bntemp

bntemp

Nincs régebbi, mint a tegnapi újság IV. - Kubala Torinóban

2010. december 09. - s4tch

A sorozatunk eddigi talán legérdekesebb része következik: olvasóink egy olyan sztorival ismerkedhetnek meg, amely nem kapott semmilyen publicitást korábban.  Mi pedig azért vagyunk, hogy ezeket megírjuk. Honfitársunk, az 1999-ben a Barcelona történelmének legjobb játékosává választott Kubala László 1962-ben kis híján a Juventus edzője lett. Kordokumentumok 1962-ből.

A sorozatunk eddigi talán legérdekesebb része következik: olvasóink egy olyan sztorival ismerkedhetnek meg, amely nem kapott semmilyen publicitást korábban.  Mi pedig azért vagyunk, hogy ezeket megírjuk. Honfitársunk, az 1999-ben a Barcelona történelmének legjobb játékosává választott Kubala László 1962-ben kis híján a Juventus edzője lett. Kordokumentumok 1962-ből.

A közelgő chilei focivébé miatt nagyon hamar, már április elején a befejezéséhez közeledett az olasz labdarúgó bajnokság. A Juventus rettenetesen rosszul szerepelve, 32 forduló után a 10. helyen állt. A célok megvalósíthatalanokká váltak, mindenki azt találgatta, hogy ki lesz 1962 nyarától a csapat új edzője: mindenképpen vérfrissítésre volt szükség, hiszen látszott, hogy Carlo Parolával már nincs lehetőség előrelépésre. A klubvezetőség nagy dobásra készült: Kubala Lászlót szerette volna Torinóba csábítani. Kubala ekkorra már félig-meddig befejezte a focipályafutását, és 1961-től el is foglalta a katalánok kispadját.

Az első lépések

A háttérben elkezdődtek az egyeztetések, Kubala pedig 1962. április 2-án, az esti órákban Torinóba érkezett. Giampiero Boniperti társaságában először a klub alelnökével, Remo Giordanettivel, majd az igazgatóság egyik tagjával, Enzo Amapával tárgyalt. Végül Umberto Agnellivel is megbeszéléseket folytatott. Az újságírók előtt persze nem maradhatott titokban az utazás, bár Kubala azt állította, hogy csak a régi olasz barátaival találkozik, akiket még a Pro Patriában töltött idény alatt ismert meg.

"Kubala László, a Barcelona edzője Torinóban tárgyal a Juventusszal" A képen Kubala és Boniperti

Azonban nem tagadhatta el azt a tényt, hogy egyeztetett a Juvéval: "Büszke vagyok a Juventus érdeklődésére, hiszen nem minden edzővel fordul elő, hogy egy ilyen klub akarja őt leszerződtetni. Jól sikerült az első évem Barcelonában, hiszen a most befejeződő bajnokságban a második helyen végeztünk a Real Madrid mögött"  - mondta. Kubala a tárgyalások után rögtön visszatért Barcelonába. Olaszországban mindenki kész tényként kezelte, hogy ő lesz az új idénytől a Juventus szakvezetője.

Kezdődő bonyodalmak, különleges klauzula

Kubala tehát visszarepült Katalóniába, ahol a Barca elnöke, Enrique Llaudet Posa egyszerűen kijelentette, hogy nem fogják őt elengedni sehova. Eközben egy papírt lobogtatott a kezében, amely szerint Kubalát 1963. június 30-ig köti szerződés a klubhoz - nem pedig 1962. június 30-ig, ahogy ezt a Juventusnál gondolták. Ennek a magyarázata a következő volt: a Barcelona egy öszvér megoldást alkalmazott. Kubala szerződése - amelyben a fő feladata az utánpótlásképzés irányítása - eredetileg valóban 1963-ban járt volna le, de volt benne egy kikötés, hogy amennyiben a Barcelona kispadja megüresedik, ő fogja ellátni az edzői teendőket egy másik szerződésben meghatározott ideig - ebben a másik megegyezésben viszont 1962. június 30. napja szerepelt. Viszont a másik, 1963-ig szóló kontraktus továbbra is érvényben maradt, nem szüntették meg a regisztrációját a spanyol szövetségnél.

Kubala szándékának komolyságát jelezte, hogy már március 27-én írt egy levelet a Barcelona elnökének, amelyben kérte, hogy engedjék elmenni a klubtól. Április 10-én, kedden ismét Olaszországba érkezett, de ezúttal azért, mert a Barcelona barátságos mérkőzésre volt hivatalos Milánóba, az Inter ellen. Ismét tárgyalt Bonipertivel, az újságíróknak pedig így nyilatkozott: "Nem akarok elmenni Barcelonából, az viszont egy nagyon kellemetlen helyzet, hogy akiknek tegnap még a játékostársa voltam, annak ma már az edzője vagyok. Emiatt sokkal könnyebb lenne nekem a Juventusnál. Ők már egyébként is régóta szeretnének leigazolni: játékosként is akartak és most, edzőként is számítanának rám. Két szerződésem van, a korábbi 1963-ban, az újabb 1962-ben jár le. Számomra egyértelmű, hogy az új szerződés felülírja a régit." Peitx, a Barca alelnöke keményen visszavágott: "1963-ig nálunk marad. Amúgy idén megemeltük a fizetését, és rendeztünk neki egy búcsúmeccset, amelynek a bevételét ő kapta: ebben az idényben több mint 6 millió pesót keresett, amely több mint 60 millió lírának felel meg."

A várakozás napjai

Április 18-án a Juventusnál igazgatósági ülést tartottak, ahol fontos programpontként tárgyalták Kubala ügyét. A Juve kitartott a magyar edző mellett, viszont várniuk kellett, hiszen a helyzet feloldhatatlansága miatt a Spanyol Labdarúgó Szövetség kényszerült döntésre: az ő feladatuk lett, hogy kimondják a végső szót Kubala szerződéséről. 1962. április 23-án, a Crvena Zvezda elleni, belgrádi Vásárvárosok Kupája mérkőzésre készülődve felröppent a hír, hogy Kubala hosszabbított, és 1965-ig aláírt a Barcához. Ő ezt nem erősítette meg: "Úgy tűnik, hogy a szövetség az első szerződés érvényességi idejét fogja figyelembe venni, így a vezetők most arra kérnek, hogy mondjak le a Juventushoz történő átigazolási szándékomról. Eljött a pillanat, hogy döntést hozzak a jövőmről, de előtte mindenképpen szeretnék beszélni Umberto Agnellivel."

Április 27-én, pénteken, a katalánok elnöke, Posa Olaszországba látogatott, ahol telefonon megbeszélt egy vasárnapi találkozót Agnellivel. A találkozóra sor is került, amelyen szóban megegyeztek a felek: Kubalának elvileg napokon belül Torinóba kellett volna érkeznie, hogy aláírja a szerződését a Juventusszal. A megállapodásban szó volt két barátságos mérkőzésről is a klubok között. Sőt, az olasz lapok arról számoltak be, hogy az amszterdami, Benfica-Real Madrid BEK-döntőt - amelyet május 2-án rendeztek  - követően a helyszínen tartózkodó Boniperti és Kubala immár hivatalossá tette az együttműködést.

"Kubala érkezik" - május legelején még ez volt a hír

Valószínűleg tévedtek az újságírók, ugyanis szombaton nyilvánosságra hozták a végleges információt: a két vezetőség megegyezése ellenére Kubala szerződést hosszabbított Barcelonában.

Így nem lett tehát Kubala László a Juventus edzője.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr138239154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DartagnanX 2010.12.10. 15:05:34

Fantasztikus cikk. Szerelmes vagyok beléd, még mindig.

334412 2010.12.10. 15:30:17

Dino...Dino.

262910 2010.12.11. 00:27:22

Össze kéne ezekből rakni egy könyvet, lovakkal, négerekkel, kisvakonddal együtt. _Sunáznám_.

334312 2010.12.11. 08:00:51

Érdekes cikk, kösz!

147668 2010.12.19. 01:45:50

Az a sztori megvan Kubaláról,hogy úgy volt a Torinohoz igazol de lekéste fia betesége miatt azt a gépet amiről visszafele lehzuhant az egész csapat?

337311 2011.05.11. 09:52:13

Dino! Ígéretemhez hívem elolvastam a cikket, s csak az elismerés hangján tudok véleményt mondani! Gratulálok, remek poszt. Visca Catalunya!

337311 2011.05.11. 09:53:32

Dino! Ígéretemhez híven elolvastam az írást és csak az elismerés hangján tudok véleményt mondani. Gratula, remek poszt! Visca Catalunya!
süti beállítások módosítása