bntemp

bntemp

A torinói vakond

2013. március 29. - s4tch

...vagy láthatatlan ember. Vagy alvó ügynök. Ez mind Nicolas Anelka, akivel kapcsolatban a France Football legfrissebb száma a címlapon kérdezi: "de mégis, mit csinál ott?" A kérdés jogos, a választ pedig ti már természetesen ismeritek: megállapodásunkat megszegve a saját sírját ássa minden egyes perccel, amit nem azzal tölt, hogy a Naprendszerből való szökését készíti elő. Bár egy fényévnyi távolságon belül akkor is elérjük, ha még ma elindul. Visszatérve abba az alternatív valóságba, ahol nem a blog szerzői húzgálják a futballvilág marionettjeinek madzagjait, egy francia újságíró felkerekedett, hogy a helyszínen, Torinóban (és Milánóban) járjon utána annak, mi a lótúrót keres tulajdonképp Anelka a Juventusban. Szokásunktól eltérően félig-meddig komplett cikket összegzünk közszolgálati indíttatásból; az 5 oldalnyi írás velejét foglaljuk össze. A bárgyú mondatok tényleg ilyen bárgyúak eredetiben is, mi is jókat szórakoztunk.

...vagy láthatatlan ember. Vagy alvó ügynök. Ez mind Nicolas Anelka, akivel kapcsolatban a France Football legfrissebb száma a címlapon kérdezi: "de mégis, mit csinál ott?" A kérdés jogos, a választ pedig ti már természetesen ismeritek: megállapodásunkat megszegve a saját sírját ássa minden egyes perccel, amit nem azzal tölt, hogy a Naprendszerből való szökését készíti elő. Bár egy fényévnyi távolságon belül akkor is elérjük, ha még ma elindul. Visszatérve abba az alternatív valóságba, ahol nem a blog szerzői húzgálják a futballvilág marionettjeinek madzagjait, egy francia újságíró felkerekedett, hogy a helyszínen, Torinóban (és Milánóban) járjon utána annak, mi a lótúrót keres tulajdonképp Anelka a Juventusban. Szokásunktól eltérően félig-meddig komplett cikket összegzünk közszolgálati indíttatásból; az 5 oldalnyi írás velejét foglaljuk össze. A bárgyú mondatok tényleg ilyen bárgyúak eredetiben is, mi is jókat szórakoztunk.

Amióta januárban általános meglepetésre a Juventushoz igazolt, a francia a pályán láthatatlan, és pályán kívül is érzékelhetetlen a jelenléte. Egy fura fantom után nyomoztunk. A pápaválasztó konklávé ülése alatt mi Torinóban jártunk, azzal a céllal, hogy Nicolas Anelka nyomára bukkanjunk. Anelka ugyanis ezidáig mindössze 23 percet játszott piemonti két hónapja alatt.

A vinovói edzés után egy szomorkás torinói városrészen át követjük Anelka fehér Jeepjét. Bő 20 perc után parkol le a Via Filadelfián, kiszállás után egy, a parkolóházzal szomszédos épülethez ballag. Hozzá lépünk, de jelzi, nem beszélhet. A Juventusnál minden interjút előzetesen kell egyeztetni a klubbal. Egy mondat sem fér bele? "Minden rendben, minden oké, az élet szép" - mosolyog a francia.

Ebben a pillanatban lép hozzánk egy Juve-szurkoló, és közös fotóra kéri az ex-Real Madrid csatárt. A kép elkészítése után a következővel fordul hozzánk: "Meg tudnád tőle kérdezni, hogy történhetett meg, hogy a Juventus játékosa a Torino stadionja mellett bérel lakást?" Anelka ugyanis az ősi ellenség Torino hazai Olimpicótól alig 100 méterre lakik. "Megtaláltam a lakást, amelyiket meg kellett találnom" - válaszolja Anelka. A válasszal elégedett szurkoló egy "Forza Juve!" után sétál el. A pillanatot kihasználva megpróbálunk beszédbe elegyedni a hallgatag ember hírében álló Anelkával:

- Minden rendben?
- Minden rendben, az élet szép.
- Boldog, hogy Torinóban lehet?
- Nagyon is.
- A csapattársai általában a dombon vagy egy másik városrészben laknak...
- Nem akartam a központtól messzire költözni. Jó nekem itt. Szeretem magam hozni a döntéseimet, itt legalább van magánéletem.
- Jár nyelvórákra?
- Nem. Napról napra tanulok - mosolyodik el.
- Nem csalódott a torinói kaland miatt?
- Kellemes tapasztalatokat szerzek. Mindig jó... (Nem fejezi be a mondatot.) Csodás három hónapom van még hátra.
- Távozik a szezon végén?
- Jelenleg úgy néz ki, az évad végéig maradok. Aztán meglátjuk... Akkor döntök a jövőmről.
- Nézte a tegnapi meccset?
- Melyiket?
- Barca-Milan...
- Nem.
- Szeretné, hogy a PSG-t kapják a BL negyeddöntőjében? (A sorsolás a beszélgetés után zajlott.)
- Majd kapjuk, akit kapunk...

(A cikk egy, a Grande Torinóval foglalkozó résszel folytatódik, ezt önkényesen átugorjuk.)

Evelina Christillin, a város egyik színházának és egyiptológiai múzeumának vezetője így szól: "A Via Filadelfián lakik? Valóban? Milyen különös" - jegyzi meg az Agnelli-családhoz közel álló hölgy, aki az Avvocato mellől nézte a Juve-meccseket. "Elég népszerű, de nem túl szép külvárosi környék ez. Korábban a Juve-játékosok inkább a luxusnegyedekben laktak. Ettől még szimpatikusabbnak tartom a játékost, ez fantasztikus. Egy szinte proletár (sic!) Anelkát látok magam előtt. Csodálom a választását."

2000 Európa-bajnoka január 26-án érkezett Torinóba, másnap átesett az orvosi teszteken, és alá is írta a június 30-ig tartó szerződését. Sokan a mai napig furcsállják, hogyan és miért tudta a játékos felkelteni az olasz címvédő, a bajnoki tabellát 9 pontos előnnyel vezető, BL-negyeddöntős Juventus figyelmét. Hogy mindezt kiderítsük, Milánóba megyünk, hogy egy nagyon-nagyon elegáns, nagyon-nagyon divatos étteremben találkozzunk Fabrizio Ferrarival, az ügynökkel, aki az ügyletben kulcsszerepet játszott. "Nicolas emberei január 15. után vették fel velem a kapcsolatot. Azt szerették volna tudni, össze tudnánk-e hozni egy olasz szerződést. Nicolas gyakorlatilag felmondta a sanghaji szerződősét. Így tehát megkerestem pár olasz klubot, érdekli-e őket Anelka." Ferrari a Juventus, Milan, Napoli hármast kereste meg. A lombardok nagyra értékelték a játékost, de a vezetőségük Balotelli szerződtetésével volt elfoglalva. A Napolinak reagálni sem volt ideje, a Juve annyira gyorsan lépett. "Amikor felhívtam Fabio Paraticit, azonnal érdeklődést mutatott" - magyarázza Ferrari, miközben Anelka szégyenlősen üldögél. "A Juventus megbízott azzal, hogy összehozzam a feleket. Megkértek, derítsem ki, Anelka tényleg szeretne-e a Juventusban játszani. Korábban már dolgoztam a zebráknak. Ez volt a pályafutásom egyik legegyszerűbb ügye. Milánóban találkoztam Paraticivel (aki egyébként remekül beszél franciául) és Anelka két tanácsadójával (akik közül Doug Pingisi Anelka ügynöke és barátja, és aki régóta ismeri Paraticit). Néhány nappal később egy második találkozóra is sort kerítettünk. Ezek után már csak a szerződés aláírása maradt Vinovóban. Ezen a napon a Juventus négy, franciául beszélő alkalmazottját is a rendelkezésünkre bocsátotta. Gyorsan ment az egész. Anelka és az emberei fantasztikusan viselkedtek."

Túl sok nehézséggel nem kellett senkinek szembesülni, csak a sanghaji klub részéről szükséges papírokra kellett várni egy kicsit. "A szerződésbontás nem volt nehéz, a klub pénzügyi nehézségei miatt gyakorlatilag lehetetlenné vált, hogy a klub sztárjait, Nicót és Didier-t továbbra is fizessék" - magyarázza Doug Pingisi. Kínában Anelka havi nettó 920 ezer eurót keresett, most sokkal, tényleg sokkal kevesebbet, kb. 120-140 ezret kap. Ahogy aláírták a papírokat, a játékos megkapta a fehér Jeep kulcsait. "Látni Nicót Olaszországban, főleg a Juventusban, számomra logikus lépésnek tűnt. Főleg, mivel a torinói klub Moggi idejében kétszer is megpróbálta leigazolni Nicót!" Valóban, Moggi, a Juventus korábbi teljhatalmú ura, '99-ben és 2000-ben is hiába cimborált a világ összes ördögével (így írják a franciák). Anelka a Juventusban, micsoda fityisz ez azoknak, akik szerint a játékos hanyatlóban van! "Anelkának vége lenne? Ennek egyelőre semmi aktualitása" - erősíti meg Pingisi. "Minek egyáltalán ilyeneket kérdezni? Senki, semmi nem állíthatja meg Anelkát. Csak Anelka állíthatja meg Anelkát. 34 éves lesz hamarosan, csodás formában van, teljesen fitt, pont, mint mikor 25 éves volt. Boldog, kivirágozott. Egy nagy klubnál játszik, olyannál, amilyet Kína után senki nem gondolt volna. Nico játszani fog a Juventusban, és talán a Juventus után is."

(Egy statisztikákról, cudar tényekről szóló bekezdést ismét kihagyunk; ebben a franciák leírják, hogy Anelka eddig gyakorlatilag nem játszott a csapatban, csak Bendtner sérülésének köszönheti az érkezését, és ismertetik, a csatárok és a középpályások hány gólt rúgtak.)

A közönség viszont kimondottan megosztott Anelkával kapcsolatban. A Juventus stadionja környékén futottunk össze Laurával, a 21 éves közgazdász-hallgatóval, aki Pavel Nedved után rohant egy autogramért. Több mint 200 km-t autózott a barátnőjével ezért. "Anelkával kapcsolatban elég szkeptikus vagyok. Túl lassú. Negyed óráig tart, míg egyáltalán megfordul. Ennyit láttam belőle régebben, nem nagyon tetszett. Nem egy top játékos." Majd a következőkkel nyomatékosítja véleményét: "Vucsinics a legjobb csatárunk, még akkor is, ha néha tele van vele a micsodám: néha jobban odatehetné magát a pályán." Giorgio Noferi, 27 éves szurkoló Firenze környékéről érkezett; vele szintén a szórakoztató központ közelében találkozunk. "Örülök Anelka érkezésének, sajnálom, hogy nem játszatják. Megnézném a pályán. Lenne neki hely a csapatban a szezon végéig." A zebra-szurkolókat tömörítő szervezet elnökénél, Fabio Germaninál szintén láthatjuk a csatár iránti vonzalmat: "Kivételesen viselkedik, amióta csak megérkezett. Komoly srác, aki nem túrja fel a torinói éjszakát. Itt minden kiderül, és Anelkáról tudjuk, hogy nem jár el szórakozni. Nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező játékos, aki a Juve egy fillérjébe nem került. Úgy hírlik, a fizikai tesztekben a legjobbak között vannak az eredményei." Akkor mégis, miért nem játszik? Germani magyarázata: "Amikor egy játékos ide kerül, Conte, aki a csapategységet tartja szem előtt, két hónapot ad a játékosnak a beilleszkedésre, arra, hogy megértse azt az aprólékosan kidolgozott rendszert, amit a csapat játszik. Szerintem Anelka hozzá tudna tenni valamit a csapatjátékhoz. Én nem hoztam volna ide, szerintem a Juventusnak fiatal játékosokat kell igazolnia. De ugyanakkor ha egy fiatalt hozol ide ötödik csatárnak, annak hamar vége lenne, az első hibánál fejét veszik a szurkolók." Evelina Christillin szerint "nem csinált vele rossz üzletet a Juve. Megnézném Matrival párban. Pár napja beszéltem Chiellinivel, ő azt mondta, Anelka az edzéseken zseniálisan kényszerítőzik kicsiben." És mi igaz a francia fenegyerek imázsából? "A Juve egy komoly klub, itt nem férnek bele a kilengések. Anelka egyetlen vitát nem robbantott ki, amióta megérkezett - még amiatt sem, hogy nem játszik" - teszi hozzá Christillin. Szerettük volna Contét is megkérdezni a témáról, de nem tudtuk elérni. A sajtótájékoztatókon a klub két képviselőjétől sem kaptunk választ a kérdéseinkre.

Ha a rajongók megosztottak, milyenek az újságírók? "Nem nagyon van róla véleményünk, mert olyan, mintha itt sem lenne" - ironizál Emanuele Gamba a Repubblicától. "A klubtól mindenki azt mondja, Anelka nagyon kedves, komoly, és mindig rendelkezésre áll. Mindig csak mint emberről beszélnek róla, de egy szót sem szólnak Anelkáról, a játékosról. Gyakorlatilag egy éve visszavonult azzal, hogy elment Kínába pénzt keresni. A Juve ötödik támadónak hozta, ingyen. Egy tehetséges, klasszis, tapasztalt játékost. Ha három évvel fiatalabb lenne, ezzel a fizikummal ideális lenne Conte csapatába. Kb. 300 percet kell játszania az évad végéig, ennek a célnak megfelel" - zárja gondolatait Gamba. Camillo Forte, a Tuttosporttól így egészíti ki a kollégát: "Anelkát azért igazolták le, mert a klub attól tartott, hogy a másik négy támadó hierarchiája megsérül. Most mind a négyüknek jól megy. Ha így folytatják, Anelka elég keveset fog játszani." Addig is, Anelka alig várja, hogy felszálljon a fehér füst a juventino kéményből.

Ezen kívül két rövid keretesben idézik egyrészt Walter Sabatinit (Roma sportigazgatója), aki elmondja, hogy - idézem - "féltünk, amikor beállt" a Roma-Juvén, valamint Bonieket, aki azt hitte, április elseje van, amikor meghallotta az Anelka-Juve pletykákat.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr68240602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

338554 2013.03.29. 20:20:37

Boniek :D

262910 2013.03.29. 20:33:24

[neuropa](#1170787): azt a pár bekezdést még egyszer lefordítom, érdekes. pl. boniek szerint anelka már nem fotbalista, és sajnálja, hogy nem lehet az ügynöke, merthogy milyen jó móka lehet olyan terméket árulni, ami nem is létezik :)

348517 2013.03.29. 21:14:13

"- Jár nyelvórákra? - Nem. Napról napra tanulok - mosolyodik el." - Anelka a bl meccseken, főleg a döntőben fog brillírozni és örömet szerezni a Zsüventüsz szúrkolóknak..

339140 2013.03.29. 22:56:35

Ha most nem fog játszani, akkor soha. És hát hülye vagyok de hozzászólok, hogy fénykorában bármely jelenlegi csatárunknál is sokkal jobb volt. Most meg nem tudjuk milyen. Annyi esély járna neki mint a kőprofi szőke dánnak.

338554 2013.03.29. 23:41:31

[rakkenroll](#1170853): A Zsüventüsz (nekem) nagyon meredek volt, (szerintem) francia anyanyelven is ejthető lenne a Lyuventusz, én a helyében hanyagoltam volna a gall ajkú változatot. :) [Tonhalacska](#1170974): Még több is. [s4tch](#1170805): Feltűnt, hogy mostanában sokaknak sokat reagálsz, tetszik az új customer service (a jelen esettől függetlenül). Legalább van egy kis interakció, ha már a rendszeres posztokhoz jelenleg mindenki elfoglalt és/vagy alkotói válságát éli. A bekezdést pedig várjuk szeretettel. :) Kanálkát egyébként én sem tudom hová tenni, abban a 23 percben "voltak szép megmozdulásai", de ennyi idő másra sem elég. A 15 gólt pedig csak nagy mázlival szedné össze, sóval mehet rá a Cosa Nostra. Azért remélem legalább annyit tesz a csapatért mint tavaly Borriello. (Fontos meccsen fontos gól.)

348517 2013.03.30. 09:07:29

[neuropa](#1171027): Ráadásul latin nyelv mindkettő, de hát tudjuk a gallok mennyire imádják az idegen nyelveket, ezek szerint még az afrikai gallok is.. "Fontos meccsen fontos gól." - vagy fontos gól előkészítése, mert szerintem ebben is jó lesz.

338554 2013.03.30. 11:54:11

[rakkenroll](#1171432): Ez még Borisunkra tett utalás volt a Cesena elleni lélekmentő, egyetlen értelmes megmozdulása kapcsán. Bár ahogy küzdött, hogy formába lendüljön, egész megkedveltem.
süti beállítások módosítása