bntemp

bntemp

Viszlát, és kösz a gólokat!

2013. szeptember 03. - s4tch

A múlt héten, 2,5 év után elhagyta a Juventust Alessandro Matri. A hír nem lepett meg senkit: régóta tudni lehetett, hogy túl sok a keretben a csatár, és valaki(k)nek távozni kell. Matri esetében a célállomás is sejthető volt, hiszen Milan nevelés, ráadásul a Cagliarinál Allegri alatt vált serie a-s játékossá. Logikus, és egyben várható volt tehát Matri távozása - mi pedig ezzel az írással búcsúzunk tőle.

A múlt héten, 2,5 év után elhagyta a Juventust Alessandro Matri. A hír nem lepett meg senkit: régóta tudni lehetett, hogy túl sok a keretben a csatár, és valaki(k)nek távozni kell. Matri esetében a célállomás is sejthető volt, hiszen Milan nevelés, ráadásul a Cagliarinál Allegri alatt vált serie a-s játékossá. Logikus, és egyben várható volt tehát Matri távozása - mi pedig ezzel az írással búcsúzunk tőle.

Bár sokszor, sok helyen írtak már róla, de pár mondatban érdemes összefoglalni, hogy miért éppen Matrinak kellett távoznia a meglévő hat csatárunkból. Az nyilvánvaló, hogy a két friss igazolás, Tevez és Llorente elé került a sorban, már csak az új érkezőknek járó bizalom, és a magas fizetésük miatt is. Márpedig Matri már tavaly sem volt biztos kezdő. Vucsinics jobb, és a csapatjáték szempontjából fontosabb játékos nála, Giovincoban jobban bízik Conte (és szerintem ő is jobb Matrinál). Azaz legjobb esetben 5. számú csatárként számoltak vele a klubnál, bár ha figyelembe veszem Quagliarella sokoldalúságát, reálisabb a 6. hely a sorrendben. Innentől mindenkinek érdeke a játékos eladása: a Juventus 11 millió eurót kapott az 5-6. számú csatáráért, Matri pedig visszatérhetett nevelőklubjába, ahol talán több lehetőséget kap, ami a világbajnokság előtt elég fontos lenne neki. A Milannak pedig Pazzini sérülése után kellett valaki a csatársorba - szerintem Matri jó döntés volt a részükről is. Conte pénteki nyilatkozatával pedig nem értek egyet: mind Giaccherini, mind Matri eladása jó döntés volt. (Mint ahogy valószínűleg jó döntés lett volna Quagliarella elcserélése/eladása is, legfeljebb én mondjuk Boakyét tartottam volna meg 5 csatárnak, de Gilardinoval sem jártunk volna rosszul.)

 

A Juve szurkolók néha elég radikálisan ítélték meg Matri tehetségét és teljesítményét: volt ő a legjobb csatárunktól botlábú senkiig minden. A blog szerkesztőségében nagyjából egyetértés van abban, hogy nem rossz játékos, aki elsősorban azt szenvedte meg, hogy nem illett a csapat játékába. Nálunk nincsenek jó beadások, ami Matri játékának az alapja lehetne. Nem túl erős az összjátékban, ami viszont elég fontos lenne a Conte által elvárt játékhoz. És ami a legnagyobb bajom vele: annak ellenére, hogy a fizikuma megvan hozzá, a párharcokban kifejezetten gyenge: gyakran lepattan a védőkről, elvétve fejeli el a labdát a felíveléseknél. A kapu előtt ugyanakkor veszélyes: S4tch már nem egyszer hívta fel arra a figyelmet Matri hatékonyságára. A statisztikák szerint az egész liga egyik legjobbja volt a gól/perc mutatókat is figyelembe véve. A hozzáállására sem lehetett soha panasz: zokszó nélkül tűrte a padozást, ha beállt, mindent megtett a csapatért. Nem véletlen, hogy vitte volna a Napoli is, de ő a Milant választotta.

Én bírtam őt, hajtós, normális játékos, akin látszott, hogy tavaly nagyon szenvedett a (még az előző idényben kezdődött) góltalan periódusa alatt. Személy szerint az első féléve maradt meg a legjobban Matri itt töltött idejéből, a kedvenc pillanatom pedig természetesen ez:

 

Valószínűleg nem teljesen véletlen, hogy egy nagyon rossz Juventusban tudott igazán kiemelkedni, de azon a tavaszon a kevés pozitív teljesítmény egyike volt az övé. A bajnoki gólokat tekintve fél szezon alatt is a legeredményesebb játékosunk lett (holtversenyben Quagliarellával). Ezt követően aztán bár voltak jó meccsei, nem tudott tartósan húzóember lenni. Lehet, hogy a bizalom hiányzott neki, lehet, hogy más taktikában jobban érvényesült volna - most már mindegy. A muntaris meccsen lőtt gólja(i), vagy a Napoli elleni 3-3-as meccsen a felzárkózást elindító hidegvérű befejezése, a tavasszal Milánóban a rövid sarokba passzolt gólja azért mind-mind nagyon kellett, mint ahogy persze a többi pontot, pontokat érő találata.

Meggyőződésem, hogy Matri jó lesz a Milanban, és nem tartom kizártnak, hogy ellenünk is gólt, gólokat lő majd. Akkor persze egy kicsit utálni fogom, de most jó szívvel emlékszem rá: viszlát Alessando, és kösz a gólokat!

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr908240766

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

348517 2013.09.03. 14:00:24

Nekem nem nagyon fog hiányozni, szerintem a baszk jobb lesz mint ő, de a zoknyós gólja tetszett.

336035 2013.09.03. 14:39:11

Sajnálom, hogy elment nagyon kedveltem, de tényleg Ő volt az utolsó a sorban. Sok sikert neki a továbbiakban, persze nem ellenünk.

347773 2013.09.03. 14:54:17

szerintem márti jó fej volt, amolyan mai trezeguet, de tényleg nem passzolt a játékunkhoz

349781 2013.09.03. 16:45:14

Főleg az első fél éve és az első scudettoban játszott szerepe miatt bírtam nagyon, tavaly már látványosan szenvedett, mivel nem passzolt a játékunkhoz. A 2 új fiú érkezésével, pedig valóban 6. lett a rangsorban, így jó döntés volt az eladása. Remélem bekerül a válogatott keretbe. Grazie Alessandro!

338032 2013.09.03. 17:50:20

az alázat ahogy viselte a padozást.. ha én döntök inkább Q lett volna aki megy és Mátri aki marad de természetesen isten úr jobban tudja így hát elfogadom

340942 2013.09.03. 19:03:21

Az eladásokhoz hozzátéve, én is egyetértek velük. Tulajdonképpen azt a játékpercet amit Giak és Marrone kapott összesen a tavalyi idényben, azt egy ember is simán elbírja, így két bruttó fizu felszabadult, ez lehetett a fő gazdasági szempont. Matrinak is mennie kellett, 5. vagy 6. számú csatárként esélye sem lett volna a játékra. Remélem Conte csak szentimentális akart lenni a távozókkal. De egy wingbacket baloldalra kellett volna venni szvsz.

338554 2013.09.03. 20:23:24

Üdv újra itt, _Tyler! :) Matri pedig nyugodtan lőjön gólt a Juve ellen, két meccsen egy döntetlent megérdemel a srác. De trófeát nyerniük az ő góljaival is nehéz lesz.

338765 2013.09.03. 21:45:25

A második játékos volt Diego után akire ráéreztem, hogy Juve játékos lesz valamikor :) Benne ennyi volt, hosszabb ideig nem tudta nálunk megvetni a lábát ezt sajnálom, de nem hiszem, hogy máshol jobb lesz neki, habár, hogy hazatért lehet, hogy plusz energiát fog mozgósítani egy ideig benne. Ettől függetlenül én is kedveltem őt és bennem az egyik Cagliari ellen fejelt gólja maradt meg legjobban róla. Azt hiszem valahonnan a 16-os környékéről :)

346364 2013.09.04. 08:35:34

Sajnálom, én is kedveltem. Ponzosan a posztban leírtak miatt. Kvalításai alapján tényleg csak a cserepadra lenne lehetősége a JUVE-ban, de ettől még jobb csatár mint Giovinco (nem jobb játékos, csak jobb csatár). Összeségében jó üzletet csinált vele a JUVE.

340726 2013.09.04. 10:59:45

Én Contéval értek egyen Giaccherini ügyben. Hiányozni fog, csak úgy mint Matri. Matri nagy kedvenc volt nálam a hozzáállása miatt. Azért, amit meg Gilardinhoról írtál megérdemelnéd, hogy életed végéig csak Inter meccset láss, de a derby d'italiat soha. Remélem, nem kell Juve mezben látnom azt a túlértékelt balekot ... sajnos minden évben felmerül a neve. Viszlát, és kösz a gólokat!

348517 2013.09.04. 11:15:43

[zoldember](#1637985): Giaccherinit én is sajnálom, hogy elment, lévén több funkciós. Matri szimpatikus gyerek, ez kétségtelen, de nem lehet csapatot szimpátiára építeni. A védelem, középpálya eddig is rendben volt, most viszont van végre csatárjátékunk is.

340726 2013.09.04. 12:00:37

@rakkenroll Itt szó sincs arról, hogy szimpátiára építenénk a csapatot. Hol olvastál ilyet??? Olyan embereket engedtünk el, akik megfeszültek a pályán, ha esélyt kaptak és nem cirkuszoltak, ha nem. Szükség van ilyenekre. A csatárjátékunk valóban javult, de ez eddig nem Llorente műve, aki sztem jelenleg nem jobb, mint Matri és semmiképp sem annyira alázatos. Ezért, vele kapcsolatban attól tartok, hogy ha idén nem sikerül bejátszania magát a kezdőbe, esetleg még 1-2 helyet visszacsúszik Conténál 4.-5. számú csatárnak, jövőre már ő lesz az új Amauri. (Persze, inkább legyen gólkirály.)

348517 2013.09.04. 13:34:56

[zoldember](#1638355): "Hol olvastál ilyet???" - a sorok között, de nem csak nálad. Nézd, érkezett két csatár, várható volt, hogy 1-2 távozni fog, és bár jógyerek Matri, de ő volt a leggyengébb láncszem (azért nem Gio, mert ő is többfunkciós). A baszk pedig jó lesz, meglátjátok.
süti beállítások módosítása