bntemp

bntemp

A Bianconeri blog bemutatja: Paul Pogba

2012. augusztus 06. - s4tch

Bár már jó ideje nyílt titok volt, hogy a 19 éves francia középpályás a Juventusban folytatja a pályafutását, csak a napokban vált hivatalossá Pogba leigazolása. Innentől pedig már nem kerülhette el a sorsát: a Bianconeri blog őt is igyekszik bemutatni a sokcsillió olvasónak: ki ez a fiatalember, akit Alex Ferguson csak vérben forgó szemekkel emleget az eligazolása miatt?

Bár már jó ideje nyílt titok volt, hogy a 19 éves francia középpályás a Juventusban folytatja a pályafutását, csak a napokban vált hivatalossá Pogba leigazolása. Innentől pedig már nem kerülhette el a sorsát: a Bianconeri blog őt is igyekszik bemutatni a sokcsillió olvasónak: ki ez a fiatalember, akit Alex Ferguson csak vérben forgó szemekkel emleget az eligazolása miatt?

Paul Labile Pogba guineai származású, ám ő maga már Franciaországban, egy Párizs melletti településen született. A környék klubjaiban, US Roissy-en-Brie-ben és az US Torcy-ban lett igazolt futballista, majd 2007-ben a Le Havre-hoz igazolt. Két testvére is futballista: Florentin a Sedannál, míg Mathías az angol Crewe Alexandránál játszik.

A Le Havre-ban az U16-os csapat tagja, sőt csapatkapitánya volt, és részese volt a Lens mögött - és jónéhány tradicionális nevelőklub előtt - elért bajnoki ezüstéremnek. Pogba teljesítményére több francia és angol klub is felfigyelt, és két szezon után a Manchester Unitedhez igazolt. Az ügy persze nem volt ilyen egyszerű: sőt, kisebb botrányt kavart, hiszen a francia klub szerint a Manchester egyszerűen ellopta tőlük a játékost. A történet már-már a fiatal játékosok Angliába szerződésekor megszokott utat követte: a United kihasználta, hogy a Le Havre nem köthetett profi szerződést a játékossal, és a vádak szerint pénzt és egy házat ajánlott Pogba szüleinek, hogy a fiú hozzájuk szerződjön.

A Manchester tagadta a vádakat, sőt perrel fenyegette a francia klubot. Végül azonban sikerült az egyesületeknek megegyezni egymással. Érdekes elem a sztoriban, hogy a Torcy vezetői ugyanazzal gyanúsították meg a Le Havre-t, mint utóbbiak a MU-t. Az egész botrány eredménye mindössze annyi lett, hogy Pogbát fél évre eltiltották az utánpótlás-válogatottban való szerepléstől, és persze elvették tőle a csapatkapitányi karszalagot is.

Manchesterben a klub U18-as csapatában kapott helyet, és hamar kulcsemberré vált. 2011-ben a Crewe elleni kupameccsen került először a felnőtt keretbe, de nem kapott lehetőséget. Az U18-asokhoz visszatérve megnyerte az ifjúsági FA Kupát. A 2011-12-es szezontól azonban már újra a felnőttekkel készült, mivel Ferguson meg akart bizonyosodni arról, hogy képes lesz beilleszkedni a felnőtt csapatba is.

 

Pogba a MU utánpótláscsapatában

Persze elsősorban még a tartalékcsapatban vették számításba, de hamarosan a nagycsapatban is bemutatkozhatott: a szeptemberi, Leeds elleni Ligakupa meccsen a félidőben becserélték. 2012 januárjában pedig a bajnokságban, majd márciusban az Európa Ligában is pályára léphetett. Ekkor már kezdett nyilvánvalóvá válni, hogy Pogba nem újítja meg a 2012 nyarán lejáró szerződését, és egyre több pletyka jelent meg egy esetleges Torinóba igazolással kapcsolatban. Alex Ferguson júliusban úgy nyilatkozott, hogy tudomása szerint a futballista már rég aláírt a Juvéhoz.

A hivatalos bemutatása előtt azonban még részt vett az U19-es Eb-n, ahol csapata egyik legjobbja volt, és az elődöntőig vezette csapatát. A spanyolok elleni meccsen ő egyenlített 3 perccel a vége előtt, de végül büntetőkkel kiestek.

Érdekes, hogy Pogba már a hivatalos bemutatása előtt játszott a Juventusban, hiszen augusztus 1-én 12 percet kapott a Benfica ellen, és csak 3-án jelentették be, hogy négy éves szerződést kötött a klubbal. Talán jól illusztrálja, hogy Ferguson mennyire bánja a fiatal francia elvesztését, hogy több nyilatkozatában is odaszúrt neki, miszerint nem is baj, hogy elment, mert nem viselkedett egyenesen, nem tisztelte a klubot. Szerintem ez csak a savanyú a szőlő tipikus esete, hiszen a skót lovásznak nem voltak ilyen problémái, amikor Pogba lelépett a Le Havre-tól a kedvükért...

A szakértők szerint Pogba az "új Vieira", aki kiváló fizikummal rendelkezik, ugyanakkor technikás és kreatív játékos - azaz egy igazi box-to-box középpályás. A neten róla fellelhető videók alapján igen jók a távoli lövései, ugyanakkor néha kissé túl forrófejű. Jelenleg nem tudni, mi lesz a sorsa, a lapok szerint három megoldás jöhet szóba. Lehetséges, hogy a Juve kölcsönadja, hiszen Torinóban nem biztos, hogy elég játéklehetőséget kapna, ugyanakkor a minél több éles meccs szükséges a további fejlődéséhez. Persze az is lehet, hogy  a csapatba kerülésért várható éles verseny ellenére marad Torinóban, hiszen a BL és a bajnokság kettős terhelése mellett mindenkinek juthat valamennyi lehetőség. A harmadik, és legvalószínűtlenebb forgatókönyv, hogy a primavera csapattal kezdni az idényt, hogy beilleszkedhessen az olasz közegbe. Azonban Pogba túl jó játékos ahhoz, hogy az utánpótláscsapatban vesztegesse az idejét. Már csak azért is pazarlás lenne a harmadik opció, mert Pogba ügynöke az a Mino Raiola, aki a saját jutaléka érdekében legszívesebben évente igazoltatná át a védenceit. Márpedig ha Pogba nem kap elég lehetőséget, akkor Raiola könnyen meg tudja győzni arról, hogy másutt jobb lenne neki...

Mindenesetre a szakértők egyetértenek abban, hogy a Juventus az egyik legtehetségesebb fiatal középpályást szerezte meg, ráadásul ingyen. A jövő biztosan az övé, de talán már az idei szezonban megmutathatja, mire képes.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr248240240

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

347260 2012.08.06. 09:58:26

Én nagyon örülök az érkezésének. Egyszer láttam egy MU meccset, amin éppen játszott. Nagyon ügyesen mozgott a középpályán, szépen gyűjtögette és szórta a labdákat. Pontosan passzolt, ívelt, tényleg látszott rajta a tehetség. Jól járunk vele, ráadásul ingyen jött. üdvözlöm a klubban!

332876 2012.08.06. 10:22:52

Rendre baj van abból, hogy z angol/olasz/spanyol klubok már igen fiatalon elviszik a jobb spílereket a francia kettőből, jóval hamarabb, mint ahogy megismerhetné őket a világ. Érdekes lenne megnézni, hány viszonylag magasan jegyzett francia focista került elitcsapatokhoz - és bukott le aztán egy-két szinttel. Pogbára nem ez vár szerintem, ha a Juvéban kap elég lehetőséget. Viszonyítási alap lehet Alou Diarra karrierje nagyjából 22-23 éves korában indult be, a Bayern amatőr és a Pool-tarcsi után.
süti beállítások módosítása