bntemp

bntemp

Negyvenkilenc felesleges beadásról

2012. november 18. - s4tch

Bosszantó, persze hogy az. Az ilyen meccseket tavaly rutinszerűen adtuk ikszre, idén viszont úgy tűnt, ezeket is meg tudja nyerni a Juventus. Megtudtuk, hogy ez sem mindig van így, és azt is, hogy Pirlo nem a hosszú passzai miatt hiányzik, amikor nincs a pályán, hanem a jelenléte (= presence) miatt, ami egy kicsit mást jelent.

Előre szólunk, ebben a posztban nem vagyunk hajlandóak kétségbe esni, hiszen a Juventus egy rövid periódust leszámítva nem játszott rosszul, győzelmet érdemelt volna, csak annyi történt, hogy nem tudtuk bevinni a döntő döfést.

Bosszantó, persze hogy az. Az ilyen meccseket tavaly rutinszerűen adtuk ikszre, idén viszont úgy tűnt, ezeket is meg tudja nyerni a Juventus. Megtudtuk, hogy ez sem mindig van így, és azt is, hogy Pirlo nem a hosszú passzai miatt hiányzik, amikor nincs a pályán, hanem a jelenléte (= presence) miatt, ami egy kicsit mást jelent.

Előre szólunk, ebben a posztban nem vagyunk hajlandóak kétségbe esni, hiszen a Juventus egy rövid periódust leszámítva nem játszott rosszul, győzelmet érdemelt volna, csak annyi történt, hogy nem tudtuk bevinni a döntő döfést.

Tény, hogy Pogba (még) nem alkalmas Pirlo pótlására, és szerintünk nem is lesz, mert a fufus franciának nem a regista a legalkalmasabb poszt. Ezt már többször elmondtuk, és a szakmai stáb is egyetért velünk, mert az 55. perctől kezdve Vidal húzódott be középre (Pirlo helyére), és Pogba foglalta el azt a pozíciót, amiben a leghasznosabb – bár tegnap ez a poszt a kispadon bal szélén lett volna, de ez mindegy. Az ifjú szerecsen egyébként mindössze 78 százalékkal passzolt, ami kifejezetten gyenge, kilenc hosszú labdájából csak négy volt pontos, ezzel a játék képét illetően el is mondtunk mindent.

Viszont ugyanez a mutató Vidal (a Juve legjobbja) és Marchisio lőlapján egyaránt 4/4 volt, Chiellini és Barzagli is közel tökéletesen osztotta a 15 méternél hosszabb passzokat, Pogba mellett csak Bonucci lógott ki, bár próbálkozott becsülettel (19/11). A nagyobb gond inkább egy másik rubrikában keresendő: a kulcspasszokéban. Giovinco és Vidal 4-et, Asamoah és Isla 2-2 kulcspasszt osztottak ki, Pogba pedig nullát. Ennyi.

Ez a kép adja vissza legjobban a meccsen történteket


Valahogy úgy érezzük, Pirlo nem a játék képéből hiányzott, hiszen 60 százalékban megvolt a labda, a meccs jelentős részében nyomasztó volt a Juventus fölénye, 21-szer lőttünk kapura (igaz, ebből csak ötször találtuk el), miközben a Lazio öt vérszegény kísérletéből egyszer sem kellet védenie Buffonnak. A bevezetőben említett „jelenlét” a pályán az, ami hiányzott Pogbából – és vélhetően meglett volna Pirlóban. Amikor feltűnik az ellenfél térfelének közepén, és ezzel azonnal magára ránt két embert. Ahogy mindenki gondolkodás nélkül őt keresi a passzokkal akár a saját térfelén is. És ahogy nem is kell jól játszania ahhoz, hogy egyetlen megoldásával eldöntsön egy olyan meccset, amit nélküle döntetlenre ad a Juve.

Fontos megjegyeznünk, hogy egy egészen kiválóan védekező Lazio vitt el pontot Torinóból. Azért nem vagyunk túlságosan idegesek, mert vannak olyan napok, hogy hiába tesz meg mindent a csapat, fennakad egy kulturáltan védekező, roppant szervezett védelmen, ami mögött egy ihletett formában repkedő kapus van. Marchetti többek között a szezon legnagyobb védését is bemutatta a Juve ellen, ezzel megfosztotta Puzsér Robit attól, hogy a közepesnél egy hajszállal gyengébb meccsén újra világklasszis magasságokba emelje Quagliarellát. Vádolhatjuk a Laziót gyávasággal, de botorság lenne egy olasz csapatot elővenni azért, mert a biztos védekezést helyezi előtérbe egy olyan meccsen, ahol ha nem ezt teszi, borítékolhatóan vörösre pacsizzák a seggét. A rómaiak azt tették, amit tenniük kellett, és jól csinálták. A Juventusnak meg nem volt szerencséje Bonucci kapufájánál, néhány Marchetti-bravúrnál, és hát lássuk be, nem is jogos elvárás a csatárainktól, hogy pont egy ilyen meccsen kezdjék el belődözni a helyzeteiket.

Felfoghatatlan, hogy ért oda erre


Akiket viszont elő kell vennünk, az a két wingback, de mondhatjuk úgy is, hogy a szélsők. Isla még úgy-ahogy elment, de Asamoah botrányosan gyenge volt (10 beadásából 1 volt pontos), és nagy baj, hogy míg a jobb oldalon túlkínálat van cserékből, a balon csak a hervatag Ashton Kutcher jöhet szóba megváltóként. Márpedig onnan meg lehetett volna nyerni a meccset, hiszen a Juventus összesen 49-szer (!) próbálkozott beadásokkal, ha ezeknek csak szűk fele pontos, nem létezik, hogy ne tudtuk volna begyötörni a győztes gólt.

Ide tartozik, hogy a 70. percben a Juventus átállt a hosszú ideje hiányolt 4-3-3-ra, és óriási igazolást nyert volna a korábban hangoztatott tézisünk, ha – mondjuk Matri – bebólintja a győztes gólt. Aztán a végén még messzebbre behatoltunk a tavalyi szezonba, és az utolsó öt-nyolc percet már 4-2-4-ben játszottuk le, de ekkor már érezni lehetett, hogy ebből csak úgy lesz gól, mint a Napoli ellen: a semmiből. Aztán úgy sem lett.

Még egyszer hangsúlyoznánk, semmi értelme duzzogni, vagy a Laziót fikázni egy ilyen meccs után. Játékban rendben volt a Juventus, domináltunk, haraptunk, megvoltak a helyzetek is, csak nem volt szerencsénk. Nem baj, majd kedden lesz szerencsénk is, meg a helyzetek is bemennek.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr388240400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

335692 2012.11.18. 13:26:56

Nekem három dolog ragadta meg a figyelmem a mérkőzés alatt, ebből egyet kihagytál. - Marchetti kifogta a szemünket - Jó beadásunk nem volt a meccsen, előtte 14:00-tól az ETO-Eger meccsen amit Tokody művelt azt egy tolószékes DC is hozta volna, konkrétan Tibinek a legjobb kanyarítása ment el a közelebbi ötösig, laposan. és ami kimaradt az ÖF-ből: Kicsi Giovinco csodálatosan hozta magát helyzetbe, főleg az első félidőben. Amennyiben középen játszik csak így van lehetősége alap kezdőbe játszania magát, ha átveszi, leszopat egy középső védőt és lő. Egyebkent ebben a játékban Q is partner lehetne, csak ő meg a kipattanók mellé durranátásnak Lajkó Félixe.

346514 2012.11.18. 14:12:31

Erről a "Kicsi Giovinco csodálatosan hozta magát helyzetbe" dologról a Chelsea-blog jutott eszembe, ahol ki szokták emelni Torres szép labdaátvételeit, jó cseleit és helyzetbe kerüléseit, csak hozzáteszik, hogy a három ritkán van meg egymás után. Félreértés ne essék, számomra a tegnapi meccs is azt bizonyította, hogy a Gio-Q duó a legéletképesebb páros a keretünkben, mert ők a legalkalmasabbak az eredményes összjátékra, csak... tegnap pont az "eredményes" és az "összjáték" hiányzott a két kulcsjelenetnél: kicsi Giovinco valóban szépen esernyőzte át a védőjét és fordult kapura, illetve zseniálisan légstoppolta Isla beadását és fordult le vele, de minkét esetben (főleg az utóbbinál) passzolnia kellett volna Q-nak - vagy beverni kegyetlenül. Mert hiába technikásak, szépek, okosak, ha egyik sem lő gólt, ugyanaz a vége, mint ha Matritól és Bendnertől 90 percen át pattogna el a labda, vezetnék a védőjükbe, rontanák el az utolsó cselt, stb. Vucinic meg mindaddig bekaphatja, amíg meg nem nyert öt meccset nekünk ebben a szezonban (tartok tőle, hogy NEM lesz öt ilyen meccs...). Szóval annyi a tanulság, hogy be kell lőni a helyzeteket, Marchetti és a kapufa meg száradjon el... Ahogy Benito is írta, igazából nem volt különösebb gond a játékkal és Pirlo passzai sem hiányoztak annyira, bár remélem, a chelsea ellen ránk cáfol egy olyan gólpasszal, amilyet csak ő adhat. Belenéztem egyébként a kékek meccsébe, ők Ivanovicot, Ramirest, Matát és Oscart sem tették a kezdőbe, utóbbi három csereként pályára került azért, de így is csak egy Hazard fejesgólra (!) futotta. A Chelsea látszólag gödörben van, ami a legveszélyesebb: egy ilyen meccs tökéletes alkalom az "újrakezdéshez", viszont ha korán vezetést szerzünk, ki is csúszhat alóluk a talaj. A támadójátékukban erősen ott a minőség, bár náluk is pont a befejezések hibádzanak, így az fog dönteni szerintem (és most hú, de nagy bölcsesség következik), hogy melyik oldalon lesz jobb a helyzetkihasználás. A védelmünkben bízom, és akkor a kevés gól is elég lehet. Tegnap egyébként időtlen idők után kikapott a Sahtar - hullámvölgy kezdődik ott is vagy csak a BL-re pihentettek? Érdekes lesz a hétközi BL-kör, annyi szent.

339991 2012.11.18. 14:16:39

Beszartam Dias sérülésénél, de Ciani jól vizsgázott ilyen helyzetben. Azért meg pacsi Petkovic-nak, hogy ilyen meccsképnél Brcchi helyett nem Canát vagy Onazit hozta be, hanem Edersont. Nagyon komoly volt a Juvenus fölénye, ez az eddigi bajnokság legértékesebb pontja.

338211 2012.11.18. 14:35:14

Ez az X nagyszerű eredmény. Persze jobb lett volna 3 pont, de a bajnokság nem ezen fog elmenni. Ami viszont fontos, hogy a bajnokság egyik éremesélyese is összeszorított farpofákkal érkezik Torinoba és hálát rebeg, ha az X véletlenül összejön. Nekem annál a +2 pontnál jobb a tudat, hogy Itáliában végre úgy gondolkozik mindenki, mint régen: "a Juve ellen max egy szerencsés X-re lehetünk jók." :)

346514 2012.11.18. 17:02:55

Aki meg nem úgy gondolkozik, az győz Torinóban és utána két meccsen 6 pontból egyet tesz a zsákba. Idén még senki nem akarja igazán ezt a trónt: eltiltják az edzőt, szopóágon a BL-ben, ugyan, kinek kell ez? :D

348650 2012.11.18. 21:43:55

Ha mar ivelgettek, megis kinek? Benöke kellett vola a kezdobe. Asa meg még nekem feltunöen szaaar volt.

348650 2012.11.18. 21:44:42

Hülye vagyok, ezért inkább hozzá sem szólok!

348689 2012.11.18. 22:35:16

Armero télen?!

334219 2012.11.19. 08:42:17

Örülök, Benito, hogy nem én mondtam ki, milyen gáz, ha egy olasz csapat szurkolója anyázza az ellenfelet, mert az védekezik.))) Amúgy meg nem panaszkodhat a Juve, mert ha nem is nyer mindig, így is ad a gép neki, lásd a riválisok botlását.

346364 2012.11.19. 08:42:44

[pingvink](#979701): Csatár kell. Olyan gólszerző fajta. Nem baj, ha ronda és még jó is ha ügyetlen, csak mindig pattanjon be róla a zsé.

347978 2012.11.19. 10:23:36

Kedves Puzsér Róbert! Ha olvasod ezt a blogot ( és tudom, hogy olvasod, mert olyan "szakszavakat", és becézéseket használsz, amit itt szoktak) kérlek szépen húzzál el a Sport Klubtól és inkább otthon nézd a meccseket. Hihetetlen mennyire idegesítő vagy, nem értesz hozzá, de okádod a sok hülyeséget. Gólhelyzetünk lenne, de te tök másról makogsz, szóhoz sem juttatod a kommentátort, miközben 2 percig csak azt hallom, hogy: ööööööö. Legszívesebben levenném a hangot, de akkor meg nem hallom a szurkolókat(igen én is azokat is szívesen hallgatom). Nem is tudom melyik meccsen volt az, hogy valamiféle hiba történhetett a hang közvetítésén és Puzséréket alig lehetett hallani, viszont a stadionzaj rohadt hangos volt. Na azt a meccset igazán tudtam élvezni. Bocs srácok, de ez már kikívánkozott belőlem.

340942 2012.11.19. 10:31:27

[Awesomebro](#979963): +1 Az a Napoli elleni randi volt. Letöltöttem és nem kaptam agyvérzést a végén közvetítéstől, onnan tudom. :) Puzsérra igaz a sokak által ismert idézet: Annál nincs rosszabb a világon, amikor a hülyeség szorgalommal párosul. És még azt is el tudom képzelni, hogy ő teljesen komolyan gondolja amit mond, és csak neki lehet igaza (szerinte). De ez kellett a népnek! Kenyér és cirkusz!

339362 2012.11.19. 10:48:03

kicsit bosszantó az x, mert a játék képe alapján győzni kellett volna, de a Lazio nagyon jól rombolt. mivel egyik rivális sem nyert, így nincs gond. a cselzi ellen viszont ennél sokkal több kell, ott muszáj nyerni!

346607 2012.11.19. 13:06:02

Nem láttam a meccset. Pirloval meglett volna a győzelem? Kíváncsi leszek, hogy holnap mire megy majd a csapat. Szerintem a Chelsea hetek óta a BL-re tartalékol. Nem vagyok róla meggyőződve, hogy sikerül őket megverni.

338554 2012.11.19. 16:54:10

[daneeka30](#980103): A Juve is hetek óta tartalékol a BL-re, jóság lesz.

348517 2012.11.20. 08:59:38

[Awesomebro](#979963): dettó Amit Puzsér "Keresemaszót" Róbert művel, kritikán aluli, nem hinném, hogy van olyan Juve drukker, akit ne idegesítene. Viszont az, hogy milyen hatással van az ellenfél szurkolóira, egyszerűen leírhatatlan. Az Interesek fejvesztve menekültek a TV elől és még mindig felsírnak álmukban, ha eszükbe jut a rangadó (pedig azt megnyerték). Akár fegyverként is használhatnánk!!

338554 2012.11.20. 09:28:14

[rakkenroll](#980965): Az őőő-zése engem is zavar, meg kicsit sokat hallatja a hangját, de azt általában kevesen jegyzik meg, hogy az első adag negatív kritika után visszavett egy sokkal elviselhetőbb szintre. Szerintem erre kellene bátorítani, mert eltávolítani úgysem fogják, de felőlem maradhat is, csak ne róla szóljon a meccs. Az pedig kedves, hogy az itt összegyűjtött sok okosságot elmeséli azoknak, akik még nem olvasták, de nekem baromi unalmas tud lenni a Juventus-pletykarovat a meccsek alatt, mert minden magyar-angol-olasz (ez utóbbit egyelőre csak gugli fordítóval) forrást átnézek ha van időm, ergo naprakész vagyok a csapat ügyeivel kapcsolatban. A legtöbb juventino szintén, az ellenfél szurkolóit meg aligha érdeklik ilyen mélységében a Juve hétköznapjai, szóval indokolatlannak érzem ezt a sok out-of-the-match "információt" a közvetítések során. Persze vannak unalmas meccsek, de na.. Rugalmasabban/dinamikusabban kellene beleoltani az ilyesmit a meccsekbe, mert az elég amatőr, hogy gyakran már a meccs elején utalnak rá, hogy a szünetben majd mondanak valamit (amit itt olvastak), vagy mindenáron belepasszírozzák a fél felvezető posztot a 90 percbe.
süti beállítások módosítása