bntemp

bntemp

A kiscsapat-szindróma és a heavy metal

2012. április 30. - s4tch

Dino szokás szerint zseniális road movie-ja után nem marad más lehetőségem, ha vaskos borítékra pályázom: színes írást kell letennem az asztalra. Bazári poszt következik, visszatekintővel, unalmas statisztikákkal, gitárral.

Dino szokás szerint zseniális road movie-ja után nem marad más lehetőségem, ha vaskos borítékra pályázom: színes írást kell letennem az asztalra. Bazári poszt következik, visszatekintővel, unalmas statisztikákkal, gitárral.

Ez is megvan: nem zavarta meg a Juventust a novarai szurkolók lelkesedése. Előzetes várakozásainknak megfelelően a mérkőzés tulajdonképpen az első gólig tartott. Azzal, hogy Vucinic bokából eleresztett egy szemtelenül elegáns lövést, majd pár másodperccel később a 47. születésnapját ünneplő Angelo Alessio köszöntésére indult, el is dőlt a találkozó. A Novara nem tudott mit kezdeni a középpályán, tulajdonképp esélyük sem volt gólt szerezni, támadásokat építeni. Conte azért húzott egy váratlant: De Ceglie helyére azt a Giaccherinit tette, aki eddig csak epizódszereplő volt az utóbbi hetekben. Ez volt egyébként az első alkalom, hogy Conte nem védőt tett 3-5-2-ben a középpálya valamelyik szélére. Örülünk, hogy olyan edző vezeti a társaságot, aki nem ragaszkodik mereven az elképzeléseihez, hanem rugalmasan, a körülményekhez igazítva meccsel.

Ahogy a körülmények megkívánják...

Chiellini a mérkőzés előtt azt nyilatkozta, a Cesena ellenitől nehezebb csatára számít Novarában. Láthattuk, hogy nem így lett, ami elsősorban a középpályásoknak volt köszönhető. Giak beállítása is döntőnek bizonyult, az ősszel még csak Giovinco lightnak tartott ex-cesenai törpe nem törődött a viszonylagos mellőzöttséggel, végig nagyot játszott, felnőtt Pirlo, Vucinic és Vidal mellé. Ugyan De Cegliénél rosszabbul védekezik, de jobban passzol, és labda nélkül is jobban mozog, mint Ashton Kutcher. Ezt láthattuk is, amikor olyan határozottsággal tekerte Boris fejére a bőrt, mint ahogy _benito csavarja be huncut fürtjeit az Operabál előtt. Egyébként Borriello az utolsó két találkozón meglepő módon egy leharcolt pornószínész helyett leginkább futballistára emlékeztetett, Conte nagyon mélyről hozta fel, kulcsszerepe lehet az utolsó 3 találkozón.

Ha tartja a meccsenkénti egy gólt, felőlünk visszanövesztheti

A Juve tehát szétcsapta a Novara középpályáját. Védekezésben mindenképp a liga legerősebb hasonló alakulata a Pirlo-Vidal-Marchisio középső hármas, és ha egy jó formában lévő Vucinic csatlakozik hozzájuk, akkor a gólszerzéssel is ritkán vannak gondok. A Cesena ellen mind Pirlo, mind Vuc a legjobbjához képest gyengébb kűrt futott, tegnap összeszokott harci alakulatként mészároltak, láthattuk, milyen végeredménnyel. Talán ők jelentik a különbséget egy döntetlen és egy győzelem között.

Mészárosék

Ha már szóba kerültek a döntetlenek (ami nem véletlen, hiszen ezt akartam), fejtsük meg, miért nem vezeti a Juve nagyobb különbséggel a bajnokságot! Tájékozott olvasóink elegánsan átlépve a Milan botlásain már sorolják is az eredményeket, és rávágják: a kiscsapat-szindróma az oka mindennek. Bárcsak minden meccs rangadó lenne!

Az egyszerűség kedvéért a mezőnyt a tabellán elfoglalt helyezés alapján hatos csoportokra bontottuk: nagyok, kicsik, közepesek. A rangadókon kétségtelenül jól teljesít a csapat: mind a hat hazai meccsét megnyerte, idegenben is hozott kettőt. Ez messze jobb, mint bármelyik másik vetélytárs hasonló mérlege. A táblázat jobb szélső oszlopát nézzük: mérkőzésenként átlag 2,33 pont jött össze az élmezőny ellen. Szerénységünk tiltja, hogy tovább boncolgassuk a táblát. Jó ránézni, kezdeményezni fogom, hogy minden szerkesztőségi iPhone-on ez legyen a háttérkép.

CS, FtS: kapott ill. rúgott gól nélkül hozott meccsek száma

És akkor a meglepetés: a kutyaütők ellen még jobb a mérleg! Ennyit a kiscsapat-szindrómáról: a mezőny végének még annyi sem jut, mint az ún. vetélytársaknak. Ebből a hatosból még egyszer-egyszer szembe jön a Lecce és a Cagliari.

Igen, a harmadik mini-tabella megdöbbentőbb, mint Darti méretei: tulajdonképp középcsapat-szindróma a kór pontos neve. A Bologna és a Chievo ellen 2-2 döntetlen, az itt felsorolt csapatok egyikét sem sikerült egyelőre oda-vissza verni, és a góltermés is szerényebb, mint az eleje és a vége ellenében. Milyen szerencse, hogy az Atalanta elleni, záró fordulóban esedékes találkozó eredményét Marotta dörzsölt módon beleépítette Padoin vételárába.

Annyi csúsztatást megengedtünk magunknak, hogy a Palermo egyik táblázatba sem fért bele. Nekünk ezt is szabad.

Végezetül egy kedves kis játékra invitálunk mindenkit. A világ legjobb blogján a tényszerű tájékoztatás és a páratlan színvonalú szórakoztatás mellett az ízlésformálás is teret kap. Aki az alábbi videó után kedvet érez bármilyen önmegvalósításra, aminek a legcsekélyebb köze is van a Juventushoz, ne fogja vissza magát, töltse fel performanszát valamelyik videómegosztóra, és ossza meg a végeredményt Facebook oldalunkon! Mivel senki nem tudott nem "ha"-val kezdődő Allegri-nyilatkozatot mutatni, ezért a továbbra is szabad babydollom kapja a legnagyobb tetszést arató előadó.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr868240090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bianconeri2220 2012.05.01. 01:00:38

Alapos, de ugyanakkor lényegre törő elemzés! Szép! A palermot meg annyira lefociztuk oda-vissza idén, hogy kár is említeni őket. :)

338554 2012.05.01. 10:40:55

[bianconeri2220](#809325): Épp ezt akartam említeni, hogy az ellenük szerzett 6 pont és az 5/0-ás gólarány bármely táblázaton csak emelné a Juve mutatóit, tehát matematikailag is fair döntés volt pont őket kihagyni. (Ál)szerénység powa! Na meg a képek, képaláírások és videók is jók, talán a Slayer nem annyira. Náluk leragadtam a Raining Blood-nál.

338823 2012.05.01. 12:04:49

Nagy a pofátok, pedig tavaly is szoptatok!

Ice Weasel 2012.05.01. 12:16:59

chields! Ezért fölösleges volt ide írnod. A Juve-nak meg itt a "most vagy soha" lehetőség. Jövőre kevesebb esély lesz a Scudetto-ra, mint idén.

-Ferike- 2012.05.01. 12:47:30

Ti nevezitek magatokat újságírónak? "Milyen szerencse, hogy az Atalanta elleni, záró fordulóban esedékes találkozó eredményét Marotta dörzsölt módon beleépítette Padoin vételárába." még mindig röhögök :D

bianconeri2220 2012.05.01. 13:09:44

[Ice Weasel](#809515): Miért lenne kevesebb esély? És hagyjuk a "bl-terhelés" dumát. :)

melákovics 2012.05.01. 13:49:54

[bianconeri2220](#809565): Talán arra célott, hogy értelmesen fog erősíteni a Milan és az Inter is, bát utóbbit kétlem, és nem lesz ennyire "könnyű" dolgunk. Én azonban bár szeretném a bajnoki címet, de nem szeretném, ha a csapat úgy járna, mint a Barca, hogy kiégett az edző, mert mindent megnyert már és nem tudja motiválni játékosait megfelelően. Tudom, hogy Conte nem ilyen, de egy olyan első év, nagyon magasra teszi a mércét, ahol a lehető öszes kupát megnyerjük. Én inkább attól féltem a csapatot, hogy nem lesz elég mentális erő a címvédéshez, mert ahhoz is kell komoly és higgadt fej, fejek!

bianconeri2220 2012.05.01. 14:03:10

[melákovics](#809596): Azt hiszem, nem kell a kiégéstől meg a motiválatlanságtól félteni a csapatot ha duplázunk. Hiszen gondolj csak bele a csapat nagy része még semmit nem nyert soha. Ha ehhez hozzá adod Contét akkor meglátod, hogy ugyanilyen motiváltan és erősen fognak kűzdeni jövőre is.

melákovics 2012.05.01. 14:16:56

[bianconeri2220](#809614): Stimm ezért is írtam, hogy Conte más kategória. Ellenben Conte igazi tudása majd a következő szezonban fog tudni kiderülni, mikor már lesz BL is. Akkor már nem lehet szinte egy csapattal végigcsinálni a szezont. Mivel láttuk már nem egyszer, hogy taktikailag nagyon képett és mer változtatni, talán a rotálással sem lesz gond. Amúgy én egy szép csoportkört és a 8 közötti éles küzdelemben való kiesést már reálisnak tartánám most is. A mercato után pedig kitudja :D

Ice Weasel 2012.05.01. 14:18:46

bianconeri2220! Miért, szerinted az nem egy hatalmas előny,ha nem kell minden második héten külföldre utazgatni és kőkemény meccseket játszani? A Juve a remek teljesítménye mellett azért lehet idén bajnok,mert a Milan szinte végig sérülésektől megtizedelve játszott és volt még 1 plusz sorozata. Így is csak 3 pont az előny. Nem gondolod,hogy ez elég fontos tényező? Baszottul meg kell erősíteni nyáron a Juventust,hogy jövőre tudja tartani a lépést.

343494 2012.05.01. 14:31:58

Egyelőre nem kellene a kiégéstől félteni senkit. Remélem, hogy veretlenül bajnok lesz a Juve, de a nagy megmérettetések valóban jövőre fognak jönni. Szerintem ne becsüljük le a többfrontos meccseket. Idén tényleg jó volt, hogy a BL-ben nem kellett vitézkedni, de igencsak kimerítő tud az lenni. Lásd: Barcelona. Szerintem ők a legjobbak, de nem mindig a jobb csapat győz... Veretlenül bajnoknak lenni, hatalmas dolog lenne! Kívánom, hogy sikerüljön! Hajrá Juve!!!

258608 2012.05.01. 14:46:12

hat, egyelore nyerjunk vmit, h jovore egyaltalan kieghessunk :) amugy meg nyilvan konnyebb iden behuzni, hisz 3-bol kettot kell mar csak nyerni. sztem amugy a mercaton egy sztarcsatar kell plusz 3!!! kozeppalyas, ugyanis nem fogjuk mi sem birni serules, formahanyatlas nelkul. na meg ket belso vedo. szoval van teendo boven. de a legfobb, a kovetkezo 2 bajnokit behuzni izombol, nem szabadna a vegere hagyni...

334417 2012.05.01. 15:52:13

[Ice Weasel](#809631): Igen, egy alakuló csapattól nagyon gyatra az a három pont előny a bajnoki címvédővel szemben, valóban. Megnyugtatlak, Conte pontosan tudja, hogy milyen a többfrontos küzdelem, és baszottul meg lesz erősítve a Juventus.

258945 2012.05.01. 15:58:38

[Ice Weasel](#809631): Éljen, éljen, 126. alkalommal is leírták ide, a Juve csak azért bajnok mert a milan blablabla, hát ez van :). Amúgy 80 millából basszottul meg lehet erősíteni szerinted a Juventust? :D

bianconeri2220 2012.05.01. 15:58:57

@"Ice Weasel": Nem azt mondom, hogy nem lesz jövőre nehezebb a BL miatt. De az szerintem nem a bajnokságra lesz negatív hatással hanem első körben a kupára meg a BL-re. És nálam mindig is a bajnokság számít leginkább, de ez persze csak az én véleményem. És persze egy jó mercato kell mindenhez, de úgy gondolom, hogy ha Conte mondja meg ki kell akkor minden rendben van. Ő nem az aki "vakon" megvetet bármilyen túlértékelt játékost. Na persze előre mindenképp kell egy klasszis befejező csatár. De aztán ki tudja lehet, hogy a mester oda is kiötöl valakit. Én most vagyok először úgy, hogy nem bánom, ha nem jön nagy név, mert Conte jól ismeri fel a tehetségeket szerintem.

338211 2012.05.01. 16:58:57

Azért csak nem bírták ki az ellendrukkerek, újra előkerült, hogy csak a csillagok millió évente egyszer történő csodálatos együttállásának köszönhető, hogy reális esélye van a bajnoki címre a juvénak. :) Bezzeg jövőre, +6, vagy akár +10 meccs 7 hónap alatt ... Mindjárt összesz@rom magam, annyira féltem a Juvét. Főleg a BL csoporttól, ahol a 6 meccsből jó eséllyel minimum 2 ilyen Debrecen féle csapat ellen lesz, a 6. meccs meg áltaálban alibi. Ez a kettős terhelés duma az egyik legnagyobb kamu a fociban, abba is kellene hagyni az egész sportot, ha egészséges huszonéves fiatalok, iszonyat sok pénzért nem tudnának 2x90 percet végigkoncentrálva futni. :) Az erősítéssel meg biztos nem lesz baj. Szórtuk eddig is a lóvét, mint bolond gyerek a zizit, most meg már újra vonzó is lesz a Juvéban játszani.

295377 2012.05.01. 18:33:04

És akkor mit szóljanak szegény NBA játékosok, akik egy szezon alatt 2-3x annyi meccset kell játszanak, és átlagosan 10-20 centivel magasabbak is, tehát a terhelés a testükön nagyobb. Nem kell félteni a játékosokat, Conte jól oldja meg a sérüléseket is, mindenkinek egyénre szabott edzésmunkája van a közösön túl. Tehát a sérülések kevésbé érik a csapatot. És nem tudom mennyire van kiscsapat szindrómánk, de az biztos, hogy jövőre kell egy gólerős klasszis csatár, és ez is meg lesz oldva. Nem tudom megvan-e nektek a 80-81-es és a 81-82-es szezon? A 19. Scudettonkért a Napolival aki Krollt és a Romaval, akik Falcaot igazolták le, voltunk kemény csatában. Akkor is a remek véghajránknak köszönhettük a bajnoki címet. 5 fordulóval a vége előtt még mind a három csapat azonos ponttal állt. A 20. Scudettonkért meg a Fiorral kellett nagy csatát vívnunk. 81-82-es szezont 6 győzelemmel kezdtük, de a Roma és a Fior is előzött. Egész tavasszal a Juve és a Fior harcolt a címért. Az utolsó fordulóban a Fior Cagliariban, mi Catanzaróban léptünk pályára. Na ez döntött a bajnoki címről. A két meccs sokáig 0-0-a volt. A Fior lőtt egy gólt, amit a bíró a kapus támadása miatt elvett. Eközben a Catanzaro egy meg nem adott büntetőt reklamált jó sokáig. A Sors poénja az, hogy végül a 75. percben a Juvénak ítéltek meg büntetőt. Az ír Liam Brady értékesítette a büntetőt úgy, hogy már tudta, hogy egy új igazolás miatt el kell mennie a juventusból. Ugyanis akkoriban az a szabály volt életben (Drága olasz szövetség akkor is hülye volt már), hogy csak egy légiós lehet a keretben. Ezzel az egy góllal nyertük meg a 20. Scudettonkat, mivel a Fiorentina gól nélküli döntetlent játszott. És ekkor hangzott el Gianni Agnelli száját a máig méltán híres mondat: "Előbb lesz meg nekünk a harmadik, mint valamelyik milánói klubnak a második." A sztorihoz még annyi hozzátartozik, hogy akkoriban bajnoki döntőt kellett játszani, ami a VB miatt elmaradt. Ugyanis a keretben hat Juventus játékos szerepelt: Zoff, Gentile, Cabrini, Scirea, Tardelli és Paolo Rossi.

295377 2012.05.01. 18:34:16

Ja és még annyi, hogy a Juve azért is tudott ennyi scudettot szerezni, mert a bajnoki hajrában, mikor a többiek már elfáradtak, és pontokat veszítettek, mi akkor éledtünk újjá.

DartagnanX 2012.05.01. 18:37:44

[melákovics](#809596): Az ilyen hozzászólások meglepnek egyelőre. Milyen kiégés? A csapat még NEM NYERT SEMMIT.

337123 2012.05.01. 20:36:50

Gyerekek! Nektek megy a szövegértés? Ki a szar mondta,hogy csak azért lesz bajnok a Juve,mert a sok a sérült a Milannal és plusz sorozata van?? Én azt mondtam,ha ez nem így lesz és a Juve-nál is beütnek a sérülések,illetve lesz mégegy front akkor sokkal nehezebb lesz megnyerni a bajnokságot,mert a Milan kerete erősebb. Nem akarom a Juve érdemeit csökkenteni,sőt nagy tisztelője vok Conte munkájának.

337123 2012.05.01. 20:41:55

De az tény kérdés,hogy a több sorozatban részt vétel sokkal több energiát emészt fel,főleg ennyi sérülttel. Ti btos elfelejtettétek a szezon elejét. Akkor azt írtátok,hogy a Juve bajnokság esélyese és a legjobb csapat? Hát nem hinném. Reálisan a cél a BL volt és mindenki elismerte,hogy a MIlan jelenleg erősebb,min. 1 Ibrahimovoc-al. Akkor ha ezt mindenki elismerte (tlán sikerül rá visszaemlékezni),akkor nem játszott közre az a tényező amit írok? Lehet elfogultnak lenni és reálisan elolvasni amit írok.

337123 2012.05.01. 20:43:35

LÉGYEG: JÖVŐRE SOKKAL NEHEZEBB LESZ MEGNYERNI A BAJNOKSÁGOT MINT MOST. Ennyit akartam csak megjegyezni.

boniperti 2012.05.01. 20:49:25

Felesleges ez az elemzgetés, hogy mi lenne ha a Milannál nem lenne ennyi sérült, ha játszottunk volna nemzetközi kupát, ha nem bukdácsolna a sinter stb. Mivel lehet azt alátámasztani, hogy nem ugyanígy állnánk?? Megyünk 3+1 ponttal veretlenül a többit meg leszarom!

258945 2012.05.01. 21:02:10

[Ice Weasel](#809951): addig még van egy mercato, és tegyük hozzá hogy mi lesz a milannal ha Ibra nem lövöldözi 98 percenként a gólokat? Túl sok az ismeretlen változó.

338211 2012.05.01. 22:04:51

[t.junior](#809976): A Juvéval kapcsolatban mindig minden ellendrukker úgy kalkulál, hogy az aktuálisnál már biztosan nem lehet jobb, csak rosszabb, az ellenfelei meg biztos nem lesznek rosszabbak, csak jobbak. :) Nagyon remélem, hogy jövőre összekerül a csapat a Bl-ben a Reallal, szeretném, ha mindenkit elhallgattatna végre Conte. (Még akkor is, ha kiesik a csapat egy ilyen ellenféllel szemben.)

Natesz 2012.05.01. 23:09:05

OFF: nem igaz, hogy feltámadt a Napoli... meglesz a 3. helyük, így nem lesz a miénk Cavani :(
süti beállítások módosítása