bntemp

bntemp

Ami igazán számít

2013. január 01. - s4tch

Nyilván nincs ember a Földön, aki ne olvasta volna benito összetéveszthetetlen hangvételű évértékelőjét 2012. december 31-én. Természetesen mi kedvesek vagyunk egymással, és mindig megmutatjuk a posztjaink piszkozatát, abból a célból, hogy a másik véleményezze, vagy ha tényadat-probléma merül fel, akkor azt még javítani lehessen. Benito cikkét még a megjelenés előtt elolvastam tehát, és csupán egyetlen részletével nem értek egyet. De azzal nagyon nem. Vitaajtó, nyílj ki!

Nyilván nincs ember a Földön, aki ne olvasta volna benito összetéveszthetetlen hangvételű évértékelőjét 2012. december 31-én. Természetesen mi kedvesek vagyunk egymással, és mindig megmutatjuk a posztjaink piszkozatát, abból a célból, hogy a másik véleményezze, vagy ha tényadat-probléma merül fel, akkor azt még javítani lehessen. Benito cikkét még a megjelenés előtt elolvastam tehát, és csupán egyetlen részletével nem értek egyet. De azzal nagyon nem. Vitaajtó, nyílj ki!

A bevezetőben említett mondat, illetve az ahhoz kapcsolódó történés a poszt címében is megjelenik, mint az egyetlen, 2012-es hibapontra történő utalás. A mondat pedig így szól: “A legkeserűbb emlék a tavalyi évről, amikor a blog komplett stábja a helyszínen tekintette meg Del Piero utolsó meccsét, ami a Napoli ellen elbukott kupadöntő volt.”

Mivel a blog azért jórészt véleményműfaj, eltérhet az a vélemény a másiktól. A szerkesztőségi munkaértekezleten már kiöntöttem a szívem, és kifejezetten támogatták a többiek azt az elgondolásomat, hogy írjak arról, amit én valójában fontosnak gondolok. A májusi, római estével kapcsolatban sokkal lényegesebbnek érzem, hogy a helyszínen követhettem Del Piero utolsó lépéseit a Juventus mezében, azt, ahogy csapatkapitányként vezette a többieket az éremátadáshoz. Érdekes módon ekkor már a Juve-szurkolók nagy része dühösen elhagyta a stadiont, én meg örömmel és meghatottan figyeltem: 1996-ban láthattam először testközelből - addigra már régi ismerősként, hiszen pályafutásának minden egyes momentumát pontosan végigkövettem -, és benne van a pakliban, hogy többet már nem találkozhatok vele. Ez engem sokkal jobban érdekelt, mint a 0-2, amely szinte egyáltalán nem váltott ki belőlem érzéseket. Csak akkor mozdultam, amikor Alex eltűnt a játékoskijáróban. Ez volt a fontos, nem pedig a vegyes, A-B csapattal elszenvedett vereség.

Del Pierót - többekkel ellentétben - nem tartom a valaha volt legjobb Juve-játékosnak: nem érhetett sem Platini, sem Baggio (és talán még lehetne sorolni neveket, bár nem sokáig) nyomába. De ennek sincs jelentősége, mert nem ez adja az ő lényegét: Del Piero ugyanis nem a Juventus történelmének legjobb, hanem a legfontosabb játékosa, Bigatto, Boniperti és Scirea mellett.

Nekem a trieszti bajnokavatónál fontosabb, hogy Sentimentinek megadta az élet, hogy kibotorkálhatott a stadionavatón a pályára, hogy Scireáról utcát neveztek el. Semmilyen emocinonális töltetet nem ad nekem egy harmatgyenge Atalanta kivégzése, vagy egy botrányosan rossz Torino elleni győzelem. Megnéztem mindkettőt, egyelőre statisztikai adatként tárolom őket a memóriámban. Sokkal jobban érdekelnek a meccsek köré gyűlő sztorik, a szurkolók, sokkal jobban érdekel a hangulat, amely egy-egy találkozót megtámogat vagy éppen lenyom. Ezért is foglalkoztat a régmúlt, de ott sem a száraz eredmények, hanem maguk a történetek. Nem véletlen, hogy többször visszatekintettem már vereséggel végződött meccsekre is. Mert azok is a történelem részei.

Ma már mindenki véleményt alkothat, ez kevéssé romantikus, mint az az időszak, amikor még nem volt így. De a vélemények többsége is érdektelen - legalábbis számomra. Ha nagy ritkán benézek a fórumokra vagy a blogunk facebook-oldalára, akkor taktikai variációk elemezgetése folyik, meg az az átkozott mercatózás: nullkilométeres játékosok ajánlgatása és a felállás körüli vita: jobb-e a 4-3-3, mint a a 3-5-2? Ki pótolja Bonuccit? Jön Llorente, vagy nem? Hihetetlenül unalmas dolgok ezek, semmi közük az érzelmi síkhoz, egyszerű elemzés tárgyává teszik a Juventust.

Azok is meg fogják unni, akik most ezzel foglalkoznak. Közelebb kell kerülni a klubhoz, de ehhez nem kell minden évben megvenni az aktuálisan új mezt (és pláne nem kell tavasszal azon izgulni, hogy milyen lesz a jövő évi szerelés - ez is huszadrangú). Összehasonlíthatatlanul fontosabb, hogy beszéljük a Juventus nyelvét, amely nem kínai, meg nem angol, hanem olasz. Kinyílik előttünk rengeteg kapu, másképp nem érthetjük a klub lényegét - mehetünk mi bármennyiszer meccsre. Jobb az energiákat ilyesmikre fordítani, mert ettől tényleg többek leszünk.

Legvégül: nagyon reménykedtem benne, hogy Isztambulba vagy Glasgow-ba viszi a sors a Juventust, mert erre a két helyre szívesen elutaztam volna. Bejött a Celtic. Valószínűleg ott leszek Skóciában - minden jel erre utal. Csak az érzés miatt megyek, az eredmény számomra másodlagos. Persze nem zuhanok magamba, ha nyer a Juve. Ha a bejut a BL-döntőbe (adja az ég!), arra sem megyek - nekem a csapat már megnyerte a BL-t, 1996-ban. Jobban csikol egy Torino elleni - végre tényleg idegenbeli - városi derbi. Az egy igazi litván művészfilm, litvánul.*

2013-ban sportoljunk sokat, együnk egészségesen, és ne feledjük, hogy mi a lényeg!

*olyan vagyok, mint egy bölcsész, aki azzal dicsekszik, hogy kizárólag volt szocialista országokból származó művészfilmeket néz, és csakis az adott ország nyelvén

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr98240464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

347168 2013.01.01. 01:28:17

Már ezért a posztért megérte itthon maradni! :) Ríszpekt és sok ilyet! Köszi!

339140 2013.01.01. 10:33:31

Képzeljük lelki szemeink elé, hogy az xy vagy z vagy miafasz generáció egy-egy tagja ezt elolvassa és néz... sokáig. "Most mi van? Miazhogy mindegy a felállááás?"

348873 2013.01.01. 11:34:38

Nagyon nagy írás. Szerintem felesleges ilyenen vitatkoznotok. Egy sajnálatos eseményről mindketten ugyanúgy éreztek, csak épp másképp írtátok le.

346514 2013.01.01. 17:05:50

Érdekes és gondolatébresztő írás, szeretem az ilyeneket. Visszaköszön belőle egy olyan látásmód, amiből érdemes szemlélni a Juventust és a labdarúgást, a szurkolói létformát, de persze nem csak ebből érdemes. A vélemény szépsége, hogy szubjektív, ezért is (lehet) felesleges a taktikáról, felállásokról és igazolásokról vitatkozni, de ennyi erővel felesleges azt is leírni, hogy unni fogják azok, akik ezt csinálják. Nem tisztünk megítélni az "x, y, z vagy miafasz generációt" sem, mert lehet, hogy máshogy kötődnek a klubhoz, mást jelent nekik, de nem ettől lesz valaki szurkoló. És hülyeség azon is filózni, hogy most akkor ki igazi szurkoló vagy ki igazibb. Kinek Platini, kinek Baggio, kinek Del Piero. Én már Baggiót sem láttam Juventus mezben játszani, csak archív felvételeken, de az "én Juventusomhoz" Del Piero adta a legtöbbet. '97-től volt szerencsém és lehetőségem követni a pályafutását, és tényleg volt valami romantikája, hogy egy ideig csak alkalomadtán volt lehetőségünk élőben követni a csapatunk meccseit. Óriási élmény volt a '97 őszi Feyenoord elleni 5-1, a nyitány az ADP duplával, a BL-összefoglalók, amit a suli miatt csak reggel, öltözködés közben, felvételről volt időm megnézni, aztán a hazai, ManU elleni 1-0 Pippo góljával, Alex nélkül, Fonsecával és Pecchiával a fedélzeten. A keserű reggeli, amikor a teletextből tudtuk meg, hogy 1-0-ra megvert minket az Inter és végigizgulni délután, ahogy még mindig rózsaszín az 1-0 a visszavágó alkalmával a 887-en. Én az első Lippi-korszakon szocializálódtam Juventusos-ként, egy jóbarátomnak hála a gimiben már a hétfőn visszakapott videókazikról néztem a Rai-s összefoglalókat az Ancelotti- és a második Lippi-korszakról, most meg stream-ek előtt bosszankodunk a hétvégéken. Más ez már, de ami igazán számít, az még mindig a csapat. Jobban mondva A Csapat, a Spirito és amit Contéval és az "MVP-garnitúrával" visszakaptunk. Ami még érdekes, hogy említetted, az az olasz nyelv, jómagam nem kis részben azért kezdtem el olaszul tanulni, mert kedvelem az olasz focit és szenvedélyem a Juventus. És ez tényleg érdekesebb, mint a taktikáról vitatkozni, olvasni a Tuttót vagy a Gazzettát.

257237 2013.01.01. 23:17:45

Nagyon jó ez a szemléletmód, nekem nagyon tetszik. Tényleg vannak ezek az apró dolgok, melyek talán másnak nem is jelentenek semmit, vagy nem is tudnak róla, mégis ettől áll össze minden kis puzzle. Az előző hozzászólásban de jó volt felidézni az említett meccseket... Én 96-tól követem az eseményeket, az első emlék a Real elleni 2-0, majd a Nantes elleni diadal, végül a római finálé. Alig vártam mindig a vasárnap délutánokat, hogy percenként nézzem a Rai teletextjét, hogy változott-e az eredmény. Fonseca-a, Pecchia-s időszak..azt a mindenit..nekem Esnaider, Bachini, Blanchard (Ő lett volna a Zidane utód :), Athirson, akik elsőre beugranak az első Lippi éra hanyatlásából :) Aztán persze jött az uru O'Neill, Baiocco, Mirkovic, Zanchi, Paramatti, Salas, Zenoni..

334570 2013.01.02. 10:10:37

"Ha nagy ritkán benézek a fórumokra vagy a blogunk facebook-oldalára, akkor taktikai variációk elemezgetése folyik, meg az az átkozott mercatózás: nullkilométeres játékosok ajánlgatása és a felállás körüli vita: jobb-e a 4-3-3, mint a a 3-5-2? Ki pótolja Bonuccit? Jön Llorente, vagy nem? Hihetetlenül unalmas dolgok ezek, semmi közük az érzelmi síkhoz, egyszerű elemzés tárgyává teszik a Juventust." Nagy cuppanós puszi, teljesen így vagyok vele én is. Csak a nosztalgia posztok!

347260 2013.01.02. 10:22:58

Ami igazán számít? Vincere non é importante é l'unica cosa che conta..

348650 2013.01.03. 16:23:22

Ezen a szinten már nincs könnyű ellenfél.
süti beállítások módosítása