bntemp

bntemp

Giorgio Ki_Kell_Vinni?

2011. október 13. - s4tch

Lépjünk túl azon, miként fordulhatott egyáltalán elő, hogy posztot kell írnunk arról, Giorgio Chiellini megfelelő balhátvéd-e, miközben a szezon startjának pillanatában három hivatalosan is balbunkónak tekinthető játékos volt a Juventus keretében. Az egyikről tudtuk, hogy szar, a másikkal úgy voltunk, az egészsége és a játéka bizonytalanabb, mint a forintárfolyam, a harmadikról meg hiába tudtuk, hogy jó játékos, Conte nem bízott benne, és elküldte. A hirtelen – ámde legkevésbé sem váratlanul – előállt _worst case scenario keretében aztán gyorsan kiderült, hogy Grosso nem lett jobb játékos a nyáron, De Ceglie szintén, ő meg ráadásul kevésbé sérülékeny sem, Ziegler meg hét határon túl jár már. És akkor feltűnt a védelem bal oldalán Chiellini. Erről szól az alábbi poszt.

Lépjünk túl azon, miként fordulhatott egyáltalán elő, hogy posztot kell írnunk arról, Giorgio Chiellini megfelelő balhátvéd-e, miközben a szezon startjának pillanatában három hivatalosan is balbunkónak tekinthető játékos volt a Juventus keretében. Az egyikről tudtuk, hogy szar, a másikkal úgy voltunk, az egészsége és a játéka bizonytalanabb, mint a forintárfolyam, a harmadikról meg hiába tudtuk, hogy jó játékos, Conte nem bízott benne, és elküldte. A hirtelen – ámde legkevésbé sem váratlanul – előállt _worst case scenario keretében aztán gyorsan kiderült, hogy Grosso nem lett jobb játékos a nyáron, De Ceglie szintén, ő meg ráadásul kevésbé sérülékeny sem, Ziegler meg hét határon túl jár már. És akkor feltűnt a védelem bal oldalán Chiellini. Erről szól az alábbi poszt.

Bármilyen furcsa, még a Bianconeri meleg hangulatú szerkesztőségében is felüti néha a fejét a viszály. Legutóbb pont a Milan elleni meccs értékelése kapcsán, ahol másféllé szakadtunk: Dino a helyszínen istennek látta Vucsinicset, Tyli és Beni a tévéből fújolta a montenegróit, Darti pedig az Octoberfesten markolászta a bajor menyecskék csecsét részegen, úgyhogy nem tudott állást foglalni. Ez a vita aztán egészen a személyeskedésig fajult, és ha nem is került elő az összes, régóta folytatott vitaalany, egyet azért elővettünk:

„Chiellinit pedig annak idején nem azért rakta középre Deschamps, mert balhátvédben szar volt, hanem 2006 novemberére a sérüléshullám annyira tetőzött, hogy nem maradt középső védő, ezért kényszerből betolták őt oda.” - mondta Dino, mire én azzal replikáztam, hogy egyrészt igenis szar volt, ezt ő maga ismerte el egy FourFourTwo-nak adott interjúban, másrészt egészen más sztori Nedved mögött balhátvédet játszani, mint Giaccherini mögött. Ez azonban most csak felvezetésnek hasznos, a jelenlegi helyzetben mit sem számít, hogy a Serie B csapatainak jobbszárnyait rettegésben tartotta-e, vagy megváltás volt számára, hogy bemehetett középre. Mert az már régen volt, most meg most van.


És most az helyzet, hogy a jelenlegi keretben Giorgio Chiellini a legjobb megoldás a balhátvéd posztjának betöltésére. Ami nem jelenti azt, hogy ideális is lenne, csak azt, hogy jobb, mint De Ceglie és sokkal jobb, mint Grosso, Quagliarella, Conte, vagy a csapat masszőrje.

A saját emlékeimben kutatva balhátvédként egy nagyon akaró, de meglehetősen esetlen srác jelenik meg, aki hátul sokszor rosszul helyezkedett, és erővel sem igazán bírta a fullback-szerep támasztotta követelményeket – azaz sem elöl, sem hátul nem volt kifejezetten jó megoldás. Középen aztán magára talált, kemény volt és masszív, és nagyon gyorsan magára szedett (elsősorban egyébként Ranieri alatt) annyi taktikai érettséget, hogy képes volt irányítani a hátsó sort. Innentől aztán nem volt téma, hogy visszakerüljön-e balra, hiszen sokkal jobban teljesített középen, mint a szélen bármikor. Happy end.

Csakhogy Conte a Milan ellen – egyértelműen szükségből – kitolta balra, és Giorgio egyáltalán nem teljesített rosszul. De legalábbis sokkal jobban, mint idén középen bármikor. Mivel a Milan egyáltalán nem erőltette a szélsőjátékot - Bonera egyáltalán nem futkározott fel, Cassano inkább balról próbálkozott, bár leginkább sehonnan – a legtöbbször a jobb-középen trequartistáskodó Boatenggel találkozott, ez pedig kidomborította Chiellini legnagyobb erényét. Egy-egyezésben ugyanis nála nem sok jobb olasz hátvéd van, ha szemből veheti fel az emberét, Chiellini mellett nem nagyon viszik el a labdát, ez tény. Elnyomni nehéz, ha mégis elmész mellette, gondolkodás nélkül agyonrúg, majd sárgát követel műesésért. Arany pofa.

Mit dobálja magát ez itt, spori?


Viszont balhátvédként gyakrabban fogják futóversenyre késztetni, amit jó néhány szélsővel szemben el fog veszíteni (még a Juve védelmében is két gyorsabb játékos van nála), és ha nem _tanári kikeresztezéseket kell bemutatnia középről, hanem helyezkedéssel megoldani egy szárnytámadás elfojtását, abba is lesz, hogy beletörik a bicskája. Conte rendszere kevésbé követeli meg a szélsőhátvédek felrohangálását, de azért nem hátrány, ha erre is képes, viszont Giorgio bal lába csak úgy fog gólpasszt adni, ahogy Sörensené az Inter ellen tavaly: véletlenül. Sokkal nyugodtabbak vagyunk, ha ő érkezik középen egy beadásra, mintha neki kell betekernie a labdát a 16-oson belülre.

Chiellini mindezek ellenére ösztönös védőjátékos. Dörzsölt, taktikailag képzett, fizikálisan erős, jól fejel, és a rövid passzokat is többé-kevésbé biztosan oldja meg. Valószínűleg balhátvédként is jobb megoldás, mint a másik két jelölt, és a széleken kevesebbet dolgozó ellenfelekkel szemben képes lehozni egy meccset kielégítően. De például a Juve mögött 2. és 3. csapatok (az Udinese és a Napoli) 3-5-2-vel felálló rendszerének megfékezéséhez már talán érdemesebb lenne kurva gyorsan visszatrombitálni Zieglert. Már csak azért is, mert ha ugye Giorgio kimegy a szélre, akkor középről hiányozni fog (no nem az elmúlt néhány hétben látott Giorgio), és bár Bonucci gyorsabb, Barzagli pedig idén masszívabb nála, a kettő együtt azért távolról sem életbiztosítás.

Chiellini a szívünk csücske. Sosem fog elmenni a Juventusból, érzi a Spiritót, és ha jó formában van, a keret egyik legjobb játékosa. Vészmegoldásnak bizonyos ellenfelekkel szemben elfogadható a bal szélen, de a keret legjobb középhátvédjét kivenni a védelem közepéről hosszú távon szerintünk nem megnyugtató megoldás.

De majd ti megmondjátok a kommentek között.

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr838239720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

334474 2011.10.13. 15:14:49

Nekem ezzel az a fő gond, hogy a keret jelenleg(azaz nyáron még) legértékesebb játékosát posztján kívül kell játszatni. Dc-nél jobb, de Boateng(2. félidő Buffon nagyot véd) és Ibra(1. félidő Pepe tisztáz) is ziccerbe került mikor ugyan úgy bealudt/rosszul helyezkedett, mint előtte 2 meccsen is középen. Amíg visszanyeri a formáját, talán jó lesz szélen, mert kevesebb kárt okoz, és jobb játékos mint a többiek ott, Bonucci meg most csak 1 iszonyatos helyezkedési hibát vétett, de akkor is tisztázott(+befújták tévesen lesnek), szóval stabilnak tűnik középen is a védelem. A 2 évvel ezelőtti Giorgiot gondolkodás nélkül zavarnám be középre, mert akkor a világ egyik legjobb belső védőjének tartottam, és egy ilyen többet ér egy gyenge bal védővel, mint egy éppen megfelelő bal védő meg egy ok belső védő.

melákovics 2011.10.13. 16:53:19

Nem akarok vészmadár lenni, de szerintem Conte a nyáron is már csak azért kért még egy belső védőt, mert ki akarta tolni Giorgio-t a szélre. Akkor nem kapott, de januárban még kaphat és akkor már látom, hogy ez lesz belőle. Pedig sajna Chiellini bal bunkónak se színe se szaga típus. Van jobb is meg szarabb is nála. Szerencsétlenségünkre nálunk kettő is van a szarabból. Én azt mondom, hogy inkább egy értelmes bal hátvédet keressünk, mert oda még cserénk sincs megfelelő, nem hogy kezdő. Középen nem sokkal lennénk erősebbek egy másik khv-vel, ellenben a szél egy rendes bal hátvéddel hatalmasat javulna. A piacon kb egyetlen értelmes, Seria A tapasztalattal bíró, könnyen megszerezhető játékost sikerült elherdálni, ehhez csak gratulálok. Télen a seggét fényesebbnél fényesebbre nyalva kell könyörögni, hogy jöjjön vissza Ziegler...

Laccike 2011.10.13. 17:15:11

Ha ilyen jól tudjátok, miért nem ti ültök a kispadon?

340638 2011.10.13. 17:45:55

Érdekes tényleg, hogy úgy tűnik, mintha a balhátvéd poszt lenne az utolsó a prioritásban, és a "lényeg, hogy valahogy befoltozzuk" alapon állnak hozzá. Holott az átellenes oldalon lehet látni, mekkora javulást jelent egy megfelelő ember, mint pl. Lichtsteiner.

339362 2011.10.13. 18:52:33

áhh, tudjátok mi vele a baj: nem tud helyezkedni. hiába szerel jól, ha rávezetik, de rögzítettben szar, vagy ha nem a labdás ember ellen védekezik, akkor is értelmetlenül rohangál. abban meg nem értek egyet, hogy Conténál- vagy bármely 4 védős játékot játszó csapatnál- a szélső védőknek ne lenne szerepe a támadásépítésben. de végre van új cikk. életem az elmúlt héten teljesen értelmetlen volt :)

Leviii 2011.10.13. 19:57:24

Sajnos egyet kell értenem, nem tudom ép ésszel felfogni, hogy miért kell elküldeni egy Olaszországban tapasztalt balhátvédet. Chiellini rövid távon jó lesz bal oldalra, de minél előbb szerválni kéne valakit balvédőnek.

334417 2011.10.13. 20:16:23

"Télen a seggét fényesebbnél fényesebbre nyalva kell könyörögni, hogy jöjjön vissza Ziegler..." Aham, mert gondolod, hogy véletlenül lett elküldve? Akkora kuss van felőle, hogy mi nem fogjuk megtudni az igazi okokat.

337433 2011.10.13. 20:26:52

http://www.origo.hu/sport/focivilag/20111013-pirlo-az-evszazad-uzlete-a-juventus-focicsapatanak.html

334233 2011.10.14. 08:10:28

A megoldás: januárban le kell igazolni Vanczákot vagy Laczkót balbekknek, és meg van oldva a probléma! :-D

MrJuventus 2011.10.14. 09:39:50

[juuvee](#559862): én is erre gondoltam először, végre egy új cikk. napont többször néztem rá a bolgra és szomorúan láttam, hogy még nem írtatok semmit. De a témához hozzászólva én Dinohoz csatlakozom, emlékeim szerint Giorgio eredeti posztja balhátvéd volt és kényszerből tolták be középre. Szerintem nagyon jó balvédő és középhátvéd is. Mindkét helyen jó megoldás. Én hagynám kint bal oldalon és inkább középre vennék valami bika hátvédet. üdv

339362 2011.10.14. 11:50:07

szerintem azért nem lenne jó - a ár kifejtetteken túl- hosszú távon jó megoldás ő a bal szélen, mert nem elég gyors és technikás. Az igazi balhátvéd számomra - a szemét rohadék áruló- zambrotta, vagy Evra.

340119 2011.10.14. 12:30:42

Új poszt, megkönnyeztem. :) Már az sem érdekelt volna, ha szertáros unokatestvérének szomszédjáról szól, csak legyen végre valami. Viszont ez a balhátvéd sztori kicsit rázós témakör, mert van ahány ember, annyi megoldás. Én úgy látom, hogyha a szélen tudja Chiello tartani a Milan ellen hozott formáját, akkor rendben van, sőt örülök, ha ott játszik. Viszont DC –vel szemben nem vagyunk igazságosak (per pillanat) Elég hosszúra nyúlt a sérüléssel töltött idő, nincs még meg a kellő rutinja, (a felkészülést nem számítom bele) valamint ugye volt rögtön egy eltiltása is. Legalább zsinórban 5-6 meccset kéne játszania, hogy képben legyünk vele. És azt sem látnám szívesen, ha a Criscitoéhoz hasonló sorsot járna be a pályafutása. (Az egy vicc volt, hogy eladtuk azért, mert Totti egyszer csúnyán átfűzte. Totti nála nagyobb neveket is megetetett.) Ha most hosszú ideig mellőzzük, simán el fogják vinni, mi meg később csak nézünk nagyokat, ha máshol meg beválik. (Mindez persze csak találgatás) Szóval igazából szerintem még nem mondhatjuk ki róla végérvényesen, hogy rossz lenne. Az a dilemmám, hogy ha Giorgio ilyen jól tolja a baloldalon, akkor ott a helye, viszont DC-nek is mindenképpen adnék esélyt. Most különösen kíváncsi leszek a hétvégi felállásra.

338554 2011.10.14. 12:52:21

Zambrottát ne bántsuk, elég baj neki, hogy piros-feketében "játszik". Sajnáltam, hogy elmegy, de amit addig mutatott azt nem tudom elfelejteni. Thuram dettó, a Juve után már csak maszatolt, nem arra fogok emlékezni. A másik négy pedig a könnyen jött (2004/2005), könnyen ment (2006) kategória, lépjünk túl ezen.. [Persze ettől még a három (aktív) jómadár nem mutat szebben Milan-mezben, de ez van. Maguknak köszönhetik.]

341862 2011.10.14. 16:45:01

btw a Chievo elleni meccs egy igen komoly teszt lesz a védelemnek, kiderül, mire is jó, mivel ezt a Juvet elméletben ki lehet kontrázni, a Chievo meg a kontrakirály, ha a Chievot most megvernénk, lehetne reménykedni a Napoli ellen, viszont ha most nem nyerünk, az elõre vetít egy 3 gólos szopórollert Mazzariék ellen

jakuza 2011.10.14. 17:34:34

Miért nincs írva egy cikk a chievo elleni összecsapásról?

jakuza 2011.10.14. 17:41:57

Én mán most akarom őket szidni.Mert tudom hogy mi jobbak vagyunk.Szemét Chievo.Szétkaszabolunk titeket.Kevesek vagytok mint sárgalázban a vágott szem!Szerintem szét hugyozzák magukat a félelemtől ha meglátják a keretünket.

jakuza 2011.10.14. 17:54:15

Conte komolyan felkészítette ám a juvét vasárnapra. A Juventus taktikai mozgások gyakorlásával zárta a tréninget.A nagy hangsúj a csatárokon volt.Ez így nagyon frankó öcséim, Chievót már ki is pipálhatjuk.

jakuza 2011.10.14. 18:01:01

A Cagliari visszavásárolná matrit? És még mi kéne nekik? Szemét Massimo,menj vissza anyádba.

n3sH 2011.10.15. 07:25:36

Hmm. Giorgo Chiellini mint balhátvéd. A keretben lévőknél biztos, hogy képes magasabb teljesítményt nyújtani, védekezésben mindenképpen. Ráadásul ahogy figyelgettem az idei meccseket, a védelem diagonális felállása miatt a bal oldalon kevesebbet kell felérni a támadásokkal. Mindenképpen több hasznát vennénk azonban egy jó formában lévő középhátvéd Giorgonak. Mr. Juventus: Az viszont biztos, hogy anno amikor balhátvédként elkezdte ténykedését rengeteg kritika érte. Legalább annyi mint a Molinaro, De Ceglie, Grosso hármast. Múltkorában találtam is egy cikket, és rengetegen szidták a technikai hiányosságai miatt, hogy tanítsák már meg beadni stb stb.

262910 2011.10.15. 23:33:29

csak egy apró kiegészítés: tavaly már delneri is játszatta a szélen chiellinit, és nem volt rossz. a ziegler-féle egetverő balfaszságon túllépve két vészmegoldás lehet a balbekk-gondokra: chiellini és vidal. utóbbi a válogatott meccseken szokott védőt játszani, nem is rosszul. talán ő kevésbé hiányozna más csapatrészből. nálam nem is az a kérdés, hogy jó-e chiellini a szélen, hanem az, hogy ha ő ott játszik, akkor ki fog középen? bonucci-barzagli nem hangzik rosszul elsőre, de 1. bonucci kb. annyira kiszámítható, mint de ceglie 2. nincs cseréjük. ha chiellini marad a szélen, ariaudót és/vagy sörensent vissza kell hozni januárban. tényleg, szóba került már, zieglert mekkora faszság volt elengedni?

338554 2011.10.16. 01:47:18

[s4tch](#564132): Azóta sem találtunk rá választ, hiába kérdeztük körbe egymást.. Conte nem számol vele, ennyit írt a média is, de hogy miért, azt nem. Úri hóbort vagy nem volt elég vérszomjas, ezt már sose tudjuk meg.
süti beállítások módosítása