bntemp

bntemp

Nem tudod, hogy mi a szakmád?

2012. február 26. - s4tch

Ilyen sem volt még a blogunk történelmében, de nem tehetünk róla: a hülyeség szétszaladt,  beterítve az egyik legigényesebb külföldi sportmagazin magyarországi kiadásának honlapját. Álújságírók, független véleményvezérek – és kapitális baromságok. Ezt nem hagyhatjuk szó nélkül, így tehát reagálunk.


Ilyen sem volt még a blogunk történelmében, de nem tehetünk róla: a hülyeség szétszaladt,  beterítve az egyik legigényesebb külföldi sportmagazin magyarországi kiadásának honlapját. Álújságírók, független véleményvezérek – és kapitális baromságok. Ezt nem hagyhatjuk szó nélkül, így tehát reagálunk.


Ami a Four-Four-Two magazin honlapján ma megjelent, az nehezen tolerálható. Több dolog miatt is így gondoljuk: amikor felhívták a figyelmemet az írásra, akkor arra gondoltam, hogy ez nyilván az oldal blogszekciójának része, akkor meg azzal olyan nagy gond nincs (a szokásos hülyeségeket persze akkor is meg lehetne spórolni…). De nem: ez bizony egy fizetett újságíró, aki hagyományos cikkben osztotta meg tárgyi tudását az olvasókkal.

Igyekezett persze saját válláról levenni a terheket, hiszen hivatkozott: mendemondákra, meg olasz újságokra. Idézünk:

„Összeesküvés-elméletek persze vannak, egyes lapok odáig mennek, hogy már a moggis idők visszatérését vizionálják Olaszországban, aki éppen eltiltását tölti, mert 2006 előtt Juve-elnökként nem éppen etikus módszerekkel befolyásolta a játékvezetőket (lásd Calciopoli-botrány).”

Ha már itt vagyunk, akkor elsőként kössünk bele a mondatszerkesztésbe, mert úgy tűnik, hogy a szerzőnk hadilábon áll a magyar nyelvvel: a mondatnak nincs értelme, hiszen visszautal benne a „moggis időkre”, „aki éppen eltiltását tölti”. Magyarán: A moggis idők éppen eltiltását tölti. Ez a totális Chewbacca!

Aztán vesézzük ki a tartalmi részt, és kérjünk idézetet olasz lapokból, amelyek Moggi (aki soha nem volt klubelnök) személyére utalnak a szombat esti meccs kapcsán. A dolog pofonegyszerű, hiszen ő maga állította, hogy az olasz lapokban ez olvasható. Mutassa meg! Kezdhetjük a La Gazzettával, de vonjuk be a Corriere dello Sportot is.

Újabb idézet jön:

„Egyébként sorolni lehetne az eseteket, amelyekből kiderül, hogy az idei bajnokságban nem véletlenül veretlen még 24 forduló után is az évek óta csak szenvedő torinói csapat…”

A kérésünk kézenfekvő: sorolja fel a szerző azokat a bizonyos eseteket. Tételesen, az érintett meccseken felmerült kérdéses szituációk pontos megnevezésével.

„Minden vasárnapi olasz sportnapilap címlapját az a fotó uralja, amelyen Gianluigi Buffon fél méterrel a gólvonal mögött fogja Sulley Muntari fejesét…”

Az igaz, hogy Muntari fejese mind a La Gazzetta, mind a Corriere címlapján ott van. De mi van még ott? Csak nem a Matri szabályos gólját megelőző szituáció is? A macska rúgja meg! Mindkét újság címlapján ott virít, ráadásul szöveggel megtámogatva. A Corriere még ahhoz is elég bátor volt, hogy Mexes esetleges eltiltását előrevetítse Borriello meggyomrozása után. Szintén a címlapon!

Nem akarunk félreértést, Muntari gólja valóban bent volt, 2-0 az nem 1-0, de a cikk körítése gyakorlatilag csak kitalációkon alapul. Ha a magyar sportújságírás válságban van (nem tudjuk), akkor ennek a válságnak tökéletes jele az, hogy egy világszerte elismert kiadvány magyar kiadása ágyat vet az ilyen próbálkozásoknak. De lehet, hogy csak vicceltek.

És még ti nevezitek magatokat újságíróknak?

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr338239978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása