bntemp

bntemp

Bőgjünk, van miért

2012. május 18. - s4tch

A jóstehetségéről világszerte ismert újságíró társam, testi-lelki barátom a beharangozóban már tisztázta a helyzetet: az Atalanta elleni vasárnapi találkozónak tulajdonképp nem volt különösebb tétje, persze azon kívül, hogy Del Piero méltó módon köszönjön el a közönségétől. Nem titok, hogy ez egészen jól sikerült. Hajtás után újraéljük a szívszorító pillanatokat, valamint mutatunk néhány kapaszkodót, amik miatt mégsem muszáj szimpla one man show-nak nevezni a múlt vasárnap történteket. Azért a főszereplőt kitaláltátok.

A jóstehetségéről világszerte ismert újságíró társam, testi-lelki barátom a beharangozóban már tisztázta a helyzetet: az Atalanta elleni vasárnapi találkozónak tulajdonképp nem volt különösebb tétje, persze azon kívül, hogy Del Piero méltó módon köszönjön el a közönségétől. Nem titok, hogy ez egészen jól sikerült. Hajtás után újraéljük a szívszorító pillanatokat, valamint mutatunk néhány kapaszkodót, amik miatt mégsem muszáj szimpla one man show-nak nevezni a múlt vasárnap történteket. Azért a főszereplőt kitaláltátok.

A trieszti bajnokavatás után eldőlt, hogy a Juventusra ebben a szezonban már csak egyetlen igazi tétmeccs, a kupadöntő vár. Tudtuk, hogy az Atalanta ellen esedékes utolsó körön tényleg csak a veretlenség megőrzése és Del Piero lehető legszebb búcsúztatása múlt. Conte nem is a szokásos alapcsapatot tette ki a gyepre, sőt, hangyányi meglepetésre feladta a tavaszi hajrá alatt végig bevált 3-5-2-es felállást is, és a téli szünet után többször döcögő 4-3-3-ra váltott vissza. Buffon helyén Storari védett, a középpályára bekerült Padoin és Marrone, a támadó hármasba Giak és Borriello. Conte az Atalanta jobb oldalát is beárazta azzal, hogy balbekknek - De Ceglie sérülése miatt némileg kényszerből - azt az Estigarribiát találta kezdetni, aki utoljára talán valamelyik paraguayi focibölcsiben játszott védőt.

És hát kezdett a Föld névadója is. Nehéz leírni, még nehezebb felfogni: most már minden jel tényleg arra mutat, hogy majd' 20 év után Del Piero utolsó bajnokiját játszotta a Juventusban. Sándor csaknem mindent megkapott, hogy szépen búcsúzhasson: bárki aláírná, hogy biztos bajnokként, hazai pályán, csapatkapitányként, a kezdőcsapat tagjaként köszönhessen el. Részemről egyetlen apróság hiányzott: akkor lett volna teljes a kép, ha a saját döntése lett volna a búcsú, nem pedig a klub kényszerítette volna lelépésre.

Sanyin nem látszott, hogy keserű lett volna szája íze. Elt a lehetőséggel, és köszönettel ellopta a show-t: a 27. percben Giaccherini visszagurítását jobbal átvette, felnézett, majd lazán a jobb alsóba pörgetett. Erre találta ki az akadémia a zsenilisztikus jelzőt. Heterók leírhatnák, ők hogy éreztek ekkor; nálunk az önfeledt gólöröm helyett leginkább búcsúzkodó csapattársakat látva eltörött a mécses, Beni titkárnője, Ildikó nem győzte zsebkendővel, mi meg tocsogósra zokogtuk egymás széles mellkasát. A meccs állása ekkor már néhány addikt szerencsejátékost leszámítva tényleg senkit nem érdekelt.

Végül szűk egy óra után kapta le az ünnepeltet Conte, leginkább azért, hogy a feszített program alatt jusson ideje tiszteletkörökre. Ritkán látni ilyet: a 22 játékos még fél óráig végezte kötelességét úgy, hogy tulajdonképp alig nézte valaki őket, a stadionban lévő 82 ezer szem végig azt a férfit követte, aki már régen elhagyta a pályát. Kollektíven imádjuk a sziruposan csöpögős amerikai sportfilmeket, de még egyen sem bőgtünk ennyit. Minden túlzás nélkül gyönyörű búcsú volt, még így is, hogy némi külső kényszer szülte az alkalmat.

Kissé meglepő módon Alexen kívül is akadt mire figyelni. Egyrészt ott volt Marrone, aki egy büdös nagy góllal ébresztette fel azt, aki eddig nem figyelt fel a srácra. Marcsi helyett ő játszott Pirlo balján, és senkinek nem maradt hiányérzete vele kapcsolatban: amellett, hogy vezetést szerzett, Marchisio jobb napjait idézve melós box-to-box középpályást játszott, a mezőny legjobbja volt. Leginkább a következő évad szempontjából lehet annak kiemelt jelentősége, hogy ilyen zökkenőmentesen pótolta válogatott csapattársát. Óriási tehetség a fickó, bízunk benne. Másrészt láthattuk, milyen az, ha Borriello nyomás nélkül lép pályára. Mondjuk a brazilos gólpassza önmagában nem győzött meg minket arról, hogy mindenképp muszáj lenne megtartani, de az utóbbi hetekben mutatott teljesítménye valamit kozmetikázott a tél óta mutatott amaurizásán. Aztán láthattuk, amint a keret talán legmegbízhatóbb játékosa, Barzagli végre meglövi azt a gólt, amire már régóta vágyott, és amire már Conte is rábólintott. Kiderült továbbá, hogy Storari a meccshiánya ellenére vállalható formában várja a kupadöntőt: Alex tiszteletkörei alatt Bonucciék sem nagyon foglalkoztak az Atalantával, így kb. 20 percen keresztül Storari tartotta meccsben a csapatot, végül csak Forrest fogott ki rajta egy jó ütemű, ravasz csőrössel.

Del Piero szürreálisan tökéletes utolsó bajnokija, Marrone hatalmas lökete, Barzagli óhajtott és megérdemelt gólja, Boris fifikás asszisztja mellé természetesen járt a bajnoki veretlenség. A már-már hollywoodian idilli végjátékba csak Lichsteiner vicces öngólja és Chiello sérülése rondított bele. Utóbbi sajnos kihagyja a kupadöntőt, az EB-re várhatóan felépül. A komplett campionatót a holt szezonban atomjaira fogjuk szedni, bővebben egyelőre nem mennénk bele a csapat méltatásába, most legyen elég annyi, hogy a 20 csapatos Serie A első veretlen bajnoka lett a Juventus. Del Pierótól sem búcsúztunk még el végleg, a jövő héttől egy cikksorozatban egyesével borulunk le a klubtörténet egyik legfontosabb játékosa előtt. Addig is bőgjünk, van miért: szédületes 19 bajnoki évadon van túl a coneglianói lovag és az ő szíve hölgye. Még most is elképzelhetetlen, mennyire fog hiányozni.


A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr248240142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dvLn1 2012.05.18. 09:39:32

meg mindig nem hiszem el :(:( remelem megnyerjuk neki vagy ő nekunk a kupadontot ! hianyozni fogsz Ale! forza juve !

343365 2012.05.18. 10:46:24

Koszi s4tch, ezt hianyoltam egesz heten... Bocs az off-ert, de A bajnokavato nem Triestben volt es errol nem sok szo esik. Arrol tudtok vmit, h miert tort ki futtykoncert Agnelli egyik mondatara mikor a beszedet tartotta?

GiorgioOo 2012.05.18. 11:02:16

Remek írás!!! A zsebkendőgyárak jól jártak ezen a héten!!! :D :( :( ,Unico Capitano, Grande Alex!!! :(

338554 2012.05.18. 11:11:18

Jó poszt, de a "külső kényszerről" annyit, hogy Capello alatt nagyon pedzegette a sajtó Sanyi távozását - amit egyszer sem cáfolt - ám végül a kialakult helyzet miatt itt maradt. Idén a klub egy teljesen hasonló helyzetben, hat évvel idősebb korában meghozta helyette a döntést, mert tudták, hogy jövőre sem játszott volna többet. Így legalább a emiatt nem kell bosszankodnia. A zsenije már csak rövidtávon érvényesül, alamizsna percekre viszont kár is lenne itt tartani. Remélem sok szép pillanatot szerez még a világnak!

258457 2012.05.18. 11:54:42

Nem tudom, mennyire tudtok róla, de Conte ellen valott egy egykori játékosa a Sienaból (Filippo Carobbio) egy újabb bunda-ügyben. Nem hangzik túl jól.

Elég volt! 2012.05.18. 12:13:17

[Velasco](#828644): BASTA!

344520 2012.05.18. 12:20:31

[Velasco](#828644): Ez egy nagyon érdekes dolog, de tényleg. Természetesen a La gazzetta dello sport hozta le hírként, meg eddig én tudtommal egyetlen egy edzőt sem tiltottak még el, azért mert a csapat bundázott. Persze, jó lenne, ha egyből pont Conte-t ítélnék el, ahogy korábban írták 3 évre a foci világától. Én ezeket már rohadtul, de nem veszem fel. Ha, ezt bebizonyítják valós tényekkel, megdönthetetlen bizonyítékokkal és elítélik, akkor rendben, de ha csak ismét a szöszmötölés és csak a bemocskolás fog menni, akkor, Torinóban szerintem zavargások fognak kitörni, mert ezt már nem fogja a klub sem a szurkolók tolerálni, hogy, ismét ellenük tesznek be. Meg most őszintén, ha másodosztályban bundáznak, ami eléggé reális, már régóta, játékosok tudtak róla, talán még az edzők is, akkor ez a játékos, aki most próbálja bemocskolni Conte-t, miért nem egyből, akkor szólt a szövetségnek, hogy tud róla. Valamiért épp most beszél róla, érdekes. Meg komolyan, ha tudott is róla Conte, majd biztos saját magának, a csapat szurkolóinak, játékosoknak, vezetőségnek fog betenni azzal, hogy elmegy panaszkodni, és bemárt mindenkit. Ez egyenlő lett volna az öngyilkossággal. Nem minden fekete és fehér(ez most a közmondás akart lenni, nem a csapatra utalás:D:D). Sokan sárosak ebben, de én teszek erre magasan.

258457 2012.05.18. 12:33:04

[Godbluff](#828691): Kösz, legalább most már tudok is az ügyről valamit.

346364 2012.05.18. 13:01:27

[Velasco](#828713): Ha jól tudom, két Siena meccset vizsgálnak. Állítólag Conte tudott róla, hogy pár játékos eladta a meccset. Nem Conte adta el, csak tudott róla és állítólag!

262910 2012.05.18. 13:02:35

[Godbluff](#828691): a pali most semmi újat nem mondott, április közepén, a Roma meccs előtt jött elő a sztorival. Úgy tudom, decemberben tartóztatták le, tavasszal kezdett énekelni. A mai gazzettában van egy 2 oldalas írás a témáról, ott összeszedik, miket mondott a pali. Contéval kapcsolatban tulajdonképp továbbra is ugyanaz az egyetlen dolog merült fel, ami áprilisban: Carobbio szavai szerint a Novara-Siena (2:2) meccs előtt, a technikai értekezleteken Conte szájából hangzott el, hogy a két klub megegyezett, nyugi van. Ezt tudtuk áprilisban is, most "csak" egy bővebb cikket írt a gazzetta a sztoriról. Egyébként a vád baromi súlyos, nem kell, nem szabad lesöpörni. Ha jól értem (csak ugatom az olaszt, Dino és Tyler profik benne), május 31-én folytatódnak a meghallgatások. Contét még nem kérdezték ki hivatalosan, messze van, hogy eltiltsák. Ha valami érdemi fordulat lesz a témában, nem fogjuk homokba dugni a fejünket.

338064 2012.05.18. 13:07:57

2006ban is így kezdődött a bíró küldésnél, akkor moratti szemét csípte hogy (azért valljuk be) a Serie A legerősebb kerettel rendelkező csapatára rá tudták húzni, hogy ők ne azért lettek bajnokok, mert jól játszottak, hanem külső segítséggel, és ezért vissza tudták b*szni mérkőzés manipulálás vádjával, akkor most bármelyik izé csapat meglovagolhatja ezt is, ha fáj nekik a bajnoki címünk, meg a háromcsillagozás

262910 2012.05.18. 13:12:39

[neuropa](#828590): abban valóban volt némi nézeteltérés Capello és Alex között, hogy kezdőként kell-e játszania. Azóta, amióta nem Capello edzi, Sanyi egyszer gólkirály lett a Serie B-ben, majd az első osztályban, és rúgott összesen 95 gólt. Idén kiegészítő emberként 5 kimondottan fontos találata volt, meggyőződésem, hogy ha a Lazio ellen nem vágja be azt a szabit, nem vagyunk bajnokok. Neki a padon simán helye lenne, fontos ember a keretben. Nyilván nem képes már hajtós 90 percekre, de ha szarban van a csapat, még így, vénemberként is ő az első, akihez lehet fordulni. A zsenije rövid távon is zsenialitás marad, hiányozni fog, nem csak mint szimbólum. Ő maradt volna, el is férne a keretben, nem is keres sokat, a klub ŐSSZEL HOZOTT!!!, kissé elhamarkodott döntése, hogy nem kötnek vele még egy éves szerződést.

344520 2012.05.18. 13:58:54

[s4tch](#828759): Ezt tudom, én is olvastam akkor még áprilisban, csak most hirtelen, felindulásból, ennyire jutotta válaszként Velasco-nak:D:D Amúgy, igaz, hogy, súlyosak a vádak, de, az tényleg erős, hogy, akár 3 évre el is tilthatják. Azért, remélem nem Conte-val akarnak precedens értékű ügyet végig vinni ebből. Nem lenne jó, hogy az újságok Conte-fejét tűznék ki, a véres kardjuk élére, és ezzel adnának el, minden bunda ügyet, amit most vizsgálnak(miért is vagyok naiv, hiszen, ez pontosan így lesz, kell egy nagy név, akivel eladják a lapokat) Csak ez nekem, azért furcsa annyira, mert, hány meg hány edző tudott eddig is arról, hogy a meccs el van adva, vagy le van beszélve az eredmény, és semmi nem lett az edzőkkel, max. felmondott, de nem tiltották el.

340119 2012.05.18. 14:10:05

[s4tch](#828777): Ha jól emlékszem azon ment a vita, hogy Capello csak úgy akarta a kezdőben látni Alexet, ha a két csatár mögött visszavontan játszik, de Alex ezt nem igazán akarta.

338554 2012.05.18. 14:17:37

[s4tch](#828777): "A zsenije rövid távon is zsenialitás marad" - egy percig sem vitatom, ez az egyik oka amiért sajnálom, hogy elmegy. De a boszorkányüldözés képe sem teljesen helytálló. Azt próbáltam meg leírni, hogy hiába maradna itt Ale, hiába fogadná el a beugró klasszis szerepet, ha egyszerűen máshol teljes értékű kezdő lehet, akkor adjuk meg neki a lehetőséget. Láthatóan ő sem merő szomorúság, mert a játék mindenért kárpótolja majd. Ha a vezetőség a hasznosságára alapozva hozta ősszel a döntést, akkor valóban elhamarkodott, mert látjuk mire képes még mindig. De ha úgyis hozni kell a csapatba egy olyan embert, aki közelítőleg ilyen klasszist ad a csapatnak, 90 percen át, akkor mi marad az ő szerepéből itt? Főállású klubszimbólum, aki még annyit sem játszik mint idén, de azért jó, hogy itt van? Szerintem ehhez hasonló szempontok alapján lehet egy ekkora döntést jóval a szezon vége előtt úgy meghozni, hogy utána ne gondold meg magad. Ha csak a teljesítményéről lenne szó, már rég +1 éves szerződése lenne.

258945 2012.05.18. 15:01:21

Most őszintén, ki hiszi el pont Contéről hogy bundázna? Előbb tépi le a játékosának a fejét mint hogy ezt engedje. Carobbio meg úgy próbálja menteni a kis patkány életét, hogy nagyobb halat akar bemártani, hátha respektálják és megússza.

338211 2012.05.18. 21:46:51

[t.junior](#828929): Én elhiszem, hogy rászóltak a vezetők a másodosztályban, hogy a döntetlen jó, ne csináljon semmit. Lehet itt persze elemezgetni, hogy ez mennyire etikus, menyire bunda, de minden bajnokságban vannak ilyen baráti döntetlenek, azt meg egy játékostól meg edzőtől sem lehet elvárni, hogy ha a főnöke (klubvezetés) azt mondja, hogy ez most X akkor ő kiálljon ország-világ elé és tönkretegye a klubot, valamint kockáztassa a játékosai és a saját karrierjét is. Kiváncsi vagyok mi lesz ebből az egészből, de ez most inkább csak olyan lapeladás növelésnek tűnő téma, kizártnak tartom, hogy Conténak baja lenne ebből. (Meg egyébként is. Nincs Juve siker bunda-vád nélkül.)

262910 2012.05.19. 08:45:35

Bundaügy: az index fórumára több kedves meleg srác is posztolt a témában, érdemes átfutni a "Forza Juve" topik friss hozzászólásait. A lényeg röviden: Coppola, a Siena akkori kapusa, és Daniele Faggiano, a Siena sportigazgatója is kiállt Conte mellett. A kapus cáfolta, hogy a Novara elleni meccs előtti eligazításon elhangzott volna Conte szájából bármi arról, hogy a két klub megegyezett a döntetlenben.

lol 2012.05.19. 11:38:48

Ha Muntari gólját megadták volna!

Kristóf 2012.05.21. 12:14:50

"Egy loboncos kölyökként érkezett. Nagy követelményeket támasztottak Vele szemben. Megkapta a 10-es számú mezt. Azt, amit olyanok hordtak előtte, mint Platini vagy Baggio. Utóbbi távozott a klubtól, a vezetőség annyira biztos volt az Ő tehetségében. Bajnokok Ligája-győztes és Világkupa-győztes lett Belőle. Mindenki az 1999-es Aranylabda egyik legfőbb várományosának tartotta... De jött az a sérülés. Majdnem egy évet hagyott ki. Senki nem hitte, hogy ezek után képes lesz ugyanazon a szinten játszani, mint addig. De megcsinálta. Mindig képes volt alkalmazkodni a játékhoz, mégis megtartotta saját stílusát. Volt, hogy mellőzték egy nagyképű svéd miatt. Volt, hogy csapatával együtt jogtalanul száműzték a másodosztályba. Ő mégis Önmaga maradt. A Lovag, aki hűséges az ő szíve Hölgyéhez. A Játékos, aki tiszteli a játékot, csakúgy mint az ellenfelet. Az ember, aki az őt övező tisztelet és megbecsülés mellett végig "ember" maradt. Nyolc alkalommal vezette bajnoki győzelemre csapatát. Egyéb címei, rekordjai szinte megszámlálhatatlanok. Nem ez volt az ideális szezon, sem az ideális búcsú számára. De nem ez a lényeg. Hanem amit tett. Minden, amit tett. A csapatért, a játékért. Egy loboncos kölyökként érkezett. És a klub egyik legnagyobb játékosaként távozik. Il Fenomeno Vero. La Leggenda." Grazie, Alex!
süti beállítások módosítása