bntemp

bntemp

Válságelemzés I. - Egy identitászavarban lévő klub

2011. március 21. - s4tch

Az újabb, csalódást jelentő idény végéhez közeledve az elkövetkező hetekben áttekintjük azokat az tényezőket, folyamatokat, amelyek következtében a korábban állandóan a bajnoki címért küzdő Juventus számára most már a BL szereplés is csak álomnak számít. Az első elmélkedés központi gondolata, hogy a mai Juventusnak nincs felismerhető identitása, és ráadásul teljesen zavarosnak tűnnek a klubvezetés ezzel kapcsolatos elképzelései. Hogy mit jelent ez, és miért fontos? A hajtás után elmondom - hideg élelem és védőital ajánlott, nem rövid az eszmefuttatás.

Az újabb, csalódást jelentő idény végéhez közeledve az elkövetkező hetekben áttekintjük azokat az tényezőket, folyamatokat, amelyek következtében a korábban állandóan a bajnoki címért küzdő Juventus számára most már a BL szereplés is csak álomnak számít. Az első elmélkedés központi gondolata, hogy a mai Juventusnak nincs felismerhető identitása, és ráadásul teljesen zavarosnak tűnnek a klubvezetés ezzel kapcsolatos elképzelései. Hogy mit jelent ez, és miért fontos? A hajtás után elmondom - hideg élelem és védőital ajánlott, nem rövid az eszmefuttatás.

Minden klub rendelkezik valamilyen identitással: ez azt jelenti, hogy a szurkolók, vezetők és persze a játékosok fejében él egy kép arról, hogy melyek a klub jellegzetességei, mi számít sikernek, mi a klub működésének, vagy a csapat játékának filozófiája, netán kikkel szemben határozza meg önmagát (kik az "ellenségek"). Ez az identitás segíti, hogy az új emberek beilleszkedjenek, és hogy egy olyan "gépezetet" alkosson az egyesület, amely képes egy célokért küzdeni. Így válik például ősrómaivá egy francia vagy brazil igazolás, aki aztán mondjuk vért nyakalva esik neki a városi ellenségnek a félévente esedékes rangadón. A Real Madrid identitásnak legfontosabb eleme például, hogy a világ legjobbjait igyekszik megszerezni, hogy magát a világ legnagyobb klubjának tartja (és erre igen sikeres marketinget épít), és hogy mindenütt nyerni akar - hiszen a legnagyobb klubhoz ez illik. A Barcelona identitásának fontos eleme a "több mint egy klub" jelszó (és persze nyilván annak tartalma), vagy a szép játékra való törekvés - egy defenzív edző nehezen fogadtatná el magát náluk. A dél-olasz klubok önazonosságának elválaszthatatlan eleme az északkal való szembenállás, az elnyomónak, kizsákmányolónak, pökhendinek tekintett milánóiakkal és torinóiakkal szembeni ellenérzések. A Juventus történelmi identitását pedig Boniperti szavai fejezik ki: "A Juventusnál a győzelem nem fontos - hanem az egyetlen dolog ami számít". Ez volt az az idézet, amelyet az ultrák a Milan elleni meccsen kifeszítettek a lelátón. És ez az a szemlélet, ami valahogy eltűnt a poszt-falsopoli éra Juventusából - de az igazi baj, hogy nem vette át a helyét semmilyen koherens filozófia. Márpedig egy klub identitása befolyásolja, hogy kit és mennyiért szerződtetnek, hogy milyen taktikával játszanak, hogy mik az elvárások, hogy mit élnek meg kudarcként, hogy mekkora a tűréshatár az edzőkkel szemben. Rövidebben megfogalmazva: meghatározza a klub mindennapjait.

Hogyan jelent meg korábban ez "mindig, minden körülmények között" nyerni kell felfogás, és miért, hogyan tűnt el? Akik ezt az oldalt szerkesztjük, olvassuk, nyilván mindannyian emlékszünk az elmúlt 15 évre, amely a klub történetének egyik legsikeresebb időszaka volt. Ekkoriban küldtek el edzőt (Ancelottit) azért, mert csak két ezüstérem jött össze, de Lippi is belebukott egy harmadik helybe. A "győzelemre ítélt" Juventusok számára soha nem a szemet gyönyörködtető játék volt a fontos: Moggiék gond nélkül lecserélték Zidane-t Nedvedre, aki hatékonyabbá is tette a csapatot (ezúttal nagyvonalúan feledkezzük el arról, hogy Zidane távozási szándéka is hozzájárult ehhez). És mindegy volt, hogy a győzelem 5-0, vagy 1-0 -  a lényeg a győzelem, a továbbjutás megléte vagy hiánya volt. Annak a Juventusnak nem számított, hogy valaki saját nevelés, hogy fiatal tehetség - csakis az számított, hogy mire képes az adott pillanatban. Így a leggyakrabban a kölcsönadás, vagy játékoscserébe bevonás lett a fiatalok sorsa. De az sem számított, hogy a szurkolók ki istenítenek, ki számít legendának: Viallit például gond nélkül elengedte a klub, mert úgy vélték, gólerősebb középcsatárra van szükség. Ibrahimovicsot Capelloék gond nélkül favorizálták Del Pieroval szemben, mert úgy gondolták, hogy ez a siker záloga. Contét gyakorlatilag visszavonulásra késztették azzal, hogy csak szigorú feltételekkel, és rövid időre ajánlottak neki szerződéshosszabbítást. Természetesen ezeket a lépéseket lehet nem szeretni, lehet erősen kritizálni (sokan, sokszor meg is tették), de így működött a klub, és a modell sikeresnek bizonyult - még akkor is, ha például Del Piero előbb említett mellőzése komoly vitákat váltott ki, és Sándor részben rá is cáfolt Capellora. Persze más utak is vezetnek, vezethetnek a sikerhez, mint azt mondjuk az Arsenal vagy a Barcelona példája mutatja. De 2006-ban a Juventus Európa egyik legerősebb játékosállományával, és egy igen ígéretes pénzügyi helyzettel rendelkezett.

2006-ban azonban az új klubvezetés úgy döntött, hogy új filozófiát honosít meg a csapatnál: a saját nevelésű, a Juvéhoz kötődő fiatalok beépítését nevezték meg célként, és egy fokozatos építkezést akartak elindítani. Legalábbis szavakban, mert nem ez történt, hanem a régi és az új klubfilozófia összekeveredett, és ami ebből lett, az jelenleg egy csődhalmaz. Az eredeti célkitűzés szerint a Juventus öt év alatt jutott volna vissza oda, ahol 2006-ban volt - hát nem nagy kockázat kijelenteni, hogy a nyárig hátralévő időszakban legfeljebb egy dologban lehetséges ez: begyűjteni minél több olyan játékost, aki játszott a 2006-os Vb döntőjében.

Feladat: gyűjtsön be minél több, a képen szereplő játékost!

Miért döntött a vezetés a szemléletváltás mellett? A 2006-os visszasorolás igen komoly anyagi veszteséget jelentett hosszú távon, mert bár az eladásokból viszonylag nagy egyszeri bevétel származott, de a kieső reklám és TV-s bevételek ennél nagyobb összeget jelentettek. Ráadásul a csapat gerincének megtartása igen komoly anyagi áldozatot követelt még akkor is, ha többen is belementek a fizetésük csökkentésébe. Emellett egyes játékosok távozásának ténye és módja is megrázó volt - mind a szurkolók, mind a vezetés úgy érezte, hogy Zambrotta vagy Thuram elárulta a Juventust - a fiatal, itt nevelkedett játékosok beépítésével az ilyen eseteket kívánták elkerülni (különösen emlékezetes volt Thuram esete, aki hirtelen el is feledkezett arról, hogy létezik olyan klub, hogy Juve...). Az új klubfilozófia azt jelentette volna, hogy egy olyan türelmes építkezés kezdődik, amiben nem baj, ha mondjuk nincs egyből BL indulás, vagy hogy becsúsznak váratlan vereségek - a lényeg, hogy egy szerves fejlődés menjen végbe, egyre több torinói fiatal váljék kulcsjátékossá, akik mellé  később 2-3 igazi klasszist igazol a klub. Na, ebbe a filozófiára köpött egy jó nagyot a klubvezetés, amikor visszahozták azt a Cannavarót, akinek az árulása talán a legfájóbb volt 2006-ban.


Ekkor nem gondoltuk volna, hogy Cannavaro képes lesz elárulni a Juventust...

2007-ben azonban megszakadt ez a folyamat - amiben szerintem nem kis része volt a korábbi sikerek megismétlést váró, és az Interrel szembeni bosszúra szomjazó szurkolóknak, illetve azoknak a játékosoknak, aki nem a fiatalok erősödését, beépítését segítő óvóbácsit játszani maradtak, hanem, hogy minél többet nyerjenek. Azaz a feljutás után elkezdődött az álmodozás arról, hogy a Juventus visszaszerzi az Intertől a trónt, és egyből a BL-ben indulva majd meg is nyeri azt 2009-ben. Azaz a fokozatosan építkezünk, fiatalokra alapozva koncepció mellett megjelent (megmaradt) a "mindig, mindehol győzni kell" szemlélet is, amit a média is folyamatosan erősített. Mi következett ebből? Türelmetlenség, sok esetben kapkodás, irreális elvárások a csapattal szemben. És egymásnak ellentmondó lépések az átigazolási piacon, vagy az edzőválasztáskor.

Mindezeket fokozta, hogy a tapasztalatlan "transzferguru", Secco is rendre hibázott az átigazolások kapcsán. Mivel a klub nem volt vonzó a legnagyobb sztárok számára (akik többsége kizárólag a BL-ben szereplő klubba hajlandóak igazolni), megelégedett közepes játékosokkal, akikért viszont sokat fizetett. Így került Torinóba Almiron, Tiago, Andrade, Iaquinta, vagy Poulsen. Ezek a játékosok nem igazán váltották be a hozzájuk fűzött reményeket - ami azért volt probléma, mert a csapat korábbi magja folyamatosan öregedett, és továbbra is sokat keresett - azaz nagy anyagi terhet jelentettek. Emiatt szükségessé vált volna a "pénztermelés" fokozása, amihez viszont sikerek kellettek - volna.

Egy, a sok rossz igazolásból

Folyamatosan fennállt az az ellentmondás, miszerint az edzőket, játékosokat hosszú távú projektre szerződtették, majd akár pár hónap alatt kiábrándultak belőlük, amikor nem tudtak azonnal teljesíteni - Criscitot egy hónap után leírták, Almiront fél év után kölcsönadták, Ferrara szintén körülbelül ennyi ideig lehetett edző, Ranierit pedig a jó szereplés ellenére már az első év után ki akarta rúgni Secco. Maga a játékoskeret is illúziókat táplált a saját esélyeivel kapcsolatban: erre utal, hogy teljesen összezuhantak, amikor 2008 tavaszán kiestek a BL-ből - azaz eldőlt, hogy nem nyerhetik meg a trófeát. Akkor vált bizonyossá, hogy ők valóban komolyan hittek ebben a célban, sőt az volt az, ami az idény, a küzdés értelmét adta számukra. Ez persze a "régi" Juventus szemlélete: mindig győzni, nincs javítási lehetőség senkinek.

De nem lehet egyszerre türelmesen építkezni egy falsopoli után, és egyből győzni is. Ez a kettős identitás végigkíséri az elmúlt 5 évet, ami miatt egyik cél sem jött össze. A Juventus 2006 óta nem nyert semmilyen trófeát, sőt egyre távolabb kerül ettől. Ugyanakkor a fiatalok beépítése sem igazán sikerült - annak ellenére, hogy Marotta a nyári átalakítással jelentősen csökkentette a csapat életkorát. De mindössze Marchiso az egyetlen saját nevelésű játékos, aki stabil helyet bírt kivívni a csapatban. Mellette De Ceglie az, aki valamelyest bizalmat kapott, de Palladino, Nocerino, Giovinco, Ariaudo, Masiello, Criscito,  Mirante (és sokan mások) mind-mind máshova kerültek. Valamivel jobb a helyzet, ha a fiatal olaszok érvényesülését nézzük: Chiellini, Bonucci, esetleg (tágan értelmezve a fiatal jelzőt) Matri kulcsjátékosokká váltak. Ez már csak azért is baj, mert pont a 2006-2010 közötti időszakban lépett felnőttkorba a Juventus utóbbi évtizedeinek talán legtehetségesebb utánpótlásgárdája, amely messze kimagaslott korosztályából, a mostani utánpótlás jóval gyengébbnek tűnik.

Egy, a sok elpazarolt tehetségből

A "győzelmi kényszer" sokáig akadályozta a keret megújítását is: mivel nem sikerült új kulcsjátékosokat kinevelni, illetve pénz hiányában (és a rossz döntések miatt), nem sikerült igazi erősítéseket megszerezni, ezért a klub sokáig, túl sokáig tartott meg olyan játékosokat, akiket például Moggi rég eladott volna. Mire Trezeguet, Zebina vagy Camoranesi eladásáról döntés született, addigra már eladhatatlanok voltak - nem is kaptt egyetlen fillért sem a Juve értük, sőt Trez fizetésének felét még ma is a klub fizeti! Olyan, 3 és 5 millió euró (ami a klubnak összességében ennek a duplájába kerül) közötti fizetésű játékosok maradtak Torinóban, akik formahanyatlásuk, sérüléseik, a sikertelenség miatt frusztrációjuk miatt már nem tudtak a csapaton segíteni - sőt, többükről lehet tudni, hogy szerepe volt Ranieri megbuktatásában (Trezeguet-nek és Zebinának biztosan).

Jó döntés volt korán leírni? Nem hinném...

Mi a megoldás? Agnelliéknek világosan el kell dönteniük, hogy kőszívű profik lesznek, akik sztárcsapatot csinálnak, vagy fokozatosan építkező, a "jövőbe tekintő" klubot hoznak létre, amelynek az küldetése többek közt, hogy fiatal olaszokkal teli csapattal erősítse az egész ország labdarúgását. A kettő együtt nagyon nehezen megy - sőt a mostani tapasztalatok szerint egyáltalán nem... A fiataloknak türelemre van szükségük, ami bizony nem 4-5 meccset jelent, hanem sok esetben legalább 2-3 végigjátszott idényt. Ezt egy scudettora hajtó csapat még a mostani olasz bajnokságban sem engedheti meg magának. Ha viszont mégis a fiatalokra, az építkezésre szavaz a vezetés, akkor látniuk kell: egy-egy hullámvölgy akár teljesen lényegtelen lehet a távlati célok szempontjából - azaz marhaság edzőt váltani egy rossz széria után.

Vele kezdődött az edzőkeringő

Viszont azt is látni kell, hogy identitást nem válthat senki sem kedve szerint - ahogy egy vállalatnál, úgy egy futballklubnál is el kell fogadtatni az új filozófiát. Sőt, itt még annyiban bonyolultabb a helyzet, hogy a "fogyasztók" - azaz a szurkolók - meggyőzése még fontosabb, mint mondjuk egy sörgyár esetében. Ha a rajongók nem fogadják el az új felfogást, célokat, akkor az egész projekt bukásra van ítélve - márpedig a Juve esetében nagyon úgy tűnik, hogy pontosan ez a helyzet. Vagy meg kell győzni a közvéleményt, a médiát, a játékosokat az új projektről, vagy pedig a vezetőségnek kell felülvizsgálnia az elképzeléseit. A jelenlegi helyzetben ugyanis a a legtöbben nem fogadják/fogadjuk el, amikor  Simone Pepe egy cesenai döntetlen után elégedetten nyilatkozik, inkább azt várnánk, hogy annyira szétszakítsa magát a sikerért, hogy nyilatkozni se tudjon. És ha ennek ellenére sem jön össze a győzelem, akkor dühöngjön. Ahogy mi is tesszük.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr448239378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

336691 2011.03.21. 10:43:25

az olcsó húsról se felejtkezzünk meg, ráadásul valamelyest kényszerpályán is mozgott a klub. seccót sokan sátánnak tartják, pedig nem hiszem, hogy a tavalyi csapatból ne jöhetett volna akár sokkal több ki. kaphatott volna még egy évet diego (főleg, hogy még dzeko sem jött össze cserébe), és nem azzal magyarázni az ő, és giovinco eladását, hogy nem férnek be egy 4-4-2-be (ami amúgy igaz is lehet akár). meg hát lássuk be azt is, hogy az utóbbi évek legtehetségesebb korosztálya is igencsak könnyű. criscito szerintem szar játékos, posztja sincs igazából, ahogy marchisiónak sincs, de cegliének a mozgásán látszik, hogy alkalmatlan, chiello nem tudja összeszedni maga körül a védelmet, immobile, ariaudo, meg a többiek meg nem véletlenül nincsenek sehol. egyébként minden szavaddal egyetértek, tyli. járunk?

334570 2011.03.21. 10:54:01

Miért Cannavaro árulása a legfájóbb? Csak egy zsoldos, aki ráadásul az általatok nagyra tartott Interből érkezett és csak a második szezonja volt a kizárás idején.

334412 2011.03.21. 10:55:47

Remek összefoglalás, de nem tudom megint nem megjegyezni - de szép kettős tagadás - hogy kicsit a múltban él a juventinók nagy része. Tudom, hogy rekordbajnok csapat, meg minden egyéb, de kicsit át kell, át kéne pozicionálni a szemléletet az elkövetkező pár évre.

303731 2011.03.21. 13:43:43

hihetetlen jó írás. Számomra egyértelmű, a Moggi járta út helyessége, és a csapat elolaszosítása nagyon komoly hiba a vezetőségtől. Vannak tehetséges fiatalok, de nem sokan. Egyetértek az első hozzászólóval, vannak jó kis fiatal olaszok, de ez a generáció messze nem termelt ki új Tottikat vagy DP-ket, így egy olyan korszakban, amikor az olasz labdarúgás mélypontját éli, nem hinném, hogy olaszokra kéne támaszkodni. Az olyan fiatalok mint Immobile, Palladino, DC, Ariaudo nem véletlenül kerültek ki a csapatból... DC még úgy ahogy tartja magát, de roppant gyenge játékos. Sajnos a calciopoli óta rengeteg juventino hajlik arra, hogy az olaszosítás a megfelelő mód, mondván, régen bezzeg mennyi olasz volt itt, és győztünk... igen ám, de nem attól, hogy fiatalokra építettünk, vagy kifejezetten olaszokra, saját nevelésekre akár, hanem attól, hogy akkor még megfelelő játékosokat termeltünk ki. ma ez az út nehezebben járható. Borzasztóan elfogultak vagyunk az olaszokkal szemben. Ma, olcsó fiatal olaszokat keresünk nem pedig jó játékosokat. És álmodozunk a múltról, mikor még a kettő gyakran egyet jelentett..... a Juventus igazi mentalitása a mindenáron való eredményesség, és győzni akarás. Persze ott a másik véglet, nem szabad Intert, vagy Real Madridot faragni a Juventusból, de igenis meg kell találni a klasszis képességű játékosokat, és le kell őket szerződtetni. Criscito, sem olyan nagy szám, Marchisio meg pláne... egy jó Juventus közelébe nem kerültek volna, Marchisio ha belső kp-t játszik ma is szürke és ötlettelen ahogyan mindegy, védekezni sem tud jól. Egyedül Giovinco elpazarlása jogos. Valóban az egyik utat sem járjuk jól... Arról nem beszélve hogy rengeteg pénzt költünk évről évre, és alig veszünk komoly játékost. Egyszerűen elfolyik a kezünkből a pénz. Vesszük a Pepeket, Martínezeket, aztán siránkozunk, hogy nincs pénze a Juventusnak... Különben 2ilyen sz@r szezon után azt gondolom, minden eldől Agnelliék választani fognak, és ha nem a minőség mellett (ami drága is egyben) teszik le a voksukat biztosított a 7-10hely környéke a következő 4-5 évben.

258945 2011.03.21. 14:04:33

Ha már filozófia, akkor említsük meg, hogy a Juve filozófiának is része volt az olaszokra építés. Amikor a csúcson volt a Juve általában csúcson volt az olasz labdarúgás is. Szóval ez a fiatal olaszokra építés dolgot nem mondanám gyökeresen új dolognak, maximum a hangsúly tolódott el a mindenáron győzni akarástól feléjük. Megjegyzem, túl van ez a filozófia dolog lihegve. Szimplán csak az utóbbi 5 évben nem azok az emberek ültek a döntéshozói székben mint akiknek kellett volna. Ha azok ülnek, akkor rájönnek, hogy nem az olasz fiatalok felé kell nyitni, mert nincsenek extra klasszis tehetségek csak a többi csapathoz képest jobbak. Ha ilyen emberek döntenek, akkor Tiago-Almiron duóra nem költünk el 24 milliót, hanem veszünk egy klasszist. Ha ilyen emberek döntenek, az utolsó pillanatban nem lépünk vissza Xabi Alonso leigazolásától Poulsen javára, nem igazolunk le egy egy szezonos Amőbát 22 millióért, és még nagyon sok példát lehetne sorolni. A másik dolog az elvárások, hihetetlenül hasonló a helyzet a Palatini utáni Juventushoz. A túlzott elvárások miatt hány ember lett elküldve akkor is 1 év után? Möller, Hassler, Reuter stb.

Predal 2011.03.21. 14:13:20

remek cikk, egy kis hiba 2009 tavaszán estünk ki a BL-ből Moggi remélem visszajön, nem érdekel hogy csalt, de amíg ő a betöltötte a helyét itt addig legjobb transzferguru volt Itáliában

zacsi 2011.03.21. 14:27:50

[Predal](#337640): jó lenne ha visszajönne+ még az is hogy ha bebizonyosodna hogy nem csaltunk, és akkor kaphatnánk jó nagy kártérítést...és akkor könnyebb lenne az "építkezés" elkezdése, mert a mai csapatból csak kevesen ütik meg azt a szintet amit mi elvárunk...

303731 2011.03.21. 14:43:08

Moggi nagyon kéne vissza, így igaz!

334474 2011.03.21. 14:45:22

Remek írás.

334191 2011.03.21. 15:03:21

Némi módosítással ezt a cikket az Útwengerre is ki lehetne rakni, tökéletes, grat.

339651 2011.03.21. 15:18:39

Rühellem a Juvét, de ez egy nagyon jó cikk. Grat!

264364 2011.03.21. 15:21:45

[ejjelikornel](#337536): az rendben, hogy minden szurkoló a hat-nyolc évvel ezelőtti eredményeket várja el a csapattól - de végülis ez a mindenki (juventino) által áhított végcél, nem? ha nem jönnek az eredmények, az csak a divatszurkolókat morzsolja le (Juvénél divatszurkolók, muhaha) a probléma ott kezdődik, hogy a klubvezetés türelme igencsak kicsiny a kitűzött célok és a jelenlegi helyzett közötti különbséghez képest. pedig egy hosszú távú, átgondolt stratégiával akár tartósabban is vissza lehetne jutni a csúcsra szvsz - ha viszont a nagy semmi közepette bejönne egy nagyon jó eredmény, az a következő évre könnyen semmivé válhatna (könnyen jött, könnyen megy ugye)

334198 2011.03.21. 15:51:37

Sokatokkal vitatkoztam már az EL hasznáról és súlyáról, de ismét leírom: a Juventusnak elsősorban az EL-re kellene koncentrálnia. Egyrészt, mert a BL akkor sem működne a jelenlegi kerettel, ha meglenne végül a BL hely. Másrészt nem lesz meg a BL hely. A két milánói csapat, a tulajdonosváltás miatt pénzügyi injekcióban reménykedő Roma, valamint a szokásos évi 1-2-3 meglepetéscsapat mellett az első háromba kerülni nem lehet egy romokban lévő klubbal. Fenti két - kudarccal kecsegtető - helyzet nem segíti az újáépítést. Ahhoz sikerek kellenek. Mentális érv: Könnyű és mégis doppingszerű hatású siker lehetne az EL-hely előzetes kitűzése és magabiztos megszerzése, majd a jó EL-szereplés. Egy (bármilyen) serleg sokat javítana a játékosok és szurkolók összhangján, a vezetőség és a szakvezetés kapcsolatán, és a klub presztízsén is. Gazdasági érv: A meccsekből befolyó pénznek csak kis szelete az UEFÁ-tól kapott pénz. A nagy része inkább abból jön, hogy az adott csapat kivel és milyen párharcokat vív. Az EL tavaszi szakaszában egy Juve óriási pénzeket szakíthatna, mert egy Juve-Pool, egy Juve-Atletico, vagy egy Juve-HSV van olyan érdekes, mint a szezon 22. MU-Chelsea bírkózása. Szopóág elleni érv: Ezerszer jobb az EL-ben indulni és végigpörgetni egy szezont koefficiens-pontokért cserébe, mint otthon maradni, vagy lelazázni a csoportkört. Ha van EL menetelés, akkor vannak pontok és ha 1-2 éven belül sikerülne is BL csoportba kerülni, mondjuk egy Serie A bronz birtokában (túlélve a play-off kört), akkor lehetne negyedik helyett második, vagy harmadik kalapból várni a sorsolást. Ezekkel szemben vajmi sovány érv, hogy a Juve a BL-be való és az EL le van szarva. Ezzel a mentalitással ha össze is jön a BL, akkor is olyan kellemes percek várhatóak, amilyenek pl. 2009 őszén.

337583 2011.03.21. 19:35:01

@csabinter: Mert élete formájában volt (amit a későbbi aranylabda is bizonyított) és azt találta nyilatkozni, hogy a B ligába is a csapattal tart. Amúgy nekem ilyen szempontból Zambrotta talán kicsit fájóbb volt. Ibrahimovic pedig azért, mert a zinterbe került egyből.

forzajuve 2011.03.21. 22:18:58

Nagyon jó írás, sok benne az igazság, főleg ami az igazolásokat illeti. De az is igaz, hogy nem tartanánk itt ha nincs a B ligás kizárás, amit ugye köszönhetünk egyrészt a töketlen (féltek a vb kizárástól), áruló szövetségnek, másrészt a mocsok Moratti-Inter társaságnak a lobbizásért. Mert ugye a faxkalap inter nem nyert volna ennyi scudettót zsinórban (+ egy nevetséges BL-t), ha mi ott lettünk volna egy rendes csapattal folyamatosan. Nem szoktam bosszúálló lenni de remélem, hogy még derülnek ki dolgok és elszámoltatják a kékfekete hordát, mert ez így nem jogos és nem azért, mert savanyú a szőlő, hanem, mert így kellene lennie.

254290 2011.03.21. 22:24:05

Az EL-t 2 ok miatt szarja le a csapat, ami össze is függhet. 1.Kevés pénzt hoz 2.Utóbbi években rengeteg a sérülés. Deschamps távozásának valódi okára lennék kíváncsi. Valahol akkor romlott el minden szerintem.

338049 2011.03.21. 22:45:21

az a baj h mi Milanosok is a régi eredményeket várjuk el...de most a spanyol és az angol foci van a csúcson..de eljön még az olaszok ideje is...remélem minél elöbb (3-4 éven belül)

matyiaszov 2011.03.21. 23:10:28

[Predal](#337640): Ja meg bíróküldő is.

130374 2011.03.22. 02:34:50

A türelmetlenség az oka mindennek. A mostani vezetők nem tudnak években gondolkodni. A játékosok részéről a lelkesedéssel is bajok vannak. Ős-juvésok kellenek, meg kell nekik adni a lehetőséget mégegyszer. Nocerino beérett, Giovinco teljesítményét is "csak" kiegyensúlyozottá kell tenni. De Ceglie egyáltalán nem ügyetlen játékos, sok fantázia van benne. Igazából hátvéd létére nem voltak komolyabb hibái, nem értem miért került ki a csapatból. Chiellini egyenlőre nem tart ott, hogy a hátára vegye a védelmet, mellé kell egy klasszis. Marchioso nem s szélső, nem is belső, de sztem 4-3-3-ban jó összekötő lehetne. Nem a játékosokkal van a baj. Illetve igen, de az öregekkel. Del Pieronak már nem szabadna ennyit játszania és mivel megosztó személyiség, igazi edzőgyilkos. Ha Raúlnak nem derogál németben levezetni, akkor neki sen kéne. Buffon is hasonló, ő még remek kapuskorban van, de a lelkesedése alábbhagyott. Belőle még jó pénzt lehetne csinálni és neki is jót tenne a környezetváltozás. Mondjuk én már Van der Saar helyére ki is néztem... El van öregedve az olasz mezőny, a vébé címből akarnak sokan élni még. Az edzőfronton a legelkeserítőbb a helyzet, az nagyon belterjes. van 5-6 nagyobb név és azok keringenek padról padra, mint a gólyafos a levegőben. Külföldi edző kell, aki játszott olaszban. Ezeket a srácokat újból meg kell tanítani focizni, mert ami most van, az már nem versenyképes. A holland iskola eddig mindenhol bevált, új színt vinne a calcióba. Pl: Rijkaardot simán el tudnám képzelni a kispadon. Na meg persze Dzsudzsákot a balszélen... :-)

334198 2011.03.22. 07:17:17

[tyupek](#338070): Raúl nem levezet, hanem máshová igazolt. Azt hiszem, hogy levezetni az Arab-félszigeten szokás, vagy az USÁ-ban, nem egy BL legjobb nyolcas klub-ban. Ez kb. olyan, mintha azt írnám, hogy Van Bommel elment levezetni a Olaszországba.

joka 2011.03.22. 08:25:42

Deschamps azért ment el, mert az volt vele megbeszélve, hogy amint visszajuttatja a csapatot a Seria A-ba akkor majd egy-két nagy játékost fognak venni. Erre mikor megnyerte a Seria B-t akkor elkezdtünk a mennyiségre menni, nem minőségre..

334570 2011.03.22. 08:39:02

[tcs19](#337861): Részben adom, bár az aranylabdája 75%-a vb-n nyújtott játékának köszönhető. Arról a nyilatkozatról nem hallottam.

joka 2011.03.22. 08:42:26

Egyébként a cikk nagyon jó! Összefoglalja az elmúlt pár évet. Az utánpótlásban pedig vannak/voltak tehetséges játékosok, csak a botrány után nem kapták meg a lehetőséget, holott lehet megütnék a mostani kezdőcsapat kezdőjátékosainak szintjét. Criscito ebbe a juvéba simán elférne, és nem kellene Grossonak azt az irreális fizetést adni (játék nélkül), meg Traorenak a kölcsönért fizetni. Giovinco nem tudom mért nem kap lehetőséget. Már rég lehetne egy jó csapatunk, ha a visszajutás után ésszerűen igazolunk, és amivel dobogóért harcolhatnánk..

255429 2011.03.22. 08:51:49

Tetszik a cikk, az identitászavar tényleg az egyik fő tényezője a gondoknak. Az igazolások sem voltak tökéletesek, de végignézve a játékosnévsort, mégis úgy látom, hogy ha a sérülések nem húzzák át a számításait, akkor egy klasszis edző komoly csapatot építhetne ebből a keretből is. Mert innen kell indulnia egy Juve szintű klubnak: végy egy klasszis edzőt! Ne egy jó edzőt, mint Delneri (vagy Ranieri, akiről Juve-szurkoló olasz ismerősöm is azt mondta, hogy tipikusan az az edző, akit olyan kluboknak kell leigazolni, akik nem bajnokságra törnek, hanem akiknél a dobogó is szép siker, mert azt ügyesen hozza, ugyanis Ranieri nem bajnok edző), hanem klasszis edzőt, mint amilyen Lippi vagy Capello volt, és aki talán a Juve padon lehetett volna Deschamps, ha számomra máig érthetetlen módon nem válnak (meg tőle) el a klub és az ő útjai. Kb. 10-12 klasszis edző dolgozik a világban, szerezzük meg valamelyiküket! Aztán adjunk neki időt, és nagyobb beleszólást az igazolásokba, és egy év múlva már örülhetünk is az első komolyabb eredményeknek, utána pedig az újbóli elit tagságunknak.

256585 2011.03.22. 11:39:54

Sajnos a cikkel teljes mértékben egyet kell értenem. Az utóbbi években finoman kifejezve is káosz volt a csapat körül. A különböző filozófiák harcolnak, hogy mely szemlélet mellett kellene kialakítani a csapatot, mintha a múltból nem lehetne tanulni. A sikeres időszakokban minden csapatrészben volt legalább egy olyan olasz játékos, aki összefogta, és irányította azt a részt. Sajnos ez most nincs. Nincsenek meg az igazi vezér játékosok, akik kiemelkednek a többiek közül, akikre mindig figyelni lehet. A jövő Juventus-át véleményem szerint ezen filozófia mellett kellene kialakítani. Ehhez azonban rengeteg változásra van szükség. A vezetőségbe vissza kell hívni Moggit. Bár az tény, hogy se Lapo Elkann se Andrea Agnelli nem kedveli a múltja miatt. Ezért egy olyan segítő kellene mellé, aki hűséges az Agnellikhez, így biztosítva a folyamatos ellenőrzést. Edző személye kulcsfontosságú. Itt a jelenlegi kínálatot nézve két személyt tartok képesnek rá, hogy a csapatot rendbe rakja, és a jövő csapatát majd fel tudja építeni Deschamps és van Gaal. Nekik azonban szabad kezet adnék, és legalább 2 évet, hogy a csapatot a saját képükre tudják formálni. A csapat az viszont már egy komoly probléma. Jó szívvel sajnos nem tudok 11 olyan játékost megnevezni, akiknek a jövő Juventusában helye lenne. Kapus poszton Buffon eladása mellett döntenék a nyáron, már nincs meg benne az a tűz, szenvedély. Sajnos egyre többet sérült, és sokat hibázik is. Storari nálam az év során sajnos megelőzte. Mögé pedig egy olyan fiatalt (Kirev) aki a kis csapatok ellen védhetne, így szerezve tapasztalatot. A védelembe sajnos csak a belső védőink számítanak jónak (Chiellini, Bonucci, Barzagli, Sorensen), a többiek talán tölteléknek, és cserének, de még annak sem. A középpálya a legproblémásabb rész. Itt az elmúlt években igazi ámokfutás zajlott. Miközben megszereztünk olyan játékosokat akikről előre lehetett sejteni hogy nem ütik meg azt a szintet, ami itt kellene (Tiago, Almiron,) tehetséges játékosokat hagytunk elmenni (Giovinco, Nocerino). Jelenleg akik számomra biztos pont Krasic és Felipe Melo, Marchisio kérdéses, Aquilani még inkább, a többiek megint csak maximum csereként. A csatársorba Matri és Quagliarella csak kölcsönbe van, pont azok akikre lehetne számítani. Del Piero pedig ma már nem bír végig meccseket, de rá a csapatnak még mindig szüksége van. A többiekért ha nyáron jönne megfelelő ajánlat nyugodt szívvel el lehetne engedni.

daneeka 2011.03.22. 15:59:03

Én arra lennék leginkább kíváncsi, hogy 2006 őszén Tardelli, az egyetlen maradó calciopoli előtti vezető miért mondott le olyan hirtelen...

286390 2011.03.22. 18:51:16

[daneeka](#338390): 2007 nyarán mondott le. Ő azt reklamálta, hogy a vezetőségben csak formalitás volt a szerepe, szeretett volna több beleszólást az átigazolásokba.

266549 2011.03.22. 20:18:15

Jó kis elemzés, grat! Nem kicsit vág ide ez a Trez-interjú: http://juventus.theoffside.com/team-news/an-interview-with-david-trezeguet.html

339140 2011.03.22. 22:46:41

Itt elsősorban sportszakmai a válság. Ranieri csak tudott valamit (nem mintha kedvelném az öreget). Neki Nocerino volt a kezdő k. középpályása, képtelen volt meccs közben váltani-reagálni bármire, unalmas szar volt amit játszatott de az eredmények... Azóta Trezegé posztját leszámítva (papíron) erősödtünk, mégsincs közünk az első hathoz sem. Mazzarinak könnyebb pl. a védekezést szervezni egy B jelű Cannavaroval meg Aronicával? Ugyan.

338211 2011.03.23. 08:18:06

[Tonhalacska](#338662): Na, szerintem is itt van a kutya elásva. :) Mert bár ez a keret nem BL győztes szintű (hú bazz, erős csúsztatás), de azért nehogy már csak egy olasz bajnokság 8-10. helye között mozogjon. Oda a szamaraimat várom minden évben ... Csak ugye azt kell meglátni, hogy mostanában trendi szavakkal élve két féle edző típus van: a motivátor, meg a taktikai atyaúristen. (Persze van aki mindkettőben nagyon jó.) Na most az elmúlt pár évben nekünk csak olyan edzőnk volt, akik motiválni egyáltalán nem tudnak (ahogy Jákinta felmegy a pályára az vérlázító) és a taktikához se nagyon értenek. Innentől lehetne itt a Messzi is Rúnival meg Cével, akkor is csak az EL helyezésért küzdenénk.

147668 2011.03.23. 21:40:54

Igen, szerintem is döntő faktor, ez a nyomás ami a klubra és azon belül a játékosokra nehezedik. Del Neri is ellesz küldve pedig én emlékszem idén olyanra, mikor fasza volt a Juve, rendben volt a játék, sőt helyenként még látványos dolgokat is művelt a csapat. Rossz igazolás ebben az esetben eléggé relatíve kérdés. Tiago, Poulsen, Amauri, Diego és a többiek szerintem mind jó játékosok, itt jön be a cikk lényege, hogy nem fér bele szinte semmi, ha nem vagy egyből penge. Szerintem egy ilyen felállás, hogy (védelmet most hagyjuk) .....Tiago-Melo Krasic-Diego-Quagliarella ......Amauri bármire képes lehetne, ha két rossz meccs után nem uralna el mindent a csonti hatoló bizonytalanság.

266549 2011.03.24. 21:40:43

[Reiko](#339132): Ezek mind jó, de nem topcsapatba való játékosok. Benfica, Lyon, Atletico, Schalke, Sevilla, Palermo, Bréma - na ilyenekbe, ahol be is válnak. A jelenlegi helyzettől függetlenül a Juve nem ez a kategória.

275991 2013.01.14. 15:29:19

De jó, hogy azóta minden megoldódott :)
süti beállítások módosítása