bntemp

bntemp

Válságelemzés III. - Hiányposztok és felesleges igazolások

2011. április 28. - s4tch

A korábbi, a klubidentitásról és az utánpótlásról szóló eszmefuttatások után újabb oldalról járjuk körbe a Juventus rossz szereplésének okait: a klub átigazolásainak néhány súlyos hibájára mutatunk rá a hajtás után!

A korábbi, a klubidentitásról és az utánpótlásról szóló eszmefuttatások után újabb oldalról járjuk körbe a Juventus rossz szereplésének okait: a klub átigazolásainak néhány súlyos hibájára mutatunk rá a hajtás után!

Mivel egy korábbi írásban Secco hibáit már kiveséztem, így ez az "elemzés" elsősorban nem arról szól, hogy mennyi pénzt dobott ki szeretett klubunk használhatatlan játékosokra. A mai vezérfonalunk az, hogy miközben egyes posztok évek óta problémásak, addig más szerepkörökre egyre-másra érkeztek a játékosok - mi ez, ha nem pazarlás?

Kezdjük a történetet 2007-ben, a Serie A-ba frissen visszajutó Juventusnál. Mivel a calciopoli után elég sokan maradtak a korábbi meghatározó játékosok közül, nem tűnt nehéznek a keret további megerősítése. A visszajutó csapat legerősebb összeállítása körülbelül így nézett ki: Buffon - Zebina, Boumsong, R. Kovac, Chiellini/Balzaretti - Camoranesi, Zanetti, Marchisio/Paro/Giannichedda, Nedved - Del Piero, Trezeguet. A névsorból az látszik, hogy a legnagyobb problémák a védősorban voltak, illetve a középpályára is ráfért volna az erősítés - pl. nyilvánvaló volt, hogy kell majd egy Nedved-utód. Mi történt? Érkezett több mint 10 millióért a válogatott Iaquinta a csatársorba, illetve a tökéletesen ugyanazon a poszton játszó Almiron és Tiago. Az elképzelt védelem az érkezőkkel együtt így nézett volna ki: Grygera, Andrade, Criscito, Chiellini. Sajnos Andrade sérülése, és Criscito kegyvesztettsége hamar keresztülhúzta a számításokat - bár eleve némiképp bátor ötlet volt Criscitot kezdőjátékosnak szánni. Ami igazán érthetetlen volt, az Iaquinta leigazolása: a Juve a Serie A egyik legjobb csatárkettősével rendelkezett, akik mögött Palladino megfelelő utánpótlás lehetett volna. (Bár Iaquinta mentalitásával hamar belopta magát a szurkolók szívébe, talán jobban is el lehetett volna költeni a rá szánt pénzt.) De összességében talán még ez volt az egyik legjobban sikerült átigazolási időszak, főleg, ha figyelembe vesszük, hogy a télen érkezett Sissoko is. Szalihamidzsics ingyenes megszerzése vagy Nocerino beépítése kifejezetten jó döntésnek bizonyult (még ha utóbbit sok támadás is érte nem épp labdazsonglőr mivolta miatt).

Tízmilliós felsőtest

A 2007-08-as idény nyilvánvalóvá tette, hogy a védelemmel kezdeni kell valamit: a szélsőhátvédek egyike sem volt meggyőző, Andrade végleg kiesett a keretből. De a középpályára is kellett valaki a gyakran sérült Zanetti helyére. Mi történt? Érkezett még egy csatár, Amauri, 24,5 millióért - miközben Del Piero és Trezeguet az előző bajnokságban a góllövőlista élén végeztek! A védelem megerősítését pedig Knezevic és az ingyen megszerzett Mellberg biztosította volna. A középpályára pedig Xabi Alonso helyett jött Poulsen, aki kb. ugyanazt tudta, mint Nocerino, csak drágábban. Azaz az erősítésekkel nem sikerült betömni a keret lyukas posztjait.

Még Moggi sem tudta, ki ő

Egy évvel később Ferrara irányításával már konkrétabb lépések történtek e hiányosságok orvoslására: kár, hogy balhátvédnek a lejárt szavatosságú Grossot választották. A középpályára érkezett Felipe Melo, akitől az edző azt várta volna, hogy registaként afféle hátravont irányító legyen. Mivel Melo kicsit sem alkalmas erre, több gólt is kapott róla a csapat, és totális kudarc volt az első éve Torinóban. A másik sok milliós igazolás szintén a csapat játékügyességét lett volna hivatott javítani, bár Diego legalább erre alkalmasnak is tűnt. Jobbhátvéd viszont még mindig nem érkezett, miközben Zebina évente 3-4 meccset játszva felvette a 3 milliós fizetését... Hacsak nem vesszük annak az amúgy középhátvéd (és szintén sérülékeny) Cacerest. Középhátvédnek pedig jött valaki, akinek nem kellett volna: Cannavaro talán már maga is bánja a visszatérését. Azaz egymás után a harmadik bajnokságnak vágott neki úgy a Juve, hogy nem volt igazi jobb- és balhátvédje, valamint registája. Tetézte a bajokat, hogy Ferrara kifejezetten Diego köré építette a csapatot, így Camoranesin kívül nem maradt szélsője a Juventusnak. Ami elég nagy problémát jelentett, amikor Rocky kártyavára összeomlott, és valami működőképes dolgot kellett volna összerakni a keretből.

Rocky itt még mosolyog

A sikertelenség hatására aki a klubház környékén volt, megbukott, és jött a Marotta-Delneri páros. Akik a római cserejátékos Mottával kívánták megoldani a jobb, De Cegliével pedig a balhátvéd posztot. Azt a két posztot, amelyek kulcsfontosságúak lennének egy 4-4-2-es felállásban. Hát ez már a kezdetektől sem tűnt túl jó elképzelésnek... A megálmodott taktikához kellettek még jó szélső középpályások is. Ezt úgy oldották meg, hogy érkezett 4(!) jobb oldali (Kraszics, Pepe, Martinez, Lanzafame), és 0 bal oldali középpályás. Aminek eredményeképpen persze a csapat rendre azzal küzd, hogy féloldalas a játék. A középpályára végre érkezett valaki registának, Aquilani személyében. Igaz, hogy ő addig nem ezen a poszton játszott, de végül voltak egész jó meccsei is - és persze tragikusak is. Bonucci pedig a Chiellini melletti posztra érkezett - a fiatal játékos stílusában teljesen Chiellini kópiája, így talán jobb lett volna egy elegánsabb, "gondolkodóbb" védőt venni, aki kiegészíthette volna az inkább a fizikai erejére építő Chiellinit.

2010-ben történt még egy érdekes igazolás is, aminek a jelenlegi helyzet szerint nem biztos, hogy volt értelme. A Juve 4,5 millióért, évi 1,5 milliós fizetéssel leigazolta Storarit a hosszú távra lesérült Buffon helyére. Storari az előző idény legjobb kapusa volt, akinek óriási része volt abban, hogy a Samp a 4. helyen végzett. Ugyanakkor érdemes egy kicsit számolgatni: Buffon 6 milliós fizetésével együtt nettó 12 millióba kerültek a Juve idei kapusai (ami kb. bruttó 19 millió!). Megérte? A kapott gólok száma és az eredményesség alapján nem. Storariból vélhetően lehetetlen pénzt csinálni, azaz az érte fizetett 4,5 milliót nehéz lesz visszaszerezni. Egy esetben volt értelme a megszerzésének: ha Buffon távozik az év végén.

Jobbhátvéd, balhátvéd, bal oldali középpályás - ezek nagyjából 2007 óta hiányposztok, miközben érkezett egy csomó támadó (Iaquinta, Amauri, Quagliarella, Matri, Paolucci stb.), és védekező középpályás (Poulsen, Sissoko, Almiron, Tiago, Melo stb.) - nem egy esetben feleslegesen.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr968239420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

258945 2011.04.28. 08:48:28

Csak az idei szezonról szólnék. Utólag mindenki okos, én például és szerintem a legtöbb Juve szurkoló örült Motta érkezésének, fiatal ,olasz, bagóért stb. aztán kiderült hogy Ranieri nem véletlenül mellőzte. de Ceglie idén összeszedte magát, kár hogy lesérült. Bonuccinál sem érzetem semmi sírás-rívást amikor jött, nem hiszem hogy le kellene írni egy szezon után jó Juve szokás szerint. Storarit meg nem is értem hogy jön az elhibázott játékospolitikához. Hányszor volt olyan hogy Buffon és Manninger is sérült volt egyszerre? A teljesítményéről meg egy szót sem szóltam. A 4 jobblábas szélső az egy agyrém tényleg, nem is értettem. Aquilani mellé meg szerződtetni kellett volna egy felpofozó embert, hátha úgy csinált volna valamit.

338570 2011.04.28. 11:26:37

Én nem akarom a vezetőséget hibáztatni, hiszen elsősorban ők felelősek a gyenge eredményekért. Az állítások többségével egyetértek, de már múltkor is kikívánkozott belőlem, amit most írok. Szerintem van egy másik szemszöge is az elcseszett dolgoknak. Anélkül hogy vitatnám a válságelemző posztok értékeit, kicsit egyoldalúnak tartom ezt az utólagos megközelítést. Na, nézzük például rögtön a feljutást követő igazolásokat. Andrade? Abban az időszakban egy a mostaninál sokkal értékesebb Deportivo futballistája volt, stabil tagja a portugál válogatott védelmének stb. Ha csak ezt nézem, egyáltalán nem volt hiba annak idején leigazolni, még lehet hogy 10 millióért sem. Seccoéknak azt nem lehet felróni, hogy később lesérült, nyilván ezt nem lehetett előre látni. Iaquinta? Tudták róla, hogy egy lendületes játékos, aki nem csak centerként vethető be. Egy erős középcsapatban rugdosta számolatlanul a gólokat. Olyan volt, mint most kb. Pazzini. Megint csak nem Seccoék hibája, hogy lelassult és már csak a "dögre megy". Poulsen? Kétségkívül nem egy világsztár szűrő, de azért jó teljesítményt nyújtott a Schalkéban és a Sevillában is, na ő érte én is sokalltam a 10 milliót. Amauri? Ő is elvileg úgy érkezett ide, mint Iaquinta, és ez megint csak nem Seccóék hibája, hogy nem látták előre, hogy Amauri nem való nagy célokért küzdő csapatba. Tiago? A Chelsea-ben úgy-ahogy jól játszott, utána az akkori Lyon egyik vezéregyénisége volt, ezt ne felejtsük azért. Hogy nem találja Torinóban a helyét, ezt a vezetőség ismételten nem láthatta előre. Almirón nekem is egy kérdőjel volt, szerintem nagyon sokaknak fogalma sem volt róla, hogy létezik egy ilyen nevű játékos. Criscito szerintem ugyanolyan lutri megoldás volt, mint bármelyik szélsővédő, mint aki itt játszott. Utólag nézve gyakorlatilag az összes előbb felsorolt befuccsolt, mint igazolás ez tény. Csak ugye érthető okokból senki sem így kalkulált, sem a szurkolók, sem a vezetők. A múltkori poszthoz szeretnék még annyit hozzátenni, szerintem most már kár azon siránkozni, hogy annak idején miért nem tartottuk meg Konkót, Masiellót, Balzarettit, Scullit stb. Egészen egyszerű az ok. Ezek a játékosok egész egyszerűen fele annyit sem értek AKKOR, mint mondjuk egy Zambrotta, Thuram, Zalayeta vagy az akkori csapatból szinte akárki. Ezek azért mentek el, vagy küldtök el, adtuk kölcsönbe, mert az akkori, Calciopoli előtti Juvéban labdába se tudtak rúgni a "sztárok" mellett.

336679 2011.04.28. 11:52:54

[Bandolini](#371661): Tyler számos példád esetében nem azt mondta, hogy a játékosok szarok voltak/lettek, hanem azt, hogy teljesen felesleges volt a leigazolásuk. Amauri 25 millóját el lehetett volna jobban is költeni, az ő érkezése nem volt létfontosságú (teljesen függetlenül az utóbbi évben nyújtott teljesítményétől).

338211 2011.04.28. 12:00:42

Lehet rosszul igazolni, minden csapatnál megtörténik párszor, én ezért nem húznám a csapatra a vizes lepedőt. Inkább azt sajnálom, hogy Diego-t egy év után elengedtük DelNeri miatt, holott már akkor is látszott, hogy szélsőként is tudnánk alkalmazni 4-4-2-ben. Illetve én Olof-ot is megtartottam volna, iszonyat jó volt, még jobb bekknek is.

338570 2011.04.28. 12:13:35

[Dartagnanx](#371719): Nem akarok szőrszálhasogatni, de az első elemzésben ez áll: "Secco is rendre hibázott az átigazolások kapcsán. Mivel a klub nem volt vonzó a legnagyobb sztárok számára (akik többsége kizárólag a BL-ben szereplő klubba hajlandóak igazolni), megelégedett közepes játékosokkal, akikért viszont sokat fizetett. Így került Torinóba Almiron, Tiago, Andrade, Iaquinta, vagy Poulsen. Ezek a játékosok nem igazán váltották be a hozzájuk fűzött reményeket" Tulajdonképpen erre reagáltam. Csak azért hoztam fel, mert Tyler is felhozza ezeket a mostani poszt első részében, abban igazad van, hogy a feleslegességre helyezte a hangsúlyt. De ez is olyan dolog, mármint a feleslegesség, hogy az idő dönti el, legalább is szerintem. Mert ha a problémás, szóban forgó játékosok és a csapat is jó teljesítményt nyújt, akkor senkinek sem jut eszébe feszegetni ezt a felesleges, nem felesleges témakört. Ilyen alapon tulajdonképpen Kaká is felesleges embere a Madridnak, mert sokat adtak ki érte és más játszik a posztján, aki mellesleg talán már jobb is mint ő. De talán a Buffon-Storari polémia is hasonló. Gigászi fizetéssel potyázik Gigi, ha nem éppen sérült. Marco-bakira nem is igazán emlékszem a szezonban. Ezek akkor Gigi is felesleges? Egyébként szerintem mostanság már az.

334474 2011.04.28. 12:26:33

Amúgy ez egy olasz középcsapatnál jóval erősebb keret. Nem világverő, de kimondottan erős. Egy csomó csapat rendelkezik gyenge ponttal, hiányzó láncszemmel, de meg tudják oldani. Azt kéne megvizsgálni, hogy miért nem tudnak tartósan top formát hozni illetve egészségesek maradni a húzónevek. Komoly szakmai problémák vannak. Persze az átigazolásokkal is el volt barmolva minden ami lehetett, de ez simán TOP4 csapat, ami képtelen a valós tudását hozni. Egy mindent jól átlátó, kezében tartó, "zsarnok" (sztár)edző kéne, saját stábbal és tejhatalommal.

14Krisz 2011.04.28. 12:34:09

[Chievo&Juve](#371732): Diego lassú, nem elég lendületes szélsőnek, kb Sörensen is leszedi bármikor a pályáról, miközben egy Vargas-sal vagy akár egy noname robbanékony játékossal nem nagyon boldogul. Ha már házon belül keresünk szélsőt akkor Giovinco jó lehetne erre a posztra bár ő is inkább valamilyen visszavont éknek való.

14Krisz 2011.04.28. 13:05:58

[Bandolini](#371661): Andrade: Ha jól emlékszem Andradenek már ezelőtt is volt egy komoly sérülése, kötve hiszem, hogy egy ilyen sérülést nem láttak volna előre. Aquilani orvosi vizsgálata 1 napig tartott, több független véleményt is kértek. Ha csak feleennyire figyeltek volna Andrade esetében, akkor nehezen hiszem, hogy ne tudták volna ezt elkerülni. Iaquinta: "Egy erős középcsapatban rugdosta számolatlanul a gólokat." Ez azért elég erős túlzás. 7 szezon alatt lőtt 58 gólt ez kb 8 gól szezononként, ezt inkább átlagosnak mondanám jóindulattal. Lehet, hogy játszott párszor a szélen, de ettől még alapvetően center, aki nem is különösebben robbanékony és technikásnak meg végképp nem mondható. 10 millió nem olyan vészes érte, de messze nem egy kitűnő igazolás. Poulsen: 10 millió sok volt érte, emellett felesleges is volt. Nocerino simán tudta ugyanazt, mint ő, ráadásul fiatal, olasz, alacsony fizetéssel. Amauri egészen jól indított mikor leigazoltuk, aztán a csapattal együtt silányult el, viszont amíg a csapat a gödör alján megállt, ő még tovább süllyedt ezután is. Ezzel valóban nem lehetett számolni, viszont ettől függetlenül ő nem egy 25 millás csatár. Ahhoz, hogy Seccoék nem tudhatták, hogy egyes játékosok befuccsolnak nálunk annyit fűznék hozzá, hogy Moggi idejében nem emlékszem olyan kezdőbe igazolt játékosra aki ne vált volna be ill. legalább az árát ne érte volna meg (na jó talán Appiah, Kovacevic és Salas, de utóbbinál ha jól emlékszem egy csúnya sérülés is közrejátszott). Secco esetében pedig kb egyedül Sissoko és Iaquinta tekinthető jó igazolásnak (de világmegváltónak semmiképp sem), a többiek totálkár, ráadásul jó drágán.

n3sH 2011.04.28. 15:38:23

Nem csak az a bosszantó dolog, hogy nagy összegekért igazoltunk középszerű játékosokat, hanem az is, hogy ezek a játékosok közelebb voltak a 30-hoz mint a 25-höz. Azt mindenki tudhatta, hogy a visszajutás után nem fogunk egyből a bajnoki címért harcolni, ezért ráértünk volna csapatot építeni. Példának okáért 2006-2007 környékén a meglévő koros sztárok köré lehetett volna vásárolni olyan játékosokat mint Mascherano, Agüero, Tévez, Diego, Pastore, Hamsík, Lavezzi stb. Akkor ezeknek a játékosoknak töredéke volt az ára a mostaninak. Milyen jó lenne most ezek közül csak 3-4. Nem lettek volna drágák, Del Piero korosztályától rengeteget tanulhattak volna, és most nem lefelé tartanánk a lejtőn, hanem száguldva felfelé. Tudom utólag könnyű okoskodni, a nagy csapatok rajtunk kívül mégis megtalálták ezeket a játékosokat, láttak bennük fantáziát...

14Krisz 2011.04.28. 17:07:53

[n3sH](#372153): Mascherano, Agüero, Tévez, Diego már akkor sem voltak olcsók, a többiekről meg kb senki nem tudott. Ezzel az erővel azt is mondhatnánk, hogy leigazolhattuk volna 10 évesen Messit a mostani árának töredékéért. Kiszúrni azokat a tehetséges játékosokat, akik egy topcsapatban is meghatározóak lehetnek elég nehéz. Már akkor sem lennénk gondban ha a kész játékosok közül megfelelően igazolunk. Úgy gondolom, hogy idén is voltak tévedések minden aspektusban, viszont az irányvonal jó lehet, ha megfelelő a szakmai munka és jól igazolunk. Jövőre látszani fog, hogy sikerült-e ezt megvalósítani, vagy mehet mindenki amerre akar.

efedrin 2011.04.29. 12:42:14

Nekem van 1 nagyon egyszerű ötletem, hogy miért nem tudják megtartani a fiúk a jó formájukat. Egész egyszerűen azért mert ez a mostani Juventus egy igazi zsoldoscsapat! A világon nincs még egy ilyen kölcsönjátékosokból összeállított egyesület. Bármit is mondhatnak, hogy ők hogyan hajtanak, sosem fognak úgy robotolni a pályán mint egy igazi Juventus játékos. És talán ezért van az, hogy a gyengéb kerettel játszó csapatok ki tudják küszöbölni a hiányosságaikat.

338211 2011.04.29. 13:26:54

[efedrin](#373086): Ez hülyeség szerintem. Egy kölcsönjátékosnak hajtania kell a lehetséges jövőbeli szerződéséért. Ezzel szemben egy több milliós fizetéssel aláírt több éves szerződéssel az ember háta mögött már lehet lazsálni. Matri és Q egyébként is mindent megtesznek/tettek azért, hogy bizonyítsák: érdemes őket megvenni. Nem itt van a gond szerintem.

efedrin 2011.04.29. 19:02:17

[Chievo&Juve](#373153): szerintem meg pont az a probléma, hogy pepe meg a többi szerencsétlen rájött, hogy őket nem fogják megvenni igy nem is hajtják magukat halálra. Szerinted motta-t mi motiválhatja ősz óta? Mióta 1 19 éves srác játszik a helyén?

14Krisz 2011.04.29. 19:15:48

[efedrin](#373586): Motta ugyanazt a 0-t hozza ősszel és tavasszal is, Pepe hajt becsületesen, az hogy ez ritkán eredményes az már nem az ő motiváltságán múlik. Matri 12 meccsen lőtt 7 gólja megint jó teljesítmény és úgy általában nem lehet panasz a játékára. Aquilani pedig jól tudja, hogy teljesítenie kell ahhoz, hogy leigazoljuk, egyébként meg szó sem volt arról, hogy ne akarnánk őt. Mellesleg Sörensen is kölcsönben van opcióval, ahogyan Cavani is a Napolinál. Nem hiszem, hogy panasz lehet a teljesítményükre. Egészen más itt probléma forrása.

258945 2011.04.29. 20:28:36

[efedrin](#373586): attól még hogy tegyük fel nem vesszük meg, talán nem olyan hülyék hogy ne jöjjenek rá arra hogy, ha jól játszanak akkor több érdeklődő csapat zsírosabb szerződés, ha nulla teljesítmény nincs új szerződés, nincs új kocsi , nincsenek luxuskurvák, ha már egy zsoldosnál ez számít. Kétlem hogy ez lenne a probléma.

336679 2011.04.29. 23:21:56

[Bandolini](#371755): Nem kell összefüggést keresni Tyler posztjai között. Én csak erre reflektáltam itt. Az első poszt után összeverekedtünk a szerkesztőségben, akkora volt még köztünk is a megosztottság.
süti beállítások módosítása