bntemp

bntemp

Con te vinciamo

2012. február 02. - s4tch

Az elmúlt időszakban több újságcikkben és blogon is méltatták Antonio Contét - nem véletlenül: edzőnk nem csak az eredmények, hanem a mutatott játék, és a meccsek közben mutatott edzői kvalitások alapján is az idény egyik legkellemesebb meglepetése Olaszországban. Mivel persze az edzőkérdéshez is mi értünk a legjobban az egész világon, következzen hát egy (nem túl) óvatosan lelkendező írás Contéról, némi taktikai elemzés-féleséggel kiegészítve!

Az elmúlt időszakban több újságcikkben és blogon is méltatták Antonio Contét - nem véletlenül: edzőnk nem csak az eredmények, hanem a mutatott játék, és a meccsek közben mutatott edzői kvalitások alapján is az idény egyik legkellemesebb meglepetése Olaszországban. Mivel persze az edzőkérdéshez is mi értünk a legjobban az egész világon, következzen hát egy (nem túl) óvatosan lelkendező írás Contéról, némi taktikai elemzés-féleséggel kiegészítve!

Talán nem én voltam egyedüli, aki aggódott Conte nyári kinevezésekor: hiszen megvolt az esélye, hogy Ferrara után egy újabb egykori kedvencnek lesz túl nagy feladat a Juve kispadja. Bármi is lesz az idény vége, valószínűleg ma már kimondható, hogy nem így lett: nehéz elképzelni, hogy bárki jobban szerepelt volna Conténél a mostani Juventusszal. Ráadásul, mint azt több elemzés is megjegyzi, személyében végre valaki el mer térni az évtizedes olasz edzői dogmáktól. Hogy valóban ő lesz-e, aki megújítja Itália labdarúgását, szerintem még korai kijelenteni. De ez biztos, hogy mást csinál, és sikeresen mint a többiek - úgy, hogy közben azért persze felfedezhetők a munkájában az olasz iskola jellegzetességei is.

Az idény előtti elemzésünkben kicsit tamáskodtunk, hogy a 4-2-4-ként aposztrofált igen támadó felállás mennyire illeszkedik a kerethez, és működik-e majd a Serie-A-ban. Főleg az tűnt aggasztónak, hogy nem láttuk Pirlo helyét ebben a taktikában, ellenben például Felipe Melot nagyon is el tudtuk képzelni mondjuk Marchisoval párban középen. Aggodalmunk már csak azért is jogosnak tűnt, mert az elmúlt években nem egy edzőnk volt, aki szerelmes volt egy taktikába: Ranieri és Del Neri a 4-4-2-be, Zaccheroni a 3-5-2-be, és ezen akkor sem nagyon akartak változtatni, ha a keret esetleg más felállásban jobban használható lett volna. Azonban pont ezen a területen okozta Conte az egyik legnagyobb meglepetést: olasz edzőtől szokatlan rugalmasságot mutatott, és akár meccsről-meccsre átalakítja a taktikát. Persze nem úgy, mint szegény Ferrara, aki rövid edzősködése utolsó időszakában össze-vissza kapkodva próbálta megtalálni a nyerő formulát - amivel csak rontott a helyzeten.

Menő haj, lelkesedés és hangerő, amit nem fél használni - a megfelelő edző a Juve számára!

Conte egyrészt felismerte, hogy luxus lenne Marchiso és Vidal közül csak az egyiket játszatni, Pirlo helye meg eleve biztos volt. Így áttért egy 4-3-3-as felállásra, amiben három futballozni tudó középpályása van, akik védekezni is tudnak. Igen, még Pirlo is, még ha ez nem is a leglátványosabb, Sissoko-féle védekezés. Elég csak annyit felidézni, hogy Udinében a mezőnyben a legtöbb, 11 labdát szerzett! Ebben a középpályában az egyik kulcskérdés Marchisio szerepének megtalálása. Az ifjú középpályás kapcsán már rajtam is kezdett eluralkodni Benito álláspontja, miszerint soha nem lesz több, mint egy ígéret. Az idei év bebizonyította, hogy nem így van. Conte végre kihasználja, hogy Marchisio egy "box-to-box" középpályás, és végre elfelejtette az olasz edzők kőbe vésett szabályát, miszerint a csapatban specialisták vannak. A legtöbb olasz edző számára a középpályás vagy szélső, vagy védekező középpályás (incontrista), vagy trequartista, vagy mélységi irányító (regista). Marchiso ezek közül mindegyikben jó legalább egy kicsit, de egyik posztra sem specializálódott eléggé. Conte rendszerében ez nem is kell, itt mindenkinek sokkal összetettebb a feladata.

És itt értünk el egy újabb fontos ponthoz. Conte nagyon olasz edző abban az értelemben, hogy csapatban gondolkodik, ugyanakkor ennyire sikeresen talán Lippi óta senki nem valósította meg ezt az elvet Torinóban. Az egész csapat támad, és az mindenki védekezik. Még az a Vucsinics is, akiről ezt el sem tudtam volna képzelni. Ehhez képest példaértékűen feláldozza magát a csapatért a bal oldalon játszva. Amellett, hogy rengeteg gólpasszt adott, lehetetlen nem észrevenni, hogy kulcsfontosságú a szerepe az összjátékban, és hogy mennyit lép vissza az oldalán támadó ellenféllel. Szerintem soha nem futott ennyit egy-egy meccsen, mint nálunk. De a másik oldalon játszó Pepéről ugyanez mondható el. Sokan a blog olvasói közül is úgy vélik/vélték, hogy ő "nem Juve-szintű" játékos. Bármit is jelentsen ez a kifejezés, bátran mondom, hogy marhaság ezt állítani. Mentalitása, sokoldalúsága alapján ki lenne "Juve-szintűbb" nála? Ha kell jobbhátvédként szerel, ha kell, a kapu elé ér, ha kell, középen játszva egyenlít a Napoli ellen, és még sorolhatnám.

Túllépve a "specialistákon" Conte sokoldalú játékosokat keres a csapatába: Vidal, Pepe például a védelemtől a támadósorig bárhol bevethető, de Giaccherini, Marchisio, Vucsinics és Estigarribia is rendkívül sokoldalú játékosok. Ebbe a sorba illeszkedik a most megszerzett Padoin és Caceres is. És nem illik a koncepcióba Kraszics és vélhetően még nem adaptálódott Elia sem - ezért kapnak ilyen kevés lehetőséget, legyenek bármilyen tehetségesek. A több poszton is bevethető futballisták teszik lehetővé, hogy mérkőzés közben akár csere nélkül is zökkenőmentesen változzon a taktika, vagy hogy a játékosok képesek legyenek egymást kisegíteni egy-egy szituációban. Nem (média)sztárokra van szükség, hanem csapatjátékosokra - akik persze lehetnek akár körülrajongott bálványok is, ha azt teszik, amit Conte elvár: megszakadnak a pályán, és ha kell jobbhátvédet, ha kell védekező középpályást játszanak, és ha kell, felmennek centerbe. (Persze Conte nem hülye, és csak olyat kér a játékosaitól, amit azok meg tudnak csinálni.)

"Úristen, tényleg van olyan hülye, aki szerint nem vagyok Juve-szintű?!"

A csapatjáték fontosságát mutatja az is, hogy a Juventusban a passz fontosabb, mint a csel. A cselezés könnyen vezethet labdavesztéshez, és az olyan kontrákhoz, amikből sorra kaptuk a gólokat az elmúlt két idényben. Persze mondhatjuk, hogy a mai Juvéban nincsenek Messik, Ronaldok, akik ördöngös cselsorozatokkal hülyítik az ellenfelet, de ez csak részigazság. A háttérben megbújó filozófia a lényeg: a passzal nálunk marad a labda, az ellenfél hadd üldözze, addig is fárad. És előbb-utóbb valaki hibázik majd náluk: lemarad az emberéről, rosszul vált, rosszul helyezkedik. És akkor jöhet a kiugratás, a résekbe beindulás. De nem csak a cselek szorultak háttérbe, hanem az ívelések is. A céltalanul előre- vagy középre vágott labdák hiánya szembetűnő a mostani csapatban. Nyilván nem arról van szó, hogy egyáltalán nincsenek ilyenek, de jelentősen csökkent a számuk a korábbihoz képest. Nézzük csak meg, hogyan igyekszik a Juve építkezni: a kapus akkor sem bombázza előre a labdát, ha letámadják: a szélekre kihúzódó védőknek, vagy a visszalépő Pirlonak adja inkább.

 

25 passz és ziccer a Roma ellen

És ha már korábban szóba került a mentalitás: Conte a mi Fergusonunk. A manchesteri edző hajszárítójáról valószínűleg mindenki hallott már - nos a nyártól Torinóban is működik egy, ráadásul nem csak az öltözőben, hanem a pálya mellől is. Nem lennék meglepve, ha kiderülne, Conte üvöltésétől még a halottak is feltámadnak. Nem egy alkalommal (sőt, inkább rendszeresen) előfordul, hogy a meccs végi nyilatkozatoknál alig tud beszélni, annyira elment a hangja a meccs közbeni üvöltözéstől. És itt nem idegbeteg toporzékolásról van szó: Conte ezer fokon ég, és ezt elvárja a játékosaitól is. Beszédesek a meccs utáni örömködések: edzőnk a játékosait ölelgetve, széles vigyorral ünnepel - mintha egy lenne közülük. Láthatóan szeretik is a futballisták, ugyanakkor tisztelik is. Mondjuk, ha nem így lenne, valószínűleg addig üvöltene velük, amíg a dobhártyáik utolsó cafatjai is kiszakadnának.

"Egy szót sem értettem, de kurva mérges lehet..."

 

Conte és a játékosok a Milan elleni győzelem után

Részben a mentalitáshoz tartozik, hogy Conte mindig nyerni akar. Nagy dolog ez, ha arra gondolunk, hogy Del Neri tavaly elégedett volt a 7. hellyel, és úgy vélte, jó munkát végzett. De ennek a nyerni akarásnak is több oldala van. Egyrészt visszatért a Juventus alap hitvallása, amit Boniperti fogalmazott meg a legegyértelműbben: "A győzelem nem fontos. Ez az egyetlen dolog, ami számít!" (Próbálna meg most Buffon jópofizni az ellenféllel!) Másrészt taktikai szempontból is jelen van a győzelemre törekvés. Az olasz futball erős hagyománya, hogy a cél a vereség elkerülése. Ne kapjunk gólt, abból nagy baj már nem lehet. Az utóbbi 10 év azonban elavulttá tette ezt a felfogást. Persze fontos a védekezés, de az igazán sikeresek a kezdeményező csapatok. Nyilván vannak kivételek, de például a spanyol, angol vagy német klubok nagy általánosságban igyekeznek maguk irányítani a mérkőzéseket, és támadólag fellépni. Conte is ebbe az irányba mozdult el, úgy, hogy közben a Juventus kapta a legkevesebb gólt a ligában! A Juve birtokolja a legtöbbet a labdát, és sokpasszos játékkal frusztrálja és kifárasztja az ellenfelet. Ebben kulcsszerepe van a labdabiztos középpályának, ezen belül Pirlonak, és persze a védőknek is, főleg Barzaglinak. Vajon véletlen, hogy mi játszottunk messze a legkevesebbet hátrányban? Nem hiszem: a proaktív felfogással általában a Juventus szerzi meg az első gólt.

Persze nem ész nélküli támadásról van szó, és itt Conte újra az olasz iskola (és a józan ész) erényeit csillogtatja: az előny birtokában a Juve is átadja a területet, cserébe lezárva a kapu előtt minden centimétert, és Conte akár szemrebbenés nélkül behoz egy plusz védőt is, ha úgy látja hasznosnak.

A védekezés része az is, amit már a nyári felkészülés alatt is lehetett látni: a Juventus igyekszik már a labdavesztés után visszatámadni, és ha másképp nem megy, bedobásra menteni, netán szabálytalansággal megállítani az ellenfelet. Rendszeresen láthatjuk, hogy akár 3-4 futballistánk veszi körbe a másik csapat védőjét, igyekezvén megzavarni őt.

Végül egy dolog, amiben Conte követi az olasz hagyományokat: nem kockáztat, csak azt játszatja, akiben teljesen megbízik. Nem játszat fiatalokat, ha nincs teljesen meggyőződve arról, hogy képesek helytállni. A sérülésből visszatérőket (lásd Quagliarella esetét) is csak akkor veti be, ha már teljes értékű futballisták. Nem ad ajándékokat, nem kísérletezget.

Az, hogy mire lesz elég Conte edzői felfogása és taktikai érettsége a nemzetközi porondon, ma még nyilván lehetetlen megjósolni. Az biztos, hogy jelentősen javítani kellene a csapat helyzetkihasználásán, és valahogy a kisebb csapatok ellen lehetne hatékonyabb a Juve. Néha nem érti az ember, miért vár olyan sokáig a cserékkel (aztán persze sokszor neki lesz igaza). De ha nekem a nyáron valaki azt mondja, hogy február elején még vereség nélkül állunk, ráadásul jól is játszva, azt én betegesen optimistának néztem volna. Conte és a csapat jó úton jár, és minden esélye megvan, hogy beírják magukat a klubtörténetbe. Lehet, hogy nem lesz meg az idén a scudetto, valószínűleg nem nyerjük meg jövőre a BL-t (ezt Conte előtt nem merném kimondani, mert széttépne), de sokkal ígéretesebb az irány, mint 2006 óta bármikor.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr838239928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

forzaalex 2012.02.02. 09:49:27

Remek cikk. Nincs is nagyon hozzáfűznivalóm. Talán annyi hogy a Vucinic elleneseknek, meg Elia és Krasic elvakult fanjainak különösen fontos ezt elolvasni.

345150 2012.02.02. 09:53:19

Bitang jó cikk!

simoon 2012.02.02. 10:02:10

Conte az ist.. (nem, még nemírom le) ... hihetetlen h mennyire összekapta/összerakta a csapatot...

gyergyely 2012.02.02. 10:16:33

Képzeljétek el, ha netalán megtanítja Eliát meg Krasicot védekezni.... Ez az ember szinte bármire képes -mondod ha meglátod meccs közben- és mivel látod, el is hiszed, így örülni a csapat góljának csak mourinhot láttam eddig, de ő a külvilág felé kretén:)

Natesz 2012.02.02. 10:17:04

Nagyon jó cikk! Cagliari ellen volt szerencsém olyan streamen nézni a meccset, ahol hallani lehetett Conte parancsait a pálya mellől: Matrira kiáltott rá, hogy lépjen visszább, mutatta hova helyezkedjen, később ebből lett a helyzet, ha az bemegy nyugodtan megadhatták volna Conténak. Hatalmas edző!

tataboy 2012.02.02. 10:27:03

Jó írás,tetszik!

345096 2012.02.02. 10:34:49

Szuper cikk!!! grat Valami egészen elképesztő amit Conte művelt a csapatattal. Legvadabb álmaimban is alig reméltem, hogy ott leszünk ahol. http://www.youtube.com/watch?v=wB4Ie4H4KMQ

laleey 2012.02.02. 10:35:02

Nagyon jó cikk!! Nem lehet mit hozzáfűzni!!!!

339140 2012.02.02. 10:41:13

Remek cikk. Krasicnak nem tudom mi a fasz baja lehet, olyan a tekintete mint aki mindig épp beszarni készül. Lehet jó lenne ha megtanulna olaszul is a kis fizujáért, hogy értse mit süvít a hajszárító a fülébe. Nem hiszem el, hogy ne lehetne kicsit gyúrni a védekezésén.

DartagnanX 2012.02.02. 10:59:24

[Tonhalacska](#691433): Szerintem rájött, hogy taktikailag nagyon képzetlen. Fogalma sincs, hogy mit kéne csinálnia. De nagyon igyekszik, így görcsös lesz, és egy méterről is fölé lövi.

Laczkó25 2012.02.02. 12:00:51

Nagyon jó a cikk, szinte mindannyiunk gondolatait beleszőtted! kis off: De Rossi ugye tegnaptól szabadon igazolható, és továbbra sem írt alá semmilyen szerződést....megadnám neki a 6-6,5 burritót simán és idehívnám a középpályára. pláne, hogy folyton azt nyilatkozgatja, mennyi barátja van a Juvéban és milyen sokat beszélget a játékosainkkal és még Contéval is....

Atis 2012.02.02. 12:17:13

[Laczkó25](#691514): Montolivot is meg lehetne próbálni.

341271 2012.02.02. 12:42:09

Nagyon jó poszt lett!Én Contét egy rakkolós nem túl eszes játékosnak tartottam,edzőként nagyon jól teljesít,pont forditott utat jár be mint Maradona,Matthaus,Détári akik játékosként alkottak nagyot de mint edzők......

330110 2012.02.02. 12:42:30

Hatalmas húzás volt Conte, lassan (vagy gyorsan) numero uno esélyesek vagytok a Scudettora, grat! Ráadásul megint túl vagyunk egy Juve-fordulón, nagy mázlitok, h rohadtul esett kedden, nem kellett hólabdását nézni, mint nekem tegnap :D

Faketty 2012.02.02. 12:44:43

Nagyon jó cikk grat, csak igy tovább!Ez aforduló meg elég jó volt nekünk, ha legyőzzük a Parmát.

juvebt 2012.02.02. 12:45:33

Szokásos Pulitzer-díjas írás. Tényleg nagyon jó a cikk, nem egy emberre épül a játékunk, nagyon jól csinálja a MESTER.

z40 2012.02.02. 13:11:04

Nagyon jó írás!

Zoleefater 2012.02.02. 13:22:50

Nagy király vagy, Tyler! Az utolsó mondat zárójeles része óriási:)

forzaalex 2012.02.02. 13:47:03

[Atis](#691532): Monti egy nagy ígéret marad mindig is, nagy csapatban sosem lesz meghatározó. Ő csak ezen a szinten tud kiemelkedni, sajnos.

266797 2012.02.02. 13:58:14

[z40](#691607): egy rossz szót nem szólt, nem értem mi bajod vele. Jó cikk lett, végre valaki megértette, hogy Conténak semmi baja nincs, és nem is volt Quagliarellával, csak egyszerűen nem volt 100%os és addig nem játszott.

273242 2012.02.02. 15:15:40

Üdv! Szeretnék gratulálni az írásodhoz, mert nem csak a Juventus jelenlegi játékáról állít görbe tükröt, hanem a modern futball lényegét is kiválóan megjeleníti az írás

343490 2012.02.02. 15:31:44

Azért az , h ez a keret képes a 3-5-2-től a 4-3-3-ig bármit játszani, megint egy képtelen elmélet lett volna a szezon előtt. Hatalmas "munkás" Conte, taktikai felkészültségben nem hinném , h van párja a jelenlegi edzők közt, és erre jön még a motiváló képessége. Jövőbeni egy-két nagy igazolással bármeddig juthat a csapat. Ráadásul a mester is folyamatosan fejlődik. FORZA JUVE,CONTE,FUCK YEAH!

330110 2012.02.02. 15:33:19

@juvebt , @z40: mi van? Üldözési mániások vagytok vagy szöveget értelmezni nem tudtok? Lefordítom: 1. mondat: gratuláció. 2. mondat: viccelődtem azon, h szopás volt a hó, jó nektek, h nem kellett játszani. Ennyi, semmi bántót nem tettem bele, mivel nem is állt szándékomban. Nem tudom, ebből h lehet gúnyt kiérezni.

z40 2012.02.02. 15:35:21

off: Hogy létezik az, hogy valaki ugyanazzal a felhasználónévvel ír, mint én? csak mert a 20-as és 22-es komment nem tőle származik. Érdekes. on

uatis 2012.02.02. 16:03:43

mint mindig most is kitett magáért Tyler, őt a legérdemesebb olvasni, ha a Juventusról van szó. Forza Juve

258945 2012.02.02. 16:23:39

Conte for Prezident! Jegyezzük meg, hogy Agnelli 100%ig mellette áll, adja a pénzt amiből meg lehet valósítani Conte elképzelésit, Marrotta és Paratici meg nagy részben szállítja neki a játékosokat akiket kér. Ez az egységes vezetőség sem volt jellemző az utóbbi években.

295377 2012.02.02. 16:45:26

Nagyon jó írás. De ettől még Vucinicet megkedvelni nem fogom, elismerem, hogy nem játszik rosszul. Conte egy zseni, és szerintem a scudetto legnagyobb esélyesei mi vagyunk. És szerintem Conte taktikája a BL-ben is nagyon jól megállja a helyét, de azt is hozzá kell tenni, hogy ahhoz kell pár jó játékos igazolni, klasszisokra is szükség van. Egy klasszis csatárra mindenképp, mert jelenleg elől vagyunk gyengék. Kevés a gól. De más csapatrészekre se lenne baj, ha erősítenénk. Krasic valószínűleg távozik, Eliaval meg nem tudom mi a szándék. De ha mennek mind a ketten, akkor kell egy szélső. Pepe kevés lesz a BL-ben, és lehet Pirlo se lesz jövőre ilyen jó. Nem fiatal, és volt idén pár meccse, amikor igen gyenge volt. Pl Napoli ellen.

Majki 2012.02.02. 16:58:21

Nagyon jó írás, grat! Szezon elején én is eléggé féltem, hogy ugyanúgy jár, mint Ferrara, de rámcáfolt szerencsére :) Forza Juve!

rudi 2012.02.02. 17:07:19

Nagyon jó írás sok érdekességre világítottál rá. Egyébként érdekes, h nagyon sok elemében hajaz a taktika a Barcelona taktikájára.(azonnali visszatámadás a labda vesztés utáni 5 másodpercben majd- ha nem sikerül - visszazárnak, folyamatos taktika és posztváltások, labdabirtokláson és értelmes passzokon alapuló játék(ez alól egyedül Bonucci képez óriási kivétel), a kapus mindig szélre adja a kimozgó belsővédőknek,és még Pirlo szerepe is nagyon hasonlít Busquetsére( mindig tőle indul meg a labdakihozatal), a jobbhátvéd szerepéről nem is beszélve.

Űrlény 2012.02.02. 17:18:16

[z40](#691707): Úgy történik hogy, nem vagy regisztrálva.Regisztrálj.

juvebt 2012.02.02. 17:55:37

@JackkBauer: Valamit benéztél, én nem szóltam hozzád!

Szent Rapacska 2012.02.02. 18:50:26

Tetszik, hogy próbálod csillapítani a kedélyeket. Az Udinese-meccs óta a hazai és külföldi sajtó is már Guardioláról, legnagyobb bajnokesélyesről kezdett el írogatni. Jó, ha minél többen próbálunk realisták maradni.

EszTénégy 2012.02.02. 19:22:10

#32: szerintem most az a realitás, hogy bajnokok leszünk. Hat csapat üldöz minket, abból ötöt mi fogadunk majd a tavasszal, ráadásul nekünk nemzetközi meccseink sincsenek. Tudom én, hogy bármikor jöhet egy rossz sorozat, de botorság lenne akár a piros-feketéknek több esélyt saccolni a scudettora, mint nekünk.

338554 2012.02.02. 19:33:53

[EszTénégy](#691897): Főleg miután olyan szarok idén, hogy közepesnél jobb csapatot még nem vertek meg. Csak a kiesőjelöltek pontjaiból élnek, meg Ibra (jó) teljesítményéból (és büntetőiből). Szomorú lennék, ha ezek fényében ők nevetnének év végén..

330110 2012.02.02. 19:36:33

@juvebt @z40: elnézéseteket kérem! Nem, nem néztem be semmit, valszeg valaki trollkodott a nicketekkel. Sajnálom!

forzaalex 2012.02.02. 19:52:53

[Szent Rapacska](#691873): Conte még véletlenül sem lesz a mi Guardiolánk, sokkal jobb edző nála.

338211 2012.02.02. 23:19:39

[forzaalex](#691930): Na, azért a realitások talaján maradva, én bőven kiegyeznék azzal az eredményességgel, amit Pep mutat(ott) be Barcelonában. :) Ha Conte tényleg úgy kezdi, hogy kupa + scudetto (nyilván Bl vagy El csak nagyon kis eséllyel lehet meg idén, még Conte vehemenciájával is :D), akkor nyáron be kell szereznem valahol egy Contés juve mezt.

Szent Rapacska 2012.02.03. 01:01:01

Ha az elmúlt évek durva hullámvölgyeit meg tudja akadályozni + a dobogó és a körülményekhez mérten tisztes európai szereplés "garantált", felőlem a következő 15 évben nem kell más edző

forzaalex 2012.02.03. 10:33:07

[Chievo&Juve](#692079): Guardiolát mindenki isteníti. Elismerem, nagyon jó edző, de mégis, eddig csak egy csapatnál volt edző. Egy olyannál ahol Messi, Xavi, Iniesta, Villa, Pedro, Fabregas, Sanchez, egy időben Eto'o/Ibra, Pique, Puyol, Mascherano, Valdes, Alves, stb. áll a rendelkezésére. A mai napig nem lehet tudni hogy mire menne ő más csapat élén és fordítva, hogy mire menne a Barca nélküle, vagy hogy mire mentek volna nélküle az elmúlt években. Ha a nyáron tényleg elmegy onnan Pep, akkor kiderül mind a kettő. De az tény, hogy ilyen keret csúcsra juttatásához nem kell a világ legjobb edzőjének lenned, persze ettől még lehet a világ legjobb edzője is akár. Ez majd kiderül, ha újabb 2-3 klubot is sikerre visz, mint Mourinho, vagy ha még 20 évig irányítja sikerrel a Barcát, mint Sir Alex, vagy ha csúcsra járat egy olyan csapatot, amelynek a kerete önmagában nem világverő. Mert Conte ezt csinálja: gyengébb keretből, olyan keretből, amely a nevek alapján 3-5. helyre lenne elég a bajnokságban, felállított egy 20 forduló után még veretlen listavezetőt. És ezért tartom most jobbnak Contét, mint Guardiolát. A többit majd az idő eldönti.

forzaalex 2012.02.03. 10:33:50

[Chievo&Juve](#692079): Ja és persze az eredményességét én is bármikor elfogadnám Conte itteni mutatóinak, én csak a kvalitásaikról beszéltem.
süti beállítások módosítása