bntemp

bntemp

A Bianconeri blog bemutatja: Carlos Tevez

2013. június 30. - s4tch

Tevez, nem Tévez. Illetve Tévez, de ez még nekünk is buzis: mivel 'tevez'-nek ejtjük a betyár nevét, nem látjuk indokoltnak a kackiás ékezet használatát. Node, a mai bejegyzéssel nem az a cél, hogy megágyazzunk a feltétlen rajongásnak, nem is óhajtjuk lecidázni Marottát (illetve nyilván hogyne, csak erre egy poszt nem elég), sőt, nem is óhajtjuk újra feltárni a fiú európai évtizedének mindenki által ismert részleteit. Ellenben megnézzük, hogyan illeszkedhet Tevez a Juventus játékába, a kétségtelenül kiváló manchesteri blogok sztárszerzőinek véleményén túl mit gondolunk Carlitosról, milyen fenntartásaink és elvárásaink vannak vele szemben, mennyire értékarányos a 9 milliós vételár, és persze leosztályozzuk Tevezt, mint férfit.

Tevez, nem Tévez. Illetve Tévez, de ez még nekünk is buzis: mivel 'tevez'-nek ejtjük a betyár nevét, nem látjuk indokoltnak a kackiás ékezet használatát. Node, a mai bejegyzéssel nem az a cél, hogy megágyazzunk a feltétlen rajongásnak, nem is óhajtjuk lecidázni Marottát (illetve nyilván hogyne, csak erre egy poszt nem elég), sőt, nem is óhajtjuk újra feltárni a fiú európai évtizedének mindenki által ismert részleteit. Ellenben megnézzük, hogyan illeszkedhet Tevez a Juventus játékába, a kétségtelenül kiváló manchesteri blogok sztárszerzőinek véleményén túl mit gondolunk Carlitosról, milyen fenntartásaink és elvárásaink vannak vele szemben, mennyire értékarányos a 9 milliós vételár, és persze leosztályozzuk Tevezt, mint férfit.

Kezdjük a végén: Carlitos nem egy férfiszépség, de pont ez teszi vonzóvá. Gondoljuk csak a filmtörténet klasszikusan ronda, mégis vonzó pasijaira, mint pl. a már az anyanyelvében is a franciázást hordozó Belmondo, a fegyvertelenül is lefegyverző Lee van Cleef, a Tom Cruise-nál ezerszer dögösebb Willem Dafoe, a tényleg kibaszott csúnya Steve Buscemi, valamint a filmeken túl a 90 éve egyformán dögös testű Iggy Pop, és persze Picibá', aki szerint a csúnya fiúknak is van szíve. Vagy így, vagy úgy: a ronda palik szívdöglesztőek. Ennek megfelelően az elmúlt 3 napban a klub hivatalos boltja által készített kimutatás szerint minden eladott 100 mezből 95 Tevez nevét viselte.

Na ja, az a bizonyos 10-es mez. Platini, Baggio, Brady, Sivori, számotokra elsősorban Sanyi meze. Mi meg rááadjuk egy gyüttmentre. Amellett, hogy én is könnyítettem magamon _beni posztja után, ideje túllépni ezen a kérdéskörön: döntés született, Tevez megkapta a legendás mezt, és miután a Bocánál sem hozott szégyent Maradona örökségére, borítékoljuk, hogy nálunk is büszkén, felelősséggel fogja hordani a nehéz trikót.

Beszéljünk arról, ami senkit nem hagy hidegen, de csak Dinónak van belőle annyi, hogy ne kelljen vele foglalkoznia. Aki találkozott valaha Dincsivel, és még életben van, hangyányit tévedhet: nem a mellizomról, a pénzről van szó. Marottáék állítólag 9 millió eurós vételárat alkudtak ki, ami bónuszokkal 3 (más források szerint 6) millióval dagadhat tovább. Bármelyik értesülés bizonyuljon igaznak, a Juve nem fizetett őrült összeget Carlitosért; elég, ha az Isla feléért fizetett bő 9 millióra, vagy Giovinco egyik oldaláért perkált 11 millára gondolunk. Viszont hajlamosak vagyunk egy játékos költségeit kizárólag a vételárára korlátozni, ami felületes megközelítés. Tevez 3 évre írt alá, és a hírek szerint kb. nettó 5,5 milliót fog keresni. Ha a vételárát összesen 12 milliónak, a bérköltségét pedig az olasz adózási szabályok miatt a nettó bér duplájának tekintjük, megállapíthatjuk, hogy a 3 év alatt összesen kb. 45 milliót fogunk eltapsolni azért, hogy a pali nálunk döglessze a férfiszíveket. Így már mindjárt nem számít olcsónak a tag, ugye? Persze nem is kell, hogy olcsó legyen: egy klasszis csatárt mindig meg kellett fizetni. Ezzel a havi fixszel Tevez az előző évtized végét idéző lét kap - Del Piero és Trez 2007-ben 4,8 ill. 4,5 milliót kerestek, és Amauri és négyessel kezdődő bérpapírt kapott.

Carlitos múltja természetesen veretesebb annál, minthogy Amauri-szerű zsákbamacskáról beszéljünk. Tevez 29 éves korára eljutott odáig, hogy nem kell bizonygatnia klasszisát. Ez persze nem jelenti, hogy csak a nevéből élne meg: az előző szezonban ő végzett a Citeh kanadai táblázatának élén (11+8, ha csak a bajnokikat nézzük), messze ő lőtte legtöbbet kapura (105), és a whoscored.com objektív rendszere szerint hatszor is csapata legjobbja volt. Adódik a kérdés: miért engedték el ilyen olcsón az anglo-arabok támádásaik kulcsát? Egyrészt Tevez egyes hírek szerint heti 150, mások szerint heti 286 ezer fontot keresett, ami a szerényebb számítások szerint is bő 10 millió euró, nettóban. Ezt a City megengedheti magának, de ők sem bánják, ha valaki leveszi róluk ezt a terhet, és a felszabaduló összeget, angol firkászok számítása szerint kb. 27 millió fontot a csapatépítésre szentelhetik. Másrészt most még kaptak érte némi pénzt: jövő nyáron lejárt volna Tevez szerződése, aminek értelmében februártól szabadon tárgyalhatott volna bárkivel, és a City egy pennyt sem látott volna belőle.

Szóval itt van egy játékos, aki ha egészséges, képes legalább minden második meccsén betalálni (a Citynél 4 szezon alatt 73 gólt lőtt 138 találkozón), osztja a gólpasszokat, képes lekötni a védőket, és benne van az a plusz, az a váratlan húzás, amit az angol úgy jellemez, hogy "he can make a difference". Mindemellett több poszton is bevethető, ami kiemeli őt a nyár előtt lehetséges célpontnak számító játékosok közül is. Higuain ugyanis mindenekelőtt középcsatár, Jo-Jo elsősorban seconda punta, viszont Tevez volt már minden, űrhajóstól kézilányig. Conte legendásan imádja a sokoldalú játékosokat, ilyen szempontból a piacon lévő, reálisan mozdítható támadók közül Tevez az egyik legjobb választás, ugyanis bármelyik, Juve által játszott vagy játszani kívánt rendszerbe tökéletesen beilleszthető: 3-5-2-ben természetesen csatár, 3-5-1-1-ben árnyékék, a 4-3-3 támadó hármasának közepén, esetleg a divatos és kétségtelenül hatékony 4-2-3-1 csúcsaként, vagy a támadó trió közepén is eltologat. Mi elsősorban Vucsinics eddigi szerepkörét szánnánk neki, ami kb. felesben szól az előkészítésről és a gólszerzésről: centernek, kapuhoz legközelebb helyezkedő embernek adódik Llorente, Tevezzel cuki páros lehetnek.

Marotta tehát nagyot markolt, és ezúttal nagyot is fogott: nesze nekünk a sztárcsatár, egy olyan arc, aki bármelyik keretnek erősítés lehet még pár évig. Mint minden igazolás, ez sem kockázatmentes: Tevez balhés arc, tartozik 250 óra közmunkával a brit hatóságoknak, és az asszonnyával is viharos a viszonya, amin a kreol olasz bringák sem fognak segíteni - Conte szeme rajta lesz, biztosak lehetünk benne. Akinek pedig az első gondolata a "pénzéhes ribanc" volt Tevezzel kapcsolatban, az gondolja mindezt újra: többet keresett a Cityben, nem volt köteles távozni, voltak vaskosabb ajánlatai az Anzsitól és a Monacótól (és persze egy nyilvánvalóan soványabb Gallianitól, hehe) is, mégis itt kötött ki. Szeretettel köszöntjük - benvenuto, Carlitos!

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr988240696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

344756 2013.06.30. 01:22:39

Szerintem óriási vétel, nagyon örülök neki! Biztos vagyok benne, hogy Conte rendbe tudja szedni. Szerintem Carlitosban megvan a spirito, reméljük a Juve is meglesz!

320092 2013.06.30. 02:05:06

A 45 milla húzósnak tűnik, de ha belegondol az ember, akkor pl. egy Jovetics is benne lenne ennyiben /ha csak 25 millás vételárra gondolunk, és évi 3,5m fizetésre, akkor három évre ő is 46m/. A két játékos közül pedig az argentínra volt most szükségünk: nagy név, akire felfigyelnek külföldön, akivel BL 4 közé lehet jutni, egyszóval egy olyan srác, aki a következő lépcsőfok az elit klubok közé emelkedés rögös útján. Örülök neki, hogy Marrotta képes volt felismerni, hogy most túl kell tudni látni a Serie A határain - Contének az olasz liga már nem elég, és garantálható volt a vezetőségi míting után, hogy a nemzetközi szint lesz a cél. Nagyon sok szerencsét Carlosnak, kívánom, hogy tegyen minket, szurkolókat nagyon boldoggá, a legendás mezszámot pedig ismét büszkén mutogassuk egyik játékosunkon!

350858 2013.06.30. 10:23:15

További, teszem hozzá a hivatalos forrás szerint viszont 9+6m. http://www.juventus.com/juve/en/news/26june2013_tevez http://www.juventus.com/wps/wcm/connect/66784799-ead0-476e-ab05-f264c3797c1d/comunicato+26062013+tevez+eng.pdf?MOD=AJPERES

338546 2013.06.30. 11:01:39

Mindig is nagyra tartottam Tévez képességeit. Remek igazolás a Juvénak. Sajnálom, hogy az Internél már szóba sem jön a hozzá hasonló szintet képviselő játékosok neve.

342122 2013.06.30. 11:28:32

Ha a Juventusnak sikerül leigazolni Kolarovot, vagy Zunigat, és elpasszolni vagy 4 csatárt akkor ez egy Olaszországban ritkán látható, tökéletes transzfer idény lenne. Egyre nagyobb tisztelője vagyok Conte-nek, tud tanulni a hibáiból.

350110 2013.06.30. 11:43:21

Ez a számolás abszolúte nem reális, hisz két év múlva a jóllakott, a Juventusszal mindent megnyert, kétszeres BL győztes játékost jó pénzért el lehet majd passzolni. Szóval a pénzügyi mérleg simán pozitív lesz.

349298 2013.06.30. 12:28:22

sosem szerettem Tevezt, mármint nem szimpatikus, de kétségtelen tény, hogy remek focista. alig várom, hogy Llorentével együtt a pályán láthassam.

349298 2013.06.30. 12:33:10

most nézem csak, arról megy a pletyka, hogy Ancelotti 8 misiért vinné Pirlot a realba. az kemény pornó!

344756 2013.06.30. 13:12:33

[k0jack](#1435365): Pirlot semmi pénzért nem szabad eladni. Nagy szükségünk van még rá. A 8 millát meg nem is tudom hogyan gondolták...

295377 2013.07.02. 23:16:27

Én bízom benne annak ellenére, hogy sose kedveltem. Kíváló focista, és bízom benne, hogy nálunk lő legalább 20 gólt!
süti beállítások módosítása