bntemp

bntemp

La svolta

2013. október 22. - s4tch

Azaz az fordulópont. Így kommentálta egy olasz juventino tesó a Sky értesülésére alapozott bejegyzést: a tévécsatorna megneszelte, hogy Conte formációt válthat a holnapi meccsre. Erről, a megérzéseinkről, és a találkozó fontosságáról beszélgetünk hajtás után. Talán a szezon meccse jön.

"Én valamiért azt gondolom, nem lesz rossz.
Felébredünk, és miután megforgattuk a faszunkat a salakban, megbasszuk vele ezeket a férgeket.
Mindig utáltam a Realt."
Coelho a listán

Azaz az fordulópont. Így kommentálta egy olasz juventino tesó a Sky értesülésére alapozott bejegyzést: a tévécsatorna megneszelte, hogy Conte formációt válthat a holnapi meccsre. Erről, a megérzéseinkről, és a találkozó fontosságáról beszélgetünk hajtás után. Talán a szezon meccse jön.

"Én valamiért azt gondolom, nem lesz rossz.
Felébredünk, és miután megforgattuk a faszunkat a salakban, megbasszuk vele ezeket a férgeket.
Mindig utáltam a Realt."
Coelho a listán

A múltidézést természetesen most is Dino vállalta magára, bizsergő altesttel várom, ahogy holnap a térdére ültet minket, és a firenzei kisiklás előtt látott formátumban, képekkel fogja felidézni a korábbi emlékezetes csatákat. A Real elleni meccseinkre ugyanis általában összekapja magát mindkét csapat, és minimum közepes, inkább fasza meccseket tolunk. Nálunk különösen aktuális, hogy megrázzuk magunkat: Firenzében a klubtörténet legrosszabb bő negyed óráját produkáltuk, sosem kaptunk ilyen rövid idő alatt 4 gólt. Volt itt minden: buta szabálytalanság, lepke, szétesett védelem, lassú középpálya, és ami az egészben a legmegdöbbentőbb, mindez egy bő óráig erőtlenül, semmit nem mutatva játszó középcsapat ellen. A legjobban nem is az fáj a hétvégi zakóban, hogy veszítettünk 3 pontot, hanem az, hogy a nyomorultak pezsgőt locsolhattak az öltözőben, mintha legalább egy bajnoki címet ünnepelhettek volna. Ha ez a szégyen nem rántja ki a saját seggéből a társaságot, akkor tényleg beszélhetünk válságról.

A Real ellen ugyanis nem normális, ha a motivációval kell foglalkozni. A szépséges Marchisio sem kereshet kifogásokat, csak egyetlen hozzáállás az elfogadható: végig kell teperni a 90+4 percet. A magam részéről ezzel már elégedett is lennék. Aggodalomra adhat okot, hogy eddig nem vettük túl komolyan a BL-t: két meccsen három gólt kaptunk, a Galata elleniekért egy megyekettes csapattól is megvonják a fröccsöt. És hát itt van ez a levegőben lógó formációváltás is, ami nekem több okból sem tetszik.

Az egyik az összeállítással kapcsolatos. Conte a Gigi - Ingyán, Barza, Bonu, Chiello - Artúr, Szundi, Polpo - Marcsi - Apacs, Nándi felállást álmodta meg, ami több helyen is vérzik. Chiellini nem fut nagy formát, ezen kívül számtalanszor bizonyította, hogy négyvédős rendszerben a balbekk egyszerűen nem az ő posztja. Ha formában van, bármelyik belső poszton, ill. egy védőhármas bal szélén képes klasszisként könyökölni, hajat tépni és egyéb módon terrorizálni az ellenfeleket, de a szélen már a Capello-féle Juvéban is messze a leggyengébb láncszem volt. Másrészt minden respektünk és feltétlen szerelmünk Caceresé, Contét leginkább az ő mellőzése miatt tudnánk indulatból megkorbácsolni, viszont sérülésből visszatérve, meccshiányosan nem biztos, hogy Ronaldo ellen kellene bedobni. Mondjuk az is igaz, hogy ha valaki tudja tartani Zselével a tempót, az Caceres lesz. Viszont Marchisio trequartistaként, most komolyan?! A Juve történelmének lassan legszebb férfijává érő, tökéletes instagram fotókat posztoló Marcsi annyira kutyaszar szezont fut, amit még a sérülése sem ment közepesre. Egyetlen használható mozzanata a Milan ellen, a Giovinco gólját megelőző labdaszerzés volt, ez 5 hasznos másodperc abból a 371 percből, amit a pályán töltött - a többivel viszont nem tud elszámolni. A játék diktálását tőle nem nagyon várhatjuk, jó esetben hibátlan védekezéssel kikapcsolhatja Modricot, és Pirlo köré pihe-puha, otthonos gyémántot rajzolhat. Rosszabb esetben meg eltűnik a mezőnyben, ahogy azt a 3-5-1-1-ben is tette, amikor tavasszal Conte hasonló szerepkört szánt neki.

A másik problémám a formációváltással nem a nyúlon túl van, hanem maga a nyúl az: Conte 2012. tavasza óta konzekvensen, már-már betonfejjel ragaszkodik a 3-5-2-höz, ami kisebb-nagyobb döccenőkkel (benne a Bayern elleni oda-visszavágó által jelentett tengelytörő kátyúval, a Samp ellen emberelőnyben eldobott győzelemmel, vagy az Izé stoplisai által fossá tiport félidővel) a hétvégi meccs 65. percéig általában stabilan működött. Azt Conte is nyilván tudja, hogy nem a formáció miatt estünk szét hétvégén, és nem is egy új formáció fogja helyre tenni a fejeket. Ezért érthetetlen, mit vár ez az aranypöcsű ember. Feltámadást? Nem haltunk meg. Jó játékot? Kevés csapat képes éles helyzetben egyből hiba nélkül tolni egy kevésbé kigyakorolt felállást, lásd Lippi VB-égése, amikor volt olyan 90 perc, ami alatt három szerkezettel próbálkozott a válogatott, de egyik sem működött. Jobb támadójátékot? Az esetlegesség ebben nem fog segíteni, bár talán kiszámíthatatlanabbak lehetünk, mint az Ancelotti által aprólékosan kielemzett 3-5-2-vel. Az egyéni képességek hatékonyabb kidomborítását? Ehhez Chiellinit és Marchisiót is olyan poszton kéne játszatni, ami fekszik nekik. Stabilabb védekezést? Két olyan szélső védővel, akik közül az egyik március óta összesen nem töltött 3 meccset a pályán, a másik pedig - már kitárgyaltuk... Na és a legszebb: a váltás ebben a kontextusban számomra tanácstalanságot, kapkodást, ötletelgetést üzen. Conte azért is olyan szexi, mert karakán, megy a saját feje után, és húzza magával a keretet. Ha egy béna negyed óra miatt adja fel az elmúlt másfél szezonban legjobbnak ítélt felállást, az nem feltétlenül a belátás jele. Ezért vagyok kíváncsi a holnapi meccsre, és ezért szarom le, mi lesz az eredmény, sokkal jobban érdekel, mivel fogunk próbálkozni.

Befogadó kommunánk várakozásai vegyesek. Idézek a coelhói bölcsességet sugárzó listáról: 
"Iszonyatosan kikapunk. Irtózatos lesz. :("
"Lesz múltidézőm. Fotós, mint a Fio előtt. De nem azért csinálom, hogy kikapjunk. Mert hogy nyerni fogunk."
"szerintem egyértelműen kikapunk, de nem aláznak szét"
"Ez aztán az optimizmus. Kikapunk mint a szar. 2-3 góllal legalább. Össze van omolva a csapat. Összeomlás!!!!!!!!!!!!!!"

Így mennek a bátor milliomos bloggerek a csatába. Reméljük, Marchisio és a többi hitehagyott nem olvas minket, és nem bennünk látja a megerősítést arra a motiválatlan, kishitű, klubszínekhez méltatlan lófaszra, amit idén a pályára tett. Reméljük, holnap este nem a contetakaroggy pörgeti a hozzászólás-számlálót. Reméljük, Conte knows, és a formációváltást nem a kétségbeesésből, hanem szakmai megalapozottságból eredeztethetjük. Reméljük, Coelho knows, és holnap tényleg salakba mártott, égbe meredő, kőkemény tagokkal esünk szárazon a Margitnak. Rájuk férne. Ránk férne.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr788240884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása