bntemp

bntemp

Múlt, képekben (Fiorentina-Juventus)

2013. október 19. - s4tch

Néha nem árt a formai megújulás: múltidéző rovatunk eddig általában egy-egy régi mérkőzés felelevenítésével ment elébe az éppen aktuális találkozónak, de ezúttal változatunk a sémán. Képek következnek, méghozzá olyanok, amelyeket az interneten eddig még nem láthattatok: a Fiorentina-Juventus mérkőzések múltját jelenítik meg ezek a különlegességek olyan módon, hogy a fotók alatt bővebb leírás olvasható az ábrázolt pillanatról. Kép és szöveg együtt.

Néha nem árt a formai megújulás: múltidéző rovatunk eddig általában egy-egy régi mérkőzés felelevenítésével ment elébe az éppen aktuális találkozónak, de ezúttal változatunk a sémán. Képek következnek, méghozzá olyanok, amelyeket az interneten eddig még nem láthattatok: a Fiorentina-Juventus mérkőzések múltját jelenítik meg ezek a különlegességek olyan módon, hogy a fotók alatt bővebb leírás olvasható az ábrázolt pillanatról. Kép és szöveg együtt.

1. 1935. június 2.: a híres-nevezetes “Quinquennio d’oro”, azaz a zsinórban megnyert öt bajnoki címet hozó időszak zárófejezetének egy pillanata: Ferrari a 81. percben, 0-0-ás állásnál betalál a Fiorentina kapujába, újabb scudettóhoz segítve ezzel a Juvét. A bajnoki címhez az is kell, hogy az Ambrosiana kikapjon a Lazio otthonában 4-2-re. A Fiorentina  3. lesz.

 

 

2. 1950. október 15.: Costagliola, a Fiorentina kapusa véd látványosan egy Juve-próbálkozást. A Juventus John Hansen duplájával 2-1-re nyeri meg a 6. fordulóban rendezett összecsapást. Az idény végén a Juventus a 3., a Fiorentina az 5. helyen zár.



3. Giuseppe Virgili ollózza be a labdát Vavassori kapujába 1957. június 16-án, a mérkőzés 90. percében. Ezzel a találattal alakul ki a 2-2-es végeredmény. Virgili 11 alkalommal lépett pályára különböző klubokban a Juve ellen, és ezeken a meccseken összesen 9 gólt szerzett. A Fiorentina a Milan mögött 2. lesz, a Juventus viszont csak a 9. helyen végez.



4. 1958. november 2.: Ferrario 11-esével vezetést szerez Firenzében a Juventus a listavezető ellen. A volt olasz szövetségi kapitány, a magyar Czeizler Lajos által edzett hazaiak 1-3-ról felállva hozzák vissza a meccset 3-3-as döntetlenre. A Fiorentina 2., a Juventus 4. lesz a bajnokság végén.



5. Stacchini lövése vágódik Albertosi hálójába 1966. március 27-én. A Juventus ezzel, a 44. percben szerzett góllal győz - 13 év elteltével először - Firenzében. A bajnokságot a Fiorentina a 4., a Juventus az 5. helyen zárja.



6. 1982. október 10.: Tardelli elől ment a Fiorentina kapusa, Galli. A Juventus ekkor már 1-0-ra vezet Sergio Brio fejesével, a vége is ennyi lesz. A Juventus a 2., a Fiorentina az 5. helyen végez.

 

 

7. 1990. január 17.: Egy Napoli-gól a Fiorentina-Juventus összecsapáson: a Juventus jobbhátvédje a 2. percben vezetést szerez csapatának a 2-2-re végződő meccsen. A képen 10-es mezben az a Roberto Baggio látható, aki szintén betalál, és ez lesz pályafutása utolsó bajnoki mérkőzése firenzei mezben a Juventus ellen…

 

 

 

8. ...ez pedig az első olyan meccse, amelyet a Juve mezében játszott Firenzében, 1991. április 6-án. A botrányosra sikerült Fiorentina-Juve meccs előtt köszönti Baggio a brazil középpályást, Carlos Dungát. A találkozót Fuser szabadrúgásával a lilák nyerik, de a legfontosabb momentum még csak a győztes gól után jön: az 50. percben 11-es kap a Juventus. Az állandó lövő Baggio nem vállalja, végül De Agostini próbálkozik, de kihagyja a büntetőt. Baggiót lecserélik, ő pedig a nézők által bedobott Fiorentina-sállal a nyakában hagyja el a pályát. Érdekesség, hogy Conte jelenlegi segítője, Alessio áll be a helyére. “A lelkem mélyén még mindig ide tartozónak érzem magam” - nyilatkozik a lefújás után Baggio. De Agostini teljesen normálisnak gondolja, hogy csapattársa nem vállalja ilyen helyzetben a 11-est. A Juventus pocsék idényt zárva a 7. lesz, a Fiorentina pedig még pocsékabbul szerepelve csak a 12.

 

 

 

9. Ravanelli, Baggio és Carrera ünnepel 1995. április 29-én, miután az önkívületben focizó Juventus 4-1-re nyer Firenzében, szinte pillanatokkal azután, hogy a csapat leukémiában elveszíti balhátvédjét, Andrea Fortunatót. Roberto Baggio ezúttal belő egy 11-est, a Fiorentina-szurkolók pedig a következő kiírást készítik: “A klubszínek elválasztanak, a fájdalom egyesít.” A Juventus 1982 októbere után nyer ismét a Fiorentina vendégeként, és 1986-ot követően szerzi meg újra a bajnoki címet. A jól rajtoló Fiorentina végül csak a 10. helyen végez.

 

 

 

10. A Fiorentina 1998. december 13-án - tehát lassan 15 éve - győzte le utoljára Firenzében a Juventust. Deschamps és a gólszerző Batistuta párharcának hátterében feltűnik Moreno Torricelli, aki előtte évekig alapembernek számított Trapattoni majd Marcello Lippi Juventusában. Az 1998-1999-es év katasztrofálisan sikerül a Juventus számára: címvédőként csak a 6. helyen végeznek, a Fiorentina viszont harmadik lesz, és részt vehet a Bajnokok Ligájában.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr998240870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása