bntemp

bntemp

1990. december 2.: Juventus-Fiorentina

2010. november 26. - s4tch

A két klub szurkolói között lángoló gyűlölet immár lassan egy évtizedes múltra tekinthetett vissza, amikor 1990. december 2-án a Fiorentina Torinóba látogatott. A presztízsen kívül még egy nagyon fontos eleme volt ennek a mérkőzésnek: Roberto Baggio pályára lépése egykori csapata ellen, eligazolását követően először, pillanatokkal első gyermekének megszületése után. Beszámoló a Stadio delle Alpiban rendezett első Juve-Fióról, megspékelve egy kis rendőrségi krónikával.

A két klub szurkolói között lángoló gyűlölet immár lassan egy évtizedes múltra tekinthetett vissza, amikor 1990. december 2-án a Fiorentina Torinóba látogatott. A presztízsen kívül még egy nagyon fontos eleme volt ennek a mérkőzésnek: Roberto Baggio pályára lépése egykori csapata ellen, eligazolását követően először, pillanatokkal első gyermekének megszületése után. Beszámoló a Stadio delle Alpiban rendezett első Juve-Fióról, megspékelve egy kis rendőrségi krónikával.
Baggio 1990-ben került a Juventushoz, ezzel tömeghisztériát kiváltva Firenzében. Ez a hisztéria hónapokkal később sem csillapodott, így a szokásosnál is feszültebb meccsre lehetett számítani. Mindenki így gondolta ezt, kivéve a Juve edzőjét, Lugi Maifredit, aki a találkozó előtt teljesen normális hangulatra számított, ráadásul szimpatikusnak nevezte a vendégszurkolókat. Maifredi azt is elmondta, hogy nem fogja megtiltani Roberto Baggiónak, hogy adott esetben elvégezzen egy 11-est. A játékos a hét elején ugyanis azt nyilatkozta, hogy egy ilyen esetben nem nagyon tudná elfeledni a Firenzében eltöltött 5 évet.

Baggio egy szál liliomot nyújt át Dungának, békülési szándékkal

Baggio egyébként több edzést is kihagyott a rangadó előtt, mivel - lehet, hogy a stressz miatt - belázasodott. Az újságírókat következetesen kerülte, mivel unta már, hogy állandóan a múltjáról, illetve a múltja miatt kialakult kettős érzéséről faggatják.  Ráadásul pont a mérkőzés előtt született meg a lánya, Valentina. Gigi De Agostini, a Juventus játékosa átérzi a rangadó fontosságát: „Mindenki pontosan tudja, hogy ez más meccs lesz mint a többi. Tisztában vagyunk ezzel mi, de tisztában vannak vele a Fiorentina labdarúgói is.” Stefano Tacconi szívesebben vívná békésebb körülmények között a meccset:”A szurkolóknak meg kellene már érteniük, hogy a foci egy játék, mi pedig azért lépünk pályára, hogy szórakoztassunk és szórakozzunk, miközben maximális tiszteletet tanúsítunk az ellenfelek iránt. A labdarúgás a barátságról, nem pedig a gyűlöletről szól, bár sokan szeretnék elhitetni, hogy ez nem így van.” Értjük Tacconi szavait, de nem értünk vele egyet.

Firenzéből 2500 szurkoló kelt útnak vonattal, ennek később még lesz jelentősége.

A meccs

A két csapat merőben más célokért harcolt: a Juventus a táblázat harmadik helyén állt, míg a Fiorentina csupán a 13. pozíciót foglalta el. Negyvenezer néző (25.593 bérletes, 14744 fizető néző) előtt kezdődött meg az Amendolia által vezetett rangadó, a következő összeállításokkal:

Juventus: Tacconi, Luppi, Bonetti, Corini, De Marchi, De Agostini, Hassler, Galia, Schillaci, Baggio, Alessio
Fiorentina: Mareggini, Fiondella, Faccenda, Fuser, Iachini, Malusci, Lacatus, Dunga, Buso, Orlando, Di Chiara.

Faccenda mellbimbófogással próbálja megállítani Schillacit

A Fiorentina kezdett jobban: a 8. percben, egy kontratámadás során Di Chiara futotta le a Juve védelmének jobb oldalát, a hosszú oldalon érkező Busóhoz passzolt, ő a rövid saroknál álló Orlandóhoz ívelt, aki a levegőből ellőve megszerezte a vendégek vezető gólját. A 10. percben ismét Di Chiara adott be, Lacatus fejelt, de Tacconi a jobb alsó sarokba tartó labdát bravúrral kitolta. A 25. percben egyenlített a Juventus: Schillaci passzolta a védők közül kilépő Alessióhoz a labdát, aki Mareggini hasa alatt a kapuba gurított. A 38. percben Alessio duplázott: Hassler passzolt a 16-os jobb oldalánál a beinduló De Agostininek, akinek a beadása - talán Schillaci kezéről megpattanva - Alessio elé került, ő pedig 11 méterről kilőtte a bal sarkot. A 42. percben Orlando a keresztlécet találta el.

Alessio egyenlít

A második félidő is élénk játékot hozott, a Fiorentina Orlando révén két egyenlítési lehetőséget is kihagyott, illetve egyszer Fuser is gólt lőhetett volna, míg a Juventus Baggio, illetve Corini révén növelhette volna az előnyt. De már nem esett több gól. A rangadót 2-1-re a Juventus nyerte.

Dunga a játékvezetőre fogta

A duplázó Alessio így látta az eseményeket: "Nagyon nehéz győzelem volt. A pálya talaj hétről-hétre rosszabb, már lassan olyan, mint Milánóban. Szerencsére a góljuk után gyorsan reagálni tudtunk. A múlt heti, Bariban elszenvedett vereséget (Bari-Juventus 2-0 - d.v.) ezzel elfelejthetjük, és koncentrálhatunk a vasárnapi, Torinó elleni meccsünkre (amelyet nem játszottak aztán le - d.v.)". A Juventus ezzel a győzelemmel (az Inter vereségének és a Sampdoria döntetlenjének köszönhetően) a tabella élére állt. Erre ezt megelőzően 15 hónappal volt példa. "Sosem lehet tudni, hogy meddig lesz ez így " - mondta Tacconi. "Lehet, hogy elveszítjük a vasárnapi derbit, aztán máris leszorulunk az első helyről. Persze jó érzés, hogy egy ilyen fontos meccs előtt ilyen jó pozícióban vagyunk. Elmondhatjuk, hogy remekül kezdtünk a bajnokságot: bár a játékunk nem mindig volt kifogástalan, fontos pontokat szereztünk. A végén is az élen kell állnunk, csak ez számít."

Hasonlóan nyilatkozott Luigi Maifredi: "Tizenegy forduló után még nincs akkora jelentősége ennek az első helynek. Annyiban különleges ez az érzés, hogy amióta a Serie A-ban edzősködöm, azóta még sosem került ilyesmire sor. Alessio? Középpályás, de olyan érzéke van a gólszerzéshez, mint keveseknek. Schillaci pedig azt bizonyította ma, hogy egy csatár életében sem csak a gól létezik, hanem az előkészítés is."

A másik oldalon Dunga rögtön a játékvezetőt kirtizálta: "Mindenki láthatta, hogy a második gól előtt Schillaci kezét érintette a labda. Egyedül a bíró nem látta. A Fiorentinának lehetetlen küldetés itt nyerni, ez elsősorban a minket mindenhova elkísérő szurkolók miatt bánt. Ha egy kicsit szerencsésebbek vagyunk, egy pontot elhozhattunk volna. A Juventus a legjobb, de nem csak a pályán, hanem a pályán kívül is." Dunga véleményét nem osztotta a többi firenzei játékos és az edző, Lazaroni sem: "Játékban jobbak voltunk. A vezetés megszerzése után azonnal lőhettünk volna még egyet, de sajnos a mi csapatunkból hiányzott egy Schillaci. Ha jól számolom, összesen nyolc nagy helyzetünk volt. Nem véletlen, hogy Maifredi lehozta Baggiót, és egy védőt (Napoli - d.v.) cserélt be. Tudom, hogy valami nem működött ma nálunk, azt viszont nem tudom, hogy pontosan mi volt ez." Lacatus sötét jövőképet vázolt fel: "Jól játszottunk, mégis üres kézzel mehetünk haza. Remélem, hogy jövő héten legyőzzük a Barit, különben nagyon közel kerülünk a másodosztályhoz." A Fiorentina legkiemlkedőbb teljesítményét Orlando nyújtotta: "A Juve kétszer lőtt kapura, ebből két gólt szerzett. Nehéz helyzetben vagyunk."

És akkor a szurkolók

Ahogy említettem, lesz még szó a szurkolókról, ugyanis botrány vezette be, és botrány követte a mérkőzést. A mérleg: három súlyos sérült (ebből egy rendőr) és 90 előállított. A Fiorentina drukkerei közül mintegy 1600 menetrend szerinti vonattal, a maradék pedig különvonattal utazott Torinóba. Tizenegy órára érkeztek a Porta Nuova állomásra, ahonnan buszokkal szállították őket a Stadio delle Alpiba. Útközben két autóbuszt is szétvertek belülről, majd a stadionhoz érve szembetalálták magukat a Juventus ultráival. A juvésok üvegeket dobáltak feléjük, de a nagyobb balhét, a két tábor közvetlen találkozását sikerült megakadályozniuk a rendőröknek.

A Fio-ultrák kiütéssel diadalmaskodtak a busz felett

A lefújást követően a csalódott vendégek újabb buszokat amortizáltak le, a fent említett 90 embert ekkor állították elő, közülük három ellen feljelentés is született, de őket is szabadon engedték. A hatóságok kezdeményezték a rendbontásért felelősök kitiltását az olaszországi stadionokból.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr898239112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

255919 2010.11.26. 18:52:31

... de jó ezeket a bejegyzéseket olvasni, az embernek közben eszébe jutnak ezek a félig meddig már elfelejtett meccsek! A Fiorentinának aztán lett egy Batistutája... mint tudjuk... majd évekkel később sajnos az ismert problémái matt kiesett - Baggio pedig a Juventusban ugyebár világklasszissá vált!

334536 2010.11.26. 20:43:19

dino, nem a '82-es bajnokság hajrájában éleződött ki a Juve-Fio ellentét? Azért vannak érdekeségek, egyrészt jó számomra már emlékeket jelentő játékosok nevét olvasni. Arra viszont nem emlékeztem, hogy Delneri Chievojának kulcsembere, Corini már '90-ben a Juvében tolta. Azon is meglepődtem kicsit, hogy a brazil válogatottal a vébén ólajtónyit bukó Lazaroni a Fio padjára katapultált. Az is kiderül az összefoglalóból, hogy az Italia '90 gólkirályának, Toto Schilaccinak még a vébét követő őszön is kitartott a jó formája.

Ekker Róbert 2010.11.27. 14:51:40

Hát igen, azok a régi szép idők amikor még volt "Ultra" és nem volt semmi ritkaság a 2-3-5 ezer fős vendégtáborokban.

Csernus Imre 2010.11.27. 16:49:37

Én is a 82-es "Scudetto lopás" idejére datálnám a gyűlölet kezdetét. A Baggios dolog volt a újabb olaj a tűzre. Én is írtam erről a blogomban a FFT-n, ha érdekel valakit. Persze titeket is megemlítettelek, mint lelkes olvasótok :)

Csernus Imre 2010.11.27. 16:50:59

Ja meg még egy kis "belekötés". Írod, hogy lassan már egy évtizedes a gyűlölet. 1990 is már két évtizede volt :) Amúgy meg le a kalappal, nagyon jó posztokat írsz mindig.

286390 2010.11.29. 05:26:22

[Csernus Imre](#249248): Te és Popp is végzetesen félreértitek az első mondatot: pont azt írom, amiről ti is beszéltek: amikor 90-ben a Fio a Juvéhoz látogatott, csaknem 10 éves volt az ellenségeskedésük. Ugorjatok neki ismét.:-) Az elismerésért hálás vagyok, köszi.

Csernus Imre 2010.11.29. 21:51:45

Ááááá az immár szócska a megtévesztő akkor :) Egyértelműbb lett volna az immár helyett, az "akkor már" :D Na de akkor bocsánatot kérek :)
süti beállítások módosítása