bntemp

bntemp

Scudettot érő siker: Lecce-Juventus 2-3

2011. február 19. - s4tch

Közös dolog a 15 évvel ezelőtti és a holnapi meccsben, hogy a Juventus mindkét alkalommal a legrangosabb európai klubtornára szerette, illetve szeretné volna kvalifikálni magát. Apró különbség, hogy akkoriban ehhez bajnokságot kellett nyerni - ennek megfelelően tehát az 1985-86-os bajnokság utolsó fordulójában a Juventus a bajnoki címért lépett pályára Leccében a már biztos kieső hazaiak ellen.

Közös dolog a 15 évvel ezelőtti és a holnapi meccsben, hogy a Juventus mindkét alkalommal a legrangosabb európai klubtornára szerette, illetve szeretné volna kvalifikálni magát. Apró különbség, hogy akkoriban ehhez bajnokságot kellett nyerni - ennek megfelelően tehát az 1985-86-os bajnokság utolsó fordulójában a Juventus a bajnoki címért lépett pályára Leccében a már biztos kieső hazaiak ellen.

Néhány hónappal korábban nem úgy tűnt, hogy bármilyen izgalom is lehetne a Serie A győztesét illetően: a Juve nyolc győzelemmel kezdte a bajnokságot, és magabiztosan állt az első helyen. A téli hat pontos vezetésnél már biztosnak tűnő scudetto azonban a Roma nagyszerű tavasza miatt veszélybe került: a fővárosiak az 28. fordulóban utolérték a Juvét. Az utolsó előtt körben aztán a Juventus legyőzte a Milant, míg a Roma meglepetésre otthon kikapott a Leccétől - ezzel a torinóiak két pontos előnyre tettek szert. Minden a 30. fordulóra maradt tehát, amikor a Juve a tökutolsó, Róma-verő Leccéhez, a  Boniekkel felálló Roma pedig a középmezőnyben szereplő (azaz biztosan bennmaradó) Comóhoz látogatott. Ebben az időben pontegyenlőségnél még spareggiot játszottak a csapatok, így egy  leccei és római siker esetén (az 1963-64-es Bologna-Inter meccs után) második ízben dönthetett volna rájátszás a scudettoról.

1986. április 16-án 50 000 (ebből 13 589 bérletes) néző előtt a következő összeállítású csapatok játszottak:

Lecce: Negretti - Vanoli, Danova - Enzo, S. di Chiara (Causio, 59'), Miceli - Raise, Barbas, Pasculli, Nobile, A. di Chiara.

Juventus: Tacconi - Favero, Brio, Scirea (Pioli 82'), Cabrini - Bonini, Mauro, Platini - Serena, Laudrup, Briaschi (Pin 55').

A közönség egyik fele a Juventusnak szurkolt, a másik pedig vagy a Leccének, vagy pedig a Juventus ellen, a Roma bajnoki címéért. Trap a Milan elleni meccshez hasonlóan ezúttal is kissé visszavontan játszatta Platinit, ami nem bizonyult túl jó döntésnek: a francia nem tudott igazán hatékonyan játszani, sőt néha túlzottan belebonyolódott a cselekbe a saját tizenhatosánál. Jogosan merült fel a kérdés: minek három támadóval (Serena, Biaschi, Laudrup) játszani, ha a világ egyik legjobbját, Platinit emiatt több védőfeladattal kell megbízni?

Olaszos első félidő

A Juventus nem nagyon törte magát, hiszen már egy döntetlen is elég volt a bajnoki címhez - többször az időt is húzták Trap emberei. Különösen onnantól vált kényelmessé a Juve helyzete, amikor kiderült, hogy a Como vezet a Roma ellen. A Lecce, bár próbálkozott, de nem sok eséllyel - a hálók érintetlenek maradtak. A védők és a kapusok szorgosan gyakorolták az ekkor még szabályosnak számító hazaadásokat - mintha sejtették volna, hogy hamarosan az előírások nem teszik ezt lehetővé.

Gólgazdag második játékrész

A második félidőben Trapattoni a középpályás Pint hozta be Briaschi helyett, a Juve játéka pedig feljavult. A 69. percben Platini ívelhetett be szabadrúgást a tizenhatos és az alapvonal találkozásától. Szinte mindenki a kapu előtt tolongott, a francia azonban a tizenhatos elé ívelt, az érkező Mauro pedig kapásból nagy gól lőtt a kapu bal oldalába - tovább javulnak tehát a scudetto-esélyek! Nagy az öröm a Zebrák szurkolói között!

A hazaiak azonban gyorsan egyenlítenek: egy szöglet után sem Tacconi, sem a védők nem állnak a helyzet magaslatán, így a Juve-legenda Causio szögletét Micelli a kapuba csúsztatja. 1-1, de ez még mindig jó a Juventusnak. Az események azonban nem álltak meg: ezúttal Mauro ível középre egy szabadrúgást, Cabrini pedig akrobatikus mozdulattal megzörgeti a hálót. Majd egy Platini-Laudrup-Serena összjáték végén a 85. percben ismét a hálóban táncol a labda - immár biztos a 22. bajnoki cím!

A torinói örömöt az sem rontja el, hogy egy kapufát követően a Juve cerberusa, Tacconi úgy nyúl a labda felé, mint Steven Hawking tenné, így Alberto di Chiara meglövi a második hazai gólt - amit mellesleg ismét Causio beívelése előzött meg.

A meccs egyben az Interhez távozó Trapattoni első juvés korszakának a végét is jelentette: utódja két idényre Rino Marchesi lett. A klub pedig 1995-ig nem nyert újabb bajnokságot - ekkor Lippi vezetésével sikerült megszerezni a 23. scudettót. De 1986-ban még annak örülhettek a juventinok, hogy csapatuk annyi bajnoki címmel rendelkezett, mint a két milánói klub összesen.

Nyilatkozatok

A mérkőzés utáni nyilatkozatok többnyire a megszerzett bajnoki címmel, és a tíz év után távozó Trapattonival foglalkoztak.

Az első scudettoját szerző Michael Laudrup: Nem gondoltam volna, hogy ekkora örömöt okoz majd a bajnokság megnyerése. Annak meg különösen örülök, hogy a legszebb gólom egyben döntő fontosságú is volt - az utolsó fordulóban a Milan ellen.

A meccset eltiltás miatt kihagyó Manfredonia: A lelátón legalább annyira szenvedtem, mintha  apályán lettem volna. Aztán amikor Comóból jött a hír, hogy Corneliusson góljával vezetnek a hazaiak, majd Mauro is betalált itt, Leccében, éreztem, minden eldőlt! Mondtam is magamnak: hogy igazam volt, amikor a nyári edzőtáborban azt mondtam, mi leszünk a bajnokok!

Massimo Mauro: Nagyon jól találtam el a labdát a gólomnál. Abban a pillanatban éreztem, hogy ez a gól eldöntheti a bajnoki címet! A gól után úgy kellett a többieknek visszatartaniuk, hogy ne rohanjak ki a szurkolókhoz ünnepelni, mert már volt egy sárga lapom, és a játékvezető kiállított volna.

Stefano Tacconi: Trapattoninak nagy szerepe volt a bajnoki címben. Biztos vagyok abban, hogy sikeres lesz az Interrel is. Valódi családot kovácsol majd belőlük, ahogy ezt velünk is megtette.

Sergio Brio duplán is a saját szurkolói előtt játszott, hiszen leccei születésű: Ez a stadion újra szerencsét hozott nekem - csodálatos érzés a szülővárosomban megnyerni a bajnokságot. Kívánom, hogy a Lecce mielőbb jusson vissza a Serie A-ba - már csak azért is, mert akkor újra ebben a stadionban játszhatok majd.

Gateano Scirea: Győzni mindig nagy öröm: a mai siker ugyanolyan, mint az első volt. A scudettót Trapattoninak, régi barátomnak ajánlom.

Michel Platini: Megérdemeltük a bajnoki címet - 45 pontot szereztünk összesen - 26-ot ősszel, 19-et tavasszal. Ez nem kevés egy ilyen nehéz bajnokságban. A legnehezebb talán az volt, hogy az új játékosok is elsajátítsák a győztes mentalitást. Trapattoninak nagy része volt a sikerben - egy újabb nehéz feladatot teljesített. Most távozik, de ilyen az élet. A Roma nagyon jó csapat, kemény ellenfelek voltak. De bajnoki cím kulcsa nem az volt, hogy otthon kikaptak a Leccétől, hanem az, hogy mi legyőztük a Milant a múlt héten. Remélem azért, hogy nem nagyon javulnak tovább a rómaiak, mert akkor jövőre bajban lehetünk.

Giovanni Trapattoni: Tíz év után távozom, miután mindent megnyertem a csapattal. Olyan sikereket értünk el, amelyeket megközelíteni is nehéz lesz, nem hogy felülmúlni. Köszönöm a klubnak, a játékosoknak, mindenkinek. Sajnálom, hogy néhányan árulónak bélyegeztek: nem árultam én el senkit. Megbántam-e valamit? Talán előbb is válthattam volna, és akkor nem neveznének zsoldosnak... Ez a scudetto az 1981-es és 1982-es győzelmeket idézi, amelyek különösen nagy küzdelemben születtek. Az év elején úgy döntöttünk, hogy megújítjuk a csapatot, és négy érkezőt is beépítettünk: Laudrupot, Maurot, Manfredoniát és Serenát. Ez az igazi kihívás az edzők számára! Mi a véleményem arról, hogy a két milánói klub lemaradt az európai kupákról? Sajnálom. De az Inter még áll a kupában, nem? (A Roma később kiverte őket.)


A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr1008239320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

286390 2011.02.19. 20:26:52

Csodás vagy. Remélem, hogy a kritikusok is betérnek ide, és látják, hogy a múlt milyen színvonalú feldolgozása zajlik itt. Egyedülálló. Ilyenkor persze hallgatnak, de én sem tudnék mást tenni a helyükben, csak dermedten ülnék a monitor előtt, és azt mondanám: "Ezek megint megcsinálták...".

DartagnanX 2011.02.19. 20:33:48

Üvöltve zokogok a csodálattól és a meghatottságtól!

262910 2011.02.20. 00:31:03

már ezt is elcsalták, fogadjunk.

286390 2011.02.20. 11:51:03

[s4tch](#309697): Majd ezt is megtudjuk attól az arctól, aki a múltkor azt hazudta itt a blogon, hogy volt egy olyan, a Juve számára győztes idény, amikor zsinórban hat meccsen is 11-essel nyert a Juve.

vektra 2011.02.20. 13:24:50

ez a mai meccs megint egy elszalasztott lehetőség... nem sikerült felpörögnie a csapatnak, a védelmünk iszonyat gyenge, folyamat bentragad valaki és ebből lett a gól és a kiállítás is. náluk már csak Toni rosszabb és Delneri aki fent hagyta, azok után, hogy az első negyedórában csak rosszat csinált és erre lehozza az egyetlen gyors emberünket akivel lehetne kontrázni... vicc ez az egész eddig! remélem szünetben felébredünk és Toni helyére bejön Alex vagy legalább Martinez.

alex10 2011.02.20. 13:28:54

Del Neri az elmult 15 év legrosszabb juve edzője. teljesen alkalmatlan arra hogy belenyuljon a meccsbe. akármikor hátrányba vagy emberhátrányba kerülünk, tökéletesen alkalmatlan hogy belenyuljon a meccsbe és makacsul ragaszkodik a szar taktikájához amihez nyilvánvaloan nem megfelelő ez a játékoskeret. Én hoznám vissza Moggi-t és egy normális edzőt. Idén meg sajnos már a bl reménye is eluszott ... ujra kell kezdeni épitkezni a nyáron, de ezuttal hozzáértő emberekkel. (pl Hiddink, a Benfica edzője vagy Lippi jo lenne) bye bye bl :(
süti beállítások módosítása