bntemp

bntemp

Sampdoria-Juventus: amikor Vialli még őket erősítette

2011. január 22. - s4tch

Újabb csavar a múltidéző rovatunkban: a Napoli elleni beharangozónkhoz hasonlóan ezúttal sem egyetlen meccset exhumálunk, hanem többet, ezzel pedig egy kisebb korszakot ásunk elő. Azt az időt, amikor Gianluca Vialli még a Sampdoria játékosa volt, és még riogatta a Juve-szurkolókat. Az 1985 és 1991 között megrendezett Sampdoria-Juventus bajnoki mérkőzésekre tekintünk vissza.

Újabb csavar a múltidéző rovatunkban: a Napoli elleni beharangozónkhoz hasonlóan ezúttal sem egyetlen meccset exhumálunk, hanem többet, ezzel pedig egy kisebb korszakot ásunk elő. Azt az időt, amikor Gianluca Vialli még a Sampdoria játékosa volt, és még riogatta a Juve-szurkolókat. Az 1985 és 1991 között megrendezett Sampdoria-Juventus bajnoki mérkőzésekre tekintünk vissza.

Elsőre: észrevétlen

Gianluca Vialli 1984 nyarán igazolt Genoába, első, Juventus elleni találkozójára 1985. január 6-án került sor. A meccs 1-1-es döntetlennel ért véget, Vialli a 63. percben állt be Salsano helyére. A Juventus ekkor Platini 5. percben szerzett góljával még vezetett, Souness a 74. percben egyenlített. Botrányos meccs volt: Bergamo játékvezető nem adott meg egy szabályosnak tűnő öngólt (Pellegrini talált a saját hálójába a 65. percben), illetve visszafújt egy 100 százalékos ziccert, amikor Briaschi törhetett kapura. A Sampdoria oldalán egy elmaradt 11-est, illetve egy meg nem adott Mancini-gólt reklamáltak. Utóbbi esetben Scirea talán a gólvonalon túlról mentett Mancini fejese után. A City jelenlegi edzője szerint a labda legalább fél méterrel elhagyta a gólvonalat. Horrorisztikus jelenet volt, amikor a második félidő elején a Juventus kapusa Bodini, és a Sampdoria játékosa, Renica összeütközött egymással: a kapus orra eltörött, ömlött belőle a vér. Bodini ennek ellenére nem kért cserét, végigvédte a meccset. Az ütközés után Bergamo nem állította meg a meccset, tovább folyt a játék, Sergio Brio fel akart szabadítani a kapu elől, de az erősen meglőtt labdája pont Cabrinit találta telibe. Pontosabban a jobb szemét, amelynek következtében leszakadt Cabrini retinahártyája. Semmit nem látott, azonnal lecserélték, aztán kórházba vitték. Vialli sok mindennel nem vetette észre magát, az újságok nem is osztályozták a teljesítményét.

Orrtörött Bodini, aggódó Bonini

Másodjára: már sokkal jobb

A következő idényben Vialli már komoly szerepet kapott: 1986. április 13-án 85 percen keresztül pályán volt a Sampdoria-Juventus (0-0) meccsen, majd Mancini állt be a helyére. Favero fogta őt, és nehezen is bírt vele. A La Stampa újságírója, Bruno Perucca 6.5-re értékelte Vialli játékát, Faveróét pedig 5.5-re. Az ekkor 21 éves támadó a meccs után úgy gondolta, hogy Lanese játékvezető nem adott meg neki egy büntetőt: "Nem dobtam fel magam, két védő is szabálytalanul lépett közbe, szerintem megadható lett volna a 11-es. Majd az összefoglalóban megnézem az esetet." A mérkőzés előtt Boniperti elnök és Chiusano alelnök autója balesetet szenvedett Genoa felé tartva. A kocsi csúnyán összetört, de senki nem sérült meg. Aztán késve ugyan, de odaértek a Marassiba.

A Samp óriási esélye: Francis kapufája a 0-0-ás meccsen (a karika nem volt a kapufán, azt csak utólag tették rá a képre)

Harmadjára: pusztító

Aztán eljött 1986. december 21-e, és eljött Vialli meccse: a Samp 4-1-re lemosta a Juventust, Vialli pedig duplázott. Ő szerzett vezetést a 63. percben, Mancini a 70 percben értékesített egy 11-est, Serena szépített (73. perc), Briegel lőtte a harmadikat (80. perc), Vialli pedig a negyediket (87. perc.). "Az első félidőben elfáradt a Juventus, a második játékrészben pedig kihasználtuk ezt a fáradtságot. Bár két gólt lőttem, és ennek örülök, de nem játszottam igazán jól. Volt már ennél jobb meccsem is" - nyilatkozta Vialli. A Juventusnál túlzásnak tartották a különbséget, Marchesi edző a kihagyott helyzetekre panaszkodott, és a közelgő téli szünetet várta. Érdekesség, hogy az újságírók sem vélték rossznak a vendégek teljesítményét, kihangsúlyozva, hogy az első félidőben a Juve irányított, és 0-0-nál Laudrup óriási helyzetet hagyott ki.

Vialli első gólja

Scirea az utolsó percben, utoljára

1988. április 24-én, a szezon 27. fordulójában látogatott a Marassiba a Juventus, és drámai körülmények között játszott 2-2-es döntetlent. Bonomi és Vialli góljára még a szünet előtt válaszolt Renato Buso, aztán az utolsó percekre beküldött Gaetano Scirea - akinek ez volt pályafutása utolsó találata - a 90. percben kiegyenlített. Főhösünk - mármint Vialli - ezt mondta a meccsről: "A Juventus jó csapat, de mi meg kétgólos előnyt adtunk le, úgyhogy ideges vagyok. Annak ellenére, hogy a végén elaludtunk, csak dícsérni lehet a játékunkat. Az nekünk a bajunk, hogy nem tudunk lassítani, nem tudjuk megfogni a meccset, hanem mindig rohanunk előre. Gólt akarunk rúgni - ez van. A Juventusnak gratulálok, megérdemlik az elismerést, már csak azért is, mert képesek voltak felállni."

Vialli elgurítja Tacconi mellett: 2-0-ra vezet a Sampdoria

Egy dobásból kimaradt

Az 1989. április 30-án játszott Samp-Juvén (1-2) nem lépett pályára Vialli, végig a kispadon ült. 1990. március 4-én a szünetben állt be Dossena helyett. Az a meccs 0-0-ra végződött. A csereként játszó Viallival a Samp végigtámadta a második félidőt, de Tacconi óriási formában védett a döbbenetesen erős genoaiak ellen.

Bruno állva, Vialli fekve. A háttérben a bravúrosan védő Tacconi, meg sok-sok néző

Egy nagyon fontos gól

1991. február 17-én a bajnoki címért hajtó Sampdoriához utazott az aranyéremben még mindig reménykedő Juventus. A meccset Vialli 11-esével (50. perc) nyerték a hazaiak. A büntető előtt Galia szabálytalankodott Mancinivel szemben. Vialli igazi vezéregyéniség volt az egyébként jól játszó Juve ellen, ahonnan viszont pont egy vezéregyéniség hiányzott, mert Roby Baggio csak lézengett a pályán. A Samdoria aztán meg is nyerte a bajnokságot.

De Agostini kergeti Viallit 1991. február 27-én

Útban Torinó felé, szívósan, nagy akarattal

1991. december 15.: Gianluca Vialli utoljára lépett pályára a Juventus ellen Genoában. A Samp Katanec fejesével (23. perc) megverte a Juvét. Még Boskov, a Samp edzője is elimerte, hogy ellenfelük jobban játszott, a szívüknek köszönhetik a győzelmüket. A mindig attraktív Sampdoria ezúttal foggal-körömmel tartotta az eredményt. Boskov kiemelte Viallit, aki a mérkőzés egyes szakaszaiban védőfeladatokat látott el, és teljesen feláldozta magát a csapatának.

Vialli utolsó Juve elleni bajnokija a Marassiban. Julio Cesarral küzd éppen

1992. május 22-én, egy pénteki napon Paolo Mantovani, a Sampdoria elnöke bejelentette, hogy Gianluca Vialli 25 milliárd líráért a Juventusba szerződött. Nyolc év késéssel: a Juve már 1984-ben le akarta igazolni az akkor még Cremonában játszó tehetséget, de szinte félreállt, amikor a Samp is bejelenkezett. Időt és pénzt spórolhattak volna Torinóban.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr858239254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

334412 2011.01.22. 17:35:42

Hiányolom Cabrini orvosi látleletének a másolatát, illetve, hogy mikor jöhetett ki a kórházból. Amúgy, van valami oka annak, hogy akkor végül is miért nem vették meg már '84-ben Viallit?

286390 2011.01.22. 18:56:13

[ejjelikornel](#286487): 1983 igazából a kulcs. A Juventus - megelőzve az Intert, a Fiót és a Rómát - megegyezett a Cremonesével Vialliról, azzal, hogy egy évig még Cremonában marad, aztán 84-ben megy a Juvéhoz. Francesco Lamberti volt ekkor a Cremonese sportigazgatója, nagyon sok szálat meg tudok mozgatni, óriási kapcsolatrendszere volt, több pénzt akart kihozni Vialliból, így megkérdezte a Sampot is, hogy nem érdekli-e őket Vialli. Mantovani 1983 július elején felhívta a cremonai klubelnököt, Domenico Luzzarát, hogy több, mint 3 milliárd lírát is adna a srácért. A cremonaiak tudatták Bonipertiékkel, hogy kaptak egy ilyen ajánlatot, közben Vialli szerződése már csak aláírásra várt Torinóban. Boniperti erre azt mondta, hogy ő nem fizet ennyit, mivel éppen akkor adott ki a klub 300 millió lírát Laudrupért. Vialli meg aláírt a Samphoz még 83-ban, azzal a feltétellel, hogy egy évig még Cremonában játszott. Három év alatt fizették ki a vételárat, évenkénti egymilliárd lírás lebontásban. Remélem, hogy megfelelő volt a válasz. Most ez a komment elvette egy jó kis poszt lehetőségét, a "Nincs régebbi, mint a tegnapi újság" sorozatomtól, de sebaj. Az információ nem várhat.

286390 2011.01.22. 19:12:08

[ejjelikornel](#286487): Cabrini kimaradt... Rövid megfigyelés után kijöhetett, a következő héten egy apró beavatkozást hajtottak rajta végre, de nem is kellett meccset kihagynia. La Neve, a Juve orvosa ekkor mondta róla, hogy "Cabrini olyan, mint egy hétfejű sárkány". Mármint nem olyan gonosz, hanem olyan ellenálló.

simoon 2011.01.22. 22:17:38

a dán királyfi azárt nagyobb vétel volt... (de rettegtem a Vialli-Mancs duót) csakszólok HOT-DOG PARTY MIKÁNÁL http://www.mikativadarmulato.hu/

334412 2011.01.23. 00:21:04

[dinovercotti](#286617): Ippon, kész. Többet nem merek kérdezni. Zseniális vagy.

334471 2011.01.23. 11:33:40

Se nézőszámok, se semmi. Csalódott vagyok, elvtársak, csalódott.

R.Baggio 1995 2011.01.29. 22:15:58

Már csak azért is kár,hogy nem ment előbb a Juvéba,mert így Vialli 1991-ben ki tudta ejteni a Honvédot a BEK-ből...
süti beállítások módosítása