bntemp

bntemp

Taktikázzunk!

2013. szeptember 21. - s4tch

A focihoz mindenki ért, tízmillió szövetségi kapitány országa vagyunk. Tyli népi bölcsességeket összegyűjtő posztjából a kedvenc gondolatom sem véletlenül a következő: "3-5-2???!!! Ha azt nem veszi észre, hogy ehhez egyszerűen matematikailag vagyunk kevesen, akkor egy óriási ökör!!!!!" A kis Gausshoz csatlakozva ma számolgatni fogunk, és számba vesszük a legnépszerűbb javaslataitokat a 3-5-2 helyett. Mert ugye azt a hülye is vágja, hogy a 3-5-2 szar, a 3-5-2 unalmas, a 3-5-2 Európában kevés lesz!!!

A focihoz mindenki ért, tízmillió szövetségi kapitány országa vagyunk. Tyli népi bölcsességeket összegyűjtő posztjából a kedvenc gondolatom sem véletlenül a következő: "3-5-2???!!! Ha azt nem veszi észre, hogy ehhez egyszerűen matematikailag vagyunk kevesen, akkor egy óriási ökör!!!!!" A kis Gausshoz csatlakozva ma számolgatni fogunk, és számba vesszük a legnépszerűbb javaslataitokat a 3-5-2 helyett. Mert ugye azt a hülye is vágja, hogy a 3-5-2 szar, a 3-5-2 unalmas, a 3-5-2 Európában kevés lesz!!!

Szóval a mai posztunk alapvetése, hogy Conte segghülye a focihoz, és olyan rosszul választ taktikát, mint a kavboj partnert.

Szóval egy kavboj mit tehet, ha rosszul választott taktikát? Tanácsadókat fogad, akik osztják az észt, fossák az alternatívákat, neki meg csak rá kell bökni a megfelelőre. Csapjunk is bele a lecsóba, és kezdjük a legnépszerűbb javaslattal:

4-3-3

Conte a veretlen bajnoki szezonban 15 alkalommal használta ezt a formációt, először az általa eredetileg elképzelt, de nem tökéletesen működő 4-2-4 helyett. Alapvetően támadó felállásról beszélünk, amit az utóbbi években a Barcelona vitt sikerre - igaz, teljesen más felfogásban ahhoz képest, amit Conte a Juventusnál meg tud valósítani. Nekünk nincsenek hiperpontosan passzoló, a pálya minden pontján nyomás kialakítására képes játékosaink, és hiányoznak az igazán dögös szélsők a 4-3-3-hoz. 2 éve bármikor be lehetett dobni Pepét és Giaccherinit, meg persze Vucsinics is jól elkaristol a bal szélen, ezen kívül volt egy vérbeli centerünk Matri személyében, akit agyon lehetett úgy rúgni a labdával, hogy bepattanjon róla a bőr. Viszont a 4-3-3 túl sok támadót tart a pályán, nehezebb a labdát megszerezni és birtokolni, ami Conte filozófiájának fontos eleme. Matri formaingadozása miatt sem lehetett erre alapozni hónapokon keresztül, alternatíva nélkül, szóval érthető volt, hogy Conte tovább keresgélt. Ezzel együtt nem véletlen, hogy az önjelölt szakik elsősorban ezt rajzolnák a vinovói mágnestáblákra: tulajdonképp megvagyunk hozzá.

Mé'nem Chiellini a balhátvéd? Mert Chiellini legyen bármilyen kiváló belső védő (amiből az elmúlt két meccsén keveset láttunk), annyira bizonytalan, hibázásra képes bal szélen egy négyvédős rendszerben. Pelus ellenben született balbekk. Esetleg Kwadcsit tudnánk oda elképzelni, viszont még nekünk is hamarabb jut eszünkbe lefeküdni egy nővel, mint Conténak az, hogy Asamoah akár dögös kis balbekk lehetne - csak jelezzük, évek óta nem feküdtünk le nőkkel. És mé'nem Pogba van ott Marchisio helyett? Pogbának én Pirlo posztját szánom, akár már januárban. És mé'nem Pepe van jobb szélsőben, meg mit keres Seba "faszpörgettyű" Giovinco a kezdőben? Na ja, mikor láttuk szegény Pepét utoljára játszani, és ki tudunk ott Gio helyén elképzelni? Q nem szélső, Tevez minden adandó alkalommal elmondja, hogy középen szeret játszani, Isla alapvetően védekező játékos és nem nagyon tud beadni, és kb. ennyi. Szóval itt van nektek a 4-3-3: szexi, mint egy hetero testépítő, de nem az igazi.

4-2-3-1

A Bayern ezzel nyerte a BL-t a hasonló formációt használó Borussia előtt, a Napoli ezzel vezeti a bajnokságot, ezt játssza az Arsenal, a Chelsea, a MU, a Real, a modern fociban ez az alapvetően védekező formula mára vitán felül a legdominánsabb felállás. Viszont igazán hatékonyan akkor működik, ha a csapat meg tudja valósítani az "elől védekezünk, hátulról támadunk" mottót. Nézzétek meg, mit melózik a Bayern támadó hármasának két szélsője, vagy akár a Napoliban Callejón - és keressetek két hasonló tükörszélsőt a mi keretünkből! Már megint Atom Anti az egyik fix emberünk, mégpedig a bal oldalra - különben foghíjasak vagyunk. Ráadásul mivel ebben a felállásban csak két védekező középpályásra van szükség, a Marcsi, Pirlo, Pogba, Vidal négyesből kettőt padoztatni kell, ami a helyzetünkben hatalmas luxus. Szóval amíg meg nem vesszük minimum Cuadradót és egy jól támadó balbekket, addig ez az alakzat nálunk kuka. Ugorjunk.

4-3-1-2, azaz inkább 4-3-2-1

A ma délutáni szerkesztőségi orgián ezt a két számsort lihegtük legtöbbet egymás izzadságtól elduguló fülébe. A védősor adott, a három védekező középpályást négy emberből ki lehet választani, a 3 támadó helyre meg csodás gombfoci-figuráink vannak Vucsinics, Tevez és Llorente személyében. A 4-3-3-mal ugye a legnagyobb problémánk az volt, hogy muszáj a súlytalan Giovincót betenni, a karácsonyfával viszont nincs ilyen gond: Llorente mögött Vucsinics és Tevez is kissé szabadabb szerepkörben játszhat, Llorente birkózhat a védőkkel, Tevez védekező skilljei (igen, neki olyanok is vannak) is jobban érvényesülhetnek, mintha csak simán benyomjuk az ellenfél 16-osára. A két, jól passzoló támadó a Juventusnál évek óta kritikus labdakihozatalt is gördülékenyebbé tehetné.

A nagy gond a karácsonyfával mindössze az, hogy eggyel kevesebb védekező-ütköző játékos lenne a pályán, mint a szokásos 3-5-2-ben, illetve túl sok pöpec belső védőnk van ahhoz, hogy csak kettőt tegyünk ki a gyepre. A mindig kritikus szélső védekezésünk sem feltétlenül állna meg a lábán a 4-2-3-1-et játszó csapatok ellen - igaz, nem is lenne muszáj örökké így felállni. A kockázatokkal azonban együtt tudnánk élni, és egy percig nem bánnánk, ha élesben is láthatnánk ezt a felállást.

A rajzolgatás végén azért szögezzünk le valamit: bármit találunk ki, mindegyik formáció ellen kapásból több ellenérvet tudunk felhozni, mint amit valaha össze tudunk kaparni a 3-5-2 ellen. Conte knows, nem véletlenül három védővel vertük végig 2012. tavaszán a teljes mezőnyt, és nem véletlenül használjuk ma is ezt: a keret adottságait leginkább a háromvédős, sok védekező középpályással operáló alakzat használja ki legjobban. Hozott nekünk két scudettót, két szuperkupát, és jó eséllyel a Verona ellen is ezt fogjuk látni, ha tetszik, ha nem. Live with it, kavboj.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr908240802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

343175 2013.09.21. 11:30:07

3-4-3 Barza-Bonu-Chiello Lichi-Marci(Pogba)-Vidal-Kasa Gio-Tevez(Llorente)-Vuci 3-4-1-2 Barza-Bonu-Chiello Lichi-Marci(Pogba)-Vidal(Pirlo)-Kasa Gio(Vuci) Llorente(Q) - Tevez 4-4-2 Lichi-Barza-Chiello-Peluso(De Ceglie) Isla -Marci(Pogba)-Vidal(Pirlo)-Kasa Llorente(Q)-Tevez(Vuci) 4-2-3-1 Lichi-Barza-Chiello-Peluso(De Ceglie) Marci(Pogba)-Vidal Gio(Isla)- Tevez- Vucinic Llorente(Q) Én is imádok formációkat rajzolgatni :D

339140 2013.09.21. 11:54:33

1-0-0-10 szükség esetén: 0-0-0-11

348917 2013.09.21. 12:09:44

Hülye vagyok, ezért inkább hozzá sem szólok! 3-3-3-1 Barzagli-Bonucci-Chiellini Vidal-Pirlo-Pogba Vucsinics-Tevez-Giovinco Llorente

340891 2013.09.21. 12:13:25

Már megint nagy a pofátok! http://this11.com/boards/abFxuiwanj.jpg 4-1-3-2 ( 4-4-2 diamond )

278403 2013.09.21. 12:52:22

Ezen a szinten már nincs könnyű ellenfél. Én is favorizálnám egy-két próbára a 3-4-3-at, de a karácsonyfát is szívesen látnám! :)

350492 2013.09.21. 14:02:31

Ha ilyen jól tudjátok, miért nem ültök a kispadon? Nem volt régen ilyen gyorskomment?

295377 2013.09.21. 17:27:31

Nekem tetszik a 3-5-2. A 3-4-3-at is meg lehetne próbálni. Mindegy is kb. a felállásunk, egy a lényeg, Pirlot tegye már le a Padra Conte! Egyre többször kapok tőle idegbajt. Pedig nagyon kedvelem a srácot. Minden tiszteletem az övé, de sajna már csak a saját szobrát rombolja. És van egy olyan érzésem, ha kikerülne a kezdőből, a játékunk is sokat gyorsulna. Nem a 3-5-2-vel van bajunk, hanem azzal, hogy lassan építjük fel a támadásokat. Az ellenfelek visszazárnak, és akkor szenvedünk. Jó a 3-5-2, csak gyorsabb támadásépítések kellenek. Vidal-Pogba-Marchisio kp-t kell játszatni. Legalább a BL-ben, és bajnokságban a nagyok ellen.

346105 2013.09.21. 22:07:24

Szép kis elméleti felállások,csak egyik se működőképes,az ilyen 3 kp rendszer Pirloval öngyilkosság,na meg a 3 csatáros játékot se láttam már nagyon régóta sikeresen alkalmazni,azzal hogy semmilyen szélsö nem érkezett a mercato alatt,ezzel a kopasz szép kényszerpályára tette Contét,ha kekszel a 3-5-2..pedig van rá esély hogy kekszelni fog,föleg a BL ben és ezáltal a legzsírosabb bevételtöl hamarabb elesünk,majd vakargathatja magát Marotta és persze akkor jön mint itt is a Conte a hülye leegyszerűsítés,pedig abból föz amije van,mégha megválhatna pár szent tehéntöl,ha látványosan nem megy nekik(ennyi a sara)..összegezve az idei vesszőfutást én inkább fogom a kopasz nyakába varrni!

335318 2013.09.22. 00:02:38

4-2-3-1 Buffon-Caceres,Barza,Chiellini,Asamoah-Lichti,Vidal,Vucinic,Pirlo,Machi,-Tevez

257684 2013.09.22. 03:15:57

A segghülye az aki Vucit a kezdőbe rakja.

317362 2013.09.22. 11:48:32

Ezen a szinten már nincs könnyű formáció.
süti beállítások módosítása