bntemp

bntemp

Köszönjük a leckét, használjuk épülésünkre!

2013. április 12. - s4tch

Én sem megyek a szomszédba, ha méretes lófaszokat kell mutogatni akár saját véreinknek is, de most egy kicsit elképeszt, amit a Juventus kap. És nem a monumentálisra nőtt orcájú Bayern-szurkolók fitymáló megjegyzéseire gondolok, hanem a Juve-szurkolók indokolatlanul negatív, sőt, néhol kifejezetten igazságtalan hozzászólásaira.

Sokan már egészen odáig mennek, hogy temetik a csapatot, végletekbe hajlóan kutyázzák Contét, és nem csak a veretlen bajnoki címét jó eséllyel megvédő keretet piházzák, de elfelejtenek rengeteg dolgot, amik a elmúlt szűk két évben történtek. Hajtás után leírjuk a trivialitást, és aztán elmondjuk azt is, szerintünk miben van igazuk a temetői menet élén haladó derviseknek. Sőt, megoldást is kínálunk.

Én sem megyek a szomszédba, ha méretes lófaszokat kell mutogatni akár saját véreinknek is, de most egy kicsit elképeszt, amit a Juventus kap. És nem a monumentálisra nőtt orcájú Bayern-szurkolók fitymáló megjegyzéseire gondolok, hanem a Juve-szurkolók indokolatlanul negatív, sőt, néhol kifejezetten igazságtalan hozzászólásaira.

Sokan már egészen odáig mennek, hogy temetik a csapatot, végletekbe hajlóan kutyázzák Contét, és nem csak a veretlen bajnoki címét jó eséllyel megvédő keretet piházzák, de elfelejtenek rengeteg dolgot, amik a elmúlt szűk két évben történtek. Hajtás után leírjuk a trivialitást, és aztán elmondjuk azt is, szerintünk miben van igazuk a temetői menet élén haladó derviseknek. Sőt, megoldást is kínálunk.

"Nem is illett volna a szezonhoz egy szép búcsú. Az sem illett volna, ha az egész Serie A-mezőny legtöbb hazai gólját kapó csapat nem zabált volna kettőt a bronzérmestől. És az sem, hogy az egész évben ingatag védelem ne okozott volna újra kacagtató perceket a Juve ellendrukkereinek. Ebből a szempontból megbízható volt az egész idényben a csapat, és ezúttal sem okozott csalódást, tulajdonképpen az a meglepetés, hogy a B-csapatával játszó Napoli nem verte laposra Torinóban a Juventust."

Úgy látjuk, sokakban termelődik az a hormon, ami a kismamákkal elfelejteti a szülési fájdalmkat, és már sokan nem emlékeznek, Antonio Conte második eljövetele előtt mik történtek errefelé. A fenti bekezdés a 2010/11-es szezon utolsó bajnokijáról szóló posztjának bevezetője, ami arról szól, hogy a bronzérmes Napoli Zs-csapata ellen a 84. percben kellett egyenlítenie Matrinak. Senkik voltunk, egy arctalanul vagdalkozó gyülevész horda, vagy ahogy Tyli Darti azóta az elmémbe égett soraival tökéletesen leírta, „egy nem különösebben szimpatikus kiscsapat szurkolói vagyunk”.

Ez nem egészen két évvel ezelőtt történt, és akkor még nem gondoltuk, hogy a fent említett Napoli elleni meccset megelőző vereség (1-0 vs Parma) után csaknem másfél év telik el vereség nélkül. Csodát tett Conte, nincs rá jobb szó: veretlenül bajnok lett a csapatával, bevitte a kupadöntőbe, hogy aztán idén a BL-sorozatterheléssel súlyosbítva (nagy valószínűséggel) megvédje a bajnoki címét, és csak a (nagy valószínűséggel) későbbi győztes állítsa meg veretlen menetelését a BL-ben. Eredményekben ennyit tett Conte, amit pedig nem lehet számokkal leírni, abban még ennél is sokkal többet.

Erre most azt kapja, hogy nem ért hozzá, csak a Serie A gyengesége miatt tudott ilyen sikeres lenni, tulajdonképpen a játékosai sem olyan jók, mint tavaly gondoltuk, és egyébként is, menjen a picsába a 3-5-2-jével, meg a vénember Pirlójával. Nem szép, gyerekek, nem szép.

Itt még értett hozzá?


Ugyanakkor nem is feltétlenül hamis, csak az arányai tévesek. Conte ugyanis valóban erősen benne volt a Bayern elleni szégyenben (mert a rúgott gól nélküli oda-vissza lófasz azért szégyen némileg), és benne volt Pirlo is, meg a keret gyengesége is. De, és ez a legfontosabb, a jelenlegi Juventusnak nem a Bayern a mércéje, mert kizárólag téves következtetéseket lehet levonni abból, ha hozzá mérjük. Az ott egy nagyon sok pénzből, masszív hozzáértéssel, német precizitással és sok-sok türelemmel felépített csapat, amit méltán tartanak a világ legjobbjának, a miénk pedig egy néhány évvel ezelőtt még a Serie B-ben senyvedő, anyagilag, erkölcsileg és morális megsemmisített, aztán dilettáns emberek kontár döntései nyomán még annál is mélyebbre lökött klub volt, ami két év alatt (felfogjuk, ez milyen rövid idő?!) ért fel oda, hogy egyáltalán megmérettethette magát a Bayernnel szemben.

Ez a keret nem érett a BL-győzelemre, de egyébként nincs is tőle annyira messzire, mint most sokan gondolják (a Juvére épített olasz válogatott Eb-döntője sokat mond erről). Ennek a keretnek az volt a feladata, hogy megnyerje az olasz bajnokságot, visszaadja a szurkolók hitét, és kiszolgálja Conte taktikai hitvallását. Nincs benne egyetlen cselgép, öncélú játékos sem, van néhány zsenije, de ők is a csapat érdekében dolgoznak. Az volt a dolgunk idén, hogy megmutassuk magunkat Európában, és egyúttal megméressük a veretlenül megnyert olasz bajnoki címet a kontinens előtt. Ez olyan jól sikerült, hogy a második legnehezebb csoportot megnyerve nyolc meccset játszottunk le veretlenül, az utolsó ötön még gólt sem kaptunk. És amikor már nagyon reménykedtünk, jött a Bayern, pedig lett volna még olyan ellenfél (sőt, csak olyan lett volna), amellyel szemben sokkal nagyobb ellenállást tudtunk volna kifejteni, és most egészen más lenne a közhangulat. Sem a sorsolásnál, sem a Bayern elleni két meccsen nem volt szerencsénk, meg hát elmondtuk, hogy óriási a különbség is a két csapat között.

De az elégedetlenkedést nagyon nehezen fogadom el bárkitől, aki Juve-szurkolónak mondja magát. Büszkének kell lennünk arra, amit elértünk, és hinnünk kell abban a csaknem 400 kedvelésig jutó Facebook-bejegyzésünkben, amit a kiesés után tettünk ki a falunkra. Kellenek ezek a vereségek, hogy tudd, merre tartasz, kiket akarsz megelőzni, vagy legalábbis utolérni, és megméresd a saját munkádat olyanokkal szemben, akiktől csak tanulhatsz. Mi most ott tartunk, hogy Európa legjobb nyolc csapata között olyan egyértelműen helyünk van, amilyen egyértelműen a négy között nincs.

Még nem


Nem tagadom, én is csalódtam kicsit Contében, mert nem tett meg mindent, hogy a Bayern baszomnagy vitorlájából legalább részben kifogja a szelet. Kicsit a visszavágón már belenyúlt a csapatába, ami nem is működött rosszul, de azt mindenképpen tudomásul kell vennünk, hogy a visszavágó első félidejében látott játékkal a mi csapatunk a teljesítőképessége határára jutott. Nem azt mondjuk, hogy nem tud esetenként jobban játszani, hanem azt, hogy ebben a felállásban egy ilyen ellenféllel szemben ez az, ami maximum várható tőle. Ne értsetek félre, ez nem kritika a játékosokra, a keretre, vagy Contére nézve, hiszen a kvázi élete meccsét játszó Padoinra sem tud az ember haragudni, amiért képtelen arra a kibaszott ötösre beívelni egy kurva beadást.

Azt kellett meglátnunk a Bayern elleni vereségben, hogy hova juthattunk el a mostani kerettel, a mostani felfogással, a mostani Juventusszal. Hogy ezt megláttuk, természetes jelenség. Semmiképpen nem ok az öngyilkosságra, sem az elmúlt szűk két év eredményeinek megkérdőjelezésére, sem Conte hozzáértésének megkérdőjelezésére. Sőt, örülnünk kell, hogy már tudjuk, miken kell okvetlenül változtatunk az előrelépéshez.

És ha jobban megnézzük, örvendetesen rövid a lista, még ha roppant fájdalmasan indul is: sajnos Pirlót fokozatosan el kell kezdeni kiépíteni a csapatból. Nem azért, mert nem lenne képes még akár két bajnoki címet szerző Juventus középpályáján is jól teljesíteni, hanem azért, mert jövőre már nem ez lesz a cél. Talán még egy évig maradhatna, de minek kockáztatni, ha úgyis eljön a váltás ideje hamarosan? Jövőre már nem szabad Pirlo köré csapatot építeni, inkább olyan szerepet kell szánni neki, aminek ő is örül, fontosnak érzi magát, de elfogadja, hogy már nem ő az alfa hím. Nem tudom, hogy ez mi lenne, de nem is én ülök a padon, hogy kitaláljam. Kérdezzük meg tőle talán.

Pirlo sebessége már nagyon kevés, és ha nagyobb sebességre kényszeríti a játék, az olyan hibákba hajszolja, amiket nem szoktunk meg tőle. Más szóval az elittel szemben Pirlo már nem használható, és ez nem rosszindulatú megjegyzés, még kevésbé kritika egy olyan játékossal szemben, akinek kulcsszerepe volt a Juve újjászületésében. Ez egy egyszerű tény, amit reméljük, mások is látnak.

Még ennél is furcsább, hogy a másik, akitől az alapvető játékunk megváltoztatása érdekében meg kell szabadulnunk, a második legjobb, legkreatívabb játékosunk, Mirko Vucsinics. Mirko óriási figura, nagyon szívesen elnézném a játékát a Juvében, ha negyedik számú csatár lenne, aki a Cesena elleni kupameccsen kezd, a többin csak bejön segíteni, ha ösztönös zsenialitásra, magas fokú technikai képzettségére, és játékintelligenciára van szükség. Első számú csatárnak viszont nem megfelelő, illetve de, csak abban ugyanúgy nincs benne az előrelépés lehetősége, mint két év múlva Pirlo folyamatos játszatásában lesz. Az, hogy ő a legjobb csatárunk, talán a legnagyobb kritikája a vezetőség munkájának, illetve a Juventus támadósorának. És ehhez hozzájárul az is, hogy egy Vucsinicsnál jobb secunda punta mellett a többi csatárunk is jobbnak tűnne, vagy legalábbis több gólt lőne, mint a minden harmadik passzát elrontó crnagórac mellett. Még egyszer: nem bántás, Vucsi fasza arc, de most nem arról beszélünk, hogy meg kell nyerni az utóbbi 20 éve leggyengébb Serie A-idényét, hanem arról, hogyan lesz a Juventus méltó kihívója egy Bayern-súlycsoportú szumósnak.

Nem akarunk nevekkel (és milliókkal) dobálózni, teljesen felesleges lenne a csapathoz követelni a Unitedből kvázi kiebrudalt Rooneyt – pedig de kurvára illene Vucsi helyére, és még gólokat is lőne a dokkmunkásfejű – sem senki mást. Csak két dolgot akartunk jelezni. Az egyik, hogy igenis legyünk büszkék magunkra, mert amit elértünk, a nemcsak gyönyörű, de nagyjából a maximum is, amit elérhettünk. A másik, hogy sem Contével, sem a rendszerével, sem a víziójával nincs a világon semmi baj, és néhány módosítással tovább javítható az egyébként sem rossz csapat minősége.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr158240628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

275991 2013.04.12. 13:10:13

Szerintem Pirloba van még egy év, kéne neki egy csere, aki tudná hosszútávon tehermentesíteni, jön Poli egyes hírek szerint, ő megoldatná a feladatát, kevesebb téttel bíró meccseken.

338554 2013.04.12. 13:17:56

[JuvePredal91](#1194554): Poli cserének (idén), Verratti utódnak (jövőre). A poszt motivációját adó hiszti elkövetői pedig megérdemelnének egy alapos vidrázást. Hogy ennyire megfontolatlan, csapongó, ész nélküli szardobálásba kezdjünk.. Már az óvodában is szól arról egy tanmese, hogy előbb az eszed járjon, ne a szád.

349781 2013.04.12. 13:25:45

A cikk minden egyes szavával egyetértek. Egyszerűen gusztustalan, hogy egyesek milyen stílusban írnak, a csapatról, habár ezek a személyek szerintem nem olyan régóta szorítanak a csapatért(khm divatdrukkerek). A 2 megemlített problémaforrás közül, én Pirlot nem adnám el, de valóban hozni kell mellé/elé valakit (khhm Veratti, esetleg Poli) és fokozatosan ki kell építeni a csapatból, viszont Vucit valóban el kell adni, mert valóban kifutó széria és most még jó pénzt lehetne érte kapni, mondom ezt úgy, hogy én sokáig a pártját fogtam, de 2-3 meccsel ezelőtt jött el az a pillanat, amikor elegem lett belőle. Mondjuk az érdekelne, hogy kivel pótolnátok?

260926 2013.04.12. 13:32:29

Jaj, de nagyon jó írás. Hozzászólhatnék hosszasan, de csak megtámogatnám minden sorát, vagy méltatnám, esetleg ismételném. Respect!

334219 2013.04.12. 13:55:52

Jó, de ha Pirlo már nem bírja az elit tempóját stb., akkor az Eb-n hogy tudott a döntőbe jutott olaszok vezéregyénisége lenni? Amúgy reális ez a kép, a Bayern kikapása pech volt, előtte a Celticé viszont mák, és szerintem a Dortmund vagy a Real (vagy a Real-verő Manchester, ha úgy alakult volna) ellen se lett volna hú de sokkal dominánsabb a Juventus. A baj az, hogy a Serie A-ban nincs igazi versenyre késztetve a Juve és nem tudom, a jövőben lesz-e.

311858 2013.04.12. 14:01:42

A blog történetének legjobb írása.

334309 2013.04.12. 14:01:52

[Merlin91](#1194664): az elit a döntőt jelentette, ott pedig nem tűnt fel, hogy olyan marha nagy vezér tudott volna lenni pirlo - sőt, kvázi ugyanakkora különbség volt a két csapat között, mint a bayern-juvén. pont ez a lényeg: pirlo kurva jó, egy istenség, de ha top csapatot akarsz jövőre, azt már nem tudod köré építeni. legalábbis szerintem, de pirlóval kapcsolatban már tévedtem egyszer nagyon nagyot.

346434 2013.04.12. 14:03:00

Csudajó írás, tényleg fantasztikus hogy milyen utat jártunk be, és a továbblépés lehetősége elöttünk van....csak hogy is? Magam '96 óta követem a Juve meccseket és sikerkorszakaink alapja mindig két pilléren nyugodott: komoly technikai skill+ szétdaráltuk az ellent lásd(spirito).Az általam és még sokak által etalonnak tekintett 2003-as real visszavágó is azért volt elképesztő, ahogy daráltunk.(emlékeztek még a Milanosok megvádoltak minket hogy doppinglunk mert tényleg annyira hihetetlen volt.)Egy juve szurker a gyomrában érzi hogy ha mindent kiad a csapat, akkor az ellenfélnek annyi. Ezért volt volt elgondolkodtató a visszavágó, mert itt sok kérdést igenis megoldottunk München-hez képest (pl.labdakihozatal-ez is megérne egy elemzést)csak én is azt éreztem hogy ez a maxmax amit a csapat ki tud hozni magából.Mondjuk egy gól simán belefért volna - de legyen ez csatárkérdés akkor. Az lenne a legmegnyugtatóbb.Nekem azt nehéz elfogadni hogy ha teljes gőzzel darálunk akkor nem roppan össze az ellen. Nekem ez szurkolóként pici ijesztő. Remélem Conte megoldja.

334219 2013.04.12. 14:04:01

Még annyit tennék hozzá, hogy talán a hazai Chelsea-verést kivéve igazán katartikus, emlékezetesen nagy meccse nem volt a Juvénak a sorozatban, persze egy szurkolónak nyilván mindegy, hogyan nyer a csapata. Az is a szintlépés jele lesz, ha nem csak nyereget, de emlékezetesen is játszik a csapat. A következő sorsolásnál már nem 3. kalapból indulnak, gondolom...

334219 2013.04.12. 14:05:32

[benitoNST](#1194676): A németek, angolok és a spanyolok elleni első meccsen azért eléggé jó volt, ha jól emlékszem. persze már lejátszani másfél hét alatt 3 meccset és más egy egész szezont.

262910 2013.04.12. 14:08:03

[Merlin91](#1194664): a bayern azért speciális, mert náluk a juve számára legkellemetlenebb rendszer mellett van még legalább 3 olyan minőségű játékos, akivel szemben párharcokat veszítünk. a chelsea és a sahtar ellen is nyűglődtünk, de amit középen schweini és mandzukic, ill. a bal szélen ribéry művelt, arra nem volt válaszunk. 3 kezelhetetlen játékos nincs sem a realban, sem a dortmundban, sem a mu-ban. a bayern a lehető legrosszabb matchup volt. a reallal vagy a mu-val szerintem egál közeli meccseket játszottunk volna, a dortmund sebessége problémásabb, de ott nincsenek akkora egyéniségek, mint a bőrbugyisoknál. a barcelona számomra szintén kezelhetőbbnek tűnik ennek a juventusnak, mint a két germán. félreértés ne essék, ezek ellen sem lettünk volna esélyesek, de nem lett volna ilyen rút kontraszt, abban majdnem biztos vagyok.

334309 2013.04.12. 14:08:39

[Merlin91](#1194684): igen, és az atalanta, a cagliari és a parma ellen is kiválóan játszott.

346364 2013.04.12. 14:10:53

Nem vitaindítóként írom, de: Pirlo pótlásáról gondoskodni kell, nem azért mert vén ember, hanem azért mert ez olyan kényes pont, hogy nem lehet majd egy szimpla átigazolással megoldani. Kellene, hogy legyen a csapat játékában egy Pirlo nélküli variáció is, ráadásul ennek még működnie is kell. A miértekre nem térnék ki, tudjátok Ti azt jól. Hasonlókat szoltam írni, máskor is, de ezzel sem Conte mestert, sem Pirlo-t nem kívántak degradálni. Ez egy szimpla szubjektív észrevétel. A Seria A pedig tényleg gyenge, és nem nem ezért lett bajnok a csapatunk, hanem mert kurva jók. Az viszont hátrány, hogy gyenge a bajnokság. Egy viszonylag erős bajnokságban a kevésbé "top" játékosok is jobban tudnak fejlődni, mint a pescara ellen.

262910 2013.04.12. 14:11:08

[Merlin91](#1194681): a bayernnek eddig egyetlen katartikus győzelme sem volt. a realnak csak katartikus vereség jutott a dortmund ellen. a barcelonának is kijutott egy nagy (milan) és egy kisebb (celtic) pofon, mire jött egy nagy győzelem (milan). a címvédő elleni 3:0 egy első bálozónak bőven megteszi.

347773 2013.04.12. 14:29:58

[benitoNST](#1194691): gyönyörű poszt beni, minden szavaddal egyetértek

344099 2013.04.12. 14:51:04

OFF: egy kis trollkodás Bonuccitól 1:00-nál: www.youtube.com/watch?v=7o0ZtFjlnmk&feature=youtu.be ...csak, hogy oldjam itt a feszültséget. Látom páran kikészültek a bl-től...fel a fejjel pajtások

348517 2013.04.12. 14:52:53

Örömmel tapasztalom, hogy a blog nem fogadta el javaslatom a megszűnésre vonatkozóan :) Nekem is fájt kicsit a bajorok elleni búcsú, vagyis inkább a mikéntje, azt hittem legalább megszorongatjuk őket, de hát.. Ugyanakkor azt sem felejtem el egyhamar, milyen jó érzés volt újra úgy várni a bl sorsolásokat, hogy ott a Juve! (a mai már nem is érdekelt annyira).

307365 2013.04.12. 15:33:18

Életem első emléke a Juventusról a '97-es BL döntő éppenhogy 8 éves fejjel, innen is szoktam datálni az "eskümet". Őszintén szólva nem értem ezt a nyekergést egyik oldalról sem. Nem kell 30 éve drukkernek lenni, hogy felfogjuk mit értünk el ebben a szezonban. Én úgy gondolom, hogy aki megtapasztalta a BC (before calciopoli)időszak sikereit, majd szenvedett AC, az igenis reálisan tudja értékelni a jelenlegi helyzetet. Aki nem, az jövőre lehet nyugodtan barca drukker. Én büszke vagyok.

347595 2013.04.12. 16:16:34

Az elért eredményeket tekintve nincs is semmi baj. A szezon előtt minden józanul gondolkodó szurkoló (szakértő) előtt a bajnoki cím megvédése és a csoportból való továbbjutás lebegett. Az egyikkel jó úton haladunk a másikat megcsináltuk. Ami nekem fáj az a csapat sokszínűségének eltűnése. A változtatások minimálisak, kimerülnek a posztokon való cserélgetésen. Hol van az mikor a meccsek alatt úgy váltott felállást a csapat, hogy az ellenfél még a frissítős palackokat sem találta a pálya szélén, nemhogy a saját játékát. A Bayern ellen csak kicsúcsosodtak annak a játékrendszernek és merev taktikai ragaszkodásnak a hibái, ami az egész szezont jellemezték. Zárójelben: Kroos sérüléséig szerintem a Bayern is hibás taktikát választott, de a csere nagyon bejött, a két villámléptűvel (főleg mikor egy oldalra húzódtak) nem tudtunk mit kezdeni. Ráadásul a keret csak nagyon jóindulattal alkalmas erre játékrendszerre, a tátongó lyukak eléggé látványosak. Egész évben azt vártam, Conte tanul a hibákból és a következő meccsen majd... de nem. Nos... mindenkinek van némi igaza ahogy az lenni szokott. Ha elégedetlen az ember az a bajnoki címek kupagyőzelmek miatt teszi, és nem a közelmúlt történelmének. Megszoktuk, hogy mi vagyunk a legjobbak... :) Forza Juve!

347595 2013.04.12. 16:18:23

Utolsó bekezdés helyesen: Ha elégedetlen az ember azt a bajnoki címek és kupagyőzelmek miatt teszi, és nem a közelmúlt történelme miatt.

286030 2013.04.12. 17:41:54

Lehet most engem kutyázni, de én előbb adnám el Giovincot, mint Vucinicet (persze egyetértek hogy hosszútávon 1.-2. számú csatárként vele sem kéne számolni. Nagyon szeretem a kisgyereket, nagyon örültem amikor visszatért, de semmit nem csinál....lövései gyengék sokszor a kapuig alig gurulnak el. A fizikai felépítése meg nagyon a kárára van, egyszerűen odébb lökik. Az hogy nem lő gólt sokáig azzal volt indokolva, hogy nagy rajta a nyomás...1. az igazán nagy játékosoknak előnyükre válik a nyomás. 2. 25-26 évesen szerintem ez már nem lehet kifogás...attól tartok ő egy örök ígéret marad :( Na szóval szumma: Én 3 fronton látom a megújulás szükségességét: egyértelműen a legégetőbb a csatár kérdés, rögtön utána Pirlo helyettes(szép lassan ki kell építeni a kezdőből). És szerintem beadni tudó szélső is el kéne. Asa jól kezdett, viszont ANK óta kb 0 szegény, Lichtsteiner meg inkább védő mint wingback. A Csapatnak meg óriási Respect!!! Köszönöm hogy újra láthattam őket a BL-ben :) Majd jövőre remélem szerencsésebbek leszünk! :) Forza Juve!

350106 2013.04.12. 18:45:50

Pirlót lassan hanyagolni kell, ez egyértelmű, pont a nagyobb meccseken betlizett idén. Remélem, hogy jövőre el fogja tudni viselni, ha hetente max. 1 meccset kap, és nem fog hisztizni. Giovincóval kapcs. egyetértek Aragorc-kal, sajnos fejben nincs ott a meccseken, a fontos pillanatokban felsül. Matri és Q eladni való csatárok, tőlem mehet vki a 9-es és 12-es közül is; kérdés, hogy érkezik-e rájuk megfelelő ajánlat, illetve vajon elviselné-e akár Gio, akár Vuc, ha csak 3.-4. számú csatár lenne. Én teljesen reálisnak tartok egy Llorente-Sánchez kezdőt, Vuc-csal és Gióval a padon és 1 fiatal 5. számú csatárraál.(Gabbiadini, Immobile?) A Quotidiano Sportivo főszerkesztője szerint pl. érkezik az új top csatáron kívül egy régi-új is: Zlatan. Én adnám. A 352 sztem teljesen jó, de a 4231 ellen le kellene porolni a 433-at, ha meglesznek ehhez a megfelelő emberek. A bal szélre pedig szívesen fogadnám Kolarov érkezését, de akkor Pelusót meg minek hoztuk ide...?

346514 2013.04.12. 19:19:25

Kiváló írás, egyetértek Benito mértéktartó értékelésével. Ez és a Vucinic-poszt visszahozta a régi NST-s hangulatot, amiért elkezdtem rendszeresen olvasni Bence posztjait. Helyén kell kezelni a dolgokat: akár a Dortmund-féle szarból várat folyamatot nézem, akár Conte "under construction" hasonlatát, be kell látni, hogy a legjobb 8 egy reális pozíció a klub helyzetét nézve. Gyakorlatilag 2, azaz KÉT év alatt jutottunk el idáig, mert Conte érkezése előtt a teljes kilátástalanság uralkodott el rajtunk, egy évvel később pedig veretlenül lettünk bajnokok. Volt benne szerencse is, de legfőképpen kemény munka. Amit viszont mindenki mondott, nevezetesen, hogy gyenge a csatárállomány, nem vette komolyan a szakvezetés. Conte bízott Giovincóban, bízott Vucsinicsben, bízott a 3-5-2-ben és mostmár pontosan ismeri a keret és a hadrend határait. A Bayern jó volt tavaly, de nem elég jó. Megvették Mandzsukicsot és Martinezt több, mint 50 milláért és a puzzle utolsó darabkái is a helyükre kerültek, a bajoroké most olyan csapat, aki bárkivel egyenlő esélyekkel veszi fel a versenyt. Nem mellesleg olyan játékosok várnak bevetésre a padon, mint Boateng, Luiz Gustavo, Robben, Shaqiri és Gomez, ami 5 minőségi hézagpótló vagy változtatási lehetőség. Ehhez képest nekünk van egy Buffon - Barzagli, Bonucci, Chiellini - Pirlo, Vidal, Marchisio magunk, és ízlés szerint ide lehet venni Lichsteinert is, de egyre inkább úgy tűnik, azoknak van igaza, akik szerint ő jobbhátvédben penge, wingback-ben átlagos. Chiellóra ugyanez igaz a CB/LB összevetésben. Tehát ha a 3-5-2-t nézem, akkor hiányzik két futó és két csatár, ha a 4-3-3-at, akkor meg egy jó balhátvéd, két szélső és egy gólvágó. Akárhogy is, de még mindig hiányzik 3-4 MINŐSÉGI spíler és akkor a paddal - tetszőleges CB vagy Lichti, Pogba, Asamoah, Vucinic, Q vagy Matri, Giovinco - már meglennénk. Ez mondjuk lehet túl szigorú és akkor tegyünk be még egy csatárt, de klasszis támadó még így is must-buy. És akkor nézhetjük tételesen: a támadók mindig a legdrágábbak, a csatár 20-30 milla között, szélsőt se kapsz 20-25 alatt, főleg, ha gólerős is, de ha Lichtihez hasonló 10-15 millás üzletben gondolkodunk, akkor is 30+20, ami már 50. Vagy maradnak a Giaccherinik, Giovincók és az "új Pogbára" vadászás, ami meg mindig lutri. Ha innen nézzük, még túl is teljesítettünk. Ettől még kurvára csalódott voltam szerdán, nem kevésbé az összesített 0-4-gyel, de nem vagyunk rosszabbak semmivel, mint ha a Malaga vagy a PSG ellen továbbmegyünk, teszem azt, egy küzdelmes 3-2-vel. Szóval nem kell beszarni, még akkor sem, ha héfőn sem nyerünk. Nekem az "adminisztratív 29." (aka 31 sul campo) is megteszi a tavaszra.

349418 2013.04.12. 19:59:23

Az van, hogy eddig semmi nem volt rendben, és az ember csak szenvedett a meccsek előtt mikor meglátta bevillanni Del Neri nem éppen faszállító arcát. De olyan szinten feljődünk, és törünk ki a történelmi béklyóból, hogy az már elviselhetetlenül jó érzés! Minden kibaszott nap hálát kéne adni az istennek, hogy ilyen csapatunk van, és hogy szurkolhatunk nekik. még ha sokan blogfeloszlatásnak is titulálják, a szurkolói mentalitásról alkotott képem....

339140 2013.04.13. 00:51:28

Hát igen, ahogy a kép is mutatja az a kék mezes Juventus olyan jó volt akkor, hogy eleve 10 emberrel álltak ki. Úgy tűnik egyébként, hogy a spanyol-angol koksz csak eljutott Münchenbe is, mert elég durván tolták. Ez kéne nekünk is, Pirlonak is. (Amikor visszajutottunk az A-ba, akkor Del Piero, meg Nedved volt kurvára belassulva, aztán idővel felgyorsultak egy kicsit, szemmel láthatóan.) Mirko kivágása elég Moggi-s húzás lenne: meredeknek tűnik tehát, de nem hülyeség. Kérdés kapunk-e érte annyit amennyiből a Főnök annak idején meg tudta (és merte) húzni a sztárok (sor)cseréjét szemrebbenés nélkül.

149015 2013.04.13. 00:55:37

szerintem azért benito is túloz picit a kritikus hangok kritizálásával, illetve csendre intésével (miközben ő maga is kidobna egy-két ballasztot a csapatból..) én az egyik negatív hangadó voltam (bár szerintem inkább volt egyszerű kritika) de vállalom. Amit továbbra is megjegyeznék, illetve hozzáfűznék, az egyébként valóban remek poszthoz: 1. Relatíve mindenki boldog, pláne az elmúlt években mutatott agyvérzéses állapothoz képest, valóban újra visszatértünk Európába..nemhiszem, h itt bárki az elmaradt BL győzelmet v Bayern elleni továbbjutást hiányolta igazán 2. Ez az "építési terület" azonkívül, hogy valóban igaz, nem feltétlenül kell mentségként szolgáljon arra a produkcióra, amit 180perc alatt kiraktak nekünk az ablakba..tény és való, hogy ez a Bayern nekünk még nagyfalat, de a futballban nem mindig érvényesül a papírforma, ezt bemutatta ellenük az Arsenal és sorolhatnánk akár az idei szezonból is példákat. Az h gyakorlatilag kidolgozott helyzet nélkül lehoztuk ezt a párharcot, elég sok problémát felvet, nemcsak egyes játékosok csapatban elfoglalt funkcióját illetően, hanem magában a játékrendszerben is. Azt azért hajlamosak vagyunk elfelejteni, h a szintén gyors futball-t játszó Shakhtar is felmosta velünk a padlót és nagy szerencsénkre az utolsó, ellenünk játszandó meccsünkbe már belesz*rhattak egy nagyot..különben meggyőződésem, h már a csoportkör után búcsút mondhattunk vna a további BL küzdelmeknek.. 3. több fórumon vitáztam erről a 3-5-2-ről..alapvetően szerintem egy remek formáció, hiszen bárhogy konvertálható akár meccs közben is..de nálunk ez egész egyszerűen egy szimpla 5-3-2-ként funkcionál, ahol a pályán elfoglalt helyük alapján megvan az a +2ember a középpályán, de a jelenlétükön kívül gyakorlatilag semmi hasznuk..ez persze nem feltétlenül az ő hibájuk, hisz Lichtsteiner és Asamoah-nak egyetlen skillje van meg ahhoz a pozícióhoz, a tüdejük..Az h az ő alternatíváiknak Padoin és Peluso érkezik, meg no comment..de visszatérve a játékrendszer problémájához, csak annyi kérdésem lenne: - hova tűnt, a gyors, kombinatív futball, amivel Conte indított a 4-3-3-as felállásában? - hova tűnt az agresszív letámadás? - miért csupán két variációs opciónk van támadásépítés címszó alatt? (ugye vagy Pirlo szedi és osztja a zsugát, vagy ha őt kiszedik a játékból, akkor Bonucci ívelget fel agyhalott módon?) A legnagyobb problémát Conte idei mentalitásában IS látom (nem, nem követelem h távozzon, Isten ments). Sehol a tavalyi tűz, néha hihetetlenül pökhendi, de ami a legnagyobb gond, h elképesztően makacs(nincs Pepe, nincs 4-3-3..ez egyszerűen nonszensz). Idén egy kezemen megtudom számolni azt, h hányszor nyúlt bele érdemlegesen egy meccsbe. Most komolyan: 0-0nál várni és pislogni mint hal a szatyorban a 70.percig, anélkül h bepróbálkoznánk vmivel? Ezen a szinten azért ne már, ha tanuló fázis, ha nem. Egy próbát szerintem megérdemeltek volna a szurkolók is, aztán ha nem jön össze a dolog (ami valószínű) akkor is azt mondhatjuk, h mindent megtettünk. 4. Ez talán a legfontosabb a jövőre nézve, ez szorosan a játékrendszerhez és Conte-hoz kapcsolódik. Pénz ugye nincs, most ezt már Marotta jóval a mercato előtt hirdeti a miheztartás végett. Használjuk végre ott az értékeinket ahol kell. Ne akarjunk wingbackekkel játszani, ha egyszerűen nincs ilyen a csapatban és a piacon se nagyon hemzsegnek, akik meg vannak, azokat mi nemtudnánk megfizetni. A Vucinic-kérdést is ennek fényében kell szerintem kezelni. Az h az ő vállát nyomja a támadójáték kialakításának felelőssége, az egyáltalán nem neki való..mindenesetre hamarabb adnám el a másik 3 csatárunkat (Anelkát nemszámolom, aki miért is van itt, mondjuk egy primavera helyett?) mint őt. Egyébként Llorente ugyanolyan haszontalan lesz 3-5-2ben mint most Matri..bár h Matri h nem képes fizikai párbajt nyerni az ő testfelépítésével, az számomra rejtély. Én tényleg remélem, h Conte visszatalál a helyes vágányra, nyáron átgondolja a dolgokat és erősebben tér vissza, mint most az eltiltása után. Addig meg szurkoljunk h meglegyen az újabb Scudetto, ami így is hatalmas siker lesz.

345333 2013.04.13. 03:39:39

Sztem amíg barzagli vissza nem vonul 3-5-2-t fogunk játszani :) ezzel csak arra célzok, hogy abszolút megértem contét h van 3 ilyen védője és egyiket se akarja a padon jegelni. mondjuk most h chiellini megsérült lehetne próbálkozni, de így h egész szezonban nem változtatott, nem hiszem, h a hátralevő 7 meccsen fog. am kövezzetek meg de a 3-5-2 két szélére én de cegliet és islat tenném. sztem dc tud a legjobban beadni kb az egész csapatból és sokat segíti a támadásokat, és bár nem tud védekezni sztem így is ő lenne a legjobb megoldás. islából pedig bár nem nagyon láttunk semmit idén én azt hiszem, h feküdne neki ez a poszt, mert én azt remélem h ha ittmarad akk jövőre már újra udinei formában fogja tolni.sztem télleg sokat számíthat az h kb októberben csatlakozott csak a csapathoz. asa nagyon jól védekezik de támadásban használhatatlan.a "cselei" egyenesen komikusak.marchisio cseréje kéne h legyen. pelus jó de idegbeteg, valódi csoda h még nem állították ki. így is ő szerezte a legtöbb lapot az egész serie A-ban. Lichti és cáceres sztem egyértelműen szélsővédők és nem tudnak elég jól beadni ehhez a poszthoz. padoin én egyszerűen nem tudom ekézni annyira bejön a mentalitása. nemügyes de kussban ül a padon és ha hívják odateszi magát és sztem egyáltalán nem olyan alacsony színvonálon teszi mint azt sokan állítják.tökéletes csere, mindenképp megtartanám. de egy szó mint száz, a legjobb az lenne ha beruháznánk egy bale-re egy másik gondolat: a fejlődést az is mutatja szerintem h sok év után először nem arról beszélünk h 8 új igazolás kell, hanem, hogy kb 3. A szintlépést jelzi, hogy ezen a nyáron valószínűleg már tényleg kicsi lesz a játékosmozgás. nagyon rinyál marrotta h nincs pénz ugyh én most télleg egy 30 millás nagy durranásra számítok. ;) ez egy szerethető, balhémentes keret és inkább igazoljunk csak egy klasszist, mint kettőt és valamelyik olyan legyen mint balo v cassano...

347773 2013.04.13. 09:17:27

[ggbuffon](#1195430): ezt a pökhendiséget kifejthetnéd, én ezt valahogy nem éreztem eddig

339362 2013.04.13. 11:45:35

A BVB tavaly kiesett a csoportkörben, egy év rutin és mindjárt elődöntő! Nekünk is összejöhet gond nélkül jövőre! Aki meg sírdogál, az nézze meg a city példáját! elköltöttek több 100 milliót, tavaly is kiestek, és most is, ráadásul nyeretlenül, utolsóként! nem olyan sokára újra a szűk elitbe leszünk! A vezetőség a posványból húzta a csapatot idáig, ami hatalmas dolog! Most már van egy nagyon jó alap, ha ezt okosan építjük, vár lesz belőle. természetesen bevehetetlen.

348517 2013.04.13. 12:18:00

[Biankaneni400](#1195134): "még ha sokan blogfeloszlatásnak is titulálják, a szurkolói mentalitásról alkotott képem...." - azért remélem érezted az iróniát a soraim között. "Két dolga van a szurkolónak: szeretni a csapatát, és szurkolni érte." - ez rendben van, csak szerintem nem baj, ha valaki megírja a véleményét, még ha az kritika is.

273242 2013.04.13. 13:17:30

Jól kezdte a cikket Bence, azt gondolom a Pirlos részig maximálisan igaza is volt, az utána lévő írással már nem igazán értek egyet. Nem akarok feleslegesen zsaluzni senkit, de egy szakajtónyit más a véleményem. Ha valaki visszapörgeti az idő kerekét akkor hamar szembesülhet vele, hogy itt évek óta elrontott átigazolás politika folyik, a Seria B-vel már annyira nem takaróznék. Gondoljunk csak Diego-ra, Felipe Melo-ra,Amauri-ra,Giovinco-ra, Martinez-re, Asamoah-ra, Isla-ra, Matri végleges megvételére, Casceres-re, Padoin-ra, Boriello-ra, Peluso-ra, Anelka-ra, Bendtner-re...napestig lehetne sorolni. Sehol egy olyan klub a Földön, amelyiknél ennyi zátonyra futott igazolás lett volna (talán a Real Madrid meg a City a két igazi játékostemető) Amikor tavaly bajnok lett a csapat nem kellett volna mást csinálni, mint hozzápofozni azt a megfelelő minőséget, amelyik kiemeli nemzetközi szintre. Nem kell itt 40-50 millióért csúcs játékosokat igazolni, de azt azért be kell látni, hogy ha valaki szakembert akar, azt meg kell fizetni. Ergo, ha egy gólgyárosra van szükség, aki fixen, megbízhatóan termel és kevés van belőle a világon, akkor azért tejelni kell nincs mese. Minden más megoldás molyolás. Továbbra is állítom ez a csapat két nemzetközileg meghatározó játékossal bárhova eljuthat. Nem lenne másra szükség mint egy világklasszis támadóra és szélsőre. Az olasz bajnokság kevésbé dinamikus, lassú voltát a top bajnokságokhoz képest úgysem tudja lerázni magáról a Juve, sajnos az jelentkezni fog egy jó darabig. El kell ismerni az olasz bajnokság tempójában, sebességében elmarad a topligáktól ezért egy innen érkező csapat hendivel indul. De azért a játékosállomány javulásával bőven oda lehet férni. Azt kell itt felfogni, hogy nem B meg C verziókat kell abszolválni, hanem az A-t. Sanchez, Suarez, Cavani, Benzema,Ribery, Van Persie ők jelentik a minőséget, azt a potenciált amelyik képes különbséget tenni. Épp ma olvastam egy Marotta nyilakozatot, ami kőkemény gazdasági racionalitás, de a sport nem erről szól. Nézzük meg a bajorokat, 20 millóért tudtak klasszist hozni, most takarjuk le az idei Martinez igazolást, mert az kirívó. A többieket sokkal olcsóbban hozták....Azt kellene megérteni a sportigazgatónak, hogy a kevesebb néha több, de az legyen minőség!

273242 2013.04.13. 13:30:35

Még annyit karcolnék hozzá a dologhoz, hogy egy minimális befektetéssel óriási lendületet vehetne a dolog. Térjünk vissza a Vucinic kérdésre. Ez az egyetlen pali aki valamiféle kreativitással rendelkezik, képes valami pluszt hozni az előre játékba, akkor nehogy már el kelljen innen menni. Az utóbbi időben az is baj, hogy mindig a Seria A-ból igazolgatunk olyan játékost aki kifutott egy jó idényt aztán már klasszisként érkezik ide. Aki viszont igazán csillag képtelenek vagyunk elhozni. Itt van ez a Jovetic gyerek. Szerintem boldog-boldogtalan szeretné a csapatában tudni, mert megvan benne minden: gólérzékenység, kreativitás, passzjáték, alázat. Most könyörgöm nem lenne egyszerűbb egy ilyen transzferért perkálni? Olyan szempontból is telitalálat lenne, hogy a két montenegrói egymást is erősítene. Teljesen egyértelmű, hogy Vucinic játéka is feljavulna, az új srác meg rögtön otthon érezné magát, autentikusabb közeget nem is tudnék elképzelni neki. Ilyen pofon egyszerű megoldásokkal lehetne mérföldeket előre lépni, ehelyett megint mi van? Llorente meg Cuadrado és a többi.....

349989 2013.04.13. 13:48:53

Én egy kicsit más témát boncolgatnék. Conte rugalmasságát hiányolom leginkább, pl: Padoinhoz folyamatos ragaszkodása(de miért?). Giak folyamatos jegelése de még így is válogatott, folyamatosan középen játszatja szerintem a szélen jobban tudná kamatoztatni a lendületét. Islaval kapcsolatban sem igazán értek dolgokat, Udineben jobbára középső középpályán játszott Conte még meg sem próbálta középen, mindenki savazza, hogy milyen rossz stb stb.. de mit várunk ha 5 percekre áll be?? (és most lehet sokat írtam) Marronehez is folyamat ragaszkodik, de gyak alig játszik.. Anelka pedig talán csak nyaralni jött Torinoba?..

311858 2013.04.13. 15:15:05

[DragonAnti](#1196129): Igen, Jovetic jó lenne, de még jobb Ibrakadabra. Szerintem.

262910 2013.04.13. 15:39:18

[italia0407](#1196249): conte látja edzésen a társaságot. azért abban szerintem konszenzus van, hogy vidal, pirlo, marcsi az első csapat, és pogba az első számú csereember mindegyik helyett. (marcsi betegsége miatt nem nulláznám le a palit, tényleg olyan gyenge az elmúlt pár héten, amit nem lehet sima formahanyatlással magyarázni.) helyettük akár isla, akár asamoah visszalépés lenne. amúgy a bajnokságot 9 ponttal vezetjük, nem hiszem, hogy azon kéne agyalni, conte rosszul használja-e a keretet. a bayern ellen meg olyan minőségi hátrányban voltunk, amit jelen kerettel egyszerűen képtelenség áthidalni. padoinhoz azért ragaszkodik, mert jó a védőmunkája, gyors, és a lichti-alternatívák (caceres, isla) vagy sérültek, vagy formán kívül vannak. padoin cserejátékos, és erre a célra annak ellenére megfelelő, hogy botlábú. molinaro v2.0. giak szerintem is többet érdemelne, főleg a bal szélen, nem marcsi cseréjeként.

349989 2013.04.13. 20:15:01

[s4tch](#1196438): véleményem szerint pazarlás volt akkor 9.5 millió körül kiadni Islaért ha 3. számú szélső nálunk, igazából azért kell, hogy védjem mert egyáltalán nem lett formába hozva, nagyon keveset játszik mikor ő már nálam bizonyított az udineben, egy jó formában lévő Isla felveszi a versenyt Lichtivel. Nem érezném pazarlásnak Asamoah-Isla belő középpályát sem(udineben mutatott teljesítményük alapján pedig még inkább nem)

346514 2013.04.15. 10:07:12

[Caran78](#1196408): Ibra jó játékos, bár gyűlöltem, miután elment az Interhez, még ha érettebb fejjel meg is lehet érteni, miért nem maradt. De akkor se jöjjön vissza. Egyrészt már öreg, másrészt nem illene ebbe a közösségbe (bár Chiellinivel biztosan jól szórakoznának edzésen). Joveticset el is felejtettem, ő valóban jó lehet, vagy Lewandowski az én mániám, ha nem egyezett már meg a Bayernnel. [s4tch](#1196438): nem teljesen értek egyet ezzel a "helyettük Asamoah és Isla visszalépés lenne" kitétellel. Valóban nem tudják ugyanazt hozzátenni, de talán hozzá tudnának tenni valami mást. Nevezetesen az úgynevezett "steel"-t, tömeget és futómennyiséget. Főleg Asamoah-ra gondolok, főleg egy Bayern ellen idegenben. Sokszor felmerült már, hogy vannak/lesznek olyan meccseink, ahol Pirlót kiveszik a játékból és olyankor Marcinak és Vidalnak kell átvenni a szervezés feladatait - is. Mert a Bayern, mint láttuk, nem vesztett azon semmit, hogy lefogták Pirlót, nem az volt, hogy Szundi lekötött két embert, cserébe volt helyünk/lehetőségünk kihasználni egy rést a pajzson, mert nem volt ilyen. Ezzel együtt benne volt, hogy ha Pirlo egy zseniális labdát ad/belő egy szabit, akkor már van egy gólunk. Mármint elméletben, nem a játék képében. Viszont a játék képében sokkal inkább benne volt, hogy kitömnek minket, mert Pirlo és a két csatár nettó emberhátrányt jelentett. Ezért is nem értettem, hogy Conte miért nem cserélt, mit látott, miben bízott. Mert ebben és az ehhez hasonló esetekben talán nem lenne hülyeség eleve feláldozni Pirlót, betenni Asamoah-t vagy Pogbát, és akkor talán Marci és Vidal tudnának szervezni is valamit, ha nem a Pirlo miatt védekezésben is lyukas középpályát kéne foltozniuk 90 percen át, mert azért a jó Andrea, még ha meglepően sokat szerel is, nem az olyan terminátorok ellen van kiképezve, mint Rábasteiger, Martinez vagy Gustavo. Szóval néha lehetne racionalizálni, és ahol nem a passzjátékkal, hanem a többek által hiányolt presszinggel lehet keresnivalónk, ott a presszingre alkalmas embereket kell feltenni, ebben pedig a ghánia és Isla (recommended by Bielsa) igenis jobb, mint Pirlo. Sajnos egy felállással nem lehet ezt végigvinni, ahogy szerintem a Bayern is alkalmazkodni fog a Barcához, sőt talán maga a Barca is a Bayernhez, ha nem lesz annyi sérültjük, hogy adva lesz a 11.
süti beállítások módosítása