bntemp

bntemp

Súlytalanság

2012. szeptember 26. - s4tch

Majd mérőmókus biztos megint eljön, és számszakilag is kiértékeli a tegnap esti, firenzei 0-0-át. A teljesítmény olyan volt, amilyen, még nem olyan halvány a két évvel ezelőtti katasztrófaszezon élménye, hogy gyenge játékkal, egy masszív ellenfél otthonából elhozott egy pont miatt elégedetlenkedjünk. Van viszont egy olyan jelenség, amely valódi aggodalomra adhat okot. A súlytalanság problémája.

 

Majd mérőmókus biztos megint eljön, és számszakilag is kiértékeli a tegnap esti, firenzei 0-0-át. A teljesítmény olyan volt, amilyen, még nem olyan halvány a két évvel ezelőtti katasztrófaszezon élménye, hogy gyenge játékkal, egy masszív ellenfél otthonából elhozott egy pont miatt elégedetlenkedjünk. Van viszont egy olyan jelenség, amely valódi aggodalomra adhat okot. A súlytalanság problémája.

 

A tehetség nem csak abból áll, hogy valaki jól cselez, jól lő, vagy jól lát a pályán. A tehetség mentális erőt is feltételez: el kell bírni a ránk nehezedő terhet. Úgy tűnik, hogy Giovincónak - róla lesz most szó - ezzel van jelenleg a legnagyobb problémája. A Primaverában még szárnyalt, az Empoliban erősödött, visszatért, hogy néha villanjon egyet, elment a Parmába, ahol szintén szárnyalt, majd (beérett) focistaként újra Torinóban van, hogy - az Udinese elleni meccset kivéve - eddig ne csináljon semmit.

 

Giovincót nem lehet egyszerű játékosként kezelni: a Juventus nevelte ki, az utóbbi évtizedek egyik legjobb Primavera-nemzedékéből került fel a nagyokhoz, érthető, hogy elfogultak vele a szurkolók. A tudatalatti Del Pierót szeretné látni benne, de az már jórészt eldőlt, hogy nem lesz ő Del Piero utódja - ha így folytatja, akkor talán még Iaquintáé vagy Amauiré sem. Lassan 26 éves, ez már nem olyan kor, amelyben ugrásszerű fejlődés várható egy játékostól. Ha azt nézzük, hogy Del Piero hol volt 26 évesen (mondjuk akkor éppen pályája mélypontján, de addig azért sok mindent elért), és hol áll jelenleg Giovinco, akkor láthatjuk a kategóriabeli eltérést. Sokan hangoztatják, hogy "de Alex annak idején megkapta a lehetőséget". Igen, megkapta. Amikor Baggio tropára szakította a térdszalagjait 1994-ben, akkor éppen hátára vette az egyébként meglehetősen erős csapatot, bizonyítva, hogy nem csak játéktudásban, de mentálisan is megérett a Juventus szintjére.

 

A szkafanderben Giovinco teste rejtőzik

 

Giovinco esetében nincs így: csak a görcsölés van, csak a rossz választások (tegye fel a kezét, aki tegnap nem húzta fel magát azon a pillanaton, amikor Quagliarella elől, lesről visszalépve ért labdához, ezzel talán az egyetlen ígéretes támadást megakasztva). És egy fizikai adottság, amely azért nem okoz áthidalhatalan problémákat (meg lehet kérdezni Rui Barrost is), de sok nehézséggel járhat akkor, amikor a mentális állapot nincs rendben.

 

A türelem továbbra is él, bár nem tart örökké: még Del Pierót is kifütyülték rosszabb napjain. Giovinco nem fogja ennyivel megúszni. Ha nem szedi össze magát, sosem lesz övé a Juventus 10-es meze - vagy egyáltalán nem kap majd mezt.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr878240316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

346364 2012.09.26. 11:17:15

Sajnos a poszt teljesen tényekre hagyatkozik. Gio itt tart most. Én soha nem tartottam kiemelkedően tehetségesnek, sztem Ő egy jó játékos és nem több. Márpedig ha a JUVE "ikonja" akar lenni, több kell. DP-hez hasonlítani pedig nem érdemes. DP sem az a kimondott erőcsatatár a maga méreteivel, de mégis képes volt megtartani a felpasszolt labdákat, sőt felugrott fejelni (kevés sikerrel) és egy az egyben kiváló volt. Gio jelenleg egy labdát sem képes megtartani, vagy érdemben jó helyre passzolni (nem értem miért hiszen a technikája meglenne hozzá). Egy az egyben talán Mottát tudná megverni (legalábbis a meccseken ez látszik). Úgy játszik mint egy 17 éves tini, mintha tele lenne a gatyája. Pogba esküszöm érettebben és egészséges önbizalommal lép pályára, Gio-nak is ezt kellene tennie. El kell küldeni pszichológushoz, mert így semmi nem lesz belőle. Amennyiben ősszel nem bizonyít és télen érkezik esetleg egy "klasszis" támadó, neki vége, mert azt a terhet, azt a versenyhelyzetet nem fogja elbírni. Jelenleg az öreg Vuci sokkal jobban tolja.

338554 2012.09.26. 11:21:06

Korrekt. A görcsöt mielőbb masszírozzák ki belőle, különben nem marad több kifogása a Juve és a kapott lehetőségek tekintetében, mikor újra egy parmánál találja magát.

346364 2012.09.26. 11:39:26

[neuropa](#927275): Én pesszimista vagyok vele kapcsolatban, sztem jövőre eladjuk/kölcsönadjuk, mert nem tud felnőni a feladathoz. Remélem rám cáfol.

347794 2012.09.26. 12:33:04

Egyenlőre 15M-minusz,és nem hinném,hogy őt akár Conte akár egy jó erőnléti edző megoldja.Remélem nincs igazam,de hát a mutatott játéka eddig egy 0.

334309 2012.09.26. 13:31:37

én inkább azt a feltevést látom igazolódni, hogy egyszerűen nincs olyan tulajdonság birtokában, amivel ellensúlyozni tudná azt a kurva nagy deficitet, amit a pehelysúly jelent. ugyanakkor azt is hozzátenném, hogy amikor a juve játékából adódóan a csatárok kizárólag háttal a kapunak, egy védővel a seggükben kapják meg a labdát, akkor mi a faszért kell végigjátsztani a meccset egy olyan játékossal, akinél ebben a műfajban bácsi sanyi is inkább használható. giovincónak biztosan lesznek jó meccsei, amikor majd felerősödnek azok a hangok/érzések, amiket a Csodálatos Dincsi említ a posztban, de hosszú távon, ha a juventus oda tart, ahova reméljük, egyszerűen nincs helye a csapatban. bocs, hogy hosszú lett.

266272 2012.09.26. 13:40:45

Tegnap nem is értettem, hogy miért Q-t hoztuk le. Ő sem mutatott sokat (mondjuk alig jutott el hozzá a labda), de Gio még annál is kevesebbet, egy labdát sem tartott meg, mindig rossz megoldást választott, a végén is volt egy akció, ahol 3 embernek is passzolhatott volna, de addig vitte, amíg el nem vették tőle. Azt sem értem, hogy kaphatott a Whoscoredon 7est, míg Q 6.1et. Egyébként azt jól tudom, hogy a Whoscoredon a gép adja a pontszámokat?

346584 2012.09.26. 13:55:08

túl friss még Alex távozása ahhoz, hogy már most az utódját keressük... azt is megjegyezném (ezzel DP érdemeit csöppet sem kisebbítve), hogy a Juve aranykorszaka (én ennek nevezném a BL-döntőket és a sorozatos bajnoki címeket) alatt azért messze jobb játékosok alkották a Juvét, elég ha Ravanelli, Zidane, Davids, Nedved, Trezeguet nevére gondolni. A tavalyi bajnoki cím előtt ember meg nem mondta volna, hogy ki az igazi húzóember a csapatban - DP már öreg, csatár nincs, a védelem átjáróház. Aztán összeállt valahogy a dolog, ugyan Pirlo szerepe elvitathatatlan, de a bajnokságot pont a csapatmunka hozta meg. Ebbe a rendszerbe érkeztek játékosok a nyáron. Asamoah pillanatok alatt beilleszkedett, Giovincora viszont túl nagy felelősség hárul - Del Piero távozása, illetve a beígért "csodacsatár" leigazolásának hiánya (ha Bendtner az lenne, ő kezdene minden meccsen) miatt rögtön bedobták a mély vízbe. Ugyanakkor 26 évesen már elég érettnek kéne lennie ahhoz, hogy ezt a helyzetet kezelni tudja. Nemcsak feltétlenül maga miatt, hanem sokkal inkább a csapat érdekében. (Egyébként szerényen megjegyezném, hogy az 5 kör alatt szerzett 13 pont egyáltalán nem rossz, főleg, hogy mindössze 2 gólt kapott a Juve)

338554 2012.09.26. 14:21:23

Gio pályán tartása nekem azt üzente, hogy: 1) tökéletes az iksz 2) Q önbizalmát nem ez a csere fogja letörni, Gionak viszont egy újabb gyenge teljesítmény utáni kudarc lett volna, amit most inkább ellensúlyozott Conte, mivel 1)

348159 2012.09.26. 14:39:58

Ezen a szinten már nincs könnyű ellenfél.

346514 2012.09.26. 14:42:25

Ezt el is felejtettem korábban, hogy ami a gyenge játék mellett különösen idegesítő volt, az Giovinco pályán tartása, mert ezt játéknak sem nevezném. Többen lehurrogtak, amikor még a nyáron azt mondtam, hogy ha van olyan üzlet, amelyben Cavaniért Giovincót kell adni, akkor csak annyit kérdeznék, hol kell aláírni? Az Udinese ellen, emberelőnyben és bejátszható területekkel nem volt rossz, de a Chelsea és a Fiorentina ellen maga volt a "haszontalan játékos" mintapéldánya. Egyetlen értelmezhető megoldására sem emlékszem, nincsenek jó cselek, megindulások, kiugratások, álompasszok, de még csak egy nyamvadt értékelhető szabadrúgás sem. Fizikailag elképesztően súlytalan, meg úgy egyébként is. Pirlo lecserélésére azt mondtam, hogy deklarálta a szándékot, miszerint gólt nem kapni, ponttal távozni a szakvezetés célja. De a Q-Vucinic cserénél legalább annyira bosszankodtam, mint a Dino által említett lesről visszalépésnél. Ennek mi értelme volt? Ki a búbánatos francot érdekel Giovinco lelkivilága? Hogy tudna ennél rosszabul játszani? Mert hogy jobban nem fog komoly ellenfél ellen, az biztos. Jelenleg a Q-Vucinic párost kéne tolni, Bendtnert minél többet bedobni, hogy kiderüljön, mit várhatunk tőle, közben Matrit is kipróbálni néha. És csereként jöhet legfeljebb Giovinco, de én már csak mosolygok azon, hogy a Chelsea ellen még azt hittem, a "mozgákonysága és a gyors megindulások miatt" döntött mellette Conte/Carrera. Gio se nem gyors, se hasznos elmozgásokra nem képes, mert bárhonnan képes rálépni egy védő és elnyomni, mint egy csikket. Marrotta megint Joveticezett a meccs kapcsán, hogy ő elégedett, mert a szerb zöld utat adott volna az átigazolásnak, csak a lilák nem engedték el. Hát ez eleve vicces, hogy mi számít sikernek, de tegnap Ljajic volt talán a legaktívabb, legagilisebb támadó a pályán. Na valahogy úgy kéne kaparnia Giovincónak is.

347794 2012.09.26. 15:06:29

@juventino_1897:egyetértek,Ljajic jól játszott,de például Marci cseréje a meccs végén(szerintem nem akarta beküldeni Conte,hiszen már tényleg úgy néz ki mint egy T-1000-es modell.)fölösleges volt.Tömörülő védelem ellen meg ott van Bendtner, ki kéne probálni a skandi tornyot.

346364 2012.09.26. 15:10:53

[chicharito74](#927400): Így van. nem ültek a cserék sem. Gio rettentő gyenge volt, látszott, hogy a földön már nem fogjuk megverni a Fio-t. Én Q-Matri és Gio-Bentner cseréket nyomtam volna, aztán mehet az ívelgetés (hátha). Ez még passzolt is volna a meccs képéhez, ahol úgy játszottunk, hogy ne kapjunk gólt aztán majd lesz valami.

347794 2012.09.26. 15:17:40

[JUVEloko](#927406): Hát nem sok rizikót vállaltunk volna,és az x biztosnak tűnt.

343021 2012.09.26. 15:53:08

Nocerino is csak a Milanban tolja jól, nálunk meg örök ígéret maradt, vagy maradt volna. Palladino-nál ugyanez a helyzet, vagy említhetném Criscitót is. Néha a csapat játékostemetőnek tűnik, bár aki nem bírja a nyomást, elmehet szkafanderezni a Serie B-be, vagy egy Atalanta súlyú csapatba.

347392 2012.09.26. 16:24:37

[Kierkegaard](#927442): Szerintem Palladino pedig kurva jó lett volna. Őt nagyon sajnáltam anno, hogy elengedtük. Egy Matri,Q szintet tudott volna hozni(szerintem). Criscitóért szintén kár. Habár kitudja mi áll valójában ezen ügyletek mögött. Nocerino viszont tényleg egy vicc. Hihetetlen, hogy egy ilyen középszerű játékos tavaly a Milan húzóembere volt, nem is tudnék most hirtelen mondani hasonlót. Ami Giovincot illeti, biztosan lesznek majd jó meccsei, mint ahogyan Q nak is volt/lesz, meg Matri-nak is, de idén sem fog egyik csatárunk sem 10 gólnál többet lőni, ami szerintem gáz, hiszen a Juvéról beszélünk.

343021 2012.09.26. 17:19:25

[Dagobahrendszer](#927479): Vajon van/lesz saját nevelésű csatár (Del Piero halvány mása is elég lenne egyelőre)a Chiellini-Marchisio tengely csúcsára? Trezeguet-ről is minden bepattant, persze őt meg lehetett találni a labdával. Bár a 4-4-2-nek már talán befellegzett. Egy időre...

338554 2012.09.26. 17:36:46

[juventino_1897](#927383): "Ki a búbánatos francot érdekel Giovinco lelkivilága? [...] Mert hogy jobban nem fog komoly ellenfél ellen, az biztos." - Egy szó: Borriello. Őt is a béka segge alól rángatta fel Conte, olyan pillanatokban parancsolta pályára amikor mindenki csak a fejét fogta, aztán gondolt egyet és szerzett két pontot a Csikóhalak ellen. Nem lehet az ilyesmit előre leírni, egyedül bízni lehet. Conte konstruktív, mi meg csak morgunk.

347794 2012.09.26. 18:35:19

Na azért összességében nem morgok,csak Gio-val kapcsolatban.Conte meg lehet,hogy orákulum,de ezt most szerintem eléggé benézte.(A 15 milkos-visszavásárlásos sztorira gondolok,mondjuk Pármai szempontból biztos most mindenki boldog.):-)

339362 2012.09.26. 19:30:25

gio a kezdő 11 leggyengébb játékosa. egy kalap szar magyarul. 10 emberes udinese ellen priskin is lőne 2 gólt ilyen csapattal a háta mögött. tegnap mindenki gyenge volt, de gio meg mindig szar.

338554 2012.09.26. 20:13:31

[chicharito74](#927586): A tavalyi góljainak és gólpasszainak száma 15-15, a visszavásárlása 11 millióba került. Miután a Parma kicsengetett érte 1+3.5 milliót korábban. Magyarán 6.5 millió euróról vitatkozunk. [juuvee](#927653): Az első gólja mák volt, de a második egyéni megmozdulás (egy szép és pontos lövés). Ilyenből kellene több. Ehhez viszont nem lehet csokis a nadrágja, remélem idővel elmúlik ez nála. De nem kardoskodni akarok, ha rajtam múlt volna, vissza se kerül Torinóba..

347794 2012.09.26. 20:43:15

[neuropa](#927719): O.k.Piszkos anyagiakon nem is akartam,de az azért elvárható lenne az ígéretek bizonyítása részéről a Juventus-ban is.

255338 2012.09.26. 22:43:46

Hagytátok volna nálunk, Parmában remekelt. Magának köszönheti, el akart menni egy nagyobb csapatba, ahol aztán nem tud helytállni...

340942 2012.09.27. 08:37:26

Mi van itt emberek? Van két rossz meccse egymás után és máris elküldjük a halál f***ára? Ez nem az a meleg közösség amit megálmodtak itt néhányan. :) Komolyra fordítva a szót pszihológiával jönni és a lelki világgal tényleg komolytalan, de nem hülyeség. Csak belegondolva is mekkora teher lehet egy ilyen: A világ legjobb klubjában szerepelni; kulcsjátékosnak lenni az előbb említett legjobb klubban; úgy kell bizonyítania az értékét hogy a világ legjobb 10-eséhez mérik. Kimondva is nagy dolog ez, nemhogy átélni. Ha szarul játszik kapja csak meg a kritikát, de leghamarabb az idény felénél vonjunk le következtetést hogy megérte-e. Én szeretném a legjobban hogy ne bánjuk meg a visszavásárlását. De egy dolgot sosem fogok megérteni. Miért nem szed fel 7-8 kiló izmot?? Komolyan én sem vagyok profi focista, de hogy lepattanna rólam az tuti. Messit is úgy feltuningolták mire 19 lett hogy fel sem lehet rúgni.

262910 2012.09.27. 10:51:44

[kdavid86](#928457): izmozással vigyázni, lásd Pato: amióta megvállasodott és veszettül dolgozik Barbara Berlusconin, folyton sérült. Bár lehet, hogy a nőkkel van a gond. Az önmegtartóztatás nagymestere, Legro 30 fölött sem sokat sérült. Giovincóval lelki és fizikális gondok vannak: végignyomta az előző szezont, a VB után alig pihent, egyből belevágott a Conte-féle tengerészgyalogos-kiképzésbe, így a sebessége sem az igazi. Eddig egyértelműen kevés, amit csinál, de a tavalyi bajnokság egyik legjobb játékosa volt, egy nyár alatt nem felejtett el futballozni. DP-utód persze sosem lesz belőle, azt túlzás lenne pont tőle várni.

340942 2012.09.27. 11:01:53

[s4tch](#928565): Én sem őt gondoltam utódnak, de a közvélemény belelátta a szerepbe és innen lehetnek a "lelki" bajai. Tudom hogy EB-re gondoltál és nagyon meg is látszik a válogatott játékosokon, hogy nem pihenték ki magukat a nyáron pl. Pirlo. Értem én a levezetést. Van izom=>van nő=>van sérülés vagy szar játék=>van kritika=> van lelki baj Konklúzió: Nincs nő nincs sírás :D

339827 2012.09.27. 13:48:04

hogy a mérőmókus az zseniális! :)

347794 2012.09.27. 16:36:10

[s4tch](#928565): Az asszexualitáson is el lehet gondolkozni,de a pihentetést hagyjuk már,más csapatok is játszottak az eb-n,(pl: Spanyolok,vagy a Németek,vagy az angol hülyék, és senki nem sír a fáradtságról.)Egyszerűen kevés Giovinco,erre vagy talál megoldást Conte vagy nem.Lehet,hogy vett neki egy életnagyságú plüssmacit,és így minden meg van oldva.
süti beállítások módosítása