bntemp

bntemp

Békén szusszan a mackóhad

2013. március 07. - s4tch

Nem rágtuk le a körmünket. Egymáséit sem. Sima volt, megnyugtató, olyannyira, hogy Dino bele is szundított a második félidőbe, és csak azért ébresztettük fel Quagliarella góljánál, hogy lássa az ujjongó arccal mindig szebb Benit. (Meg hogy ne folyjon a szája sarkából engedett cipőfűző a selyem otthonkámra.) Nem volt ez habkönnyű továbbjutás, de a visszavágót valóban formalitássá silányította a glasgow-i hármas. Azért a tegnapi bő 90 perc is szolgált érdekességgel, némi tanulsággal is. Ezeket próbáljuk feltárni hajtás után. Zene, kép, sőt, médiaajánlat is lesz.

Nem rágtuk le a körmünket. Egymáséit sem. Sima volt, megnyugtató, olyannyira, hogy Dino bele is szundított a második félidőbe, és csak azért ébresztettük fel Quagliarella góljánál, hogy lássa az ujjongó arccal mindig szebb Benit. (Meg hogy ne folyjon a szája sarkából engedett cipőfűző a selyem otthonkámra.) Nem volt ez habkönnyű továbbjutás, de a visszavágót valóban formalitássá silányította a glasgow-i hármas. Azért a tegnapi bő 90 perc is szolgált érdekességgel, némi tanulsággal is. Ezeket próbáljuk feltárni hajtás után. Zene, kép, sőt, médiaajánlat is lesz.

Kezdjük zeneajánló rovatunkkal: olvasás közben hallgassátok egy Skóciában élő magyar művészember, Kátai Tamás szerzeményét!

Az eső, az eső, az eső - tisztességesen bekavart. Ha esetleg azt terveztük, hogy földön tartjuk a labdát, gyors passzokkal, kombinatív játékkal tartjuk komfortzónán kívül a Celticet, akik nyilvánvalóan támadni jöttek, és ha tudat alatt talán fel is adták a párharcot, a győzelmet meg akarták szerezni, hát azt az időjárás kapásból agyonvágta. Az esős időnél otthonosabb, így a skótok klasszikus brit focijának kedvezőbb körülményeket csak a Celtic Park szurkolótáborának importálásával érhettünk volna el. (Egyébként komoly siserehad kísérte vendégeinket, természetesen le a kalappal előttük, ahogy végigünnepelték az amúgy betyárosan elporolt csapatuk mérkőzősét, az mindenkiben tiszteletet ébreszt.) Ennek megfelelően a Celtic - hasonlóan az odavágóhoz - feltolta a védővonalát, einstandolta a labdát, ívelgetett, és nekilátott annak, amit Skóciában is művelt: lőni, lőni, lőni. Ledley korai bombája alig pár centivel kerülte el a bal felső sarkot, ekkor még nem gondoltuk, hogy többet nem hozzák ránk a frászt, és a meccs végéig 15 próbálkozásból mindössze ötször találják el a kaput.

#respect

A két mérkőzés forgatókönyve - nyilván nem véletlenül - egészen hasonlóan alakult: hagytuk támadni a skótokat, visszavonultunk a 16-osunk elé, és a Juventusra egyáltalán nem jellemző módon kontrákra bíztuk a megoldást. Glasgowban rögtön az első, tegnap a második-harmadik próbálkozásból büntetett Matri, ezzel a maradék halvány ceruzás kérdőjelek is kiegyenesedtek, 24 perc után biztossá vált, hogy nem kell fosni Padoin játszatásától, sem attól, hogy az alkalmi csatárkettőssel problémák lennének. Nem hiányzott a Vucsinics, Giovinco kettős, olyannyira nem, hogy mindkét gólt támadó szerezte. Nem mennénk bele ezúttal abba, melyik duóval kellene kezdeni a mérkőzéseket (a számok a Vucs-Márti páros mellett vannak), az viszont világos az elmúlt hónapok alapján, hogy Matri a legjobb formában lévő csatárunk. Nem biztos, hogy minden csapat ellen ő a leghatékonyabb megoldás elől. Nem egy zseni, különösebben nem tud cselezni, nincs pusztító lökete, és nem a legpontosabban passzoló játékosunk. Viszont az utóbbi időszakban rengeteget árnyalta a róla kialakult "sutácska bólyacsatár, aki legfeljebb az ötösön belül, középen veszélyes, így kell neki a 4-3-3" sztereotip képet. Ha a 2011 tavaszán látott játékost idézzük magunk elé, ahhoz képest több ponton is változott a játéka: visszazár védekezni, bátran kihúzódik szélre, képes 20 méternél hosszabban labdát vezetni botlás nélkül, nem csak a 16-os vonalán lehet megtalálni labdákkal. Csapatjátékos lett, és ahogy Conte pár hónapja célzott rá egy interjúban, megszolgálta, hogy ne legyen rá nagy a Juve meze.

Újabban haverok

Quagliarella torinói karrierje ott vélhetően véget ért, hogy lecserélésekor elküldte Alessiót a búsba. A kérdés nem az, távozik-e, inkább az, hogy addig mit kezdünk vele, míg nyáron elbúcsúzunk tőle. Öt BL-meccséből négyen gólt rúgott, soványka játékpercei ellenére az összes sorozatot figyelembe véve a keret legeredményesebb támadója, aki meccsrutin nélkül is képes úgy lehozni egy BL-nyolcaddöntőt, hogy végigvisz több kontrát, 30 fölött is lefutja a rekortánon nevelkedett skót gladiátorokat, a lehetetlen szögből eleresztett, egészséges lövése nyomán születik az első gól (bár egy passz Matrinak okosabb és biztosabb megoldás lett volna abban a helyzetben), és beviszi a kegyelemdöfést. Tényleg jegelni akarjuk ezt a palit? Conte eredményei magáért beszélnek, de ha egyetlen, kritikus megközelítésű sportszakmai kérdést feltehetnék neki, akkor ez lenne az.

Pazarlás padon poshasztani

Tegnap este 8 körül mást kérdeztem volna. Például azt, hogyan fogunk mi 3-5-2-t játszani, Padoinnal a jobb szélen. Azzal az állománnyal a 4-3-3, de még inkább a 4-4-2 talán célszerűbbnek tűnt volna. Erre mit látunk már a mérkőzés elején? Védekezésben négy védővel és négy középpályással álltunk fel: Padoin lépett vissza a három védő mellé jobb bekknek, Pelus pedig a középpályát támogatta a másik oldalról. Conte Delneri óta nem sokszor látott szisztémát vett elő, ráadásul a védők pozícióján is csavart egyet: felcserélte Bonuccit Barzaglival. Hogy konkrétan mi motiválta a helycserét, nehéz lenne megmondani, mindenesetre bevált: Barza a mezőny talán legjobbjaként támogatta a bizonytalan, első játékrészben pirosveszélyesen játszó Pelusót, pontosan (28/29) passzolt, röhögve levette a pályáról a Celtic házi Maradonáját, Hoopert, és az első gólt eredményező kontránál testcsellel (!) és betyáros sprinttel (!!!) hagyta maga mögött a vendégek teljes középpályáját.

A saját középpályánk idén nem látott összeállításban és struktúrában állt fel. A szokásos két wingback felemás szerepet kapott, mikor az ellenfélnél volt a labda: ahogy említettük, csak Padoin lépett vissza a védősorba. Nem csak a szélsők szerepe, a komplett középpálya teljesítménye is felemás volt: Peluso bizonytalanul, Pirlo álmosan, Vidal óvatosan kezdett, Padoin meg ugye Padoin, akiről tartjuk, hogy egy angol középcsapatban lenne ideális helye, ahol a fizikuma érvényesül, a sosem volt fifikájára pedig semmi szükség. Középről egyedül Pogbát tudjuk fényesre nyalogatni, és őt is kb. a 70. percig, amíg tartott a levegője: 9 labdát szerzett a hosszú virgácsaival, helyezkedésével és indításaival a legnagyobbakat idézte (a Gazzetta tudósítója Zidane-hoz hasonlítja), övé volt a legtöbb labdaérintés (75), Pirlo helyett ő volt a stabilitás a középpályán. Nem szeretjük idézőjelbe tenni a játékosok teljesítményét azzal, hogy a korukat vagy a magasságukat emlegetjük, de ne feledjük, hogy Pogba még szinte kiskorú, és mindössze másodszor kezdett a BL-ben. Elképesztő lehetőségek vannak benne, ahogy az első BL-startját jegyző Marronéban is: felforgatott összeállításban, egy kimondottan támadó szellemben fellépő csapat ellen, nem a saját posztján mutatott érettséget, mindössze egy párharcot vesztett, hármat nyert a masszív ellenfelekkel szemben, hátsó emberként négy hosszú indításra is vállalkozott, és középső védőként mind a 42 passza úgynevezett pozitív (tehát előre irányuló) passz volt, tehát azt sem lehet ráfogni, hogy végigalibizte a mérkőzést.

Imádtuk Buffon pink outfitjét

Zárásként néhány számadat számbuziknak és számheteróknak: a Juve 18 meccse veretlen a különféle nemzetközi kupákban, és zsinórban 5 győzelemnél járunk; 490 perce nem nyúlt maga mögé Buffon (tegnap is volt egy irgalmatlan bravúrja Commons Hooper hátán megpattanó löketénél); mindössze négy kapott gólnál tartunk, ami az egy meccsel kevesebbet játszó Portóval együtt a legjobb hasonló mutató; a whoscored.com statisztika alapú pontozási rendszere alapján a Juventus rendelkezik a legmagasabb, átlagban 7.15-ös osztályzattal; a még versenyben lévő csapatok játékosai közül Vidal az első, 8.0-ás osztályzattal (és olyan fajin gyerek, hogy sárgaveszélyben lehoz egy meccset fault nélkül, miközben 10 labdát szerez). És amit a számok nem adnak vissza: félgőzzel, hiányos csapattal, felforgatott összeállításban is lazán behúztunk egy BL-nyolcaddöntőt. Ez nem csak a Celticet minősíti. Alig várjuk a jövő pénteki BL-sorsolást - ma pedig nyugodt mackóként fogunk csicsikálni.

A következő videót köszönjük Dartinak (akinek saját rádióműsorát szerdánként 20:30-kor itt lehet hallgatni, így tegnap is lemaradt a meccsről), megkönnyeztük. Tudtuk mi, hogy helyes kis cukorkák a skótok. Csak az a sok sírás a bíráskodás miatt, az ne lett volna...

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr588240584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

348111 2013.03.07. 14:23:46

barza testcselére nem emlékszem, de tudtommal ő szerezte meg a labdát a kontrához, és megcsinálta bal tkp poszton :)

342703 2013.03.07. 14:44:23

Tegnap haverokkal néztem a találkozót és irgalmatlan nagyra dagadt a pofám! Még egy olyan provokatív kérdést is feltettem, hogy vajon kap-e gólt a Juve a BLtavasz folyamán? De hát aki átélte a Serie B borzalmait, az most lubickolhat, sőt lubickoljon is!

346607 2013.03.07. 14:50:45

Ezt a videót én is belinkeltem tegnap az NST-re, hé! Egyébként ez a 4-4-2 pont az a játék volt, amit a Napoli ellen kellett volna alkalmazni a második félidőben.

347168 2013.03.07. 15:15:00

Nekem nagyon bejött Q játéka, bárcsak ismét egymás vállára borulnának Conte-val. Barzagli játéka is változott tavaly óta: 2011/12-ben a felezőt sem léphette át, most pedig már egyre fel-feltűnik a támadásépítésben. Pirlo végigaludta az első 65 percet, aztán passzolt egyet...de milyet! :)

262910 2013.03.07. 15:29:53

[HungarianMotorMouse](#1131943): na igen, pirlónak az az egy valóban pirlós mozdulata volt egész meccsen. a gazzetta 6,5-et adott neki, az egy pontot dobott a teljesítményén. amúgy q az elején elég lankadt volt, _beni fel is tette a listán a költői kérdést, hogy mi a faszért nem fut. jól osztotta be az erejét, mondjuk úgy. szar meccs volt, de a csapatról sokkal több kiderült, mint amit egy blogposztban le lehet írni. tetszett.

334474 2013.03.07. 16:32:31

Tommy Emmanuel után Thy Catafalque. Fuck yea! Sztem ezt a blogot én írom részegen. :D A Tűnő idő tárlatnál nem sok jobb albumot hallottam eddig. Tetszett amit a két meccsen csináltunk. Sokan sírnak, hogy Conte egydimenziósan gondolkozik a taktikáról, pedig ez nem így van. Csak a felállás van bebetonozva, nagyon sok féle játékot tud játszani(és játszik is) ez a csapat. Szépen haladunk előre a BL-ben is. Innen már nehéz lenne szar szezont futni.

342462 2013.03.07. 17:55:01

Erős csapatnak tartom a juventust,de a Bl-győzelem még egy nagyon távoli cél szerintem nekik. Contet el kell ismerni, de van még hova erősödni a juvenak. Remelem a Milannal együtt összeszedik mar magukat nemzetközi szinten is es ujra az elsők köze emelik az olasz focit! :)

342462 2013.03.07. 17:55:01

Erős csapatnak tartom a juventust,de a Bl-győzelem még egy nagyon távoli cél szerintem nekik. Contet el kell ismerni, de van még hova erősödni a juvenak. Remelem a Milannal együtt összeszedik mar magukat nemzetközi szinten is es ujra az elsők köze emelik az olasz focit! :)

348517 2013.03.07. 18:57:18

Már alig várom a sorsolást! Az is csodálatosan remek, hogy az új arcok is kezdenek szépen beilleszkedni, ahogy kell, így Conte is többet mer variálgatni.

348650 2013.03.07. 18:57:29

Meglátjuk, mennyit ér ez Európában!

349756 2013.03.07. 19:29:03

Ezen a szinten már nincs könnyű ellenfél. Mondjuk a sorsolást én is nagyon várom, de azért nem lenne rossz, ha a Shalke-Galata vagy Malaga-Porto továbbjutóival kerülnénk össze, és jutnánk tovább a 4 közé... Real, PSG, Bayern, Dortmund kicsit fosós, Milantól(?) nem félek :) Remélem, hogy Q azért a továbbiakban több lehetőséget kap... :)

349040 2013.03.08. 06:24:44

[michaelknight](#1132314): Én azért nem tartanék Quagliarella mellőzésétől, mert már az előző szezonban is láthattuk, hogy akkor kb Vucinic volt a stabil, és mellette rotált mindenkit, most meg még ennyi beton sincs. Szóval én nem aggódok. A BL meg másik tészta már. Ott már nem lesz olyan ellenfél, mint a Celtic, szóval nem lesz síma, de még így is inkább a Galata-Schalke, Malaga-Porto párharc győztesét kérnénk. De azért én a PSG-től sem tartanék annyira, mert a keret nem rossz - sőt -, de azért taktikai szempontból símán leszednénk őket!

346514 2013.03.08. 12:03:20

Eddig veretlenek vagyunk a BL-ben, szóval jók az alapok. Ami a továbbiakat illeti, én a német csapatokat nem szeretném a következő körben, valamint a Milant sem, mert csak. Egyértleműen a Galata-Schalke párost néztem ki én is, asszem Chiello mondta, hogy a Portót nem szeretné, de a Sárkányok sem most vannak csúcsformában, de őket illene verni. Hacsak tovább nem jut a Malaga. :) A Real ellen szerintem meglennének a fegyvereink. A Celtic ellen bizonyítottuk, hogy nem kell nekünk a labda. Barza és Lichti kiválóan alkalmas arra, hogy duplázza Ronaldót, Vidalt ráeresztenénk Xabi Alonsóra, Pirlo és Özil fognák egymást, de oda besegíthet Marci, valamint ő és Bonu figyelnének, hogy Khedira ne fúrhasson csempészalagutat. Chiellini pedig jobb csatárokat is látott már, mint higu és Benya. Taktikailag ez feküdne nekünk, persze ott van még a bírófaktor. A PSG-nél meg Ibra egy meccsen nincs, a másodikra pedig ott van Chiellini, de leginkább Ancelottiban "bízom", aki látszólag nem tud mit kezdeni ezzel a kerettel, bár a BL-mérlegük jó, még ha a játékuk nem is meggyőző. Így részemről 3 kerül az 'Inkább ne most' (Bayern, Dortmund, Milan) és 4 a 'Jöhet' (Schalke/Gala, Porto/Malaga, PSG, Real) halmazba. A Bayernnek egyébként onnantól lesz szar, hogy ténnyé válik a Barca kiesése, mert a "nincs címvédés" után a "nem a legnagyobb esélyes nyer" a másik alapvető BL-igazság. A bajorok annyira jók, hogy törvényszerűen kell jönni egy rossz meccsnek, amit aztán vagy megfordítanak vagy nem. De ha már taktika, nekünk a Dortmund stílusa nem fekszik nagyon. A letámadás és a gyilkos kontrák nem zebrabarát elemek idén. De egyelőre én beérem annyival, hogy a bajnokságban hétvégén végre villantunk valamit, ami mondjuk egy egyértelmű 1-0 vagy 2-0, de semmiképpen sem ponvesztés. Ha már egyszer spóroltunk az energiával.

346364 2013.03.08. 21:21:48

[Zsir](#1132157): Az utóbbi időben nem éppen a "legerőssebb" csapatok nyerik a BL-t. Szerintem az esélyes a BL-re aki leginkább képes úgy változtatni az alaptaktikáján, hogy szükség esetén a csapat keretétől idegenebb formációban is hatékony játékot mutasson. A JUVE, mint csapat szükség esetén képes alkalmazkodni más csapatok stílusához. Jelenleg jól játssza a csapat a Pirlóra épített "labdatartós" alaptaktikát, de szükség esetén van játékosunk a kontra (Gio, Q, Marchisio) és az ívelgetős játékhoz (Matri) is. A védelem bírja a nyomást (Chiellinivel biztosan)hosszú távon is. Ebben most kiemelkedő és egyedi a JUVE a jelenlegi BL mezőnyben (a MU kiesett). Nézzük csak meg pl. a Barca-t és a Real-t. Amennyiben a saját stílusuk nem játszható (kioltja az ellenfél taktikája) bajban vannak (tanácstalanok), méghozzá akkorában, hogy bíró segítség kell a győzelemhez (lásd Real-MU), változtatni érdemben nem tudnak (megy sablon játék tovább aztán vagy bejön vagy nem) Ettől persze még kieshet a csapat a következő körben, de innentől fogva pont annyira esélyes, mint bármely másik még versenyben lévő csapat.

346364 2013.03.08. 21:27:44

Folytatást illetően a Dortmund tűnik a legveszélyesebbnek, míg a bajorok igen stabilak. A többiek szerintem vállalhatóak nyugodtan. Porto bekkelős, nem szeretjük, de meg lenne. Galat/Shalke/Malaga játékerőben biztosan jobbak vagyunk. PSG jól csengő nevek, nagy rutinnal, de nem csapat (és öregecske is). Milan/Barca előbb jusson tovább valamelyik aztán meglátjuk.

346364 2013.03.08. 21:29:06

Contet nem értem, hogy egy menny te a pi...ba kommentért el kell felejteni Q-t. Ráadásul nem is Contenak címezte, hanem a mindenesnek.
süti beállítások módosítása