bntemp

bntemp

Az 50 csillag - II. (Roberto Baggio)

2011. június 19. - s4tch

Amikor a Juventus az új stadion építése mellett döntött, úgy gondolta, hogy nem csak egy múzeumban kellene megemlékezni a múltról, hanem a stadion minden egyes szegletében: ebből jött az ötlet, hogy a klubtörténelem 50 legnagyobb játékosának nevét - a hollywood-i hírességek sétányának megfelelő módon - az új aréna különböző részein elhelyezi. Sorozatunkban bemutatjuk azt az 50 embert, akiket ha nem ismerünk, akkor semmit sem tudunk a Juventus múltjáról. Exkluzív sorozat, máshol eddig még nem látott kordokumentumok és információk felhasználásával.

Amikor a Juventus az új stadion építése mellett döntött, úgy gondolta, hogy nem csak egy múzeumban kellene megemlékezni a múltról, hanem a stadion minden egyes szegletében: ebből jött az ötlet, hogy a klubtörténelem 50 legnagyobb játékosának nevét - a hollywood-i hírességek sétányának megfelelő módon - az új aréna különböző részein elhelyezi. Sorozatunkban bemutatjuk azt az 50 embert, akiket ha nem ismerünk, akkor semmit sem tudunk a Juventus múltjáról. Exkluzív sorozat, máshol eddig még nem látott kordokumentumok és információk felhasználásával.

Roberto Baggio (1967. február 18., Caldogno)

Roberto Baggio helyzete érdekes: bár többen minden idők egyik legjobb Juve-játékosának tartják, egy viszonylag eredménytelen időszakban volt a klub focistája. Amúgy sem habzsolta a sikereket, hiszen klubjaival összesen két bajnoki címet, illetve egy-egy Olasz-, illetve Uefa-kupát nyert. Utóbbi két trófea persze akkoriban még mást jelentett, mint mostanság (az Uefa-kupát helyettesítsük be az Európa Ligával). Korszakának legnagyobb tehetségeként került 1990-ben a Juventushoz, nem kis vihart kiváltva.

Baggio átigazolási kálváriája már 1990 év elején megkezdődött: egyre többen és gyakrabban pletykáltak arról, hogy Roby elhagyja Firenzét az ősi rivális kedvéért. Flavio Pontello, a Fio akkori tulajdonosa azonban bekeményített és 1990. január 15-én így nyilatkozott: "Nem megy sehova, marad nálunk. Mostanában sokat gondol a pénzre, de így nem lehet focizni. Nem felejtheti el, hogy itt lett nagy labdarúgó, innen lett válogatott. Akkor is ki kell tartania mellettünk, ha nehezebb helyzetben van a klub." Másnap érkezett Baggio válasza, amely a tulajdonos szavai melletti teljes elbeszélésnek minősíthető: "Én maradni akarok Firenzében, de úgy látom, hogy a klubnak más az elképzelése. Egyébként nem érdekel Pontello véleménye a Juventusról. Vagyis inkább azt mondanám, hogy annyira érdekel a Juventusról kialakított véleménye, mint a Jugoplastika nevű jugoszláv kosárcsapattal kapcsolatos állásponjta." Zseniális.

Január 17-én már arról szóltak a hírek, hogy Baggio határozottan visszautasította a Juventus közeledését. A La Stampa c. napilap négy pontban foglalta össze a játékos döntésének lehetséges motivációit:

1. Nem akar árulóvá válni.

2. A közelgő világbajnokság előtt nem tesz jót a játékának, ha folyamatosan az átigazolásáról szóló pletykákat visszhangozzák.

3. A Milan - amely szintén érdeklődik iránta - magasabb fizetést adhatna, mint a Juve.

4. A Milannál könnyebben érhetne el nagy sikereket.

Michel Platini, aki ekkor a franciák szövetségi kapitánya volt, szintén megszólalt a kérdésben: "Baggio iszonyatos pénzbe kerül, 20 milliárd lírába. A helyében én maradnék még Firenzében. Fiatal, nem szabad elkapkodnia a döntést, ráér még csapatot váltani." Február elején már 90 %-os bizonyossággal említették Roberto Baggio érkezését. A Fiorentina drukkerei kezdtek egyre dühösebbé válni, a Lecce elleni hazai meccsen (3-0), február 19-én a klubtulaj, Pontello ellen fordultak: "Baggio velünk van, Pontello a Juvéval" - szólt az egyik kiírás.

Eközben a két klub pont arra készült, hogy az Uefa-kupa döntőjében megmérkőzzön egymással: a Juventus május 2-án 3-1-re nyert, az avellinói visszavágó pedig 0-0-ra végződött, így a Juvéé lett a kupa.

Május 19-én eldőlt Baggio sorsa, hiszen aláírt a Juventushoz. Pontello őrjöngve állt az újságírók elé: "Öt órán keresztül tárgyaltam vele és az ügynökével: három éves szerződést kínáltam neki, évi 1 milliárd lírás fizetéssel. Tudják, hogy mit mondott nekem az ügynök, Caliendo? Azt, hogy szerinte Baggio még a jelenlegi kondíciókkal is marad. Aztán meg kiáll a sajtó elé 19 órakor, hogy bejelentse Baggio átigazolását, közben meg a játékos már délután 1 órakor aláírta Luca Montezemolo (az akkori Juve-alelnök - dv.) irodájában a papírokat." Az ár: 16 milliárd líra, amely új világrekord lett.

Baggio átigazolásának következménye: a válogatott edzőtáborát körbevették, Firenzét 2 nap alatt feldúlták a Fio-drukkerek. "A rendőrség attól tart, hogy a legrosszabb még csak most jön"

Baggio 1990. szeptember 2-án mutatkozott be a Napoli-Juventus Szuperkupa-döntőn. A csapat súlyos, 5-1-es vereséget szenvedett. A vendégek egyetlen gólját Baggio lőtte, és ő játszott egyedül elfogadhatóan a Juvéból. A kaland így kezdődött és tartott öt éven keresztül. Baggio első 10 mérkőzésén 8 gólt lőtt, igaz, ebből 6-ot 11-esből. Az 1990-1991-es szezon katasztrofálisra sikeredett a Juve számára, hiszen a hetedikek lettek, és 27 év után először nem indulhattak el nemzetközi kupában.

Egy fontos gól: 1993. április 22-én ezzel a találattal győzött a 1-0-ra Juve Párizsban, a PSG elleni elődöntő visszavágóján

Legnagyobb erénye az volt, hogy mindig demonstrálta jelenlétét a pályán. Ha Baggio játszott, valahogy elfelejtette az ember, hogy ez egy csapatsport. Számtalan alkalommal vette vállára a társait, de 3 évnek kellett eltelnie, amíg a csúcsra jutott. Az Uefa-kupa megnyerése során lehengerlő focit mutatott be, megállíthatatlan volt, amelynek egyéni eredménye az 1993-as Aranylabdában öltött testet. A Juventus 1995-ig nem sok sót evett meg a Milan mellett a bajnokságban, de így is csodás dolgokat művelt Baggio: elég csak arra a meccsre gondolni, amikor a San Siróban 3-1-re verték (pont a legyőzhetetlen) Milant, vagy amikor - egy kevés hírverést kapott találkozón - élete egyik legjobbját nyújtva, gyakorlatilag egyedül győzte le az Udinesét a Friuliban (3-0).

Egy kevéssé emlegetett, de szintén fontos meccs: 3-0-ás győzelem az Udinese otthonában, 1994. január 2-án. Baggio sarokkal a kapu felé pörgeti a labdát, amely a menteni igyekvő Pellegriniről pattan be

Sokan emlegetik együtt az elmúlt 20 év legjobbjaként Baggiót, Del Pierót és Tottit. Pedig Baggio talán egy másik polc: Del Piero és Totti nagyon magasan van, de Roby még eggyel felettük helyezkedik el. Utolsó meccsét a Juvéban az 1994-1995-ös szezon 33. fordulójában, a Parma elleni bajnokavatón játszotta (4-0): zseniális focival búcsúzott. Még a pármai Olasz Kupa döntő visszavágóján ott volt a lelátón, majd bement ünnepelni a társaihoz a lefújás után, de ekkor már mindenki tudta, hogy távozik. Döntése - ha nem is ugyanolyan, de igen erős - hisztériát váltott ki Torinóban, mint öt évvel korábban Firenzében: a szurkolók kérték őt, hogy ne menjen, de már nem volt visszaút. Lenyűgöző statisztikával búcsúzott: 200 mérkőzésen 115 gólt lőtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr778239532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

336679 2011.06.19. 22:22:58

Milyen érdekes, hogy eligazolt, a klub pedig megnyerte a BL-t.

334471 2011.06.19. 22:59:53

Minden tiszteletem mellett: hogy a picsába lehetne ez a pénzhajhász divatcafka "magasabb polc", mint Del Piero? 5 év vs. 18? 200 meccs vs. 677? 115 gól vs. 285? Hisztikirály pénzsóvárság vs. örök hűség, a másodosztályban is? Vagy akár: elvesztett VB-döntő vs. megnyert? Egyetlen érv szól mellette, az Aranylabdája, ezt számomra vmilyen megfoghatatlan ok miatt Alex soha nem kapta meg. De mindent egybevéve igen necces az a "magasabb polc".

simoon 2011.06.19. 23:01:45

nagyon nagy kedvencem volt és nagyon fájt amikor elment, aztán "lett" egy DELPIERO... és most?

simoon 2011.06.19. 23:05:01

[MrATx](#421300): alighanem a zsenialitása teszi magasabb polcra, Alex a mi ikonunk, Baggio meg nem csak nekünk ikon, hanem mindenkinek aki szereti a focit lehet h nem nyert annyit de az egyik legnagyobb játékos volt a világon

334471 2011.06.19. 23:08:23

[simoon](#421302): A zsenialitása nem kérdés, de hogy jobb játékos lett volna, mint Alex, aki konkrétan 12 évesen, nyeretlen tiniként simán kitúrta őt, az extrémdrága, hiperszuper übersztárt a csapatból? Level10 mindkét játékos, de jobbnak semmiképp sem mondanám.

258945 2011.06.19. 23:49:27

azt elfogadom hogy van aki szerint Baggio jobb mint Del Piero vagy Totti, tiszta sor, egyéni vélemény, de hogy egy nagyságrenddel??? ne szórakozzunk már.[simoon](#421302): Alex meg nem csak a mi ikonunk hanem mindenkinek az aki csippantja a focit

peti 2011.06.20. 11:03:32

Mivel blogról van szó, a szerző szíve joga hogy szubjektív véleményt fogalmazzon meg. egyébként egyetértek, dp és totti sem baggio szint, copfocskánál nagyobb korszakos egyénisége azóta sincs az olasz focinak:(

338159 2011.06.20. 11:27:48

Nyilván technikailag írta, hogy magasabb polc. De egy blogban valóban azt írsz, ami a véleményed, így ezzel nincs semmi baj. Del Piero a legnagyobb :)

kenyér 2011.06.20. 11:42:02

Baggio >> Del Piero

kjetil steinar 2011.06.20. 11:48:15

[MrATx](#421300): fiam Baggio nem hogy jobb volt mint delpipi hanem meg eldontott akarmennyi meccset akkor amikor akart ,latom 15 eves vagy es nem lattal sok Baggio merkozest,ha Baggio 1O akkor delpipi estleg 7.

337356 2011.06.20. 11:52:29

nekem gyerekkori kedvencem volt baggio utána del piero.Az biztos hogy Del piero még baggio-t is túl szárnyalta ,még ha aranylabdát nem is kapott de ez köszönhető annak a nagyon súlyos sérülésének is és az utána való több év forma vissza nyerésének.Anno a korházban tiszteletét tette Roby baggio is!Nagyon nagy focisták voltak illetve del piero még 36 fölött is lenyűgöző sokszor csak úgy mint baggio ebben a veterán korban volt!

337356 2011.06.20. 11:52:31

nekem gyerekkori kedvencem volt baggio utána del piero.Az biztos hogy Del piero még baggio-t is túl szárnyalta ,még ha aranylabdát nem is kapott de ez köszönhető annak a nagyon súlyos sérülésének is és az utána való több év forma vissza nyerésének.Anno a korházban tiszteletét tette Roby baggio is!Nagyon nagy focisták voltak illetve del piero még 36 fölött is lenyűgöző sokszor csak úgy mint baggio ebben a veterán korban volt!

simoon 2011.06.20. 12:07:40

ne bohóckodjunk már.. Alex legnagyobb tisztelőjeként mondom Roby min egy kategóriával jobb volt.. a márkahűség és a kor ne tévesszen meg senkit. ha nem láttad copfocska karierjét akkor meg ne ítélkezz.. Alex egy isten, de nem egy szint Baggioval olyan ez mint h Paolo Rossi egy isten volt és kb nyert egy világbajnokságot de azért Johan Cruyff magasabban van a ranglétrán, miközben nem lett világbajnok.. Alex többet tett a csapatunkért ez tény, de itt a képességekről van szó

334302 2011.06.20. 12:28:18

Furcsa kérdés ez, egyébként hajlok rá, hogy egyetértsek Dinóval, bár inkább érdekes futballelméleti kérdésnek fogom fel, sok jelentősége nincs. Baggio komplexebb játékos volt, egy gondolattal több ösztönös zsenialitással és hidegvérrel.

337583 2011.06.20. 15:25:10

http://s3.amazonaws.com/data.tumblr.com/tumblr_lm4gupGjc91qfxktpo1_1280.png?AWSAccessKeyId=AKIAJ6IHWSU3BX3X7X3Q&Expires=1308662509&Signature=4M3hv%2FpM8dwr7BA%2BYRhvQisQkRY%3D Nekem Alex a kedvencem, de Baggio -csak a focit nézve- előtte volt picit, szerintem is. Persze ennél a kérdésnél is nyugodtan elővehetjük a "de HA nincs Del Pieronak az a súlyos sérülése" feltevést...

334724 2011.06.20. 23:22:59

skacok abszolút milan-szurkeszként nehezen tudnék különbséget tenni a két játékos között de 1 azaz 1 dolog tutkófrankó: ADP világbajnok, roby baggio nem az "csak" ezüstös. na und? VISZONT a 94-es ezüstben (az a csapat a 94-s BEK-győztes atomilanra épült, 7-8 milanistával...) roby volt az abszolút húzóarc és a döntő nagyrészt az ő zsenialitásának köszönhető. el is fáradt bele, a döntőn szar volt és el is baszta a meccslabdát (lekészítette massaro), bár romario is... 2006-ban ADP epizoista volt. szal ha klubikon, akkor ADP, ha giocatore, akkor RB

337433 2011.06.21. 12:10:40

Nem vagyok juventusos, de a ti oldalatok a legjobb és sokszor a legszórakoztatóbb csapatoldal, ezért időtől időre ránézek. Szintén egyetértek Dinoval. Nagyon szeretem ADP-et. De mégis, más kör. Talán azért, mert ADP amellett, hogy világklasszis volt, (Juventusban még mindig az, de ez már inkább a mai juve kritikája) egyik csatárposzton se volt az abszolút top. Mindent tudott, de a 'specialisták' mindent tudtak jobban nála. Ennek köszönhetően, amikor nem rá volt szabva a kabát, szinte mindig gond volt az elhelyezése. (Capello korszak juvéja pl). Olasz válogatott: volt jobb előkészítő csatár (Baggio-Totti), volt jobb befejező tank (Vieri-Toni), és ADP nem szélső - habár azt is tud. Kimondom, ne kövezzetek meg, ADP az olasz válogatott legeslegjobb cserecsatára. (No offense) Az már érdekes kérdés, de nem Roberto B alatt kéne megtárgyalni, vajon ADP-nek milyen típusú csapat kellett volna, hogy tökéletesen kihasználja a képességeit, vagy milyen fix pozícióra kellett volna specializálódnia. Akarták, hogy legyen belőle támadó középpályás, de ő nem volt hajlandó visszamenni egy fél sort se. Ő csatár és kész. Roberto meg 1994-95-ben, a vb után kb olyan státuszban volt mint most Messi. Lippi pedig kb. baloldali támadásba besegítő középpályást akart vele játszatni. Baggionak nem jött be. A kis ADP meg örült, mint... Aztán az Interben is megszívta Lippivel. Érdekes lett volna, ha akkor egy csapatot komolyan ráépítenek, mint a Romát a 2000-es években Tottira. Mármint nem 34 éves korában like Brescia, hanem 28 évesen. Sokat vesztett a 94 és 2000 közti Robertoval az olasz foci.

337433 2011.06.21. 12:12:43

"Ennek köszönhetően, amikor nem rá volt szabva a kabát, szinte mindig gond volt az elhelyezése. (Capello korszak juvéja pl)." Csúcscsapatról beszélek, a mai juventusban, a csúcs ADP kb minden csatárposzton jobb lenne minden elérhető playánál...

341523 2011.06.26. 09:46:49

[MrATx](#421307): Nem 22 évesen-t akartál írni? :)

334989 2011.07.21. 21:36:39

Szerintem is Baggio magasabb szint, mint DP, pedig DP is világklasszis. Baggio valahogy összetettebben tudott játszani szerintem, tudott mozgatni, húzni csapatot. A 94-es Squadra, vagy a Brescia nagyon az ő vállán ment. Felejthetetlen meccsek voltak.

Spolettitetry 2012.02.19. 23:12:21

adobe acrobat update adobe acrobat standard 8 http://asuexol.hostingsociety.com/acrobat-full-version.html acrobat full
süti beállítások módosítása