bntemp

bntemp

Befektetések a jövőbe

2012. február 13. - s4tch

A Juventus az elmúlt években erős utánpótlással rendelkezett, ahonnan több stabil Serie A-s, illetve válogatott játékos is kikerült. Marottáék azon dolgoznak, hogy némi átszervezéssel még hatékonyabbá tegyék az utánpótlás-nevelést.

A Juventus az elmúlt években erős utánpótlással rendelkezett, ahonnan több stabil Serie A-s, illetve válogatott játékos is kikerült. Marottáék azon dolgoznak, hogy némi átszervezéssel még hatékonyabbá tegyék az utánpótlás-nevelést.

Az elmúlt években többször lehetett olvasni, hogy Agnelliék célja az Ajax és a Barcelona klubmodelljének az átvétele - azaz nem csak a hazai fiatalok nevelésére összpontosítanak, hanem világszerte igyekeznek felkutatni a tehetségeket. Jó ideje hasonlót csinál az Udinese is, akik ismeretlen játékosokból kész futballistákat nevelve tudnak eredményesek lenni, és rendre óriási nyereségeket realizálni az átigazolási piacon.

Appelt Pires lehet Pirlo utóda

Ennek a stratégiának az első elemei már közvetlen a calciopoli után felbukkantak, így kapott lehetőséget Marchisio, De Ceglie vagy Giovinco, és aztán így került hozzánk Iago Falqué vagy Sörensen. A munka azonban az elmúlt két évben indult be igazán: Marrota és Paratici új, az egész világra kiterjedő játékosmegfigyelő-hálózatot hoztak létre. Ennek eredményeképpen világszerte több tucat futballistát figyel a klub. Így került a látókörbe például Gabriel Appelt Pires, aki nemrég töltötte be a 18. életévét, így már hivatalos mérkőzéseken is játszhat - jelenleg még a primaverában, de ki tudja, hamarosan talán a felnőttek között is bemutatkozhat (edzőmeccsen már meg is tette). A végül a Chelsea-t választó Lucas Piazont is ez a megfigyelő hálózat próbálta megszerezni - ám a vezetés túlzásnak érezte a 17 éves fiatalember évi 1 millió eurós fizetési igényét. A legújabb szerzemények a Perugia 17 éves védője, Nicolo Curti, és az ajaxos Ouasim Bouy. A tervek szerint az ifjú tehetségek fokozatosan lehetőséget kapnak a felnőtt csapatban, és ha szükséges, kölcsönadják őket, hogy tapasztalatot szerezhessenek. Az új rendszer évente 7 millió eurós költségvetéssel működik.

Bouy - a jövő nagy sztárja?

A hírek szerint már a következő kiszemeltek is ismertek: a manchesteri Pogba, a River Plate játékosa, Ocampos, illetve a Willem II-ből Jeroen Lumu, míg Olaszországból a Buffon utódjának tartott bresciai Leali és az atalantás támadó, Gabbiadini nevét emlegetik a legtöbbet. A fiatalok megszerzése több szempontból is jó stratégia. Először is az előírások szerint legalább 8 "hazai nevelésű" futballistát kell minden klubnak neveznie a 26-ös keretébe. Az számít hazai nevelésű játékosnak, aki 15 és 21 éves kora előtt legalább 3 évet az adott klub országában játszott. Emellett gazdaságosnak is számít ez az eljárás: ha csak évente egy játékos beválik a legfeljebb néhány millióért (de sokszor ennél jóval kevesebbért) megvett  futballistákból, már jobban jár a Juve, mintha sok tízmillióért igazolná le a már beérett játékost. Végezetül az sem utolsó dolog, hogy a legalább részben itt nevelkedő ifjoncok vélhetően erősebben kötődnek majd a Juventushoz. Ráadásul sok szurkoló számára is lényeges, hogy ne csak "zsoldosok", máshonnan megvett világsztárok alkossák a csapatot, hanem a szemük előtt nevelkedett futballisták is. Már csak az kell tehát, hogy a valóságban is működjön ez, az elméletben oly' szép elképzelés...

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr608239950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

z40 2012.02.13. 15:32:26

Abból a szempontból jobb a játékjog felének eladása, mert így annak a klubnak is érdeke lesz a játékos fejlődése, ahova kerül. Gyakori ugyanis, hogy kölcsönbe adunk fiatalokat, aztán csak a padot koptatják, mert a kisebb csapatok inkább a rutinos játékosokban bíznak. A cikkre reagálva, én nagyon örülök neki, hogy az utánpótlásra fokozottabb hangsúlyt fektetünk. Appelt-ről nagyon jókat írnak, de Bouy is igencsak jól teljesít az éppen zajló Viareggio Kupán. Eddig a három meccsből kettőn kezdőként lépett pályára, egyszer pedig fél órát játszott csereként. Ez alatt 2 gól és 1 gólpassz a mérlege, s a játékát is dicsérik.

leszarom 2012.02.13. 15:39:47

Ha már itt tartunk kitérhettél volna a Giovinco rejtélyre...Mondjuk őt nem ez a klubvezetés küldte el ha jól emlékszem. Én pesszimista vagyok ezzel kapcsolatban, ez olaszországban nem nagyon fog működni, itt más a csapatok filozófiája. Oké tudom erről szól a poszt hogy most akarnak változtatni a felfogáson, de ne várjuk hogy egyik (évről a másikra) majd itt tele lesz a csapat kicsi messzikkel... Én már annak is örülnék ha a jövő Del Pieróját láthatnám néha beállni legalább csereként, de még ez sem történt meg. Sőtt ha jól hallottam akkor most adtuk el Immobile játékjogának a felét vagy mi, de javítsatok ki ha tévedek.

FJ 2012.02.13. 15:58:19

Immobile esetében is jó döntés született. Jövőre megmutathatja egy Genoában hogy mit tud mert a Serie B nem Serie A. Itt jövőre nem játszott volna mert BL is lesz + a bajnoki címre is ráfognak menni ide nem fért volna be. Ha majd Genoában is ezt csinálja ami Pescarában akkor jöhet vissza ha nem akkor jól jártunk mert kaptunk érte 4 milliót. Ennyi

14Krisz 2012.02.13. 16:11:37

[leszarom](#707291): "Én pesszimista vagyok ezzel kapcsolatban, ez olaszországban nem nagyon fog működni, itt más a csapatok filozófiája." Én azért vagyok bizakodó, mert az új stadion és a mostani taktika is eléggé innovatív Olaszországban. Látszik, hogy van egy új, modern koncepció amely mentén következetesen építkezünk. Ez szerintem egyedülálló Italiaban, ezért azt sem tartom kizártnak, hogy az utánpótlással és a fiatal játékosok beépítésével kapcsolatos régi, elavult beidegződéssekkel is tudunk szakítani.

345333 2012.02.13. 16:26:46

ha jól tudom am gabriel appeltnek van egy testvére is akit szintén leigazoltunk a nyáron bár most néztem a juventus primavera keretét és ott nem szerepel szal lehet h rajta már túladtak...

melákovics 2012.02.13. 16:31:53

Az alap ötlet nem rossz, mert ahogy mertünk egy nagyot és merészet lépni Conte-val - nekem ne mondja senki, hogy kinevezésekor már lehetett tudni, hogy ez lesz -, akkor itt is tudunk szakítani ezzel. És kell is. Nem csak olasz szinten, de kb nemzetközi szinten sem sok olyan edző van, aki ennyire tudja a csapat felállást változtatni, akár csere nélkül meccs közben is, a motiválásról nem is beszélve. Az akadémián már eddig is rengeteg jó srác nevelkedett, de most először érzem azt, hogy ha arra kerül a sor, Conte nem hezitál és beveti őket. Idén erre nincs semmi szükség csak a bajnoksággal. De jövőre már hatványozottan igaz lesz ez. Az a fajta építkezés és tudatos igazolások, mint tavaly nyáron történtek, kellettek volna rögtön a feljutás után. Akkor már rég a trónon lehetnénk. Akár már Európáén is!

rapacska 2012.02.13. 17:18:22

A nagyklubi lét nem zárja ki ezt az utat. Még egy De Cegliét is el tudnánk sózni 4-5 millióért.

338823 2012.02.13. 18:48:51

Ti nevezitek magatokat újságírónak?

343871 2012.02.13. 18:49:00

[JuveAurel](#707351): A testvére nem nagy szám, csak az öccse miatt igazoltuk le, máshogy nem engedték a szülei.

339146 2012.02.13. 19:02:54

Nagyban segítené ezt a projektet, ha végre valahára átszerveznék a tartalék bajnokságot! Az Internél is elindult egyfajta fiatalítási hullám (Alvarez, Faraoni, Castagnois...) - nagyon jó lenne, ha átvennék ezt a "Juve-féle" utánpótlás-gondolatot! Immobile esetében megvártam volna a szezonvégét. Így jelenleg azt mondom 50-50%, hogy bejön-e a dolog... amennyiben a Pescara feljutna majd, én náluk hagytam volna mindenképpen. Zeman bízik benne, és náluk is tudott volna fejlődni tovább. Persze bejöhet ez ugyanúgy Genovában is, de ott sosincs nyugalom a csapat háza táján... ami nem segíti egy fiatal fejlődését.

Majki 2012.02.13. 19:21:46

Pogba tényleg jó, bár csak pár percre dobta be Sir Alex a MU-ban, csereként valamelyik meccsen, de igen aktív volt.

338554 2012.02.13. 20:00:37

[leszarom](#707291): A Barca rendszere sem 2 év alatt épült, senki nem várja ezt el. Aki igen, annak meg sok köze van az élethez. [14Krisz](#707337): Nemcsak mi szakíthatunk régi olasz dogmákkal, hanem a többiek is tanulhatnak a Juvétól. Ha beválik, mindenki igyekszik majd átvenni a jóból amit tud. Így emelkedhet fel az olasz foci, ha a többi klub is követi a sikeres modellt és nem egy helyben topognak. [JuveAurel](#707351): Guilherme Appelt Pires az Alessandria csapatához került, de csak kölcsönbe.

Saxoo 2012.02.13. 21:53:11

Ahhoz, hogy úgy működjön a rendszer, mint spanyolországban az kéne, hogy olaszországban is engedjék meg az utánpótláscsapatokat indítani a másodosztályban! Akkor nem kéne kölcsönadogatni őket, és akármikor be lehet tenni egy meccsre is a felnőtt keretbe, amellett hogy játékban is lennének!

260706 2012.02.13. 21:56:38

Beszélnek itt sokan Immobile-ről (17 gól), viszont én megemlíteném a jelenlegi listavezető Sassuolo játékosát, Gianluca Sansone-t is (16 gól). Ugyan ő "már" 24 éves, de szerintem elég ügyes a srác. http://www.youtube.com/watch?v=0ofxTvYqAVU Tavaly a Frosinone-ben: http://www.youtube.com/watch?v=oeYutk9ZEY0 Idei mesterhármas: http://www.youtube.com/watch?v=th7jTNuq2DA

345333 2012.02.13. 21:58:52

[neuropa](#707632): köszi az infót. am honnan tudsz ilyen bennfentes híreket? :O

345255 2012.02.13. 22:48:35

Teljesen egyet értek Saxooval!! Úgy tudom ez Olaszországban is téma volt egy pár éve, hogy a nagyobb csapatok indíthassanak egy B csapatot is az alsóbb osztályban. Ez nem csak a fiatalok fejlődése véget lenne hasznos, de az olyan mellőzött srácok is játékban maradhatnának mint Krasic, Elia vagy Grosso. Nyilván ez utóbbinak játékára nem sokan kiváncsiak, de csak jobban el lehetne passzolni, ha játszana pár hetente. Nem tudok erről valamit? Mármint, hogy van-e még ez a terv a B csapatokról... Amúgy Quagliarella is játszott egy meccset az ifiknél mielőtt visszatért a közel 1 éves sérüléséből. Ezt nem lehet, hogy nevezzünk az ifikhez Eliat???

338554 2012.02.14. 00:33:43

[JuveAurel](#707829): Szívesen, de ebben semmi bennfentes nincs, kb. egy hete néztem a juventus.com a Primavera keretét (hogy mennyi infó van fent róluk), aztán láttam, hogy már csak egy Appelt van. Rákérdeztem egy juvés oldalon, ott kaptam a választ, hogy az Alessandriánál van kölcsönben, majd pár napra rá szembejött egy olasz oldal is ahol a klub átigazolásai közt az utánpótlás is fel volt tüntetve, ott magam is meggyőződhettem a kölcsönről. A neten minden fent van, csak többnyire nem magyarul. Angolul szinte mindenről talál infót az ember, távirányító saját célra való átprogramozásától a bombakészítésig. Ha pedig Juve, akkor az olaszok még az angoloknál is többet írnak, csak meg kell találni (olaszul egyébként nem tudok, a Chrome fordítja az oldalakat ha kell, de van amit már magamtól is megértek).

341862 2012.02.14. 01:38:12

Marrone, Immobile, Giandonato, Pasquato, De Silvestro, Bouy, Appelt, Ruggiero Boniperti, Sorensen - ha csak egy harmada harom-negy even belul alapember lesz, en maximalisan elegedett leszek szomoru latni, hogy elozo, bivaly eros generaciobol Marronen es Immobilen kivul kb mindenki elveszett, pedig Bambanak, Fausto Rossinak, Iagonak, Belcastronak, Esposito, Ariaudo, Alcibiadenak nagy jovot josoltak, foleg Bambanak, akit Maiconhoz hasonlitottak, mivel tamadasban is veszelyes volt az mellett, hogy betonbiztos balbekk volt
süti beállítások módosítása