bntemp

bntemp

Szezám, tárulj!

2011. szeptember 07. - s4tch

2011. szeptember 11-én, több éves várakozás után a Juventus vadonatúj, saját tulajdonú stadionban kezdheti el a reményekkel teli (?) új idényt. A barátságos nyitányt (szeptember 8.) követően a vasárnap déli találkozó a Parma ellen már bajnoki pontokért zajlik. Megpróbálunk végigmenni a Juventus stadionjainak a történetén, szó lesz első tétmeccsekről, illetve néhány érdekességgel és praktikus tudnivalóval is szolgálunk. Kordokumentumok, eddig sehol nem olvasott információk. Mi ezzel köszöntjük az új korszakot.

2011. szeptember 11-én, több éves várakozás után a Juventus vadonatúj, saját tulajdonú stadionban kezdheti el a reményekkel teli (?) új idényt. A barátságos nyitányt (szeptember 8.) követően a vasárnap déli találkozó a Parma ellen már bajnoki pontokért zajlik. Megpróbálunk végigmenni a Juventus stadionjainak a történetén, szó lesz első tétmeccsekről, illetve néhány érdekességgel és praktikus tudnivalóval is szolgálunk. Kordokumentumok, eddig sehol nem olvasott információk. Mi ezzel köszöntjük az új korszakot.

Történelme során a Juventus több stadionban játszotta már a hazai meccseit: ha mindent összevetünk, akkor eddig 6 (nem számolva ide azokat az egyedi eseteket, amikor nem Torinóban fogadták az ellenfelet) létesítményről beszélhetünk. Az új lesz a hetedik. A Piazza D'Armi-n kezdődött az egész, az 1900-as bajnokság nyitómeccsén itt kapott ki a csapat az FCB Torinesétől 1-0-ra. (1900. március 11., gólszerző: Colongo). Sajnos a találkozóról semmilyen írásbeli tudósítás nem maradt fent az olasz lapokban, hiába a korabeli sajtó átvilágítása. Az olasz labdarúgás történetében itt játszott először külföldi csapat, méghozzá a lausanne-i Montriond. Majd 1904-ben jött a váltás.

A Piazza D'Armi

A következő 18 év

A Juventus a "Velodromo Umberto I" nevű stadionban folytatta, ahol a nyitányon 3-2-re győzte le az FCB Torinesét. A másnapi tudósítás szövege alig olvasható, és azt sem tudjuk meg belőle, hogy kik a gólszerzők. De legalább maradt nyoma! Ebben a stadionban már tribün is helyet kapott, egy egészen más élményt nyújtva a kilátogatóknak.

A Velodrome Umberto I, háttérben Peugeot-reklámmal

1907-ben a klub visszatért az időközben felújított Piazza D'Armi-hoz: 1907. február 3-án, az első igazi, vendéglátóként játszott városi derby-n csúnyán lepofozta a Torinó, miután 4-1-re győzött (a meccs odavágójáról már írtam korábban, itt elolvasható).

1908-ban a Corso Sebastopolira (nemes egyszerűséggel "Campo Juventus"-nak hívták, igaz, a most felépült stadion neve sem bonyolultabb) költözött a klub, és itt már egész hosszú időre, 14 évre rendezkedett be. Az első meccs a Pro Vercelli elleni volt 1908. március 8-án: ezen a napon egyébként kettős találkozóval avatták a stadiont, hiszen a nagyok meccsét megelőzően a Juventus tartalékok fociztak az FC Piemontese ellen.

A tartalékmeccsen 3-1-re győztek a vendégek, míg a másik találkozó - 0-0-ás félidő után - 2-0-ás Pro Vercelli-sikert hozott. A Juve pillanatok alatt szedett be két gólt (Rampini duplázott), és ez annyira megzavarta a hazaiakat, hogy módszeresen próbálták lerúgni a Pro Vercelli játékosait. A Juventus számára befejeződött a bajnokság...

Corso Marsiglia és Benito Mussolini

1922. október 22-én avatták fel a csapat új otthonát, a Corso Marsigliát. Ez volt az első olasz stadion, amely vasbetonból készült. Óriási sajtófelhajtás övezte a nyitányt, a La Stampa a világ legszebbjének nevezte a 15 ezer férőhelyes stadiont. A Juventus az ünnepi napon 4-0-ra megverte a Modenát. A létesítményben ekkor még nem volt villanyvilágítás, néhány hónap múlva azonban lett: Edoardo Agnellinek több fiatal, egyetemista labdarúgó arról panaszkodott, hogy nem tudják összehangolni a tanulást az edzésekkel. Az elnök azt gondolta ki, hogyha éjszaka edzenének a játékosok, akkor a napközbeni kötelezettségeiknek eleget tudnának tenni. Így 1923-tól már fényárban úszott a Corso Marsiglia.

Tizenegy év után ismét szedte a sátorfáját a csapat, és átköltözött egy olyan helyre, ahonnan aztán egészen 1990-ig nem mozdult: ez volt a Benito Mussoliniről elnevezett stadion. 1933. május 14-én avatták a Nemzetközi Diákolimpia versenyszámaival. A Juventus nem kívánta rögtön birtokba venni a hipermodern stadiont, a vezetőknek az volt a véleményük, hogy nem tenne jót a csapat teljesítményének. Aztán eljött 1933. június 29-e, és eljött az Újpest elleni Európa-Kupa mérkőzés, amelyen 22 ezer néző - köztük állami vezetők és egyéb előkelőségek - előtt a Juventus 6-2-re győzött. Néhány kép az ünnepi eseményről:

Virágok, vezérek, védés

Kivonulás, Combi-védés, Juve-gól

A világháború után Mussolini a menőségi skálán visszaesett egy pár egységet, ezért a stadiont átkeresztelték, innentől lett Stadio Comunale. Ehhez az időszakhoz is kötődik egy magyar szál: 1947. május 11-én itt játszották az olasz-magyar mérkőzést (3-2), amelyhez az a rekord kapcsolódik, hogy sem előtte, sem utána nem játszott még az olasz válogatottban ennyi focista ugyanabból a klubból - a kezdőcsapatből 10-en a Torino labdarúgói voltak. Csak egy ember, a kapus Sentimenti IV jött máshonnan, természetesen a Juventusból. Ha minden jól megy, a 90-es éveiben járó egykori kapusikon is ott lesz a szeptember 8-ai megnyitón...

A Stadio Delle Alpi

A Fifa Végrehajtó Bizottsága 1984. május 19-én úgy döntött, hogy a két kandidáló ország, Olaszország és Szovjetunió közül az előbbinek ítéli oda az 1990-es világbajnokság rendezési jogát. A helyszínek között Torinó is ott volt, és egyike lett azoknak a városoknak, akik a torna jóvoltából új stadiont kaptak. Elhelyezéséről sokáig vita folyt: akadt, aki azt szerette volna, ha a Comunale helyén épül egy teljesen új aréna. Voltak, akik a Piazza D'Armi helyén húzták volna fel. Végül a torinói önkormányzat 1986. május 22-én (tehát napra pontosan 10 évvel a római BL-győzelem előtt) úgy döntött, hogy a város észak-nyugati részén található Vallette negyedben legyen az építkezés. Az első tervek alapján még az sem volt végleges, hogy lesz-e atlétikai pálya a stadionban. Lett, és ezt utólag nagy hibának tartották. Sőt, volt, aki már előzetesen is annak tartotta. Gianni Agnelli 1986 decemberében, amikor a végleges terveket elfogadták, így nyilatkozott: "Feleslegesnek tartom a futópálya kialakítását. Ami még nagyon aggaszt, az az, hogy a város észak-nyugati részén gyakran van köd." Agnelli valóban rátapintott két nagy hibapontra, amelyet a későbbiekben a gyakorlat is igazolt: a pálya nagyon messze volt a lelátóktól, illetve előfordult, hogy a köd miatt nem lehetett meccset játszani.

"Camelot! Camelot..... Csak egy makett..."

A névválasztás nem volt egyszerű. A végleges, Stadio Delle Alpi elnevezés előtt a következő verziók születtek: Nuovo Stadio Comunale, Stadio Grande Torino, Stadio Gaetano Scirea (természetesen a halála után vetődött fel) és Stadio Vittorio Pozzo. A legnagyobb esély ez utóbbira volt, szinte biztosnak tűnt, hogy ez lesz a befutó - de aztán egyesek úgy gondolták, hogy Vittorio Pozzo neve összeforrt a fasizmussal, így elvetették az ötletet: ezzel a logikával nyilván vissza kellene adni az 1934-ben és 1938-ban nyert világbajnoki címeket is. Jegyezzük meg, hogy eközben Torinóban mind a mai napig vígan él és virul a Corso Unione Sovietica, és nem is egy jelentéktelen kis utcácskáról beszélünk...

A stadion építése sem ment könnyen: április végén már állt a létesítmény, viszont az utolsó bejáráson, április 26-án még számos hiányosságot fedeztek fel a Fifa képviselői - a környék közlekedési hálózata például még nem épült ki, miközben az átadásnak május 15-éig meg kellett volna történnie. A Juventusnak volt egy olyan elképzelése, hogy a Fiorentina elleni UEFA-kupa döntőjének hazai meccsét már az új stadionban játszhatná, de ez nem valósulhatott meg. Vittorio Chiusano klubelnök aggodalmának adott hangot, hogy a vb brazil-svéd mérkőzése előtt nem avatja fel senki a stadiont, így amikor mondjuk a svéd király betoppan a Delle Alpiba, még nem tudni, hogy milyen meglepetésekkel fog szembesülni.

Végül, az utolsó pillanatban sikerült megszervezni a megnyitót: 1990. május 31-én a Juventus és a Torinó játékosaiból álló vegyescsapat az FC Portót fogadta. A Delle Alpiba 41 ezer néző látogatott ki, és látta, ahogy a torinói vegyes - Skoro mesterhármasával és Alessio góljával - 4-3-ra győz. Jegyezzük le a történelmi tényt, amely az interneten még sosem került lejegyezésre: a bosnyák származású jugoszláv állampolgár, Haris Skoro volt az, aki a Stadio delle Alpiban az első gólt szerezte.

A Delle Alpi első pillanatai, Skoro gólörömével. Vitor Baia állt a kapuban

Visszatérés a Comunaléba...

2006 nyarán - az immár B-ligás - csapat áttette székhelyét az egykori Comunaléba, amelyet ekkor már Stadio Olimpicónak hívtak (közben ne feledjük, hogy a csapat 1990-től a Comunale átépítésének kezdetéig a stadionban edzett). Első meccse a Vicenza elleni 2-1-es győzelem volt, de túl sok szép emlék nem kötődik ehhez az átalakított Comunaléhoz: az átmenetisége szinte minden pillanatban érződött, Platiniék szelleme nem élt tovább a létesítményben.

...majd ismét az Alpok lábainál

Az új stadion elvi alapjait már 1993 év végén, tehát 18 éve lefektette az Agnelli-család. A Delle Alpi - annak ellenére, hogy rengeteg hibaponttal rendelkezett - nagyon intenzív és sikeres 16 évet zárt, ezért sokan szívesen emlékeznek rá. Az új stadion a világ egyik legmodernebbje, de nem ez határozza meg, hogy milyen Juventust láthatunk majd benne. A roskadozó Comunale nem volt épületes látvány, mégis: valósággal felzabálta az ottani hangulat a vendégcsapatokat.

Sokaknak azzal van baja, hogy a férőhelyek száma csupán 41 ezer. Ez nem akkora probléma, a Chelsea és a Liverpool sem játszik ennél sokkal nagyobb arénában. De tény, hogy a jegyvásárlás lehetősége beszűkült: ajánlatos a Juventus Membership tagság (ennek egyik formája a szurkolói kártya, amely külföldieknek nem kötelező), ezzel elővásárlási jog jár a belépőkre, egyébként pedig nézegessük a hivatalos jegyárusító helyként működő listicket.it oldalt - bár ne fetisizáljuk a meccsrejárást, vannak ennél fontosabb dolgok is a világon.

A stadion szinte külön városrészként fog működni. A legizgalmasabb egység, a klubmúzeum azonban csak tavasszal nyit, így ahhoz még várni kell.

Aki nem szeretné, hogy a stadion környékén előszeretettel lebzselő, helyi kisebbség a meccs közben feltörje az autóját, az parkolóhelyet is foglalhat a stadion közelében: ezt elvileg őrizni fogják, mint a szemük fényét. Fontos megjegyezni, hogy a lelátó és a pálya közötti legkisebb távolság 7 és fél méteres, így az ellenfél egy-egy gyűlöltebb labdarúgóját kényelmesen le lehet majd köpni.

Ígérjük, vasárnap mi is kipróbáljuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://bntemp.blog.hu/api/trackback/id/tr198239652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

z40 2011.09.07. 07:54:43

Ismét egy nagyon jó írás! A vasárnapi meccsen ott lesz a szerkesztőség?:)

133264 2011.09.07. 09:59:47

félházak csak lesznek Torinó második számú csapatánál...

255014 2011.09.07. 10:04:43

szép a stadion,kár h a csapat ilyen f.s...

341621 2011.09.07. 10:04:45

Emlékszem még a '90-es évek közepén a Baggio-Vialli-Ravanelli érában, amikor a Juve uralta Europát az átlagnézőszám 48 ezer volt. Egyszerűen érthetetlen, hogyan csökkenhetett ilyen drasztikusan a nézőszám. Egyébként a Delle Alpivallesz valami? Mellesleg a Liverpoolnál már évek óta tervbe van véve egy 60-70 ezres stadion, akárcsak más angol csapatoknál, akik nagyobb létesítménybe akarnak költözni.

Rete 2011.09.07. 10:06:31

Nagyszerű, profi munka! Ilyen összefoglalót a stadionavató előtt, talán még Olaszországban sem írnak.

334309 2011.09.07. 10:06:56

a díszpáholyhoz is oda lehet férni? csak már az inter elleni meccsre gondolva...

334417 2011.09.07. 10:22:19

[goldstein1984](#488197): "Egyébként a Delle Alpivallesz valami?" :) Kegyetlen dolgok ezek, kegyetlenek...

334417 2011.09.07. 10:26:18

[benitoNST](#488203): Felesleges, Morattinak elég vastag a bőr a képén, a csulát meg sem érezné, ennél jobban elcsúfítani meg már nem tudod.

286390 2011.09.07. 10:28:45

[kart](#488185): http://www.torinofc.it/images/telefile1/CAMPIONATO2012/2/dre_76.jpg Pillanatkép a feljutást célba vevő, második helyen álló, a városi legenda szerint legnépszerűbbnek tartott torinói csapat mérkőzését követő ünnepségről.

337356 2011.09.07. 10:52:38

Forza juve!méltó stadion egy nagyságnak!

258945 2011.09.07. 11:06:44

[goldstein1984](#488197): a Delle Alpival az lesz hogy a bontásból megmaradt anyagokból építik fel Debrecenben az új stadion, így az lesz a neve Delle Nagyerdő Stadium

Rony 2011.09.07. 11:07:51

[dinovercotti](#488239): Jó sokan vannak. Kb. a szertáros, és a családja. Még egy-két év a serie b-ben, oszt a városi legenda is átértékelődik.

334401 2011.09.07. 11:08:47

sportcsarnok

255347 2011.09.07. 12:11:06

Remélem a B középről még épphogy lőtávolságban lesz a lelátón ülő senkiházi Amauri! Megtanulja mi az igazi sörösüveg zivatarfalhő!

338554 2011.09.07. 12:23:26

[Rony](#488294): A városi legenda pont úgy működik, hogy az emberek terjesztik, ha igaz, ha nem. Szóval akkor is ezt hallgatnánk az ellendrukkerektől ha Torinó meccsre 4, Juvéra pedig 40 ezer ember járna ki.

342049 2011.09.07. 12:37:23

Lehet sok mindenben rossz donteseket hoznak a vezetoitek, de becsuljetek meg oket, mert stadiont epitettek ilyen inseges idokben! Ugyanezt nem tudja megtenni mas top csapat. Amugy grat a stadionhoz, szep lett! (latszik hogy meg nincs teljesen kesz, mert a feher reszeket meg nem festettek le kekre, es meg nem is szallitottak le Milanoba ;p ) Forza Inter!

kdavid86 2011.09.07. 13:13:23

Hát, ha a székek Milánóba mennek az Internek és ez a szurkolók tudomására is jut, ajándék gyanánt rászarnak az összesre és mellétesznek egy cetlit, hogy Buon appetito! :D:D FORZA JUVE!!

Rony 2011.09.07. 14:29:37

[neuropa](#488409): Ismerem a fogalmat, köszi. Dino is tudja, hogy van alapja, csak ironizált. Torinóban tényleg a Torino a népszerűbb, viszont majdnem minden más olasz városban a Juventus. De ez is meg fog változni, ha a bikák maradnak ilyen szuperek, a Juve pedig végre összerak egy értelmes csapatot hosszabb távra.

336677 2011.09.07. 15:30:24

[Rony](#488634): "Torinóban tényleg a Torino a népszerűbb": nem, ez nem igaz, és ezt Dino is tudja

Rony 2011.09.07. 15:37:10

Akkor mivel is magyarázható, hogy a hazai meccseken alig alig vannak/voltak, viszont idegenben telt házak vannak? Azzal, hogy a lakosság nagy része a város csapatát, a Torinót favorizálja. Ha nem, akkor én lassan egy évtizede tévhitben élek. :)

338144 2011.09.07. 15:37:53

Remek áttekintés, köszi Dino! Apropo: az 50 csillagos soroazt folytatódik majd? Igaz oda nem kommenteltem, de lázasan vártam minden újabb csillag történetét! Vagy lemaradtam valamiről azzal kapcsolatban, hogy mér nem folytatódik?

286390 2011.09.07. 15:43:38

[Rony](#488634): ez egy városi legenda, de inkább közkeletű baromság. Annyit emlegették, hogy szép lassan elterjedt a fejekben ennek a hazug állításnak az igazsága.

286390 2011.09.07. 15:45:37

[Reiro](#488782): nem volt oka, egyszerűen időhiány. Nem sietünk vele, de tényleg jó volna folytatni...

Rony 2011.09.07. 15:46:58

Akkor mivel magyarázható, hogy a hazai meccseken alig alig vannak/voltak, viszont idegenben telt házak vannak?

286390 2011.09.07. 15:47:01

[Rony](#488780): ez akkor lenne igaz, ha a Torino meccsein a Delle Alpiban és az Olimpicóban is fürtökben lógtak volna az emberek. De hát tudjuk, hogy nem.

338144 2011.09.07. 15:52:52

Köszi a választ :) Persze, sietni nem kell... Rony; A nézőszámok is azt mutatják, hogy a Juve népszerűbb Torinoban mint a Toro... Abban lehet hogy igazad van, hogy mittomén Bari-ban többen drukkolnak a Juvénak mint Torinoban, de a Toro nem népszerűbb még itt sem.

Rony 2011.09.07. 15:56:08

Akkor úgy tűnik, olyan erős volt a Torino F.C. lobbija ennek terjesztésében, hogy még Budapesten is bedőltek neki néhányan. Köztük én is. :)

Rony 2011.09.07. 15:56:11

Akkor úgy tűnik, olyan erős volt a Torino F.C. lobbija ennek terjesztésében, hogy még Budapesten is bedőltek neki néhányan. Köztük én is. :)

336679 2011.09.07. 16:43:49

[Rony](#488634): Hatalmas tévedés, és erről egyik cikkben már meg is emlékeztem. Ahogy más érdekes adatokról is. De fogok írni egy külön cikket erről, mert úgy látom, hogy hiánypótló lehet minden másik klub szurkolótáborának is. http://bianconeri.blog.nepsport.hu/archives/2011/03/01/Szanjuk-banjuk/ Ennek a cikknek a kék betűkkel írt részében találod a vonatkozó statisztikákat.

338554 2011.09.07. 17:05:07

[Rony](#488801): Azért jó látni, hogy ismered a fogalmat "köszi" és kioktatsz ahelyett, hogy elgondolkodnál azon amit más mond. Egyébként az előbb nem beszóltam, csak próbáltalak terelgetni a valóság felé, pont az említett cikk miatt, mert addig én sem értettem, hogy miért nincsenek annyian a Juve hazai meccsein. Most sem értem, de mint az a számokból kiderült, nem a Toro miatt..

Rony 2011.09.07. 18:27:44

[neuropa](#488929): Most azért sikerült beszólnod. Te mondod, hogy kioktatlak, miközben egy alapfogalmat próbálsz megmagyarázni? Onnantól nem volt lényeges a hozzászólásod számomra. Miért nem a cikket szúrtad be rögtön, ha ennyire képben vagy? Költői kérdés volt.

258945 2011.09.07. 18:42:33

[Rony](#489050): na de akkor most a Torino vagy a Juventus a népszerűbb Torinóban?

Rony 2011.09.07. 18:49:20

Nyilván a Juve, ezek szerint, de pl. arra még senki nem válaszolt, hogy miért "konganak az ürességtől" a lelátók a hazai meccseken.

334417 2011.09.07. 18:52:16

[Rony](#489088): http://bianconeri.tripod.com/fans2.html Hajrá.

254290 2011.09.07. 19:40:56

Jó cikk. Köszönöm! Forza grande JUVE per sempre!

258945 2011.09.07. 19:45:12

[Rony](#489088): mihez képest? mondjuk a Milan és az Interhez képest? Amikor Milanó agglomerációval együtt több mint 7 millió ember, miközben Torino agglomerációval együtt sincs 2 millió fő, lehet számolni

Rony 2011.09.07. 19:49:05

[calciodirigore](#489094): Köszi! :) Ez jó kis weboldal.

Rony 2011.09.07. 20:00:51

The reasons for the low attendance at the Juventus home games are the following: 1. The Turin population are cold and not very passionate. 2. Statistically almost 50% of the fans come from outside of Turin to watch the game, few Juventus supporters in Turin go to the stadium. 3. The Delle Alpi stadium is very unpopular because it is placed on the outskirts of Turin, and the spectators are divided from the picth by a huge and useless athletics pitch. The visibility of the game and the players is very poor. 4. The economic situation in Turin is not good and big factories like Fiat have huge problems. 5. The high costs of season tickets and regular tickets to the stadium keeps people away from the stadium, and many fans prefer to watch the games on Pay-TV instead. In the 2004-2005 season Juventus have repeatedly dropped the ticket prices, but it still hasn't helped Érdekes dolgok ezek, és az is, hogy az új stadion megnyílásával, csak a 3-as pont fog kimaradni..

338554 2011.09.07. 20:10:22

[Rony](#489203): Na akkor öntsünk tiszta vizet a pohárba és itt be is fejeztem: 1, Nem megmagyaráztam a városi legenda fogalmát, csak te azt írtad, hogy átértékelődik majd a Toro B-ligás szereplésétől. Ez pedig akkor lenne, ha a legenda igazodna a valósághoz, viszont tudjuk, hogy ma sem igaz, és soha nem is volt valóságalapja. Nálam az ilyen logikai bukfencek nem mennek át a szűrőn, ne haragudj érte, csak szóvá tettem. No offense. 2, Igen, ezek után rám röffensz, mikor engem a jó szándék vezérelt, márpedig az ilyet nem tolerálom, mert tudom magamról, hogy sokakkal ellentétben nem írok hülyeségeket. Azért nem, mert vagy a saját szubjektív véleményemet írom le, vagy olyan tényeket amiknek előtte utánanéztem. Ezért pedig nem érdemlek beugatást. Persze ez most arrogánsnak tűnhet, pedig ez csak az igazság. Holnap viszont stadionavató, nézzétek ti is! Világbéke, písz, Juve per sempre!

338554 2011.09.07. 20:17:49

[neuropa](#489246): Ja és egy válasszal adós maradtam, ha már közben eszembe jutott: az jutott eszembe, hogy azért konganak a Juve lelátói hazai meccseken mert egyszerűen kevés az aktív drukker a város vonzáskörzetében. Mert ennek igazából semmi köze a Torinóhoz, se más csapathoz. Lehetnek úgy is kevesen a Juve meccsein, hogy a Toro meccsein még kevesebben vannak, nem kell minden üres helyre egy otthon ülő Toro-drukkert képzelni. Szóval szerintem nincs közvetlen összefüggés a nézőszám és a két tábor relatív (egymáshoz viszonyított) népszerűsége között.

337369 2011.09.07. 20:34:44

kurva jó lesz ez az új stadion a csapat egy nagy kérdés... csak reménykedni tudok, nem értem a koncepciót, mit akarnak, hogy akarják. ha meg lesz a 3. hely, akkor nem szóltam semmit :)

hahahehe 2011.09.07. 20:45:34

Holnap közvetítik valahol a nyitóceremóniát? esetleg lesz szerintetek stream?

hahahehe 2011.09.07. 20:45:34

Holnap közvetítik valahol a nyitóceremóniát? esetleg lesz szerintetek stream?

337369 2011.09.07. 22:01:35

a védelem javult egy jobbhátvéddel és reménykedhetünk, hogy dc nem kezd el mottázni. akkor az rendben is lenne, de egy melo vagy sissoko nélkül nem lesz egyszeru. kraszity lehet még szarabb lesz, és a többi része a kpályának még nagyobb rejtély... a támadók jók, ha mind legjobb formájában lenne, elég sok gólt termelnénk, azzal nem lenne gond. de ez is csak egy feltételezés. sérülések szigorúan kerüljenek el! 3. hely a léc nálam, az alatt nem, az vagy fölötte elégedett leszek. csicska "nagy" nevek miatt kell a bl. basszus, idáig jutottunk(mármint a juve meg a calcio), hogy csak reménykedhetünk a bl selejtezoben :) kösz...

én 2011.09.07. 23:50:37

nagyon jól erősített a juve, szimpatikus játékosokkal! szurkolok! egy Spurs fan

perc 2011.09.08. 14:00:41

Azt tudjuk, hogy mi lesz az új stadion neve?? Marad a Delle Alpi, vagy ez még titok?

ef. 2011.09.08. 19:46:57

http://flop-ch01.blogspot.com/ Itt már lehet nézni az eseményt!! :)

266549 2011.09.08. 19:49:14

és itt is: http://www.facebook.com/pages/Serie-A-Streaming/260440973987788?sk=app_216924904991602

ShArkyGurlNX 2012.04.01. 05:33:33

This topic is bothering me. If anyone is capable of answering this question, then I would be very grateful :) So what do you think ? What does it mean if your hands and feet are sweaty all the time? Thank you for valuable response :) __________________ [url=http://ddev.ath.cx/%7Eapoz/snailparty/forums/viewtopic.php?f=2&t=90064]backlink pyramid[/url]

MadzialexaXXX 2012.04.16. 14:56:32

That thing is constantly bothering me. If anybody is able to answer that question, then I would be very grateful :) So what do you think ? What is the study of illness and disease called? Thank you for valuable information :) _____________ dna moczanowa dieta dna moczanowa leczenie podagra dna moczanowa a ból stawów
süti beállítások módosítása