen. A győztes gól lesről születik ugyan, de a Juventus focistáinak és vezetőinek nyilatkozatai főleg arról szólnak, hogy túl tompán játszottak a döntő során. Del Piero ekkor már nem egészséges: a kezdődő térdproblémái fél évvel később Udinében tetőznek egy brutális sérülés formájában.

 

 

 

 

9. David Trezeguet ünnepel a Juventus egyenlítő gólját követően 2003. május 6-án, a Bernabeuban. A Juventus végül 2-1-re kikap. Roberto Carlos győztes találatánál a partjelző lest int, de Hauge játékvezető - még az olasz újságok szerint is jogosan - felülbírálja őt.






 

 

10. “A tökéletes mérkőzés” jelzővel illetett visszavágó 2003. május 14-én. A Juventus centiről-centire kiszámított játékkal igazi focisulit mutat be, és győz 3-1-re úgy, hogy Buffon 2-0-nál kivédi Luis Figo tizenegyesét. A fotó azonban egy olyan jelentről szól, amely meghatározta a Juventus BL-esélyeit: a világ legjobb formájában játszó labdarúgója, Pavel Nedved egy felesleges szabálytalanság után kisárgázza magát a döntőről. A kép dramaturgiája borzongató: a háttérben elődje, Zinedine Zidane figyeli a cseh drámáját. A Juventus azóta sem került ilyen közel a BL-győzelemhez. “Óriási hülyeséget csináltam” - nyilatkozza Nedved a meccs után.

 

 

 

 

 

11. 2005. február 22.: Pavel Nedved egy Raul Bravóval történő ütközés után elveszíti eszméletét a Bernabeuban: percekig áll a meccs, Nedvedet pedig le kell cserélni. A Real Helguera fejesével 1-0-ra győz. Fabio Capello, a Juventus edzője reklamál: szerinte a gólt megelőző szabadrúgás egy nem létező szabálytalanság eredménye volt.

 

 

 

 

12. Marcelo Zalayeta - a ritka, de fontos gólok szerzője, aki a 2003-as Barcelona elleni mérkőzés hosszabbításában lőtt gólja után ezúttal is a hosszabbításban juttatja tovább a Juventust. A 2005. március 9-én játszott mérkőzésen Trezeguet (egy, a 2003-as Juve-Real meccsen szerzett találatához kísértetiesen hasonló góllal) dolgozza le a Juventus hátrányát és állítja be ezzel a rendes játékidő végereményét. Akárcsak 1996-ban, ezúttal is kiállítanak két játékost: Tacchinardit és Ronaldót párosan küldik le a pályáról. 1996 és 2003 után ugyanúgy alakul minden: Madridban vereség, hazai pályán pedig győzelem és továbbjutás.

 

 

 

 

13. Alessandro Del Piero immár harmadjára keseríti a Real Madrid életét: az ő góljával szerez vezetést 2008. október 21-én a BL csoportmérkőzéses szakaszában a Juventus.  Amauri megduplázza a Juve előnyét, Van Nistelrooy pedig már csak szépíteni tud. A korábbi párosításokhoz képest gyengébb erőkből álló Juventus mindent kihoz magából.





 

14. A két csapat eddigi utolsó BL-találkozóján lendít Del Piero, hogy megszerezze csapata első gólját a Real ellen Madridban. A csapatkapitány később lőtt még egyet, hogy aztán a hazai közönség tapsától kísérve hagyja el a pályát a lecserélésekor. A Del Piero-korszak a Juve-Real meccsek tekintetében ezzel véget ér.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr58240888

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása