bntemp

bntemp

Un Cavaliere non lascia mai una Signora

2011. november 09. - s4tch

Ezzel a mondattal köszöntötte 2003 őszén a Gazzetta dello Sportban egész oldalas hirdetésben csapatkapitánya szerződéshosszabbítását a Juventus. Alex akkor 2008-ig írt alá az "Öreg Hölgyhöz". Az alábbi interjú ebből az alkalommal készült vele - a címben is szereplő mondat pedig egyfajta szállóigévé vált. És az újraközlés apropója: Del Piero ma 37 éves!

Ezzel a mondattal köszöntötte 2003 őszén a Gazzetta dello Sportban egész oldalas hirdetésben csapatkapitánya szerződéshosszabbítását a Juventus. Alex akkor 2008-ig írt alá az "Öreg Hölgyhöz". Az alábbi interjú ebből az alkalommal készült vele - a címben is szereplő mondat pedig egyfajta szállóigévé vált. És az újraközlés apropója: Del Piero ma 37 éves!

Boldog vagyok a szerződéshosszabbításom miatt, régi vágyam teljesült ezzel. Mióta itt vagyok, azt szeretném, hogy a Juventusban fejezzem be a karrierem. Mivel a klubvezetéssel ugyanaz volt a célunk, így nem volt nehéz egyezségre jutnunk.

A Juventus jelképének tartanak, mit jelent számodra csapatkapitánynak lenni?

Kiskorom óta juventino voltam, és egy álom vált valóra azzal, hogy a Juve játékosa lettem. Fontos számomra, hogy mindig egyre jobb teljesítményt nyújtsak, de mégis azt kell mondanom, hogy a legnagyobb dolog, amit elérhettem, hogy a kedvenc csapatom kapitánya lehettem.

2008-ig szól a mostani szerződésed. Mit szeretnél addig elérni?

Jelenleg a játék a legfontosabb a számomra, bár természetesen nem csak ebből áll az életem. A céljaim? Természetesen szeretném megszerezni a harmadik csillagot a Juve mezére, azaz megnyerni a 30. bajnoki címet. Rengeteg győzelmet értünk már el együtt, megnyertük a BL-t, és sok egyéb fontos trófeát.  A siker természetes ennél a klubnál, és folytatni akarjuk a győzelmeket.

És mi a helyzet az egyéni elismerésekkel, mint az Aranylabda, vagy a jól szerepelni válogatottban ?

Még legalább őt évig van lehetőségem további sikereket elérni. Az aranylabdára az idén esélytelen vagyok, de talán jövőre máshogy lesz. A válogatottal ott vagyunk az EB-n, és természetes, hogy szeretnénk valami nagy sikert elérni.

Mi lesz veled 2008 után? Vezető leszel, esetleg más területen folytatod?

Rengeteg idő van még addig. Roberto Bettega nyugodt lehet, nem török a pozíciójára. Még akár 10 évig szeretnék játszani. Mindenesetre még nem gondolkodtam a futball utáni karrieremen.

Ha visszatekintesz az eddigi pályafutásodra, melyik volt a legfontosabb, legemlékezetesebb győzelem?

Szerencsére van miből választanom. Az első sikerek mindig fontosak, de a többi is felejthetetlen. Megnyerni a BL-t, vagy az Interkontinentális kupát kivételes pillanatok. Ha mégis ki kell emelnem egyet, akkor a tokiói Interkontinentális kupa megnyerését mondanám. Mégpedig azért, mert egy 3 éves szakaszt koronázott meg, amelynek során megnyertük a bajnokságot, a BL-t és az európai szuperkupát. Számomra azért is fontos az a mérkőzés, mert egy ilyen meccsen győztes gólt szerezni igazán nagyszerű dolog.

Az a gólod a legemlékezetesebb?

Azt hiszem a fontos és szép gólok sokáig megmaradnak az ember emlékezetében, de igen, valóban ez volt a legemlékezetesebb.

Ha lehetne, melyik meccseket játszanád újra?

Nincs sok ilyen, de azért néhány döntőt újrajátszanék. És néhány mérkőzést a válogatottal.

Kik voltak azok a játékostársak, akik a legfontosabbak voltak?

Amikor a Juventushoz kerültem, nagyon sokat tanultam az olyan tapasztalt játékosoktól, mint Vialli, Ferrara, vagy Di Livio. Segítettek érett játékossá válni, nagyon fontos volt a példamutatásuk egy olyan 19 éves fiatalnak, mint amilyen akkor voltam. Vialli kiemelkedő egyénisége volt annak a csapatnak, úgy mint ma Ferrara. Aztán voltak mások, akik kiemelkedő technikai tudással rendelkeztek, és sokat tanultam tőlük a játékban. Ilyen volt Baggio és Zidane. Lehetetlen egyvalakit kiemelni, mindannyian fontosak voltak.

Van-e olyan valaki, aki szerinted túl korán hagyta el a Juvét?

Szerettem volna többet együtt játszani Vierivel. Neki akkor ment a legjobban, mikor én sérüléssel bajlódtam. Mire felépültem, ő távozott tőlünk. Így mindig örülök, ha a válogatottban együtt játszunk.

Hogyan hatott Lippi a pályafutásodra?

Szinte az egész juvés karrierem végigkísérte, hiszen egy szezont játszottam Trapattoni, kettőt pedig Ancelotti irányításával, ezen kívül csak Ő volt az edzőm. Kiváló kapcsolatban voltunk mindig. Minden győzelmet együtt értünk el.

A Juventusnál töltött 10 év sajnos nem volt mentes a szomorú pillanatoktól sem. Számodra fontos személyeket vesztettél el: például édesapádat, Ginót, Andrea Fortunatot, Agnelli elnök urat, és Vittorio Chiusanot.

Természetesen a legfájdalmasabb édesapám elvesztése volt. A mai napig nagyon hiányzik. Az Ügyvéd úrról rengeteg cikket olvastam, és a legjobban az fogott meg, ahogy egy helyütt nevezték: Olaszország Királya. Mert valóban, öt évtizeden keresztül óriási hatása volt az emberekre, és az olaszok életére. Chiusano elnök úr rengeteget dolgozott, és csak a legnagyobb tisztelettel tudok rágondolni. Andrea egy évig volt a csapattársam, és láttam, ahogy a betegség tönkreteszi. Övé volt a legnagyobb tragédia mind közül. Agnelli és Chiusano hosszú életet élhettek, Andreának ez nem adatott meg.

A Juventus-Bologna mérkőzés előtt köszöntötted a szurkolókat. Az ő támogatásuk mindig lényeges volt a számodra.

Ez természetes, de ezt kell mondanom, hogy Olaszországban nem a legjobb a szurkolókkal a kapcsolat, mert túl távol vannak a pályától. Nagyon tetszik, ami Angliában van: gólt lőni és együtt ünnepelni a nézőkkel – ez régi álmom. Ez nálunk nem lehetséges, de ennek ellenére a szurkolókkal nagyon intenzív a kapcsolatom. Az elmúlt évek sikereiben ők is benne vannak.

Forrás: Hurrá Juventus 2003 november

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr798239790

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MrJuventus 2011.11.09. 09:52:41

Isten éltesse nagyon sokáig a mi nagy kapitányunkat! Tiszta szívből kívánom neki, hogy legyen szép, hosszú és egészséges élete neki és a családjának! Buon Compleanno Capitano!

340119 2011.11.09. 09:52:53

Isten éltesse a Juve halhatatlan legendáját! Buon Compleanno Alex!

spirito 2011.11.09. 10:18:04

"Ez természetes, de ezt kell mondanom, hogy Olaszországban nem a legjobb a szurkolókkal a kapcsolat, mert túl távol vannak a pályától. Nagyon tetszik, ami Angliában van: gólt lőni és együtt ünnepelni a nézőkkel – ez régi álmom. Ez nálunk nem lehetséges, de ennek ellenére a szurkolókkal nagyon intenzív a kapcsolatom. Az elmúlt évek sikereiben ők is benne vannak." De fura ezt ma olvasni :) Isten éltessen ADP10!!! Egy élő legenda!

laleey 2011.11.09. 10:35:01

Isten éltesse a legendánkat! A legnagyobb! Az egyetlen! Az utánozhatatlan!

Faketty 2011.11.09. 13:34:15

A LEGNAGYOBB!!! ISTEN ÉLTESSEN!!

255834 2011.11.09. 13:52:11

Ne vegyétek rossz néven, de azt mondom, nekem (is) rosszul esik, hogy ez az ember nem a Juvéből vonul vissza. Eleve egy Del Piero nélküli Juvét nehéz elképzelni, de egy Juventus nélküli Del Piero-t... armageddon. Nem tetszik ez a tendencia...

MrJuventus 2011.11.09. 14:22:17

[Viridis Aquilae](#598087): hidd el nekünk sem tetszik. Az én véleményem szerint viszont nem baj, ha még "kipróbál" mást is. Korábban sokszor mondta, hogy a családjával nagyon szívesen nyaral Amerikában, jól érzik ott magukat és ott is szeretik az emberek (hol nem? :)) Szóval szerintem Amerikába menne, ha megy. Elviselném, csak boldog legyen és focizzon! P.S.: még el is nézém Henry oldalán New Yorkban. Aztán vissza a JUVE vezetőségébe! Köszönjük a hsz-t.

338819 2011.11.09. 14:53:58

kar,h nem a MU-ban nyomta.

juanpabl 2011.11.09. 14:58:25

Ha róla van szó akkor mindig leírom, így most is! Az egyik legnagyobb, legnemesebb sport-ember akit valaha láttam életemben. Az a fajta tisztelet ami belőle sugárzik mind a mai napig az ellenfelek, a szurkolók, a labdarúgás egésze, az élet felé.... felbecsülhetetlen!!! Példát vehetne róla jónéhány sztárocska a feltörekvő generációból (pl. Balotelli, Tévez... stb...) Happyt a Kapitánynak!!!

340339 2011.11.09. 15:15:28

Minden jót kívánok! Együtt nőttem fel a képernyő előtt Del Pieroval, Raullal. Hihetetlen két ikon, és példa értékű sport ember. Del Pierokra lenne szüksége a focinak nem Tevezekre meg a többi hisztis pénz leső zsoldos nyivákoló picsára. Hatalmas alázattal küzdött fénykorában is, és mikor leírták sokan akkor mindig újra és újra bizonyított. respect

340463 2011.11.09. 15:19:29

Isten éltesse, remek játékos volt (most is az). Kiérdemelte nagyon a vb-aranyat, ami sok vele kb. egy generációba tartozónak, akivel együtt játszott a Juvében vagy a válogatottban, nem sikerült.

Szaki75 2011.11.09. 15:19:37

Isten éltessen Alex . Én ugyan az Internek szurkolok már gyerekkorom óta és nagyon nehéz időket él meg a kedvenc csapatom de ha létezik még az olasz futballban igazi példaképe a játékosoknak az biztos hogy te vagy. Mindig is tisztelni foglak mert rengeteget tettél szeretett csapatodért és ez mindenképpen példa értékű. Egy Inter fan.

hehehaha 2011.11.09. 16:06:22

@Szaki75: Azért ezt a nehéz időket él meg a csapatod dolgot kicsit vicces leírni egy Juve-blogon... Nem baszogatásból, de tényleg, egy novemberi kiesőhely lófasz a Juve elmúlt 5 (de inkább 2-3) évéhez képest.

334474 2011.11.09. 16:28:33

Nehezen tudom elképzelni nélküle a Juventust és magát a labdarúgást is. :/ Remélem a továbbiakban is komoly szerepe lesz a klub életében. http://img35.imageshack.us/img35/123/psimageu.jpg

Dagneross 2011.11.09. 17:15:13

Boldog születésnapot Capitano!!!

343255 2011.11.09. 17:46:07

Ő volt az egyetlen olyan focista, akinek a világ bármelyik csapatában tiszta szívvel tudtam volna/tudnék szurkolni. Milyen szerencse, hogy végig maradt a Juvéban. Boldog szülinapot Alex.

341862 2011.11.09. 22:25:33

Nezzetek egy masik szemszogbol: Del Piero jatszani akar, meghozza kezdokent. Golokat szeretne rugni. Egy ekkora egyeniseghez meltatlan, hogy 10-20 percekre ugorjon be meccsek vegere, vagy padozzon. A kezdoben ezen a szinten keptelen vegignyomni egy szezont, hiaba o a legjobb kepessegei alapjan. Hat akkor engedjuk el, oda, ahol kezdokent szamitanak ra, es jatszhat annyit, amennyit szeretne. Pippot is padoztatjak folyton (az most mellekes, hogy bejatszanak serulesek is neha), pedig o meg most is siman a legjobb csatara (Pato jobb lehetne, ha minden otodik meccsen nem serulne le) Ibra ide, Cassano oda. Es o siman lehetne kezdo, mivel olyan sokat fenykoraban sem futott, o tulajdonkeppen jo helyen van jo idoben mindig, es a kerekesszekerol is bepattanna a labda. Persze, szep dolog onnan visszavonulni, ahol a legnagyobb sikereket erte el egy jatekos, de ha jatszani akar, akkor hadd jatszon, padoztatni ugyanis rosszabb szerintem, mint elengedni. Ebbol a szempontbol Amerika tokeletes, nem zavar be az europai klubfociba, nem jatszik a Juve ellen BL-ben, vagy barhol. Kb olyan lenne neki az MLS-ben jatszani, mintha egyszerre vonulna vissza, es utazna vissza az idoben karrierjenek csucsara. Hianyozni fog, ahogy Nedved is (nem is tudom fog-e vki jobban hianyozni nekem, mint Nedved :P), de ez a megoldas messze nem annyira rossza, vagy meltatlan. Mellesleg Nedved a kezdobol vonult vissza ugy, hogy meg siman a csapat egyik, ha nem a legnagyobb huzoembere volt. Ezt Del Piero is mgtehette volna, de o jatszani akar meg, ezt el kell fogadni, es teret adni neki.

leitnor 2011.11.09. 23:28:28

Jó olvasni a kommenteket. Különösen az ellen szurkerekét. Én Sándor miatt lettem Juve szurkoló 13 éve, éppen ezért én is nehezen tudom elképzelni nélküle a csapatot. Egyet értek scottpilgrimmel abban, hogy, ha már elmegy, akkor az MLS-be menjen, mindenestre méltatlannak tartom, ahogy "megszabadultak" tőle.

daneeka 2011.11.10. 12:26:39

Úgy érzem, hogy most a hölgy hagyja ott a lovagot. Emlékezzetek, Alex a karrierje csúcsán bevállalta, hogy padozik Ibra és Trez mögött, majd hajlandó volt a B-be is a csapattal menni. Ha én lennék Marotta, simán meghosszabbítanám a szerződését, és ingyen kölcsönadnám a csapatnak, ahova menni szeretne. Ez a minimum, amit érdemel.
süti beállítások módosítása