bntemp

bntemp

Szándék vagy kényszer?

2013. február 14. - s4tch

Csodálatos férfiakból álló klassziscsapatunk fondorlatos taktikával, a harci díszben pompázó ellenféltől meg nem rettenve, sőt, azt saját játékával legyőzve, mesteri helyzetkihasználással egyértelműsítette, ott lesz Európa legjobb nyolc csapata között. Mi, akik vagyunk a Fény Kérlelhetetlen Harcosai, azonban nem mehetünk el néhány olyan tanulság mellett, amikből a mostaninál is fényesebb jövőt építhetjük.

A kicsorduló boldogságtól lucskos levlistánk természetesen most nem adott otthont olyan szilaj vitáknak, mint az utóbbi időben néhányszor, de akadt most is néhány dolog, amiben nem értettünk teljesen egyet. Hajtás után a S4tchy csodálatos posztja által képzett asztal morzsáit szedegetjük fel.

Csodálatos férfiakból álló klassziscsapatunk fondorlatos taktikával, a harci díszben pompázó ellenféltől meg nem rettenve, sőt, azt saját játékával legyőzve, mesteri helyzetkihasználással egyértelműsítette, ott lesz Európa legjobb nyolc csapata között. Mi, akik vagyunk a Fény Kérlelhetetlen Harcosai, azonban nem mehetünk el néhány olyan tanulság mellett, amikből a mostaninál is fényesebb jövőt építhetjük.

A kicsorduló boldogságtól lucskos levlistánk természetesen most nem adott otthont olyan szilaj vitáknak, mint az utóbbi időben néhányszor, de akadt most is néhány dolog, amiben nem értettünk teljesen egyet. Hajtás után a S4tchy csodálatos posztja által képzett asztal morzsáit szedegetjük fel.

Abban egyetérthetünk, hogy rengeteg váratlan dolog történt kedden. Valószínűleg nem sokan számítottak rá, hogy a Juventus fog kontrákra játszva visszahúzódni, és a Celtic nyomul előre ezerrel, hiszen ez egyik csapatnak sem a sajátja – főleg nem a Bajnokok Ligájában. A Juve sok helyzetből lő kevés gólt, a Celtic kevésből még kevesebbet. A Celtic védekezik és kontrázik, a Juve dominál és letámad. Röviden ezek voltak azok a dolgok, amik most pont fordítva történtek.

A listán az első félidő miatt bontakozott ki egy negédes civódással lezáruló vita. Vajon eleve vissza akart állni a Juventus, vagy a Celtic szegezte ilyen mélyen hátra? Szerintem a Juventus nem ilyen meccsre készült. Nem is logikus, hiszen hiába az eddig kiváló február, januárban láthattuk, hogy az ellenfelek helyzetkihasználása parádés a Juve ellen, a védelem Chiellini nélkül gyakrabban hibázik, és Buffon sincs élete formájában. A bal oldalunkra ez különösen igaz, tehát egy széleken erős (bár ez igazából a másik oldalt jelenti elsősorban) ellenfelet nem valószínű, hogy Conte ennyire magára akart húzni.

Ha ez volt a terv, a Juve az első félidőben nem csinálta jól. Legalább 10 méterrel mélyebben védekezett, mint egy olyan csapat tette volna, aminek a kontrajáték a célja, ennek volt köszönhető, hogy a Celtic az első félidőben annyit lőtt kapura, ahányat általában egy egész meccsen engedélyez az ellenfeleinek a BL-ben. Könnyű elbagatellizálni a dolgot, hiszen a lövések jobbára igen gyatrák voltak, de nem a csapat védekezése miatt nem tudták 18-20 méterről pontosabban eltalálni a kaput a skótok.


A Serie A-biturbó tempóban és intenzitással rohamozó Celticet segítette az is, hogy Barzagli szokatlanul sok labdát passzolt el, Bonucci pedig most nem tudta olyan profin összeszedni a védelmet, mint mostanában, és Vidal is gyenge volt önmagához képest. Ez egyúttal azt is eredményezte, hogy S4tchy megállapításához kétség sem férhet: ezúttal a bal oldalunk volt a meggyőzőbb. Pelusót szerencsére csak én hagytam ki a keretből, ha már a pályán lehetett, eddigi legjobb teljesítményével kápráztatott el bennünket, Caceres pedig tanár volt mögötte, miközben Lichtsteinert halálra terrorizálta a Mulgrew-Izaguirre páros, Barzagli hátul, Vidal a labdák megtartásában volt a szokottnál gyengébb.

A csodálatos Antonio Conte a szünetig tűrt, aztán a második félidőben visszább húzta Vucsinicset. Ezzel egyből levegőhöz is juttatta Pirlót, akit a védelemmel együtt feljebb is tolt egy kicsivel (pont annyival, hogy Commonsnak már ne legyen ereje visszalépni rá, és így Wanyamának két embere legyen), így a labdakihozatalainkba élet költözött. Ez tovább fingatta az egyébként is lankadó skótokat, akik aztán a várakozásoknak megfelelően a 70. perc környékén kiterültek, mint a gyalogbéka.

Jaj, gól!


A vége persze mestermunka, visszatekintve valóban jogosan érezzük úgy, hogy a Juventus keményen, harcosan védekezett, amikor arra volt szükség, és végül a kifárasztott bálnát könnyedén szákolta be. A második félidő tudatosságában már valóban érezhető volt, hogy a csapat csak arra vár, hogy az ellenfél végleg kifullassza magát, de az elsőben néhol kifejezetten kellemetlen nyomás alatt volt kénytelen játszani a Juve. A 0-3 egyértelműen a helyzetkihasználás diadala, hiszen általában ennyi helyzetből nemhogy három, de két gólt sem szoktunk szerezni, de mi leszünk az utolsók, akik károgni fognak, ha ez így marad.

Szeptemberben már elsütöttük egyszer, hogy Quagliarella visszatért. Az nem jött be, úgyhogy most óvatosabban bánunk a szavakkal, még ha teljesen el is vagyunk alélva a 2013-ban újra topcsatárra emlékeztetően tevékenykedő Matritól. És most nem is csak arra gondolunk, hogy lövöldözi a gólokat, hanem arra az egészen frenetikus pörgetett passzra, amiből Marchisio végleg eldöntötte a meccset – és talán a párharcot is. Fogalmunk sincs, mi történt vele, hiszen korábban is szerzett már gólt, amitől azt vártuk, hogy újra magára talál, de akkor ez nem történt meg. Most viszont eljutottunk odáig, hogy bármelyik csatárunkat előbb hagynánk ki a kezdőből, mint őt. Hogy ez milyen hatással lesz Giovincóra, azt meg majd meglátjuk.

Muszáj megvédenünk Lichtit, akit divat lett ekézni, amiért feldobta magát a kapuban. Adjuk, az valóban röhejes volt, de amiért a skótok telerinyálták a sajtót, azért egyetlen pillanatig sem vagyunk hajlandóak rosszul érezni magunkat. Ha egy csatár odaáll a kapus mellé, a védőnek az a feladata, hogy elterelje onnan, és ha ezt csak úgy tudja megtenni, hogy elkapja a grabancát, akkor úgy kell. Persze látványosabb lett volna, ha Buffon egy kifutásnál ádámcsutkán térdeli valamelyiket, de Lichti is állta a sarat, és ha támadásban a rengeteg futáson kívül mást nem is villantott, egyértelműen pozitív a megítélése. A skótoknak meg maradt a 0-3 után a teljességgel indokolatlan, és főleg komolytalan bírózás.

A 0-3-mal nyilvánvalóan eldőlt a továbbjutás, ez a Celtic nem fog hármat rúgni, főleg úgy nem, hogy közben nem kap egyet sem. A győzelem értéke nagyon komoly, az arányáé pedig szinte felbecsülhetetlen, hiszen a Celtic elleni visszavágó előtt négy nappal utazunk Afrikába, hogy a BL-negyeddöntős helyünk előtt a bajnoki címünket is bebetonozzuk. Szerencsére újra szép és jó minden, sőt, még tán jobb is, mint az ősz végén volt, hiszen megtudtuk, hogy

- Caceres igenis képes kiváló teljesítményre balhátvédben
- Peluso sokkal jobb wingback, mint amilyen belső védő
- a csapat elbírja a BL-ben is, ha Vidalnak nem megy
- Marchisio gombnyomásra gépből művésszé változik (még mindig)
- Matri csatár, aki gólokat lő


Végezetül nevessünk egyet a FIFA/UEFA pároson, akik egy hibafaktor kiiktatása helyett olyan szabálymódosítással éltek, ami csak újabb emberi tényezőt (= hibafaktor) vitt a játékba. Lex Vad II.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr518240562

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

348917 2013.02.14. 14:14:41

Bár hetero vagyok, Matrit nem biztos, hogy kitessékelném az ágyamból, ha úgy adódna!

346607 2013.02.14. 14:51:09

Marchisio egyre jobban emlékeztet arra a focistára, akire ráadnám a tizes mezt.

262910 2013.02.14. 15:17:08

[Quagliarescu](#1088043): isten hozott a klubban, sokan kezdtük így!!!4

338211 2013.02.14. 15:27:00

[daneeka30](#1088066): Marchisio az a focista, akire én a karszalagot adnám rá, már most is.

349073 2013.02.14. 15:27:23

Meglátjuk, mennyit ér ez Európában! matri egy botlábú :) anyelkará kiv leszek a románok ellen :)

348517 2013.02.14. 15:37:24

Nem volt tudatos szerintem sem az első félidei behátrálás, lesokkolta a srácokat a kelták vehemenciája, ezért volt nagyon fontos Matri gólja és Buffon higgadtsága. Alig vártam a félidő végét.

346514 2013.02.14. 16:15:13

Kiváló olvasmány, a csapat javuló formájával együtt a Bianconeri blog is egyre inkább elemében van. Érdekes, nekem például nem az tűnt fel, hogy Barzagli mennyivel több passzt rontott vagy Vidal nem volt elemében a labdakihozataloknál, hanem hogy nyomás alatt is jól teljesített a védelem. De a posztot olvasva és a meccs képét visszaidézve érdekes tanulságokra bukkan az egyszeri szurkoló. Nekem egyébként jó Vidal úgy is, ha "csak" aprítja az ellent, de ha megint nyom egy duplettát a Rómának, nem leszek szomorú. :) Benito, viccen kívül kérdezem: szerinted van annyira gyenge a Roma/annyira jó a Juve, hogy a kétségkívül intenzív 90 perccel a lábunkban is leverjük a farkasokat brahiból, vagy megcsappant annyira az energiakészlet, hogy jók lesznek egy ikszre? A Gazzetta valami olyan elmeneteg 3-5-2-t vizionál ellenünk, ahol Taddei a hátsó hármasban Chiellot játszik (!), Pjanic Lichtit, totti lesz a Vucinicük és Oszi a Mártijuk - magyarul tükrözné a felállásunkat A.A. Ez most vagy zseniális vagy teljesen idióta. Egyébként Conte Juventusában a 8-as az új 10-es, Marchisiónak szerintem élete álma lenne Grande antonio számát és kapitányi karszalagját viselvén győzelemről győzelemre vezetni a Juventust. És valahol szimbóluma is ennek a Juvénak, hogy nincs 10-ese. Egyrészt, mert Alét pótolni NEM LEHET, senkivel, SOHA. Másrészt a csapat és a csapatemberek mindenek felett, itt csak megtűrt szereplők a művészek, lásd Vucinic "csak" a harmadik gólt szerezte, a szürke egér és a kulimunkás végezte a piszkos munka javát. Juventus, én így szeretlek!

275991 2013.02.14. 18:18:11

Nem megsértve sem Matrit, sem Benitot, de Michelle Paramattinál jobb képűbb Juventus kötődésű férfit nem láttam.

334309 2013.02.15. 10:00:38

[juventino_1897](#1088136): sok mindentől függ ez. marchisio és peluso nincs, a helyükön pihent(ebb) arcok nyomják majd, sok függ pogba és asamoah játékától, és attól, mennyire tud dominálni a juve. ha beszorítjuk őket, ez a védelem össze fog omlani, és simán nyerünk. viszont ha ők szerzik az első gólt, akkor lehetünk bajban. egy szóval: szerintem nyerünk

346364 2013.02.15. 10:52:11

[juventino_1897](#1088136): [benitoNST](#1089262): Tudom, hogy nem nekem szólt, de mégiscsak hozzászólnék. A Roma jelenlegi állapotában szerintem nem lehet probléma. Én sima győzelemre tippelek (1-3). A Roma kerete nem igen alkalmas nagy taktikai demonstrációra, Zeman bácsi szinte csak a támadó szekcióban gondolkodott, így hátul igen sebezhetőek.

337436 2013.02.15. 10:57:55

Már megint nagy a pofátok!

334309 2013.02.15. 11:26:09

[JUVEloko](#1089301): ez is igaz, de láttuk már a romát megrázni magát, és nagyon jó meccseket lehozni. ehhez mondjuk az is kell, hogy az ellenfél elrontson valamit (fiorentina pl), vagy hagyja magát bucira verni (milan), de a roma kerete a védőket leszámítva minőségi. de ha úgy játszunk, ahogy tudunk, szerintem is sima lesz

346514 2013.02.15. 12:28:31

Sajnos Andreazzoli nem Zeman fafejűségével megy neki, már változott is a Gazzettán a tervezett hadrend. Balzaretti mégis játszhat, Oszi meg állítólag sérült, így 4-2-3-1-ben játszhatnak, Spalletti módra, Tottival ékben. Ez nekünk mindenképpen rosszabb, két vkp-val és négy hátvéddel stabilabb lehet a Roma és kevésbé támadó felfogású. Totti valami olyasmiről beszélt, hogy mindenki elméleteket gyártott a Samp elleni vereségek után (?), de egységesnek kell lenniük és De Rossi is egy közülük (??). Nem tudom, mit csinált már megint DDR, de ha összeszedett és szervezett lesz a Roma, akkor birkózás lesz ebből. Tavaly is széttéptük őket Torinóban és mégis megcsíptek egy ikszet az Olimpicóban, sőt, Buffonnak kellett 11-est fognia. Nem hiszem el, hogy ezt mondom, de hiányzik Z-Man... Annyira reménykedtem, hogy csak vasárnap rúgják ki...
süti beállítások módosítása