bntemp

bntemp

Nincs régebbi, mint a tegnapi újság VIII - Moratti jó hírt hozott

2011. február 23. - s4tch

Massimo Moratti egyetlen mondata, amelyre sok év távlatából is boldogan tekinthetünk vissza.  Egy olyan mondata, amely új korszak eljövetelét hozta - bár akkor ezt még nem is lehetett sejteni. Ha másképpen hangzik el ez a mondat, akkor talán az olasz labdarúgás utóbbi másfél évtizede is másképpen alakul.

Massimo Moratti egyetlen mondata, amelyre sok év távlatából is boldogan tekinthetünk vissza.  Egy olyan mondata, amely új korszak eljövetelét hozta - bár akkor ezt még nem is lehetett sejteni. Ha másképpen hangzik el ez a mondat, akkor talán az olasz labdarúgás utóbbi másfél évtizede is másképpen alakul.

1996. május 8.: Massimo Moratti az újságírók előtt áll. Szólásra nyitja a száját. Fontos bejelentést készül tenni. Talán kissé csalódott, talán annyira nem is érdekli - ekkor még nem tudja, hogy mit veszített. És akkor az Inter elnöke kiböki: "Zidane a Juventushoz szerződött."

"És? Mi köze volt ennek Morattihoz?" - tehetnék fel az olvasók a kérdést 15 évvel később. Hát az, hogy Massimo Moratti egyik fő célpontjának tekintette Zidane-t, de végül május elejére az Inter lemondott róla: Djorkaeff mellett döntött. Elébe ment az eseményeknek, ugyanis Zidane ekkor még nem írt alá semmilyen megállapodást a Juvéval.

A Bordeaux-Bayern München (1-3) Uefa Kupa-döntő másnapján az olasz újságok bőségesen foglalkoztak Zidane-nal. A teljesítménye a németek ellen nem volt az igazi: látták benne, hogy jó képességű, de nem látták benne az igazi klasszist. Marco Ansaldo  olasz sportújságíró így vélekedett róla május 16-án: "Nem helyettesítheti Paulo Sousát, hiszen nem védekező középpályás, viszont nem is igazi szervező." Az újságíró is rúghat luftot, igaz, ez - utólag már - bántóan nagynak tűnik.

A Bordeaux elnöke eközben őrjöngött: "Az összes játékosunknak - így Zidane-nak is - élő szerződése van. Maradni fognak. A Juventus vezetői keselyűként viselkednek: a kupadöntőnk előtt pár nappal keresik meg a focistáinkat."

A Juventus már az Ajax elleni BL-döntőre készülődve bonyolította a tárgyalásokat, így értelemszerűen a meccs mindent felülírt - de azért a hírek foglalkoztak Zidane-nal. Gianni Agnelli egy interjúban így nyilatkozik róla: "Nem ismerem őt, de Platini óriási lelkesedéssel beszélt nekem róla. Egy visszahúzódó klasszis." Aztán ez a visszahúzódó klasszis másnap már egy hosszabb interjút ad a La Stampának:

"-Elfogadja a Juventus ajánlatát?

-A második olasz klubról van szó, bolond lennék nem elfogadni.

-A második?

-Úgy értem, hogy a táblázaton a második a Milan mögött, meg a franciák között is a Milan a népszerűbb. Nálam viszont a Juventus mindent visz, Platini is itt játszott, imádom ezt a klubot. Egy újabb francia, aki viselhetné a 10-es mezt a Juvéban - ez rettentően motivál engem.

-Beszélt már a Bordeaux elnökével?

-Igen, már beszéltem vele a jövőmről. Szerződést köt ide, ha nem engednek el, akkor nem tudok mit tenni. De ő is tudja, hogy előbb-utóbb külföldre távozom.

-Afflelou elnök úr azt mondja, hogy bárkivel hajlandó tárgyalni, kivéve a Juventust.

-Ez probléma, mert engem pont a Juventus akar szerződtetni...

-Mikorra kell rendeződnie a helyzetének?

-Legkésőbb jövő hét csütörtökre kellene valami megoldás, mert utána utazom el a válogatottal.

-Egy nappal korábban játszik a Juve az Ajax ellen a BL-döntőben. A meccs kimenetelének lesz jelentősége az esetleges szerződtetése szempontjából?

-Számomra aztán ez nem oszt, nem szoroz. Nézni fogom a meccset, és remélem, hogy győz a Juventus. Nem csak azért fogok nekik drukkolni, mert én talán odaigazolok, hanem azért is, mert számomra az olasz labdarúgás az etalon. Aztán jön a spanyol. A Juventus jobb focit játszik az Ajaxnál, azt tippelem, hogy 1-0-ra nyer.

-Azzal számol, hogy mindenki Platinihez fogja önt hasonlítani?

-Érkezésem egyik célja, hogy Michel nyomdokaiba lépjek. Nem szabad ettől megijednem. Különböző a stílusunk, bár engem is klasszikus 10-esnek tartanak. Ő gólratörőbb focista volt, én inkább gólpasszokat adok.

-Pedig a Bayern ellen kifejezetten ékként játszott. Legalábbis egyáltalán nem védekezett. Sokan azt mondják, hogy nem nagyon szereti a harcos focit.

-Ha kell, akkor tudok harcolni, de az én világom a labda körül forog. Azt rúgom, nem pedig az ellenfél lábát.

-A múltkor Platini keserűen megjegyezte, hogy az olasz foci ma már inkább az olyan atlétáknak való, mint Desailly, és a pengésebb focisták nem nagyon élnek meg ott.

-Majd meglátjuk, hogy ki lesz sikeresebb: ő vagy én. Van ebben egy kis ellentmondás, ha belegondolok abba, hogy Del Piero önöknél most a legünnepeltebb labdarúgó.

-Ha már Del Pieróról beszélünk: nem lesznek egymás útjában a pályán?

-A játéka lenyűgöz engem: ő, Ravanelli és Deschamps a legmeghatározóbb a Juventusban. Nem tudom még, hogy pontosan milyen poszton játszanék, korai erről beszélni. Ha leigazolnak, akkor ott fogok játszani, ahova az edző tesz, ebből nem csinálok problémát. Azért is szeretnék Torinóba szerződni, mert sokkal közelebb van a szülővárosomhoz, Marseille-hez, mint Bordeaux. Ráadásul azt mondják, hogy ideális hely a gyermekemnek.

-Akit Enzónak hívnak, Francescoli után. Ha jól tudjuk.

-Nem: Enzo Ferrari után neveztem el."

Közben Barcelonából távozik Johann Cruyff, aki keményen kritizálta a klubot, mert  az nem volt képes leigazolni Zidane-t.

A Juventus május 22-én megnyerte az Ajax elleni BL-döntőt, aztán a híreket Vialli távozása uralta. Néhány kósza híren kívül nem sok információ érkezett Zidane átigazolásáról.

1996. május 30-án aztán megtörtént az aláírás: Zidane a Juventushoz került, aztán napokkal később a francia válogatott megkezdte szereplését az angliai EB-n: mérsékelt sikerrel. Harmadikok lettek ugyan, de tompa focit mutattak be, és hát Zidane sem remekelt. 1996. július 3-án Zinedine Zidane-t hivatalos sajtótájékoztató keretében bemutatták Torinóban:

A játékos azzal kezdte, hogy megnyugtatta Gianni Agnellit, aki az EB-n nyújtott teljesítménye után kritikával illette őt: "Agnelli úr nyugodt lehet, többet nem az Angliában látott Zidane-hoz lesz szerencséje. Tisztában vagyok a képességeimmel, és tudom, hogy sokkal jobb vagyok annál, mint amit az Európa-bajnokságon láthatott tőlem. Tudom, hogy sosem leszek olyan, mint Platini, de szeretném, ha a játékstílusom minél inkább megközelítené az övét."

Roberto Bettega arról beszélt, hogy miért Zidane-t választották: "Djorkaeff és ő volt a két kiszemelt. Azért döntöttünk mellette, mert Djorkaeff már egy kész focista, mi viszont hosszú távra tervezünk. Ezért van tehát itt Zidane, ezért került ide Boksic, Montero és Vieri, valamint ezért maradt Tacchinardi, Porrini és Pessotto is."

Zinedine Zidane juvés pályafutása - de talán minden csele - külön könyvet érdemelne. Torinóban sem kezdett igazán jól, azonban októbertől - az Inter elleni szenzációs gólját követően - szárnyalni kezdett (Deschamps 1996 nyarán azt mondta róla, hogy nem lesz könnyű a beilleszkedése, és nagyjából októbertől várható tőle az, amire valóban képes). A szárnyalás két egész éven keresztül tartott, és ha annak idején a Juventus megnyeri a müncheni és az amszterdami BL-döntőjét, akkor talán Zidane úgy vonulhatott volna be a klubtörténelembe, mint a valaha volt legjobb légiós. Sokak szerint így is ő volt az.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr398239316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

337369 2011.02.24. 08:21:17

mostanában ki lesz az új Zidane... azért kár, hogy nem nyertünk vele BL-t

Varez 2011.02.24. 08:26:17

Annak az olasz újságírónak volt igaza vele kapcsolatban, ahogy a Juventus szurkolóknak is, akiket megszavaztattak a Realba igazolása után, hogy sajnálják-e, hogy elment. Általános vélemény az volt, hogy nem kár érte, nem csapatember, legkevésbé húzóember, ha a csapat kikaparta a gesztenyét, ha ment a csapatnak, akkor villogott, ha nem ment a csapatnak, akkor ő volt a legszürkébb, a leggyengébb, sosem húzta a csapatot, hanem kísérte. És ez a Realban is igaz volt. Nagyszerű tehetség, de lelketlen, motiválhatatlan, hangulatfutballista. És a pályán ritka nagy tapló volt, ezt se felejtsük el. A világ labdarúgásának talán a leginkább túllihegett és túlértékelt játékosa.

256730 2011.02.24. 08:57:35

[Varez](#313335): Érdekes meglátás. Az általam valaha látott legelegánsabb focistáról van szó. Akiért érdemes volt megnézni bármilyen meccset. Mindig mutatott egy olyan cselt, trükköt, passzt, amitől egy igazi futballszerető embernek rögtön fülig ért a szája. Hogy tapló volt? Amennyit faragták pályafutása során, nem csodálom, hogy néha kiborult a bili. A fejelésért sem ítélem el, sőt! Egy Mátrix szintű görény megérdemelte, kíváncsi vagyok ki tudná szó nélkül hagyni, hogy egy címeres köcsög a nővéred kúrogatását helyezi kilátásba. Respect, Zizou!

275100 2011.02.24. 09:22:43

Remek focista. Tényleg élmény volt nézni azokat a meccseket amiken játszott. A cselei, a mozgása, passzai mind élményszámba mentek. 98ban a braziloknak szurkoltam a döntőben de Zidane fantasztikus volt.

Varez 2011.02.24. 09:26:58

@fredy11: Nem egyből Materazzira kellene gondolni, ha már annyit láttad játszani, akkor akkor az csak a jéghegy csúcsa. Másrészt Juve szurkolóként két vesztes BL döntőn is végig kellett szenvednem, hogy Zidane a pályán van. Semmit nem csinált, nem hogy húzta volna a csapatot, vagy valami klasszis dolgot tett volna, hanem szart az egészre. Szerencséi voltak a csapataival, mert egyik sem volt rászorulva arra, hogy neki éppen van-e kedve egyáltalán a pályán lenni. Persze ha ment a csapatnak, akkor baromira tudta fényezni a játékot, csak hogy egy igazi klasszis, azt gondolom, képes magával húzni egy csapatot, és felpörgetni. http://www.origo.hu/foci-vb-2010/20100613-zidane-a-focivebek-tortenetenek-legtobbet-kiallitott-jatekosa.html http://sportgeza.hu/futball/zidan12piros/

hfeszoj 2011.02.24. 09:31:39

[Varez](#313335): Ja, 2006-ban végülis az egész francia csapat zseniális volt, s még véletlenül sem Zidane cipelte a hátán a csapatot. S milyen érdekes 2002-ben sérült volt az első két meccsen a harmadikon közel sem volt 100%-os s lám kiestek. Ja a 2002-es bl döntőben is húzta a Madrid, így teljesen érthető, hogy a rosszabb lábával akkora gólt lőtt, hogy azóta nem lőttek ekkorát ilyen fontos helyzetben. Szóval grat az értelmes hozzászólásért.

Bettega 2011.02.24. 09:54:51

Varez, ne haragudj, de általános vélemény? Maximum nálatok otthon. Jézus Mária. A Juventus történelmének egyik kiemelkedő alakja, egy korszakos zseni, akit mindenki megsiratott, amikor elment. Láttad te Őt játszani?

258945 2011.02.24. 11:21:58

http://www.youtube.com/watch?v=T6n1usr9aJE Nekem Zidaneról mindig ez a gól jut eszembe. "Gyönyörűűűűű" :)

Jimi Outsider 2011.02.24. 11:43:20

Remek légiós volt, de számomra Trez a valaha volt legjobb légiósunk.

interfan1195 2011.02.24. 12:18:08

Nektek ez jutott: a múltról,10-20 éves dolgokra emlékezni...szánalmas sittes-trikós csürhe,és az a legszánalmasabb,hogy páran mindenféle baromságokat írnak össze (Jimi Outsider,Varez)Szánalmasak vagytok

Rusty Ocean 2011.02.24. 12:43:58

Tisztelt interfan1195! 1.) Savanyú a szőlő, mer nem hozzátok igazolt? 2.) Vagy mert a Djorkaeff-igazolás nem jött be? (de mondhatnám Baggiót is) 3.) Szidd otthon a Juventust, mert ez a hely nem Neked jött létre. 4.) Arra vagy nagy, hogy zsinórban nyertétek az olasz bajnokságokat, amikor minden ellenfeleteket ellehetetlenítettek? (a tavalyi évet vegyük ki, de ha nincs Mourinho, nincs az a 3 cím) 5.) Te vagy szánalmas, mert nem tudtad megemészteni a tegnapi "szégyent" a Bayern ellen. Ui: gratulálok, igazán értelmes ember vagy. Szép napot Neked, minden jót! És kérlek gondolkodj mielőtt cselekszel. Előre is köszi! Forza Juve!

255834 2011.02.24. 13:04:08

[Varez](#313335): az ilyen általános véleményeket a tiszakécskei kempingben vagy a hétvégi vallási gyülekezetedben szoktál kinyilatkoztatni? Az, hogy te rugalmas ip-ről szavaztál 50-szer, még nem reprezentatív felmérés. A csapat kaparta ki az eredményt? Végül is nem cipelte soha a hátán a Juvét, vagy a Realt, akár bajnoki akár BL meccsen. Nem nyert meg egy vb döntőt a francia válogatottnak, nem ő volt egy győztes eb legjobb játékosa, nem vitte döntőbe 2006-ban a nemzeti csapatát? Legendaként tisztelik a Juvéban, a Realban tudom, mindenütt más kaparta ki neki. Sokszor elborult az agya, de aki túlértékeltnek tartja Zidane-t az szerintem választhatna egy testhez állóbb sportot, pedig én rühellem az ilyen arrogáns kijelentéseket, de ennél jobb tanácsot erre nem lehet adni.

2011.02.24. 13:11:28

interfan: annyi eszed van, mint egy marék szárított lepkének. sokat köszönhet a Juve Zidane-nak. de én leginkább azért kedvelem őt, mert nagyrészt neki köszönheti az olasz válogatott a legutóbbi vb-címét :)

buub 2011.02.24. 13:28:45

Szerintem a legjobb játékos, akit eddig én pályán láttam, nincs rá szó ami megfelelően leírná a képességeit, zseni illene rá, de ez manapság már annyira elcsépelt.

csabuda93 2011.02.24. 15:46:31

Zidane a legjobb, én még most is miatta szeretem a francia válogatotatt.Ha a döntőben nem fejeli le azt a bunkót akkor valószinűleg nyernek és még aranylabdát is kaphatot volna (amihez cannavaronak nem sok köze volt) ami méltó bejezés lett volna a legjobb irányító középpályásnak aki eddig játszott.

trunks 2011.02.24. 21:23:21

Azért van igazság Varez szavaiban, mégha kicsit erős is. A '98-as Aranylabdája viccszámba ment, a VB-n a döntőig SEMMIT nem csinált, sőt, még ki is állíttatta magát egyszer. És tényleg ritka nagy tapló volt, sok brutális, felesleges kiállítással. Van Bommelt meg De Jongot az ilyenekért megkövezik, érdekes, hogy Zidane-t sose. Azért mert ő tudott focizni? Ettől még tényleg paraszt volt. Bár remek játékos volt, mégis a Juve történetének legjobb üzlete volt az ő eladása. A klub történetének legjobb légiósa pedig egyértelműen nem ő volt. Ez a mondat pedig a pályafutása épp csúcsán lévő, világ egyik legjobbját figyelembe véve hihetetlen nagyképű... "...Platini is itt játszott, imádom ezt a klubot. Egy újabb francia, aki viselhetné a 10-es mezt a Juvéban - ez rettentően motivál engem."
süti beállítások módosítása