bntemp

bntemp

Fogadjunk!

2012. május 31. - s4tch

2006 után újra botrányok rázzák meg az olasz futballt: napról-napra új játékosok és csapatok neve merül fel a fogadási botránnyal kapcsolatban. Kevés a biztos információ, ugyanakkor rengeteg a találgatás, rémhír, összeesküvés-elmélet. Biztos kapaszkodót mi  sem tudunk adni, de megpróbáljuk áttekinteni, amit eddig tudni lehet. Amilyen gyorsan jönnek az új hírek, lehet, hogy már estére elavultak lesznek a leírtak, netán egy-két dolgot meg is cáfolnak a friss információk. Szóval helyzetjelentés a scommessopoliról!

2006 után újra botrányok rázzák meg az olasz futballt: napról-napra új játékosok és csapatok neve merül fel a fogadási botránnyal kapcsolatban. Kevés a biztos információ, ugyanakkor rengeteg a találgatás, rémhír, összeesküvés-elmélet. Biztos kapaszkodót mi  sem tudunk adni, de megpróbáljuk áttekinteni, amit eddig tudni lehet. Amilyen gyorsan jönnek az új hírek, lehet, hogy már estére elavultak lesznek a leírtak, netán egy-két dolgot meg is cáfolnak a friss információk. Szóval helyzetjelentés a scommessopoliról!

A háttér: a nyomozás hónapok óta tart, fogadási csalásokkal kapcsolatban az egykori kiváló játékos Donit és Signorit is elítélték. A jelenlegi botrány hátterében (mint ahogy az elmúlt évek legtöbb ilyen jellegű bűncselekménye esetében) a távol-keleti szervezett bűnözés áll. A magyar és az olasz hatóságok egybehangzó álláspontja szerint 5 egykori magyar futballista volt az üzlet európai regionális igazgatósága. (A nevüket könnyű megtalálni az olasz lapokban, vélhetően mindenki tisztában van azzal, kikről lehet szó. Kis segítség: egyikük öccse Szombathelyen ma is futballozik, míg a besározódott báty játszott többek közt az MTK-ban, illetve légióskodott Albániában.) Emellett a balkáni szervezett bűnözés is részt vett a csalások megszervezésében, lebonyolításában.

Az események a bajnokság vége felé kezdtek felgyorsulni: már több hete felmerült Conte neve is az ügyben, míg pár napja Bonuccit is szóba hozták a csalásokkal, Domenico Criscitot pedig a válogatott edzőtáborából vitték el kihallgatni. Utóbbi ki is került az EB-re készülő keretből. A rémhírekkel ellentétben Criscitot nem csukták le, a kihallgatás után szabadon engedték. Ellene a fő bizonyíték egy fénykép, amin Genoa játékosként az akkor lazios Scullival, két ultrával, és a szerb fogadási maffia két tagjával beszélget a Genoa-Lazio meccs előtt. Emellett a Lazio csapatkapitányát, Maurit, illetve Omar Milanettot is azzal vádolják, hogy részt vettek a meccsek manipulálásában.

Ezek azok az infók, amiket szinte mindenki ismer. Nézzük a juvés érintetteket. Elöljáróban érdemes leszögezni: az eddig hírek alapján szó sincs arról, hogy a Juventus mint klub érintett lenne az ügyben, így az is csak rémhír, hogy a csapatot kizárnák a BL-ből. Mind Conte, mind Bonucci esetében a Juventus előtti időszakot vizsgálják. Érdemes félretenni az összeesküvés-elméleteket azzal kapcsolatban is, hogy az egész mondjuk egy klub érdekeit szolgálná: vélhetően az olasz futball igen nagy része érintett, és szinte biztos, hogy mindenki rosszul kerül ki az ügyből.

Először a Contét érintő információkat tekintsük át. Az események kulcsszereplője Filippo Carobbio, a Siena egykori játékosa, aki lebukása után többeket, köztük Contét is megvádolt. Elmondása szerint a Serie B-ben játszott, 2-2-re végződött Siena-Novara meccs előtt Conte az öltözőben azt mondta játékosainak, hogy nem kell izgulniuk, a két klub megegyezett a döntetlenben. Carobbio szerint egy sima ikszet akartak, de Calaió rúgott egy második gólt, így a többgólos döntetlen lett a kényszerű megoldás. A nyilvánosságra került információk szerint eddig ő az egyetlen tanú Conte ellen. A napokban házkutatást tartottak Conténél, ahol lefoglalták a telefonját és másolatokat készítettek a számítógépe tartalmáról. (Érdekes, hogy bár Conte ekkor nem tartózkodott otthon, a telefonja otthon volt? Mindegy, a beszámolók szerint így volt, én meg nem voltam jelen az eseményekénél.) Mindezt azért tették, mert egy vallomás szerint (nem tudni, hogy Carobbioé, vagy sem) Conte kapott egy sms-t a fogadási maffia egyik tagjától a manipulációkkal kapcsolatban. (Mivel Conténak iPhone-ja van, így a számítógépen meglehetnek akár a régi sms-ek is a korábbi backup fájlokban.)

 

Ő a kulcsfigura: Filippo Carobbio

Conte természetesen tagadja a vádakat, és a klub is kiáll mellette. Rengetegen szóltak mellette, méltatva a győzni akarását, tisztességét. Azonban el kell mondanunk, hogy ezek a megnyilvánulások nyilván sokat jelentenek emberileg, de más jelentőségük nincs. Ami fontosabb, hogy az a kb. 20 ember, aki jelen volt a Siena-Novara meccs előtti eligazításon, Conte verzióját támasztja alá. Az edzőt egyelőre nem hallgatták ki - amit ő sérelmezett is, elmondása szerint ugyanis mielőbb tisztázni szeretné magát. Voltak, akik támadták őt amiatt, hogy sérelmezte az eljárást, mondván törvények felettinek tekinti magát. Érdemes azonban kicsit másképp megközelíteni az ügyet. Van egy emberi oldala az egésznek: ha bűnös, ha ártatlan, természetesen minél előbb szeretne túltenni ez egészen, nyilván úgy, hogy ártatlannak bizonyul. Másrészt mindenkire igaz, hogy a nyilatkozataiban igyekszik magát pozitívan megjeleníteni - főleg egy bűnügy nyomozása kapcsán. Azaz Contétól azt kaptuk, ami ilyenkor a logikus és elvárható volt, és ostobaság számon kérni rajta az elmondottakat.

 

Conte és Andrea Agnelli sajtótájékoztatója

Bonuccit azzal vádolták meg, hogy jelen volt egy étteremben tartott megbeszélésen, ahol három társával arról egyezkedtek, hogy megbundázzák az Udinese-Bari meccset. A csalás végül nem jött össze, mert a hazaiak elutasították a megkeresést (állítólag Simone Pepét hívták fel - ha ez igaz, ő is érintett lehet a botrányban) - legalábbis ennyit írnak a lapok. Bonuccit ki is hallgatták az üggyel kapcsolatban (bilincsről, lecsukásról szó sem volt) ahol a játékos saját értelmezése szerint tisztázta magát. A nyilvánosságra került információk szerint ugyanis betonbiztos alibije van az állítólagos megbeszélés időpontjára: éppen az U21-es válogatottnál volt. Az érintett meccs egyébként 3-3 lett, Bonucci nem volt közvetlenül benne a gólokban. A játékos maradt a válogatott keretben, amit sokan nem helyeselnek, mondván, hogy amíg véglegesen nem tisztázta magát, addig ne képviselje Olaszországot - és persze vannak, akik a felmerült vádat azonnal bizonyítottnak veszik, és azonnal szigorú büntetést követelnek.

 

Az a bizonyos Udinese-Bari

Itt érdemes kiemelni, hogy már az is bűncselekmény, ha valaki nem jelent egy csalási kísérletet - mint ahogy azt az eltiltott debreceni futballisták esete is mutatja. Azt se feledjük, hogy hozzánk csak a sajtó információi jutnak el, azaz simán lehetséges, hogy Conte és Bonucci ellen több bizonyíték is van. Az, hogy valaki ellen csak egy ember vall, nem jelenti automatikusan azt, hogy az az egy tanú hazudik - lehet, hogy a többiek tartanak össze. Mindezt azért írom, mert óvnék mindenkit az elhamarkodott következtetésektől: nagyon keveset tudunk az ügyben (ami így is van rendjén, egy folyamatban lévő nyomozásról van szó).

A botrány kiterjedését jelzi, hogy már Vierit is kihallgatták egy 2001-es meccs kapcsán, de szóba került egy 2009-es (vagy 2010-es?) Sampdoria-Napoli meccs is. Ez a meccs mutatja, hogy mennyire zavarosak az információk: a híradások még a meccs dátumát sem adják meg pontosan. (Azt írják, a meccs 2009. májusában volt, és Storari védte a hazaiak kapuját. Az igazság ezzel szemben az, hogy Storari csak egy évvel később játszott Genovában. Persze ezek a tévedések a lényeget nem befolyásolják, csupán annyit szerettem volna érzékeltetni, hogy sokan beszélnek össze-vissza, és mi nem nagyon vagyunk abban a pozícióban, hogy eldöntsük, mi az igazság.) Klubszinten a Bari és a Siena lehet a leginkább érintett, utóbbi esetében 7-8 mérkőzést vizsgálnak. A Siena esetében ráadásul a vádak szerint nem csak a játékosok, hanem az egész klubvezetés benne volt a manipulációkban. A Corriere dello sport információ szerint 22 klub (3 Serie A-s), és 61 személy (vezető, játékos, edző) érintett az eddig vizsgálatokban. 33 meccset vizsgálnak, 19 másodosztályút, két meccset az olasz kupából, és kettőt az amatőr csapatok számára kiírt Coppa Italia di Lega Pro sorozatból.

 

Érdekes gólöröm De Sanctistól - egyelőre nem tudni, ezt a meccset vizsgálják-e

A juvés érintettekkel kapcsolatban: én személy szerint hiszek mind a kettejük ártatlanságában, Conte kapcsán csak megismételni tudom azt, amit a "méltatói" elmondtak, leírtak. Ez persze csak az én meggyőződésem, nem ismerem személyesen Contét, nem voltam ott az öltözőben, amikor az állítólagos megbeszélés zajlott.

A bizalmam ellenére ugyanakkor úgy vélem (és ezzel tudom, hogy nem leszek népszerű), hogy ha Conténak nem sikerül megnyugtatóan tisztáznia magát, akkor erkölcsi kötelessége lemondani a Juventus edzői posztjáról (vagy felfüggeszteni  a tevékenységét, ha lehet ilyet), hogy ne kelljen bizonytalanságban készülnie és játszania a csapatnak. Persze Conte távozása tragédia lenne: az ő személye kulcsfontosságú, és nem igazán látok olyan embert, aki pótolni tudná. A sajtó már meglebegtette Capello nevét, őt azonban a szurkolók biztosan meglehetősen ellenségesen fogadnák a 2006-os távozása után.

Magáról a botrányról: már egy ideje levegőben volt, hogy történni fog valami. Egyrészt a nemzetközi fogadási maffia egyre több bajnokságot próbál befolyásolni, így nyilvánvaló volt, hogy Olaszország sem marad ki. Lehet abban hinni, hogy másutt is csalnak, csak éppen ott nem derül ki, de ez csak találgatás: a tény viszont az, hogy Olaszországban biztosan manipulálták a meccseket, míg mondjuk a spanyoloknál vagy az angoloknál nem derültek ki ilyenek. Lehet, hogy náluk is lesz nyomozás, lebukás, lehet, hogy nem. Majd ha ott is lesz ilyen, akkor érdemes beszélni róla, addig csak az olasz események - és így a bűnök - relativizálását szolgálja az ilyesmi.

Másrészt az olasz bajnokság mindig is híres volt például az utolsó fordulók megjósolható eredményeiről, vagy furcsa módon olyan is elfordult, hogy a gólkirályjelölt(ek) a zárófordulólóban négy gólt lőttek (Gilardinoval kétszer is megesett, egyszer ugyanabban a fordulóban Lucarelli is végrehajtotta ezt a bravúrt). Szerintem ezek a négygólos meccsek megérdemelték volna, hogy a lefújás pillanatában azonnal elkezdjék vizsgálni őket. Konkrétabban: meggyőződésem, hogy bunda volt az összes ilyen meccs. De láthattunk olyan gyanús videókat is a közelmúltban, ahol úgy tűnt, hogy a védők és a támadók megbeszélték egy szöglet előtt, hogy mi lesz - és csodák-csodájára úgy is történt, ahogy azt ledumálták. (A beszélgetéseket szájról olvasva rekonstruálták.) Eddig soha senkit nem tiltottak el ilyenért...

A megtisztulást nehezíti a fogadási maffia nemzetközi volta. Egyrészt nehezebb felgöngyölíteni az ügyet, másrészt egy elkapott bűnöző helyére 10 másik áll. A probléma globális, azaz a kezelésnek is globálisnak kell lennie, különben nem lehet tartós eredményt elérni.

1982-ben és 2006-ban az olasz válogatott VB-t nyert egy-egy botrány után. Most EB- jön, és cinikusan abban reménykedhetnek az olasz hívek, hogy a történelem ismétli önmagát. Viszont az már most biztosnak látszik, hogy az amúgy is kisebb válságban lévő olasz futball belerokkan az ügybe. A végére alig lesz olyan klub, akinek egy-két játékosa ne lenne érintett. Óriási csapást jelent az egész eseménysorozat a calcio megítélésére, imázsára. Sokkal nehezebb lesz szponzorokat szerezni, neves játékosokat igazolni, de a tv-s jogok értéke is visszaesik majd. Ki tudja, mennyire lesz súlyos a csapás, és mikorra múlnak el a nyomai...

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr988240166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

275991 2012.05.31. 10:41:26

"2-2-re végződött Siena-Novara meccs előtt Conte az öltözőben azt mondta játékosainak, hogy nem kell izgulniuk, a két klub megegyezett a döntetlenben. Carobbio szerint egy sima ikszet akartak, de Calaió A nyilvánosságra került információk szerint eddig ő az egyetlen tanú Conte ellen." Mintha a mondat nem lenne befejezve. Egy dolog érdekelne, vizsgálják Vierit egy 2001-es eset miatt. Ilyenkor nem évülnek el a vádak, vagy az csak Morattira vonatkozik?

337297 2012.05.31. 11:08:05

És ez miért van? Mert minden szarra lehet fogadni online, valós időben, akármilyen számláról, akármilyen néven... Én a szövetség helyében betiltanám az olasz bajnokságot a fogadóirodáknál, legalábbis egy időre, aztán akkor a kutya sem akarná manipulálni a dolgokat, legalábbis nem ilyen szinten.

338554 2012.05.31. 11:14:55

Capello negatív fogadtatásáról annyit, hogy nehéz helyzetben lécelt le, de nehéz helyzetben is térne vissza. Plusz gyengébb csapatba mint amit akkor kirúgtak alóla. Ha még a fizetésen sem cirkuszolna, hanem tényleg emberség (is) vezérelné, nálam ez azért jelentene valamit.

344520 2012.05.31. 11:17:03

Nekem is a legnagyobb bajom ezzel az egésszel, hogy sok klub nincs is benne, de ez őket is igen érzékenyen érinti. Amiket felsoroltál az pont nálunk lehet most a legnagyobb baj. Most szeretne a vezetőség egy neves, "sztár" játékost igazolni, ilyen dolgok után ki az aki ebbe a fertőbe el szeretne jönni? Lábadozik a klub pénzügyileg, új szponzor már jött a Jeep által, de még jöhetne, a TV-s szerződések, szóval ez az egész Calcio-nak egy rohadt nagy pofon. Így is süllyed a színvonal, ezek után ne reménykedjünk az ezredforduló körüli erős, világverő csapatok megjelenésére. A bunda meg mindig is jelen lesz, ezt soha a büdös életben nem lehet eltüntetni majd, ahogy Buffon is mondta, ha nem is külsősök által befolyásolt, de előre megbeszélt a két klub által az utolsó fordulóban 1-1-es eredmény nekik csak jól jön. Ilyen nem egyszer történik, a másik, a pénz. Hiába mondja mindenki, hogy "de hát ők milliókat keresnek, minek nekik ez?" Elsősorban sohasem a legnevesebb játékosokat keresik meg, mert nekik tényleg nem hiányzik. De a másodosztályú, vagy, aki igen keveset keres bőven belemegy. A morális vetületéről most ne is beszéljünk. Itt a magyar példa is. Vannak, olyanok, akik már több, mint 6 hónapja nem kapnak fizetést. Ha őket megkeresik és azt mondják, hogy kaptok fejenként 1 millió forintot és még egy kocsit is, jó, hogy elvállalja. A családját is el kell tartania valamiből, innentől válik ez bonyolult kérdéssé, morális dologgá. Ki mit tenne, vagy pénzt és ételt az asztalra vagy megy a rendőrségre és jelent, de fizetést még mindig nem kap.

338554 2012.05.31. 11:19:24

[Cucu](#841516): Eddig ez a legjobb ötlet amit bedobtak. Ne a bajnokságot, de ne is a sportfogadást szüntessék meg, csak a legrosszabb metszetet. Aztán ha máshol továbbra sem lenne bundabotrány (vagy éppen megemelkedne a számuk), el lehetne gondolkodni a miérteken.

346514 2012.05.31. 11:40:17

Már vártam egy hasonló témájú cikket, köszönet az összegzésért. Akárhogy is értelmezzük/értékeljük a 2006-os eseményeket, és helyezünk akár más megvilágításba dolgokat az azóta napvilágot látott információk alapján (mások is benne voltak, a bűneik megtorlatlanok maradtak, összeesküvés volt a Juve ellen, stb.), a Calciopolit nem volt könnyű megemészteni szurkolóként. Sokan mondják, ha van ennek egyálán bármi értelme, hogy a Juventus "megtsztulva", megerősödve jött ki ebből a dolgoból. És akkor itt van Conte, a pédakép, a kikezdhetetlen, aki visszaállította a régi, Juvés értékeket, és összekötik a nevét egy ilyen üggyel. Hithű juventinóként kötelességem lenne azt mondani, hogy nem, ilyen nincs, Conte nem lehetett benne, de nem lehetünk ennyire naivak. Ha igaz, hogy a Siena klubelnöktől a szertárosig vastagon benne volt, akkor Conte, mint alkalmazott, nem lehetett könnyű helyzetben. Azaz dehogynem: erkölcsös emberként azt mondja, kösz, ez nekem nem kell és tovább áll, esetleg jelenti az esete(ke)t. De nem véletlenül beszélünk fogadási MAFFIÁRÓL: ha igaz, hogy jónéhány klub benne van, és látják, hogy Conte beszélt, szóba se kerül a neve más kluboknál. Máshol meg lehet, azért nem, mert köze volt egy ilyen klubhoz/ügyhöz. Pályakezdő edzőként ez megkérdőjelezhető karrier-döntés, még akkor is, ha erkölcsileg ez a helyes. Arról nem is beszélve, hogy meg is fenyegethették őt és a családját is, de ettől még karakteridegennek hat, hogy Conte azzal "nyugtatja" a csapatát, hogy "ne aggódjatok, meg van bundázva". Mindenesetre egyet kell értenem azzal, hogy ha nem tudja tisztázni magát, mennie kell, ami megint csak kihúzná a Juve alól a talajt, azaz folytatódna a purgatórium, miközben megint "be is sárózódna" a klub, mert ez megint a Juventuson maradna rajta, elvégre nem Allegri vagy teszem azt Moratti nevét keverték bele. Őszintén nem csodálkozom azon, hogy egyesek már a bajnokság felfüggesztésén gondolkoznak, de ez biztosan nem fog megtörténni, mert a legnagyobb sztárok/legígéretesebb fiatalok elhagynák az országot diszkont-áron, elvégre nem várhatja el senki, hogy egy évig parkolópáylára állítsák a karrierjüket. Nagyon szomorú ez az egész ügy és valóban a calcio egészére árnyékot vet. Mondanám, hogy reménykedjünk, de már nem tudom, miben lehetne.

346588 2012.05.31. 11:42:13

Kösz az összefoglalót! Én azt gondolom, hogy ez az ügy azért kap ekkora súlyt, mert 2006-ban történt ami történt. Akkor követtek el hibákat (vagy szándékosan vagy dilettantizmusból) mind a nyomozáskor, mind a bírósági szakaszban. Nem tudom jól emlékszem-e, de mintha rémlene, hogy 2006-ban az UEFA kilátásba helyezte, ha nem lesz büntetés az olasz szövetségen belül, a "bűnösöknek", akkor megvonja az olasz csapatok indulási jogát az általa szervezett kupákban. Ilyen körülmények között kellett meghozni (egy még akkor is vitatott) ítéletet. Javítsatok ki ha rosszul emlékeznék. .. A mostani botrány főként azért olyan meccsek befolyásolásáról szól, ami kevésbé van a reflektorfényben. Ezért olyan hihető, hogy ezek a dolgok megtörténtek. A maffia nem hülyékből áll. Nem fognak első osztályú, nemzetközö szinten érdekes meccseket befolyásolni (és ahogy említettétek, ott azért már a játékosokat is drágán lehetne csak megvenni). Viszont egy Ancona-Grosseto vagy egy Taranto-Benevento meccset viszonylag csendben meg lehet bundázni. Az sem véletlen, hogy ha ez csak Serie B-s meccsekről lenne szó (és nem lenne érintve ezen másodosztályú meccseken 3-4 olyan ember aki meghatározó a mai olasz futballban) akkor Magyarországon a kutya nem foglalkozna vele. Csakhogy az a hír ami nagyot szól. A címlapra lehet tenni Conte képét, azt lehet mondani: Tessék íme a csaló. Hogy aztán mi a valóság, az a tömeget nem fogja érdekelni. Egy interes troll vagy egy nápolyi szemétharcos nem fog utána olvasni, hogy pontosan miről is van szó. [Godbluff](#841520): Azt gondolom, hogy valóban egy ilyen helyzetben amit leírsz, mindannyian elgondolkodnánk, hogy meddig vagyunk erkölcsösek. De azért azt gondolom, hogy az olasz 2. osztályban nincsenek napi gondjaik a játékosoknak. A magyar első osztályból mennek az olasz másodikba játszani. Ha ott is ilyen lenne a helyzet, nem hiszem, hogy ott akarnának játszani.

335361 2012.05.31. 11:45:24

Nagyon kényes az ügy, főleg azért, mert mint láthattuk, egy egyszerű nyilatkozattal bárkit be lehet rángatni a botrányba. Tegyük fel, hogy olasz védő vagyok bármilyen csapatnál, odajön hozzám a védőtársam, hogy "Figyelj, kapok százezret, ha elveszítjük a hétvégi meccset, tiéd a fele". Én becsületességből mosolyogva nemet mondok, de nem árulom be a társamat, mert: 1. Lehet, hogy oszlopos tagja a csapatnak, és az elmeszelése befolyásolná a klub jövőjét, teljesítményét, tabellán elfoglalt pozícióját; 2. Tudom, hogy az egész (olasz) futballt a maffia irányítja, és ha azonnal nyilatkozom az ügyben, másnap várhatom a "behajtókat", hogy eltörjék mindkét térdem, ezzel véget vetve a karrieremnek. Eltelik X év, az a bizonyos játékos lebukik, és szándékosan bemárt engem is, pedig én próbáltam becsületes maradni, úgy, hogy közben a saját érdekeimet és karrieremet néztem, mégis sz.rban vagyok. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy a lebukott játékos a saját életét mentve olyanok nevét lobogtatja, akik valóban nem voltak benne az ügyben, mégis hosszan tartó nyomozás következik, ami lelkileg nem csak az individuumot, hanem az egész bajnokságot, országot megviseli. Ezzel a példával nem kiállni akarok bárki mellett, de olaszfoci-rajongóként szomorúan konstatálom, hogy mindig Itália az, ahol kiderülnek az ehhez hasonló ügyek, hogy aztán az (impotens) olasz rendőrség és ügyészség ide-oda kapkopdva ezt is, azt is kihallgassa, letartóztassa, hogy aztán mi, a laikus szurkolók a hiányos információk birtokában értetlenül álljunk az események előtt, 2-3 év múlva pedig kiszivárogjanak olyan részletek, hogy a nyomozások, tárgyalások is lezsírozva folytak. Persze a csalásokat meg kell torolni, de pont Olaszországban vannak a legbalhésabb bajnokságok, én pedig álszentségnek és erőfitogtatás érzem ezeket az évek múltán, de hirtelen lezajló nyomozásokat. Valóban, miért nem kezdenek el a lefújás pillanatában vájkálni az eseményekben, hogy megfékezzék a későbbi következményeket? Szomorú vagyok, hogy a kedvenc bajnokságom a bundázásról híres. (Az pedig teljesen nonszensz, hogy sokan újból visszaküldenék a Juventus a másodosztályba...)

262910 2012.05.31. 11:52:23

A trollok elleni szüntelen, de hitünk szerint nem reménytelen harc szellemében mostantól csak regisztrált felhasználóknak engedélyezett a hozzászólás. Kedves provokációra szakosodott korábbi vendégeinket tisztelettel kérjük, hogy flame-hez is regisztráljanak egy nicket. Az intézkedés természetesen csak azt szolgálja, hogy a ránk ruházott végtelen hatalommal visszaélhessünk, és gyermeki örömmel tilthassuk ki azt, aki nem szimpatikus, vagy rossz az ágyban.

344907 2012.05.31. 11:53:58

Mikor újultak meg a gyorskommentek? :((

344520 2012.05.31. 12:00:29

Én még azt kérdezném, hogy ugye a Siena-Novara meccs miatt vizsgálják Conte-t. Állításuk szerint tudott róla és ezt közölte az öltözőben, kérdem én miért csak az egyik csapat edzőjét vizsgálják, ha a másik csapat is beleegyezett edzőstül, játékostól, akkor arról miért nem hallunk híreket, hogy a Novara edzőjét is vizsgálják. Lehet h én nem olvastam utána jobban, ezért kérem h javítsatok ki, ha rosszul tudom. A másik én még soha nem hallottam h egy csapat edzőjét eltiltották volna, amiért a csapata bundázott, érdekes lenne, ha ismét velünk kezdődne(ismét áll a feltevés, ha nem jól tudom, javítsatok). Másik érdekes dolog is lesz még itt, ha igazak a hírek és Roma edzője Zdenek Zeman lesz, akkor ismét várhatjuk a szócsatát....

344907 2012.05.31. 12:03:43

[s4tch](#841563): ööö, nem erre reagáltam, hanem a blogolt szitura a ":(("-val.

338144 2012.05.31. 12:14:55

[keshudioo](#841555): "(Az pedig teljesen nonszensz, hogy sokan újból visszaküldenék a Juventus a másodosztályba...)" Erről az jutott eszembe, amikor írták a srácok a blogon, hogy Conte elküldte Q-t melegíteni, és leordította Krasic fejét. Mindegy kit hurcibálnak meg, a Juve benne lesz, ha bűnös, ha nem... Ne legyen igazam.

337040 2012.05.31. 12:26:53

[juventino_1897](#841547): [keshudioo](#841555): Elolvastam a összegzést (amit egyébként köszönök) és pont ezek voltak az első gondolataim... De főleg az, hogy tényleg az aki visszautasítja akármilyen módon és nem szól, mert neadjisten megfenyegették, vagy csak tényleg úgy gondolta hogy ez rossz fényt vetne az egyébként tisztelt társára, vagy a szeretett klubjára azt évek múltán a becsületességéért hurcolják meg. Tehát valaki azért is bűnös lehet, mert nemet mondott de nem szólt. Monjduk Conte esetében ilyen opció nincs, vagy ártatlan vagy nem, reméljük az előbbi, máskülönben megint szűk esztendők jönnek...

340119 2012.05.31. 12:45:51

[s4tch](#841563): Na végre. :)

260926 2012.05.31. 14:32:20

Objektív és jó összegzés, köszi! :)

345397 2012.05.31. 14:36:28

Én nem értem miért éppen Olaszországban történnek ilyen dolgok. Ez egy béklyó, és nem az olasz foci lábán van, hanem a szurkolók lábán. Csalni máshol is lehet, de valószínűleg Itália egy jó táptalaj. Az az igazság, hogy nem lehet ezt objektívan nézni, sosem lehetett. Az érzések eluralkodnak ilyenkor az emberen. Tudom, hogy ez egy közhely, de itt minden olyan közhelyes. És szerintem itt nem is a fogadás ténye a bántó dolog. Hanem az erkölcs. A belső morál. Ezután a játékosok hogy mennek ki a pályára? Azzal a tudattal, hogy egyik társa hogy fog kib*szni velünk? Ha netán vesztünk melyik kis pecs bundázta meg a meccset? Vajon tényleg csak egy szerencsétlen mozdulat volt? Az ellenfél akarta hogy nyerjünk, vagy tényleg jobbak vagyunk ezeknél? Azért elgondolkodtató. Hiába profik ezek a játékosok, ilyen dolgok mellett ők sem képesek elmenni csak úgy. Mert ami a pályán kívül történik, az belül manifesztálódik. Végül ha valakinek fontosabb a karrierje, mint a lelkiismerete, akkor ez van. Nem mi hozzuk meg más helyett a mindenkori pillanatok döntését. Csak mindig számolni kell a következményekkel. És ez az egymás iránti felelősség sárba tiprásába fajul.

346364 2012.05.31. 16:34:07

Viszont tudjuk miért nem játszott Krasic. Szerb, tehát bundázott volna. Na jó, egy kicsit lehet erős. Viccnek szántam. ;) A cikk pedig korrekt és jó írás.

341197 2012.05.31. 18:47:14

Én részben mauri imádó esti kornéllal értek egyet, vagyis amíg jogerős ítélet nem születik, addig mindenki ártatlan. Tyler! korai még conte lemondását vizionálni. Nekem ez most nem tetszett annyira. Kavarod a tényeket és véleményedet. Conténak szerintem még nem kell "tisztára mosnia" magát semmi alól. Majd ha a vádlottak padján ül akkor. Egyébként mint minden elfogult juventínó én is hiszek az ártatlanságában.

341197 2012.05.31. 18:48:48

Ha Muntari gólját megadták volna!

342620 2012.06.01. 11:05:36

Ezt is összecsalta nektek Moggi! A fő koponya Sculli meg még mindig az utcákon sambázik.

341105 2012.06.01. 11:49:39

Ez a Buffon dolog is kezd forró lenni. Eléggé kellemetlen, főleg Gianluigi előéletével. Kemény lesz a nyár Torinóban:( Remélem a válogatott mindent bedob, hogy feledtesse ezt a szarkavarást!

336679 2012.06.01. 12:10:23

[tHEfixer](#842250): Engem speciel annyira nem érdekel a válogatott. A VB-cím sem feledtette a Serie B-t. Olasz nem vagyok, tehát annyira nem pörgetne fel egy jó szereplés.

341105 2012.06.01. 13:18:41

[Dartagnanx](#842276): sok-sok olasz embernek ünnep volt, a juventino serie B :) így lesz most is.
süti beállítások módosítása